Jacob Gelt Dekker levert een beknopte geografie van een verkoudheid. 'Handen schudden is barbaars'.

2,5 eetlepel honing , 1 eetlepel citroensap, twee maten oude jenever, kokend heet water erbij, dan  goed roeren en meteen heet opdrinken; daarna direct je bed in en uitzweten. Met een  linnendoek, gedompeld in ijs- of sneeuwwater om je hals gewikkeld met een geitenwollen sjaal kan een opkomende keelontsteking tegelijkertijd worden aangepakt. 

 
Het werkt alleen als je naast je bed een schotel met aan snippers gesneden verse uien besprenkeld met kandijsuiker zet met een sterke verdamper, zoals ether en de borst insmeert met verse zuivere varkersreuzel voor de vrije ademhaling. Overdag moet de patient vooral veel jonge brandnetelthee drinken met een pluimpje venkelhoning en verse melk, bij voorkeur direct van de koe. Lijnzaadoliethee  met geklopte ei-dooiers en bruine rietsuiker kan als extraatje tijdens de lunch het effect nog versterken. Het klinkt allemaal  enorm ranzig, maar de verkoudheid is de volgende dag al zo goed als over.
 
Gapers
Gaat u als modern mens toch maar liever naar de reguliere medische zorg handel, dan staat de 'over-the-counter-industrie' voor u klaar. De drogist verdient een extra omzet in deze economische barre tijden aan allerlei wondermiddelen in dure kleurrijke verpakkingen die toch nooit zo goed werken als de huis- tuin en keukenmiddelen van oma-dokter , maar als tweede keus er best mee door kunnen. Van neussprays, vitamines, koorstlippreparaten tot homeopathische wondermiddelen rollen van de schappen met schone beloftes over blakende gezondheid. De 560 miljoen Euro omzet van drogisten is sinds 2008 blijven hangen en enige groei in die branch is een harde noodzaak. De arme gapers ervaren ook nog eens een harde concurrentiestrijd van de recepten van de huisarts, die beter werken en bovendien aan de krenterige Hollanders gratis verstrekt worden. Een oproep van Maxime Verhagen, minister van economische zaken, om te gaan snotteren en niet de huisarts daarmee te belasten zou de sector van de gapers zeker stimuleren.
 
Nederland zou jaarlijks een economische verlies lijden van ongeveer 400 miljoen wegens verkoudheidsverzuim, maar sinds de recessie, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek, schijnt ook dat te zijn teruggelopen.  Ook al tast het principe van ziek zijn en doorwerken de waardigheid en rechten van de mens ernstig aan, om een verstopte neus wil de noeste arbeider liever zijn baantje niet kwijt raken.
 
Barbaars
Het bijgeloof dat verkoudheid veroorzaakt wordt door een koutje, is niet uit te roeien. Bezorgde moeders blijven generatie na generatie tegen hun kroos roepen," Trek een jas aan jongen, anders vat je kou."
 
Verkoudheid wordt veroorzaakt door micro-organismen, virussen, door de familie van corona- en rhinovirussen. De slijmvliesontstekingen die het veroorzaakt komt in alle jaargetijden voor, in de tropen en in gematigde klimaten, maar infectie is wel sneller als er veel vocht in de lucht zit, zodat het virus van de een naar de ander getransporteerd kan worden, zo ongeveer als de Baron van Münchausen op kanonskogels zat. De barbaarse  gewoonte in de Joods-Christelijke westerse cultuur om elkaar de hand te schudden en zelfs te kussen is vooral schuldig aan directe overdrachtelijke besmetting. Het zou wat dat betreft direct verboden moeten worden!
 
Het ziet er niet naar uit dat er spoedig een afdoende remedie tegen het verkoudheidsvirus op de markt komt. Er wordt wel veel vordering gemaakt in anti-virale medicatie, vooral sinds de doorbraak in de koortslip besmetting door Herpes Simplex met Aciclovir ( Zovirax) waarvoor Gertrude Elion in 1988 een Nobelprijs kreeg uitgereikt. 
 
Ook de panspermia theorie van astrobiologen Sir Fred Hoyle en zijn leerling, Chandra Wickramasinghe deden de medische wetenschap op hun grondvesten beven. De hooggeleerde heren bleven het maar een vreemde zaak vinden dat influenze, een verwant virus, over de hele wereld gelijktijdig toesloeg, zoals met de griepramp in 1907 en recent met de vogelgriep. Ze konden het alleen verklaren door aan te nemen dat de virussen in de ruimte ontstaan, door astronomische omstandigheden door de dampkring heenbreken en de bevolking ziek maken. Meteorieten, asteroïden en planetoïden zouden nucleobasen meevoeren die later gebruikt worden in de genetische opbouw van levend materiaal, RNA en dus virussen. Als het astronomisch regent met virussen wordt dus iedereen ziek, van Zürich tot Guangzou.
 
Voor de Chinezen wordt een mens alleen verkouden als er een strijd losbarst tussen de goede en slechte energie. Ying en yang niet goed, het evenwicht is verstoord en dat betekent snot. Een paar prikjes acupunctuur kunnen dat gelukkig weer in goede banen leiden. Nochtans de panspermia theorieën hebben in heel China het vertrouwen in de traditionele medische wetenschap zwaar ondergraven. Velen beschutten zich inmiddels met speciale folies en afdaken tegen astrostromen om toch maar vooral niet verkouden te worden.
 
Hoe dan ook, of u nou gelooft of het de wrake gods, kwade energieën of een virus is, na het lezen van dit epistel kan ik u garanderen dat u binnen acht dagen weer geheel hersteld zult zijn.