
Griekenland kan sinds half augustus weer zelf geld lenen op de kapitaalmarkten. Dat heeft niet alleen meer tijd gekost dan verwacht, maar ook was er meer Europees geld nodig dan voorzien. Jean Wanningen zet op een rij om hoeveel het nu werkelijk gaat. Dat is niet zo eenvoudig als het lijkt.
Met de nodige bombarie kondigden de Europese Commissie (EC) en andere hoogwaardigheidsbekleders, onder wie president van de Europese Raad Donald Tusk, onlangs de terugkeer van Griekenland naar de kapitaalmarkten aan. Het land zou weer op eigen financiële benen kunnen staan en het bailout-programma verlaten. De strekking van de berichtgeving: zonder het door de Commissie opgelegde bezuinigingsbeleid was dit niet mogelijk geweest.
Afgelopen jaar boekte Griekenland voor het eerst sinds jaren weer een bescheiden groei. Dat is zo. Maar de opgetogen geluiden gingen voorbij aan een aantal ongemakkelijke feiten over de Griekse economie. Ik noem er een paar: het aantal slechte leningen is acht keer zo hoog als vóór 2008, toen de crisis begon. Van 50 procent van alle huidige leningen, is het onzeker of ze ooit zullen worden terugbetaald..
De economische output ligt nog steeds ver onder het pre-crisis niveau: de Griekse economie is met een kwart gekrompen. Volgens de financiële persbureaus Reuters en Bloomberg wordt er in de meeste voorspellingen rekening mee gehouden dat in 2023 de omvang van de economie nog altijd 17 procent lager zal zijn dan in 2007.
Maar er zijn nog meer ‘ongemakkelijke’ feiten: de Griekse huizenprijzen zijn met ruim 40 procent gedaald, de investeringen zijn met 70 procent afgenomen en intussen behoort Griekenland tot de vier armste landen van de EU, na Bulgarije, Kroatië en Roemenië. En dan heeft Griekenland met 21,5 procent van het BNP ook nog eens de grootste schaduw-economie van alle westerse landen. Niet echt iets om trots op te zijn.
Hoeveel kregen de Grieken werkelijk?
Ook speelt er nog de vraag hoeveel geld er nu werkelijk naar de Grieken is overgemaakt, en — minstens zo belangrijk — waar dat geld is gebleven. Hierover circuleren steeds weer andere schattingen en gelet op de enorme bedragen die ermee zijn gemoeid, is het wel van belang om precies te weten om hoeveel het gaat. Een paar miljard euro meer of minder eurozonebelastinggeld is immers geen kattenpis.
In allerijl besloten Europese regeringsleiders om het no bailout-principe van het Verdrag van Maastricht overboord te zetten
Willen we antwoorden, dan moeten we eerst een stapje terug in de tijd. De ernst van de Griekse financiële situatie werd in december 2009 duidelijk, toen de toenmalige kersverse premier Giorgos Papandreou in de Europese Raad moest melden dat zijn land op een begrotingstekort afstevende van ruim 12 procent van zijn bbp. Volgens de afspraken die in het Verdrag van Maastricht zijn gemaakt mag dit tekort maximaal 3 procent zijn. De kapitaalmarkten hadden het vetrouwen in Griekenland verloren, waardoor het land geen geld meer kon lenen en dus niet langer aan zijn financiële verplichtingen zou kunnen voldoen.
In allerijl besloten Europese regeringsleiders om het no bailout-principe van het Verdrag van Maastricht overboord te zetten en de Grieken met eurozonegeld te steunen. Volgens veel, met name Amerikaanse, economen was dat een historische vergissing. Formeel was die beslissing ingegeven om ‘besmettingsgevaar’ te voorkomen. De facto had de steun geen ander doel dat het voorkomen van de ineenstorting van het Europese bancaire stelsel.
De politieke paniek resulteerde in mei 2010 tot het eerste reddingspakket. Sommige bronnen, Reuters bijvoorbeeld, spreken over 109 miljard euro; andere over 110 miljard. Waarschijnlijk betreft dit een afrondingsverschil. Van die 110 miljard zouden de eurolanden 80 miljard euro overmaken. De rest zou van het IMF moeten komen, dat in allerijl was opgetrommeld — een harde eis van zowel Duitsland als Nederland.
Toen bleek dat landen als Slowakije en ook de programmalanden Ierland en Portugal, die met vergelijkbare problemen kampten, niet mee wilden doen. Daardoor zakte het leningenbedrag naar 107,3 miljard euro. Alleen, zo bleek later: in totaal werd van het eerste hulppakket slechts 73 miljard aan Griekenland overgemaakt, waarvan 52,9 van de eurozonelanden en 20,1 miljard via het IMF. Er werd dus 34,3 miljard (107,3-73) van de toegezegde leningen niet gebruikt.
Al snel bleek dat de voorspellingen over het herstel van de Griekse financiën niet zouden uitkomen. De economie herstelde zich niet. Integendeel: zij kromp juist. De inkomsten van de Griekse overheid vielen daardoor nog lager uit en de Grieken hadden meer geld nodig – veel meer geld. Nog geen twee jaar later, in februari 2012, besloten de regeringsleiders van de eurolanden om opnieuw de portemonnee te trekken. Ditmaal werd er 172,6 miljard euro toegezegd, inclusief een additionele lening van het IMF van 8,2 miljard euro. Uiteindelijk werd hiervan volgens een rapport van ESMT (de European School of Management and Technology, een bekende Berlijnse Business School) 153,8 miljard euro uitgekeerd, waarbij de eurolanden 141,8 miljard voor hun rekening namen. Samen met de 73 miljard euro uit het eerste pakket zou je verwachten dat de teller dan op 226,8 miljard zou staan, maar volgens het ESMT werd er uiteindelijk ‘maar’ 215,9 miljard uitgekeerd.
Waar komt dat verschil van 10,9 miljard vandaan? Dat betreft een terugbetaling door het Griekse investeringsvehikel HFSF, het Hellenic Financial Stability Fund, aan de noodfondsen die in de eurozone in het leven waren geroepen. Maar die terugbetaling laat onverlet dat de tussenstand voor de eurolanden na de tweede bailout 194,7 miljard bedroeg. Het Nederlandse deel daarvan liep daarmee op tot een slordige 16,5 miljard euro, exclusief zijn bijdrage aan de bijdrage van het IMF aan de deal (Nederland geeft financiële steun aan het IMF). Voor het IMF stond de teller na de tweede hulpronde op 32 miljard euro.
Niet genoeg
Toch bleek ook de tweede bailout onvoldoende. Er was een derde hulppakket nodig, en wel voor nog eens 86 miljard euro. En nu wordt het heel ingewikkeld.
Inmiddels was duidelijk geworden dat het IMF grote moeite had met de politieke insteek van zowel de EC als de Europese Centrale Bank (ECB), de twee andere leden die tezamen de trojka vormden, belast met de leningenprogramma’s voor de Grieken. Het IMF concludeerde dat de Griekse schuld onhoudbaar was en grotendeels afgeboekt zou moeten worden. De EC en de op papier onafhankelijke ECB zagen dit echter om politieke redenen niet zitten, mede omdat afboeking ook tegen de geest van ‘Maastricht’ was. Die conclusie dat de Griekse schulden onhoudbaar zijn en op een of andere manier tenminste ten dele moeten worden kwijtgescholden, wordt tevens onderschreven door de Algemene Rekenkamer in zijn rapport ‘Het optreden van de Commissie in de financiële crisis in Griekenland’ uit 2017.
De conclusie dat de Griekse schulden onhoudbaar zijn was politiek onacceptabel
Eigenlijk wilde het IMF al langer niet meer meedoen. Maar omdat de parlementen van Nederland én Duitsland deelname van het IMF als conditio sine qua non hadden bestempeld, kon niet zomaar afscheid worden genomen van dat fonds. De gang van zaken rondom het derde steunpakket verliep dan ook bijzonder rommelig, met als resultaat dat het IMF uiteindelijk afhaakte bij de derde bailout. Dit mag met recht opmerkelijk worden genoemd, omdat deelname van het IMF aan de noodhulp voor Nederland en Duitsland immers een harde eis was geweest.
Intussen was er in 2015 ook een nieuwe Griekse regering aangetreden onder leiding van Alexis Tsipras, partijleider van de nieuwe linkse partij SYRIZA. Deze verzette zich hevig tegen de opgelegde bezuinigingen in ruil voor noodsteun. Hij schreef daartoe op 5 juli 2015 zelfs een referendum uit. De uitslag was een ‘nee’: de Griekse bevolking wilde geen nieuwe bezuinigingen meer.
Maar na een legendarisch lange nacht onderhandelen later die julimaand bezweek de Griekse premier onder de druk en kreeg in ruil voor een derde noodpakket van 86 miljard euro een nog zwaarder bezuinigingsprogramma opgelegd. Wel waren intussen meermaals de looptijden van de noodleningen drastisch verlengd (tot meer dan dertig jaar) en de rentepercentages drastisch verlaagd (tot 1 procent). Die 86 miljard euro zou in vijf tranches uitgekeerd worden, afhankelijk van de voortgang van de hervormingen en bezuinigingen. Samen met de reeds gecommitteerde 226,8 miljard zou de teller dan op 312,8 miljard komen (226,8 + 86). Hiervan is dus 194,7 plus 86 miljard voor rekening en risico van de eurolanden, oftewel 280,7 miljard, en 32 miljard van het IMF, totaal 312,7 miljard. Het verschil van 0,1 is waarschijnlijk een afrondingsverschil.
Meer dan 95 procent van de bailout-gelden is naar vooral Franse en Duitse banken en internationale beleggers gegaan
Echter, van die derde noodlening van 86 miljard is niet alles ‘gebruikt’. De teller is blijven steken op 61,1 miljard, ook al omdat van de eerste tranche van 26 miljard een bedrag van 5,4 miljard minder nodig was om de Griekse banken te herkapitaliseren. Daarmee komt de teller voor de eurolanden bruto op 255,8 miljard. Inclusief de bijdrage van 32 miljard euro van het IMF komt het totaal dan uit op de somma van 287,8 miljard euro, ruim anderhalf keer het bbp van Griekenland. Voor Nederland staat de teller op 21,2 miljard euro, exclusief onze bijdrage aan het IMF en de ECB.
Volgens het eerder aangehaalde rapport van het ESMT is meer dan 95 procent van de bailout-gelden naar (vooral Franse en Duitse) banken en internationale beleggers gegaan. En naar het IMF, die per definitie preferent crediteur is en altijd vóór de andere schuldeisers gaat.
Van de haast 290 miljard euro die sinds 2009 in Griekenland is gepompt, is dus maar iets meer dan 14 miljard euro — zo’n 5 procent — naar de Griekse begroting zelf gegaan. Zó ziet de ‘redding’ van een land er op zijn Brussels uit.
69 Bijdragen
Marla Singer 7
Volgende op de lijst zijn Spanje, Ierland, Italie en Portugal. De financiele sprinkhanenplaag dendert gewoon door. Mogelijke gemaakt door de politieke waanzin van de EU.
Jean Wanningen 6
Marla SingerKlopt. Heb me uitsluitend geconcentreerd op de kwartjes en waar die gebleven zijn. Wel wijs ik er in het begin van dit artikel op dat de 'steun' de Griekse economie bar weinig geholpen heeft. Maar u heeft beslist gelijk dat er een humanitaire ramp heeft plaatsgevonden en die braindrain heeft als risico dat het broodnodige herstel nog langer op zich laat wachten.
Diny Pubben 9
Jean WanningenLydia Lembeck 12
Diny PubbenDiny Pubben 9
Lydia LembeckJean Wanningen 6
Diny PubbenPrecies. Daarom hoef ik het nu niet te herhalen. Focus houden op onderwerp.
Diny Pubben 9
Jean WanningenRoland Horvath 7
De vele miljarden interest, die GR betaald heeft voor leningen van andere EU lidstaten, worden niet vermeld. Daar mag ook een artikel aan gewijd worden.
De hele GR maatschappij is ontregeld door de stompzinnige, nutteloze en schadelijke EU bezuinigingen. Die tot enig doel hebben de Sociale Zekerheid SZ volledig af te breken door de nationale overheden in geld moeilijkheden te brengen zodat ze op de SZ moeten bezuinigen.
Alles wat voor de staat van belang was zoals havens en geprivatiseerd kon worden, is ook geprivatiseerd. Dat alles zal GR nog zeker 40 jaar in een schuldslavernij houden.
De EU is een zwakke losse, tot oorlogen aanleiding gevende confederatie van staten, die hun zin doen en bijna uitsluitend zichzelf regeren en geen eenheid vormen. De GR crisis illustreert dat de EU ofwel moet verdwijnen of een federatie worden met een -zeer- beperkte hoeveelheid expliciet door de staten toegekende bevoegdheden. In de GR crisis hebben de staten, vooral de overschot landen voorop DE en NL, gevochten tegen GR en het gebruikt als een kolonie of een wingewest. In een federatie hebben de bestuurders maar 1 functie, de federatie beheren, en bovendien tellen alle staten evengoed mee. Dus een -financiële- oorlog zoals de behandeling van de GR crisis doet zich dan niet voor.
Daar de EU een corpocratie is, dus in feite geregeerd wordt door de GMO, is de kans klein dat de zwakke, confederale, geen eenheid vormende structuur zal vervangen worden door een federale.
Die overgang is nochtans niets meer dan een normale ontwikkeling.
[Verwijderd]
Wie gelooft er in wonderen ?
Lydia Lembeck 12
[Verwijderd][Verwijderd]
Lydia LembeckDat hoor je inderdaad, ene Dijsselbloem had ook nog zo'n soort uitspraak. Kijk eens naar dit grafiekje:
http://www.welingelichtekringen.nl/economie/431121/waar-wordt-het-meest-gewerkt-in-europa.html
Fred Raaks 5
[Verwijderd]Lydia Lembeck 12
Fred Raaks[Verwijderd]
Fred RaaksCo Pater 7
Lydia LembeckWat is dan " het probleem " in zo;n land ? de mensen of het financieel / economische klimaat ? ( o.a. banken enz. ).
wim de kort 8
[Verwijderd]wim de kort 8
Hans 127 5
Ja maar die 276 miljard is toch vóór de crisis wel degelijk door Grieken geleend ./ geconsumeerd? Die schulden aan banken en aan het IMF zijn toch niet zomaar ontstaan.
Hoe is het mogelijk dat een land van 10 miljoen inwoners zoveel niet aflosbare schuld aan gaat? Dat is EUR 27.000 per inwoner, van baby tot bejaarde ?
[Verwijderd]
Hans 127Lydia Lembeck 12
Hans 127Onno Van Woerden 6
Lydia LembeckR. Eman 8
Hans 127[Verwijderd]
R. EmanR. Eman 8
[Verwijderd]Zo was ik enige tijd geleden in Kroatië en was er een prachtige snelweg aangelegd (wel tol betalen trouwens). Verder viel mij bijvoorbeeld op dat de politie-auto's allemaal grote BMW's waren. Dat vond ik een beetje in contrast staan met de rest van het land. Verder bleek dat de staatsschuld van Kroatië geëxplodeerd is in die jaren. Het zou mij niet verbazen als ook bijvoorbeeld Kroatië binnenkort het Griekenland scenario wordt ingedraaid.
Wat ik dus denk is dat het vooral een lobby is van het grootbedrijf (europese multinationals en banken) om producten te slijten aan mensen en landen die zich dat niet kunnen veroorloven. Zo heb ik dan ook een vreemde smaak in mijn mond van het hosanna-verhaal van het Duitse handelsoverschot en vertrouw Merkel en consorten voor geen millimeter meer.
squarejaw 5
R. EmanR. Eman 8
squarejaw- Vrije handel tussen de lidstaten is ten faveure van de grote Europese multinationals en banken: geen importheffingen meer.
- Vrij verkeer van personen is ten faveure van de grote Europese multinationals en banken: goedkope arbeidskrachten kunnen zonder belemmering worden opgehaald.
- De muntunie is ten faveure van de grote Europese multinationals en banken: valutarisico is verdwenen.
En dit alles is het klootjesvolk verkocht dat het zou schelen als we op vakantie gingen. Alsof we daar op zaten te wachten...
Lydia Lembeck 12
squarejawLydia Lembeck 12
R. EmanLydia Lembeck 12
R. EmanR. Eman 8
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
R. EmanJan Smid 8
Hans 127Eline Gumbert 4
Jan SmidJan Smid 8
Eline GumbertLydia Lembeck 12
Eline GumbertAls je al vergeven moet, is het altijd bedoeld voor jezelf. Niet voor die persoon/personen. Het is alleen bedoeld zodat je jezelf beter gaat voelen.
Jan... ik denk dat islamitische banken dat nog wel eens zouden doen, maar wij in het westen met een Amerikaanse indoctrinatie zeker niet.
[Verwijderd]
De Grieken hebben geen oude schulden meer bij particulieren banken, immers die zijn allemaal 'opgekocht' met ECB gelden.
Die 287,8 miljard EURO's, dat zijn geen echte EURO's. dat zijn uit het niets elektronisch bijgedrukte EURO's, die thans tot in lengte van jaren op de balans van de ECB blijven staan, en over de jaren door inflatie zullen wegsmelten (met verder ontwaarden van alle andere EURO's).
Griekenland is dus gewoon een bijstandsmoeder, die bijstand heeft gekregen in de vorm van 'leningen' die feitelijk nooit, of in ieder geval nooit in dezelfde koopkrachtwaarde zullen worden terugbetaald.
Trouwens, dat geld wat de Grieken in het verre verleden hebben geleend van al die Europese en andere banken, waar is dat geld gebleven, want in Griekenlands is het niet meer.
Wat heeft de Griekse 'elite' gedaan met al die miljarden? Zwitserland?
En ik bedoel dus niet al dat geld, wat de Grieken van de ECB hebben ontvangen, maar het geld dat de Grieken over de jaren hebben geleend van particuliere banken.
Where did the money go??
Eline Gumbert 4
[Verwijderd][Verwijderd]
Eline GumbertIn het geval van honderden miljarden van ECB naar Griekenland, zijn dan ook de vragen:
-waar kwam het geld vandaan, dus waar is het aangemaakt: bij de ECB, of bij Griekse particulieren banken?
-welke route hebben de miljarden afgelegd?
Met andere woorden: op welke bankrekeningen heeft dat QE geld tijdelijk en uiteindelijk gestaan?
Met ingewikkelde wisseltrucs op dat niveau worden duizenden miljarden koopkracht onzichtbaar en zonder recht of titel definitief verplaatst, en dus geroofd.
En de gemiddelde EU-burger heeft het niet door.
Erwin de Waard 6
[Verwijderd]Dat klopt niet met het artikel , daar lees ik dat 32 miljard euro van het IMF komt en voor Nederland staat de teller op 21,2 miljard euro, de andre miljarden zijn door andere landen geleverd.
[Verwijderd]
Erwin de Waardhttps://nl.m.wikipedia.org/wiki/Kwantitatieve_versoepeling
Lydia Lembeck 12
[Verwijderd][Verwijderd]
Lydia LembeckHet is en blijft behoorlijk abstract, de materie...
‘Goud is geld, de rest is krediet’
Lees ‘Geld’
Uit de serie ‘Elementaire Deeltjes nr 22
Co Pater 7
[Verwijderd]Het leven is een spel, een financieel spel met bizarre spelregels. dat is de harde realiteit.
[Verwijderd]
Co PaterEen ieder die zich eens goed inleest in de historische context van het economische en monetaire systeem, zal tot het inzicht komen, dat het systeem - mede onder invloed van door genetische hebzucht aangewakkerde perverse prikkels - zich heeft ontwikkeld naar een functioneren, waarbij welvaart van velen, bijna onzichtbaar wordt verplaatst naar de zakken van weinigen, bijna steeds zonder dat een (voldoende) toegevoegde waarde blijkt om die verplaatsing van welvaart te rechtvaardigen.
Investering plus gematigde winst ok.
Investering met onmatige of bedrieglijk gegenereerde winsten niet-ok, en reden voor opstand van het volk, nu, straks of over een jaar of wat als schaarste (van grondstoffen en schone lucht) niet langer enkel een begrip binnen de economie is, maar dagelijkse realiteit.
Maar fatsoen en integriteit zijn niet steeds een vanzelfsprekendheid...
Niet-disfunctionele (hoog-intelligente) psychopaten zorgen voor een hoop disruptieve ellende...
Co Pater 7
[Verwijderd]De vraag of de mens goed of slecht is, wordt dan vooral een subjectieve vraag, want hij wordt voornamelijk geconditioneerd door de ( economische ) omstandigheden.
Will 14 2
[Verwijderd][Verwijderd]
Will 14https://en.wikipedia.org/wiki/Quantitative_easing
Will 14 2
[Verwijderd]QE is enkel de verkoop van obligaties en aandelen aan de centrale bank. Weinig van deze transactie is voelbaar in de reële economie. Het idee is dat de banken makkelijker geld gaan uitlenen, maar dat houdt geen rekening met de vraag naar leningen. QE verlaagt wel de rente in het algemeen (omdat de centrale bank vaak boven de marktprijs betaalt) maar niet alleen lenen wordt dan interessante, sparen wordt minder interessant. Dus komt er dan meer geld in de reële economie? Lijkt me niet.
Dat verklaart ook waarom QE het nationaal inkomen niet erg verhoogt, omdat het net niet doorwerkt in de realiteit. Moest er tijdens de crisis een degelijke stimulans geweest zijn, dan zou nationale productie wel een stuk toegenomen zijn. Maar er is enkel bezuinigd en de output gap is lang groot geweest en nog steeds niet gesloten.
squarejaw 5
[Verwijderd]Lydia Lembeck 12
squarejawWim Verver 5
Wietze van der Meulen 6
Italië is al een tegenstander van iets meer formaat met ruim 60 miljoen inwoners en een regering die op dit moment "wat minder coöperatief" is.
En dan hebben we ook nog Groot Brittannië (GB).
Als we MSM in Nederland mogen geloven, heeft GB de uiterst onverstandige keuze gemaakt door voor de Brexit te kiezen. Het is daarbij ook wel vermakelijk dat er zo vaak bij vermeld wordt dat maar 52% voor was. Bij besluiten van de Nederlandse regering (met 51% van de 2e Kamerzetels als dekking) hoor ik dat zelden....
De EU denkt ook GB onder druk te kunnen zetten (met ruim 65 miljoen inwoners) want de EU heeft "natuurlijk" alle troeven in handen. Nu kan ik me voorstellen dat dat toch wat tegenvalt (zoals de geschiedenis leert). Ook zal het onder druk zetten van GB waarschijnlijk tot nare gevolgen voor Ierland leiden (en de westflank van de EU...).
