
Het Slotervaartziekenhuis raakte begin 2013 de speelbal van ruzieënde aandeelhouders en staat daarmee symbool voor de meer dubieuze kanten van marktwerking in de zorg. Inmiddels is de oud-bestuursvoorzitter Aysel Erbudak het ziekenhuis volgens de rechter 1,7 miljoen euro schuldig en zit zij in Turkije. Lees meer
Multimiljonair Jan Schram uit Beverwijk en zijn beschermelinge zakenvrouw Aysel Erbudak kochten het in 2006 noodlijdende ziekenhuis, maar na Schram's overlijden in december 2012 blijkt de positie van Erbudak allesbehalve stabiel. Ze wordt geschorst na onenigheid met Achmea over het contract voor 2013 en belandt in een moddergevecht rond het ziekenhuis met Jan's broer Lex Schram en diens zoons Pim en Rob. Erbudak wordt met een dubieuze aandelenemissie buitenspel gezet waarbij Erbudak en haar kinderen - die aandelen houden in BV's boven het ziekenhuis - feitelijk worden onteigend. De Amsterdamse Ondernemingskamer doet onderzoek naar wanbeleid bij het moederbedrijf van het Slotervaart dat instemde met de aandelentransactie. Inmiddels is het ziekenhuis door zorgondernemer Loek Winter overgenomen, maar de rechtmatigheid van die overname en de daaraan voorafgaande aandelenemissie wordt nog betwist door de kinderen van Erbudak.
Uiteindelijk wint Winter de slag. Maar voor het ziekenhuis mag het niet baten. Op 25 oktober 2018 wordt het MC Slotervaart failliet verklaard.
Hoe zorgondernemer Loek Winter een imperium opbouwde
Erbudak knock out: strijd om het Slotervaart gestreden - of toch niet?
Notaris op vingers getikt in zaak Slotervaart
Aysel Erbudak wast (via KPMG) handen in onschuld
Rechter stelt Slotervaart in het gelijk in zaak tegen gevlogen vogel Erbudak
Erbudak vecht verkoop Slotervaart aan, met de FIOD op de hielen
Miljoenenclaims tussen Slotervaart en Erbudak
Notaris voor tuchtkamer wegens aandelenemissie Slotervaart
Onderzoeksrapport Slotervaart; sappige details, harde conclusies
Erbudak opent de jacht: nieuwe rechtszaak rond Slotervaart
Slotervaartziekenhuis: bestuursrel of schijnvertoning?
De met veel vertoon geschorste bestuursvoorzitter Aysel Erbudak van het Slotervaartziekenhuis blijkt via een juridische achterdeur gemakkelijk een comeback te kunnen maken. Wat is hier aan de hand?
Goliath
De huidige rel ontkiemt eind december, wanneer Erbudak in de eerste instantie een contract weigert met Achmea voor de te leveren zorg in 2013. Ze vindt het aanbod van de verzekeraar te laag en laat haar tanden zien om er voor het Slotervaart een acceptabele vergoeding uit te slepen. De onderhandelingen spelen zich af tegen een droevige achtergrond; Jan Schram ligt in zijn eigen Amsterdamse ziekenhuis op sterven.Al het kabaal ten spijt, zonder contract met een verzekeraar is het ziekenhuis waarschijnlijk hopeloos verlorenSchram lijdt aan longemfyseem en verruilt op 28 december het tijdige voor het eeuwige. Het zal Erbudak zwaar zijn gevallen om afscheid te nemen van de man die ze zelf 'surrogaatvader van mijn kinderen' noemde. Zeker aangezien ze van zijn sterfbed werd weggeroepen voor contractonderhandelingen. Misschien zijn het deze omstandigheden die haar ertoe verleidden om haar hand te overspelen - Achmea was in ieder geval niet onder de indruk en weigerde daarop zelf een contract met het Slotervaart. Een gevecht in de media volgt, waarbij de directrice haar temperament toont - en juridische stappen aankondigt.
