Smart talk: Rudy Stroink versus Ger Hukker

3 Connecties

Relaties

Hukker Stroink

Werkvelden

Vastgoed
5 Bijdragen

Vastgoed als tikkende tijdbom. Gisteravond ging NVM-voorzitter Ger Hukker in debat met de gevallen vastgoedondernemer Rudy Stroink (TCN). Bottom line: banken moet afwaarderen.

Gisteravond vond de vierde editie plaats van de Smart Talk Sessions in Stanislavski, het café van de Amsterdamse Stadsschouwburg. Het thema van de avond: ‘Vastgoed als tikkende tijdbom’. Gastsprekers: de gevallen vastgoedman Rudy Stroink (TCN), Ger Hukker (voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars), econoom Kees de Kort en Jordi van der Plas (oprichter huurbieding.nl).  

Iedereen Stroink achterna?

Stroink maakte vanaf 1994 furore met zijn internationale vastgoedonderneming TCN, die in de hoogtijdagen in 8 verschillende landen 40 grote vastgoedprojecten ontwikkelde met een gezamenlijke waarde boven de 1 miljard euro. In Nederland was TCN eigenaar van het Mediapark Hilversum, het World Forum in Den Haag en het voormalige Kema-terrein in Arnhem. Na de val van Lehman Brothers raakte TCN zwaar in de problemen en ging uiteindelijk eind vorig jaar failliet. Onder aanmoediging van BNR-presentatoren Paul van Liempt en Petra Grijzen gaat Stroink nog even in op het faillissement van TCN. Hij verwijst naar grote overnames in Engeland, die vlak voor de val van Lehman Brothers plaatsvonden. “De overnames waren al in gang gezet.  Dat TCN is omgevallen, ligt ten eerste aan mij en daarnaast waren de omstandigheden niet ideaal. De waarde van panden daalde sterk, huurders vielen om en banken wilden plotseling - buiten de gemaakte afspraken om - dat je ging aflossen op leningen.” Eind vorig jaar werd een hele trits TCN-bedrijven failliet verklaard. Er zou nog een schuld zijn achtergelaten van 70 miljoen euro. Van Liempt herinnert Stroink er fijntjes aan. “Dat bedrag zou zomaar kunnen, ik weet het niet precies,” aldus Stroink.   Foto: Rudy Stroink (l) versus Ger Hukker (r)  

Marktwaarde nul

Met flair neemt Stroink - brilletje, zwart vest, zwarte pantalon, mooie, slanke vrouw aan zijn zijde – plaats op het podium, waardoor hij tegenover NVM-voorzitter Ger Hukker komt te zitten. Het idee is dat ze samen op zoek gaan naar antwoorden en mogelijke oplossingen voor de malaise in de kantorenmarkt en particulier vastgoed. Stroink: “Er staan zoveel bedrijfspanden al heel lang leeg en daar wordt niet op afgeboekt. Als een pand geen huurders heeft dan is de marktwaarde nul. Ik wil niet de grote pessimist uithangen, maar het wordt tijd dat banken deze realiteit onder ogen zien. Pas dan kan er gewerkt worden naar een oplossing.” Lees in dit verband ook dit artikel over Rabo's FGH Bank. Hukker: “Het zou me niet verbazen als er nog een bank omvalt,” aldus de NVM-voorzitter. Hopen op betere tijden is volgens Stroink geen optie meer. “Het zal nog zeker 5 tot 10 jaar duren voor we uit de vastgoedcrisis komen. En dan nóg zal de behoefte aan commercieel vastgoed  zoals we die kenden, nooit meer voorkomen.” De aanwezige econoom Kees de Kort laat zich, vanaf de zijlijn, niet onbetuigd. “De verliezen in vastgoed lopen allemaal via banken. Die hebben een probleem. De grote vraag is: wie gaat er uiteindelijk voor alle verliezen opdraaien?” De econoom verwacht dat de rekening wordt neergelegd bij de belastingbetaler en pensioengerechtigden. www.smarttalksessions.nl