'Slavenhandel NL bedrijf'

  Rotterdams graanbedrijf Nidera behandelt Argentijnse werkers als 'slaven', aldus het OM in Buenos Aires.

  Fijne benamingen heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Argentinië over voor het van oorsprong Rotterdamse graanbedrijf Nidera: 'Slavenhandel', de werknemers leven 'als in een concentratiekamp', kortom: 'misdaden tegen de menselijkheid'.

  Wat is er aan de hand?

  De Volkskrant beschrijft vandaag dat bij een inval op 30 december op de plantage in San Pedro, vlakbij Buenos Aires, een schokkende situatie werd aangetroffen. 133 illegale seizoensarbeiders, deels minderjarig, mochten het terrein niet verlaten, kregen nauwelijks te drinken en moesten zich wassen in een bad voor pesticiden. Tot op de laatste dag van de maand wisten ze niet hoeveel ze zouden verdienen met hun illegale werk en voor de aankoop van etenswaren moesten ze hun bazen zoveel betalen dat er bijna niets van het loon overbleef.

  De zeven leidinggevenden van het bedrijf zijn gearresteerd. Nidera, dat ook voor 49 miljoen euro de belasting zou hebben ontdoken, ontkent de beschuldigingen en zegt 'zich altijd aan de Argentijnse regelgeving te hebben gehouden'.

  Over de auteur

  Redactie

  Lees meer

  Volg deze auteur

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid