Sloopfonds kantoren strandt in Rotterdam

3 Connecties

Onderwerpen

Kantoren Sloopfonds

Werkvelden

Vastgoed
2 Bijdragen

Amsterdam heeft het, Rotterdam heeft het niet nodig: een sloopfonds die het slopen van leegstaande kantoren financiert met gemeenschapsgeld. Bovendien zou zo'n fonds de marktwerking verstoren.

Een sloopfonds voor leegstaande kantoren is een brug te ver voor de stadsregio Rotterdam. Sterker nog, zo’n fonds is ‘contraproductief’. Tenminste, dat wordt betoogd in het Regionaal Kantorenprogramma van de stadsregio, waarin vijftien gemeenten zijn vertegenwoordigd, waaronder Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Schiedam en Spijkenisse.

 

Daarmee is de regio van de grootste havenstad van Europa en tevens het twee na grootste kantorengebied van Nederland die niet moet hebben van een sloopfonds om restanten van de vastgoedbubbel weg te werken, zo constateert Het Financieele Dagblad.

 

'Sloopfonds verstoort marktwerking'
De Rotterdamse afwijzing is een streep door de rekening van het Convenant Aanpak Leegstand Kantoren, dat in juni door overheid, gemeenten en marktpartijen is ondertekend. Temeer omdat dit convenant zich sterk heeft gemaakt voor het realiseren van regionale sloopfondsen.

 

Rotterdam onderschrijft weliswaar het doel om de nu zeer hoge landelijke leegstand in kantoren 15 procent naar 5 procent terg te schroeven binnen tien jaar, maar dat is geen primaire taak van de overheid. Het probleem van de kantorenleegstand moet vooral door de markt worden opgelost, vertelt burgemeester Ewald van Vliet van Lansingerland namens de regio aan het FD. ‘Een fonds om kantoren te slopen, verstoort die marktwerking juist.'

 

Volgens Van Vliet zou een sloopfonds er voorts oor zorgen dat eigenaren het afwaarderen van hun vastgoed gaan uitstellen. ‘Bovendien is de omvang van het probleem zo groot, dat een sloopfonds dat nooit allemaal kan aanpakken.’

 

Geen extra overheidsingrijpen
Binnen de stadsregio Rotterdam staan 11 procent van de 4,6 miljoen vierkante meter aan kantoren leeg. Hiervan staat driekwart in Rotterdam en bijna een half miljoen in Capelle aan den IJssel. Ongeveer 90 procent is eigendom van beleggers, variërende van vermogende particulieren tot grote institutionele partijen.

 

Dat de leegstand de komende jaren nog welig blijft tieren en de beleggerss hun verlies moeten nemen, staat vast voor de gemeenten van de stadsregio Rotterdam. Maar dat is geen reden voor extra overheidsingrijpen, aangezien ‘leegstaande kantoren alleen in zeer specifieke situaties tot maatschappelijke problemen leiden’ zo staat er in het Regionaal Kantorenprogramma van de stadsregio te lezen. Daarnaast rept het rapport van de mogelijkheid dat huurders scherpere tarieven kunnen bedingen als gevolg van de leegstand.

 

Herbestemming van kantoren
Tegelijkertijd hebben de gemeenten van de stadsregio Rotterdam harde afspraken gemaakt waar er nog wél gebouwd mag worden. Bovendien wordt het aantal nieuw te bouwen vierkante meters fors naar beneden bijgesteld. Voorts eist de regio dat maar liefst 80 procent van nieuw te bouwen kantoren moet plaatsvinden binnen acht voorkeurslocaties, zoals het opnieuw ontwikkelde gebied rond het centraal station in Rotterdam. Verder maakt de stadsregio zich sterk voor herbestemming van kantoren, zoals huisvesting voor seizoensarbeiders of voor studenten.

 

Sloop- en bouwwerkzaamheden nabij het Centraal Station Rotterdam

 


Sloopfonds wél in Amsterdam
Het neerhalen van het sloopfonds in Rotterdam staat haaks op het gemeentebeleid in Amsterdam. Als eerste gemeente van Nederland wil Amsterdam een sloopfonds oprichten en vullen om lege kantoren te slopen. Enkele maanden geleden kondigde  de Amsterdamse wethouder Maarten van Poelgeest om zo snel mogelijk met marktpartijen om tafel wil zitten om een sloopfonds op te zetten. Daarnaast wil de hoofdstad meebetalen aan de sloop.

 

Juist dit onderdeel van het sloopfonds heeft tot veel kritiek geleid van onder meer RTLZ-commentator en econoom Hans de Geus. Vastgoedbeleggers lieten in het verleden kantoren bouwen en namen met opzet het risico op leegstand voor lief. Als een stadsregio nu dus met geld over de brug komt om kantoren te slopen, dan zouden de fouten van de vastgoedbeleggers hiermee worden beloond, zo is de redenering.

 

 

(L)
 

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Redactie

Gevolgd door 563 leden