Resumerend denk ik dat het uit de wind houden van de Franse en Duitse banken (met een mooi overzicht van de geldstromen door Jean Wanningen) wel eens een EU-Pyrrusoverwinning zou kunnen zijn. Het zo onder druk zetten van miljoenen mensen binnen de EU breekt je op een dag op. En als het mis gaat zullen, volgens MSM, de "populisten" het wel weer gedaan hebben (en vergeet men dan weer dat die "populisten" het resultaat zijn van o.a. het eigen EU-beleid...….).
Ik ben bang dat de verliezen die geboekt moeten worden als het echt mis gaat (met kans op het volledig uiteenvallen van EU en Euro-zone) een veelvoud zijn van de "winst" die is geboekt met het redden van de diverse banken. Het zal een boeiend schaakspel worden maar ik twijfel sterk aan een goede afloop..
[Verwijderd]
Wietze van der MeulenWietze van der Meulen 6
[Verwijderd]Ik zag deze week overgens nog een leuke spotprent van Europa. In elk land was een vlaggetje geprikt met van “Portugal first” tot “Zweden” first (kon het zo niet terug vinden). Dat geeft goed de situatie weer. Iedereen denkt primair aan zijn eigen belangen. Dat moet op termijn wel fout aflopen.
Niek Jansen 9
https://www.ftm.nl/artikelen/imf-oekraine?share=1
Ik heb indertijd op Wikileaks een lijst van bezuinigingen gevonden, maar kan hem niet meer terugvinden; wie wel? Ik herinner me wel dat ik steil achterover sloeg lezende hoe de gewone man in Oekraïne op alles en nog wat moest inleveren en ze waren daar al zo arm.
Opmerkelijk die mediastilte over dat land, terwijl het westen het succesvol met een Amerikaanse coup in zijn invloedsfeer heeft getrokken. Je zou dan denken dat het journaille geïnteresseerd is in een follow-up, maar dat is kennelijk teveel verwacht.
Het grote nadeel van drastische bezuinigingen is dat de bestedingen daardoor dalen, er minder wordt geproduceerd en afgenomen, minder investeringen, minder werkgelegenheid waardoor de economie in elkaar zakt. (Gedeeltelijke) kwijtschelding van schulden zou een alternatief geweest zijn in Griekenland en die maatregel kan nog steeds toegepast worden, maar de westerse banken en vooral de Duitse banken willen grof geld verdienen aan de Griekse crisis.
petros 4
Frank van Muiden 2
Roland Horvath 7
Frank van MuidenEen ander opvallend kenmerk van beide was dat ze niets kennen van economie laat staan van financiën. Als ze daarover spraken was alles wat ze zeiden steevast onzin.
Nog iets, beide zijn extreem neoliberaal gezind: Alles voor de GMO, niets voor de anderen: Het MKB, de 99%.
Mz59 7
Roland HorvathLydia Lembeck 12
Frank van MuidenArjan 7
Godzijdank is er een groot gedeelte gebruikt voor terugbetaling aan investeerders die gelden beleggen van spaarders en pensioenfondsdeelnemers.
Als alle schulden kwijt waren gescholden dan had ze natuurlijk geen 290 miljard hoeven te lenen om slechts een begrotingsprobleem op te lossen........
Jan Smid 8
Arjan[Verwijderd]
Olaf 16 1
Wim Verver 5
F.J. Unger 4
Ronald 133
Gert Brink vd 1
Doan HeartBeats1 3
Op valse gronden/ boekhouding bij EU voegen. (GS) Volgooien met leningen (Swaps) en hup kassa!
https://www.2doc.nl/speel~VPWON_1177012~goldman-sachs-en-de-vernietiging-van-griekenland-vpro-tegenlicht~.html
Zie ook Tegenlicht ‘Greece for sale’ ..
https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/backlight/greece.html
http://bit.ly/Agreekment
http://bit.ly/TM4CGrexit4
http://bit.ly/TM4CGrexit2
Etc.
#Grasshopper #Debtconomy