'Smurfenkantoor' legt liegende bankiers over de knie

2 Connecties

Relaties

Votron

Organisaties

Fortis

Oud-Fortistopmannen Votron en Mittler veroordeeld voor misleiding beleggers.

Het kleine advocatenkantoor Bos & Partners heeft een klinkende overwinning geboekt. Woensdagochtend publiceerde de Utrechtse rechtbank het vonnis tegen oud-Fortistopmannen Jean-Paul Votron en Gilbert Mittler. De twee heren werden veroordeeld voor misleiding van beleggers. Oud-Fortis bestuursvoorzitter, In de periode 22 mei en 26 juni 2008 deed het tweetal meerdere malen onjuiste en misleidende uitspraken over de solvabiliteit van de bank. "Ze vertelden destijds dat met de solvabiliteit prima gesteld was, terwijl later uit interne stukken bleek dat toen al duidelijk was dat dit niet het geval was", zegt advocaat Yusuf Ersoy van het Amsterdamse kantoor. "Met andere woorden: ze hebben gelogen en het publiek misleid". 

 

Principezaak

Op 5 juni 2008 gaf Votron een presentatie op het ABN/AMRO hoofdkantoor. De solvabiliteit van Fortis was volgens Votron ‘op plan’ en ‘sterk’. De presentatie verscheen op de site van het Financieel Dagblad en de uitspraken van Votron werden overgenomen door nationale en internationale media. Uit een boetebesluit van de AFM blijkt dat de Gilbert Mittler een week daarvoor een memo verstuurde onder de noemer ‘Solvency Contingency Plan’. Hieruit blijkt dat in het basisscenario Fortis in het vierde kwartaal van 2008 al een solvabiliteitstekort van enkele miljarden euro’s zou hebben. Mitler stelt voor om nieuwe aandelen uit te geven.

 
Het kantoor Bos & Partners voerde de procedure namens een zevental vermogende particulieren die zich door de bankiers bedonderd voelden. "Het feit dat Votron en Mittler over de solvabiliteitstoestand van Fortis hadden gelogen, heeft onze cliënten nogal boos gemaakt. Voor hen was het dan ook een principezaak", zegt Ersoy. "Dat ze nu persoonlijk aansprakelijk zijn gesteld en een schade moeten betalen, is een prachtig resultaat". 
 
 
De winnende meester, Hendrik-Jan Bos
 
Hendrik-Jan Bos, naamgever van het kantoor, zat woensdagochtend volgens eigen zeggen "met het zweet tussen de billen" te wachten op te uitspraak. "Als je mij toen had gevraagd of ik had verwacht dat dit vonnis er uit zou rollen, had ik die vraag waarschijnlijk met 'nee' beantwoord. Ik hoopte er natuurlijk wel op. We zijn er vanzelfsprekend heel erg blij mee. Het is - voorzover wij weten - uniek dat bestuurders persoonlijk aansprakelijk worden gehouden. De smurf (Bos & Partners red.) heeft tegen de reuzen gezegevierd. We stonden tegenover de advocaten van de grote kantoren Stibbe, Houthoff Buruma, De Brauw Blackstone en Nauta Dutilh. De tegenpartij heeft er met 30 advocaten op gezeten, wij slechts met zeven mensen. Ons hele kantoor heeft zich keihard voor deze zaak ingespannen. Het is de mooiste overwinning uit mijn loopbaan". 
 
Bonusbankiers
De veroordeelden wisten in de aanloop en nasleep van de crisis wel hun schaapjes op het droge te krijgen. In 2007 kreeg Votron een bonus van 2,5 miljoen euro en werd zijn salaris over 2008 opgetrokken van 750.000 euro naar 1,3 miljoen euro. ‘Votron heeft blijk gegeven van uitzonderlijk leiderschap,’ zei bestuursvoorzitter graaf Maurice Lippens, die kwistig het wierookvat zwaaide voor zijn topman, toen. Later bleek dat Votron zelf om de bonus had gevraagd en Lippens hem hierin volgde. In juli 2008 werd Votron ontslagen en kreeg hij 1,3 miljoen euro mee bij zijn vertrek. Mittler maakte het nog bonter en kreeg bij zijn vertrek 4,2 miljoen mee.
 
De hoogte van de schade die Votron en Mittler uiteindelijk moeten betalen wordt later in een aparte schadestaatprocedure bepaald. Graaf Maurice Lippens, werd niet veroordeeld omdat hij volgens de rechtbank niet in de dagelijkse leiding zat.
 
De zaak is nog niet ten einde en mogelijk volgt er nog meer interessante jurisprudentie. De gedaagde bestuurders van Fortis kwamen niet opdagen voor het verhoor. Hierover wordt nog een zaak gevoerd bij het Europees Hof van Justitie in Straatsburg. De vraag is of burgers uit Europese lidstaten verplicht zijn te verschijnen wanneer zij in een andere lidstaat worden opgeroepen voor verhoor.
 
 
Weekdeals (300x250)