SNS Puinruimer Buck Groenhof gearresteerd

3 Connecties

Relaties

Buck Groenhof Financiële sector

Organisaties

SNS
3 Bijdragen

Buck Groenhof de voormalige puinruimer van SNS Property Finance, is gearresteerd. [update].

Het rumoer en de opwinding rond de pas door de staat verworven bankverzekeraar SNS Reaal, houden nog even aan. Woensdagochtend onthulde de Telegraaf dat opsporingsdienst FIOD een onderzoek is gestart bij de kersverse staatsbank. SNS Reaal liet per persbericht weten dat het ook zelf bij justitie aangifte heeft gedaan tegen een 'voormalig directielid'. De aanleiding daarvan is de uitkomst van een intern onderzoek, zo meldde de Telegraaf.
Het Financieele Dagblad maakte daarop (zonder enige bronvermelding) bekend dat het voormalige directielid de voormalige puinruimer Buck Groenhof betreft. Dat nieuws, dat door FTM over werd genomen, was echter afkomstig van de Telegraaf. Het interne onderzoek richtte zich volgens de krant 'onder meer op geheime betalingen aan personen bij SNS Property Finance'.
Later op de ochtend maakte NRC Handelsblad melding van de arrestatie van Groenhof. Volgens NRC zou de puinruimer gisteren al zijn aangehouden. Ook de voormalige assistente van Groenhof bij SNS zou in de boeien zijn geslagen.
Miljoenendeclaraties 
'Aanleiding zijn de voorlopige uitkomsten van een intern onderzoek naar mogelijke belangenverstrengeling, dat vorig jaar in gang is gezet', liet SNS Reaal weten. 'In het kader van hetzelfde onderzoek zijn een aantal externe medewerkers op non-actief gesteld.'
De mensen die op non-actief zijn gesteld zijn de medewerkers die ooit door Groenhof bij SNS Property Finance op de afdeling 'restructuring en recovery' naar binnen werden gehaald.  De medewerkers werden volgens de Telegraaf ingehuurd via Stichting Herstructureringsgroep Nederland (HGN), 'een soort van uitzendnetwerk van advocaten, bankiers en taxateurs die organisaties helpen bij reorganisaties'. HGN wordt bestuurd door Leo Spigt, oprichter van het advocatenkantoor Spigt Litigators en de voormalige partner van Jerry Hoff, de huidige advocaat van Buck Groenhof. Eerder berichtte Quote al over de verbondenheid van Spigt met HGN.
Het viertal declareerde via de door Spigt bestuurde stichting miljoenen euro's. 'De beoogde puinruimers zogen de noodlijdende vastgoedpoot van SNS Reaal zodoende leeg, en versnelden daarmee volgens ingewijden de ondergang van de bank-verzekeraar', aldus de Telegraaf.
'Indien dit op waarheid berust, nemen HGN en ook ikzelf als voorzitter daarvan nadrukkelijk en onverdeeld afstand', reageerde Spigt.
Jerry Hoff laat FTM desgevraagd het volgende weten: 'Ik (of wij) ben/zijn uitermate verrast. Buck Groenhof verleent alle medewerking aan het onderzoek. Hij heeft niets te verbergen. Meer kan of wil ik niet zeggen. Simpelweg omdat ik niet meer weet.'
Advocaat Hoff zei eerder tegen FTM dat SNS al meerdere malen - vijf tot zes keer - een intern onderzoek naar Groenhof had gedaan, nadat er binnen SNS anonieme tips over Groenhof binnen waren gekomen. Die onderzoeken liepen volgens de advocaat telkens op niets uit.
 
In opspraak
De bij advieskantoor Boer & Croon aangesloten Groenhof kwam eind vorig jaar via het Financieele Dagblad in opspraak door vermeende belangenverstrengeling en vriendjespolitiek. Groenhof zou zich ook schuldig hebben gemaakt aan het vragen van steekpenningen vragen en het 'afromen' van projecten. De beschuldigingen waren afkomstig van een voormalige zakenpartner van Groenhof, Hetty van de Laar.
Groenhof beweerde dat hij het slachtoffer was van intimidatie en chantage en sloeg kort daarna terug door samen met zijn advocaat Hoff een quasi-rectificatie bij Het Financieele Dagblad af te dwingen.
Boer & Croon-partner Jos Zandhuis nam het ook op voor Groenhof. Tegen FTM zei Zandhuis dat hij de beschuldigingen van Van de Laar al geruimde tijd kende, er 'geen causaal verband' tussen het vertrek van Groenhof bij SNS en de verhalen die bij FD in de krant verschenen en dat Groenhof een 'voortreffelijke staat van dienst' had.
'Aanranding van eer en goede naam'
FTM berichtte vervolgens in december dat Groenhof op zijn beurt aangifte had gedaan tegen Hetty van de Laar en haar partner Koen Demesmaeker. Volgens Hoff had het paar zich verlaagd tot 'chantage' en hebben de twee de naam van de voormalige chief restructuring officer van SNS Property Finance willens en wetens door het slijk gehaald. Hoff sprak van de 'aanranding van eer en goede naam' van zijn cliënt.
Het was volgens Hoff 'niet te bevatten' waarom Van de Laar en haar partner Demesmaeker over waren gegaan tot het doen van een valse aangifte en het verspreiden van onware verhalen. 'Wat hadden ze in hemelsnaam gedacht? Dat ze daarmee bij SNS hun zin zouden krijgen? Dat is volstrekt ondenkbaar. Ik kan dan ook niet anders concluderen dat hun actie het gevolg is van blinde wraak. En het Financieele Dagblad heeft hen daar een podium voor gegeven. Onbegrijpelijk'
Volgens Demesmaeker lagen er niettemin 'overtuigende schriftelijke bewijzen' tegen Groenhof en was het niet uit blinde wraak dat zijn partner Van de Laar aangifte had gedaan. 'Het is voor Hetty van de Laar een principiële kwestie', zei Demesmaeker. 'Ze vindt dat er sprake is van onrecht. Ze heeft gezien hoe Groenhof zichzelf op kosten van de SNS bank, een bank die staatssteun nodig heeft, bevoordeelde en haar daarbij wilde betrekken. Groenhof wilde haar medeplichtig maken. Ik ben er gerust op dat de beschikbare documenten dat ook zullen aantonen'.