Verloren
Al het kabaal ten spijt, zonder contract met een verzekeraar is het ziekenhuis waarschijnlijk hopeloos verloren. Want ook al kan het inderdaad rekeningen sturen voor behandelingen die niet gecontracteerd zijn - passantentarief heet dat in de ziekenhuiswereld -, zonder voorschot van de verzekeraar zal er in geen tijd een enorm gebrek aan liquiditeit optreden. Dat moeten ook de toezichthouders, onder aanvoering van oud-Zeehavendirecteur Theo Dekker, zich hebben bedacht toen zij hun onbesuisde bestuurder vorige week vrijdag op non-actief zetten. Er moest dringend actie ondernomen worden en Erbudak had zich onmogelijk gemaakt bij Achmea. Beter verdwijnt de felle directrice even uit beeld. Het zou een logische stap zijn om de verzekeraar weer aan tafel te krijgen voordat de geldkraan op 1 april echt dichtgedraaid wordt. En met succes: Achmea wil na de schorsing meteen weer praten met het Slotervaartziekenhuis. Erbudak wordt hierbij niet gespaard door haar commissarissen. Haar solistische handelen zou de oorzaak zijn, zo heet het. Al meldt de Telegraaf zaterdag op basis van interne documenten dat medebestuurders en toezichthouders via de mail tot in detail op de hoogte zijn gehouden van de onderhandelingen. De aandeelhouders van het ziekenhuis, naast nota bene Erbudak zelf broer Lex Schram en neef Pim Schram, staan achter de schorsing. Een mediarel is geboren: een machtsstrijd tussen Erbudak enerzijds en haar medebestuurders en de familie Schram anderzijds? Bronnen van De Telegraaf en vakblad Medisch Contact beweren van wel. Medebestuurder Dees Brandjes suggereert in Telegraaf zelfs dat 'het zo echt niet langer kon' met Erbudak, maar weigert nadere toelichting. Dat zal hij ooit nog wel eens vertellen, geeft hij de journalist te kennen. Precies die woorden gebruikt ook Erbudak zelf als ze per sms aan FTM laat weten nu niet te willen praten. Verder hult iedereen zich in stilzwijgen. De familie Schram belt niet meer terug.Zakelijk vervlochten
Erbudak is ondertussen gewoon nog mede-eigenaar van het ziekenhuis via de BV Meromi Holding. Grootaandeelhouder in Meromi Holding BV is Jeemer BV; waarvan Erbudak 49 procent van de aandelen in handen heeft en wijlen Jan Schram een belang van 51 procent. De statuten van Jeemer geven Erbudak het recht van eerste koop van de aandelen van haar overleden zakenpartner. Een vrij rechttoe-rechtaan juridisch principe, juist ontworpen om gedonder na het overlijden van een zakenpartner te voorkomen. Alleen geldgebrek bij Erbudak zou haar terugkomst kunnen verhinderen, en dat lijkt weinig aannemelijk gezien haar zakelijke imperium.Koesteren de erven Schram een dusdanige wrok tegen het 'lievelingetje' van wijlen Jan Schram dat ze hun verstand zijn verloren?Daarnaast is ze via Schram zakelijk tot op het bot vervlochten met zijn erven. Neef Pim leidt al drie jaar lang haar callcenter A2 Antwoordservice en zit sinds 21 januari als opvolger van zijn oom op de directiestoel van Meromi Holding. Wat, kortom, zou Lex Schram en zijn zoon hebben bewogen om zich medeplichtig te maken aan het buitenspel zetten van Jan Schrams beschermelinge en zich haar toorn op de hals te halen? Als advocaat en jarenlang adviseur van het Slotervaart moet hij hebben geweten hoe sterk Erbudak er juridisch voor staat. Gezien haar reputatie zal zij indien nodig zeker gebruik maken van die positie. Koesteren de erven Schram een dusdanige wrok tegen het 'lievelingetje' van wijlen Jan Schram dat ze hun verstand verloren zijn en halsoverkop de strijd met haar aanbinden? Dat lijkt niet aannemelijk. Ofwel zij weten dat Erbudak niet voldoende geld heeft om een meerderheidsbelang te kunnen kopen in Jeemer, ofwel zij hebben gehandeld in het belang van het ziekenhuis, heel mogelijk zelfs in samenspraak met Erbudak zelf, haar medebestuurders Brandjes en Beijnen en de commissarissen van het Slotervaart. Dat zou voor bijvoorbeeld het ziekenhuispersoneel veel verklaren, dat tegenover Telegraaf verklaart er niets meer van te snappen: "Zo slecht heeft ze het toch niet gedaan?".
