'En daarna doken we het bordeel in...'

1 Connectie

Werkvelden

Banken

Waarom bevelen bankconsultants ondeugdelijke beleggingsproducten aan? Een ex-bankier licht in Handelsblatt een tipje van de sluier op van de malicieuze praktijken bij een grote Duitse bank.

De Duitse zakenkrant Handelsblatt sprak met een voormalige bankier in die een toppositie bekleedde bij een Duitse grootbank. (link) De ex-bankier (wiens naam en de bank waarvoor hij werkte bekend zijn bij Handelsblatt) vertelt hoe zijn bank klanten financieel uitkleedde. De medewerkers van de bank kregen daarbij opdracht producten te verkopen waaraan de klant helemaal niets had. Naar eigen zeggen heeft de bankier ontslag genomen 'omdat ik het niet meer met mijn geweten kon verenigen'. Weigeren was een career limiting maneuver
 
Het betrof de verkoop van complexe afgeleide financiële producten, zoals leningen op pakketen aandelen en levensverzekeringen, vastgoed en bedrijfsobligaties. De medewerker kreeg daarvoor tussen 1 en 2 procent provisie. De bank bracht zelf soms tot 30 procent kosten in rekening. De klant werd een hoog, risicoloos rendement voorgespiegeld. De bank was ervan op de hoogte dat de aangeboden producten niet geschikt waren voor de klant. 
 
Luxe bordeel
Om de klanten over te halen werd alles uit de kast getrokken. Zoals private vijfgangen-diners bij sterrenkoks in vijfsterren restaurants. De maaltijd en de begeleidende presentatie werd afgesloten in een Luxusbordell. 'Goede verkopers werden naast hun ruime provisie beloond met gratis weekends in een duur hotel.'
 
Beleggingstechnisch gezien bleken deze derivaten weinig succesvolle producten. De beleggers bleven met verliezen achter. Het artikel in Handelsblatt heeft niet alleen het interview met de bankier, maar legt ook uit om wat voor type producten het gaat en hoe de wetgeving over kickbacks, fees etc in elkaar zit. 
 
Dergelijke praktijken blijken schering en inslag bij grote bankinstellingen. Follow the Money-redacteuren Jesse Frederik en Eric Smit komen binnenkort met een artikel over dit onderwerp. Zij doen daarin uit de doeken hoe argeloze Nederlandse instellingen er met complexe afgeleide producten in werden geluisd door gewiekste verkopers van een grootbank.