Smeergeld-affaire rond SNS Property Finance

2 Connecties

Relaties

Property Finance

Organisaties

SNS
1 Bijdrage

De onlangs vertrokken 'puinruimer' Buck Groenhof wordt door een zakenpartner van SNS Property Finance beschuldigd van het vragen van steekpenningen en vriendjespolitiek. Er is aangifte tegen hem gedaan.

Dramatische ontwikkelingen rond Property Finance, de in moeilijkheden verkerende vastgoedpoot van SNS Reaal. Een zakenpartner heeft aangifte gedaan tegen Buck Groenhof, die tot voor kort fungeerde als chief restructuring officer. Groenhof is als interim-manager verbonden aan Boer & Croon.

 

Enkele weken stapte Groenhof onverwacht op, terwijl hij eerder had gezegd nog minstens vijf jaar nodig te hebben om de probleem­divisie weer op orde te krijgen.

 
Groenhof zou zich schuldig hebben gemaakt aan het vragen van steekpenningen vragen en het 'afromen' van projecten, onthult het FD. De krant heeft bronnen gesproken die melden dat intern en extern onderzoek wordt gedaan naar de beschuldigingen. Uit het onderzoek van de krant zou blijken dat het vertrek van Groenhof is omgeven door beschuldigingen van machtsmisbruik: 'Een zakenpartner van SNS heeft een halfjaar geleden bij de compliance van SNS aan de bel getrokken. Daarnaast hebben ex-medewerkers hun zorg over de integriteit van Groenhof geuit bij de SNS-top.'
 
De SNS-top zou daar niets mee hebben gedaan. De aantijgingen zijn pijnlijk voor SNS Reaal, omdat de bank eerder verkregen staatssteun waarschijnlijk niet tijdig kan terugbetalen. Dat is te wijten aan de aanhoudende verliezen van Property Finance. Er wordt openlijk gesproken over nationalisatie van de bank.
 
Uit kopieën van de klachten en de aangifte, waarover het FD beschikt, blijkt dat Groenhof via zijn vennootschap Salvadanaio in 2010 een contactfee van € 11.250 heeft gefactureerd bij een SNS-zakenpartner voor ‘introductie’ bij een andere bank. Volgens het bedrijf leverde Groenhof hier geen prestatie voor. De zakenpartner moest de commissie voor Groenhof ‘herfactureren’ bij SNS. Het FD-artikel bevat nog enkele van deze voorbeelden.
 
Op de site van zijn bv Corylus  noemt Groenhof zich 'overgekwalificeerd en onafhankelijk' en beroept hij zich vakmatig op de oudheid en politiek-filosoof en bestuurder Machiavalli.