13 Bijdragen
Fbonset
j.anne
Waarom stelt de familie haar op non actief?
Om het ziekenhuis vlot te kunnen trekken, heeft de familie haar op non-actief gesteld, en de onderhandelingen heropend met Achmea. Zij heeft in haar stress naast haar stervende man een fout gemaakt en haar hand overspeeld. Als de familie de zaken heeft gered zal ze wellicht weer terugkomen, het personeel van het ziekenhuis staat achter haar.
Is er sprake van meer intrige..?
Het kan zijn dat de familie liever wil dat Erdubak de mogelijkheid van koop niet zal benutten, nu zij op non actief is en er een vertrouwensbreuk is met zo ongeveer iedereen, behalve het personeel van het ziekenhuis.
Dan kan de familie het alsnog zelf kopen of erven, en dan zijn ze daar wellicht blijer mee. Ze hebben het vertrouwen in Erbudak verloren. Worden ze er beter van als zij de rechten erven van broer Jan..?Of heeft Jan het toch nog anders geregeld...Het is ondoorzichtig voor buitenstaanders, nu betrokkenen "geen commentaar" hebben.Hou je erbuiten Kok...
Ae
j.anneAe
AeRandy
j.anneAe
RandyZET HEM OP FAMILIE SCHRAM IK BID VOOR JULLIE HET GAAT JULLIE LUKKEN OM DEZE TIRAN TOT OP HET TE VERNEDEREN EN TE VERNIRYIGEN .
Flip12
AeMail
Het wordt dan wel een mess en een hele zware taak voor haar om alles in goede banen te leiden, maar misschien is ze wel zo sterk.Beter zou zijn om het simpel te houden.Zij koopt de aandelen van Jan Schramm en daarmee weer haar baan als directeur terug. De familie houdt daarnaast gewoon de al bestaande taken. Elkaar de hand schudden en moedig voortgaan. Ruzie is negatieve energie, en je kunt beter van het positieve uitgaan.De familie heeft per slot van rekening het ziekenhuis gered door in crisis haar verantwoordelijkheid te nemen.Zij kan door haar meerderheid aan aandelen weer verder als directeur.
Mail
De kern van het probleem is niet Achmea, maar dit is slechts een middel tot ontslag.
Bjorn26black
Aysel Erbudak heeft al in verschillende situaties gezeten en deze allemaal gewonnen!!
Dus Aysel Erbudak geef de moet niet op!!
Ik schat de kansen voor de familie Schram lastig in!!!
Aysel Erbudak is een slimme vrouw
Jan123
fred
Hebt U weleens van de Echternach-processie gehoord?
Twee stappen vooruit en een stap achteruit!
Dat is kenmerkend voor het SLZ.Dus blijft het SLZ gewoon bestaan.
Vriendelijke groet.
Gast
Ooit de angel met een gevallen rechter uit het Haagse en een supermarkteigenaar in het Noordhollandse in het Chipshol vastgoed drama van de familie Poot..weggestuurd bij de NMA doorneen oprechte secretaresse en nu dus de bedenker van de verwatering tot minder dan 1% van de aandelen. Lex en die andere vos verloren hun haren maar nooit hun streken....