Aandeelhouders SNS gefileerd

2 Connecties

Relaties

Financiële sector

Organisaties

SNS
0 Bijdragen

Weer een historische dag voor de vaderlandse financiële industrie: SNS Reaal is per heden onze tweede staatsbank. Bijzonder: de aandeelhouders worden gefileerd.

En Nederland is weer een staatsbank rijker. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem maakte vanochtend bekend dat de Nederlandse overheid het zieltogende SNS Reaal heeft genationaliseerd. Zonder ingrijpen had SNS zonder twijfel failliet gegaan, zei de minister. DNB had SNS tot donderdagavond 18.00 de tijd gegeven om met een oplossing te komen en het noodzakelijke kapitaal aan te vullen, maar een acceptabele 'totaaloplossing' bleef uit.
Anders dan bij eerdere nationalisaties leveren aandeelhouders, achtergestelde crediteuren en banken een substantiële bijdrage aan de kosten, dus hoeven de uit de hand gelopen groeiambities van Sjoerd van Keulen en Ronald van Latenstein van Voorst niet alleen door de belastingbetaler te worden betaald.
Dijsselbloem stelde vast dat de problemen voor SNS zijn begonnen met de overname van Bouwfonds Property Finance eind 2006 (goedgekeurd door Noud Wellinks DNB) en de financiële crisis die daarna op gang kwam. Van Keulen nam al in 2009 afscheid en mocht later onder andere een erebaantje als voorzitter van het Holland Financial Centre innemen. Latenstein en de huidige financieel directeur Ference Lamp hebben per direct hun ontslag ingediend. Latenstein wordt vervangen door Gerhard van Olphen. Van Olphen komt van Achmea en was voorheen werkzaam bij NIB Capital en was eerder bestuursvoorzitter van de verzekeraar Reaal. De nieuwe financieel directeur wordt Maurice Oostendorp die eerder 25 jaar actief was bij ABN Amro, de vorige eigenaar van Property Finance. Ook president commissaris Zwartendijk is teruggetreden.

Gehaaid CVC vangt bot

Dijsselbloem vertelde dat eind 2011 is er een werkgroep opgericht die intensief heeft gezocht naar private of publieke private oplossingen. Vanaf de zomer van 2011 hebben ING, ABN Amro en Rabobank werd gezocht naar een oplossing waar de staat ook een deel zou bijdragen. Later melde zich private equity fonds CVC Capital Partners dat duidelijk op zoek was naar een smakelijk hapje en alleen bereid was te investeren als de staat de risico's voor de vastgoedportfolio af zou dekken. De optie om twee door de staat gesteunde instellingen mee (ABN Amro en ING) te laten doen bij de redding, werd in januari door Brussel geblokkeerd. De gehaaide private equity mannen van CVC - waar de Nederlander Rolly van Rappard een vooraanstaande rol speelt - hebben vervolgens tot het laatste toe geprobeerd om een deal te maken waarbij het overgrote deel van de risico's bij de Nederlandse staat kwamen te liggen. Volgens het FD bood het private equity bedrijf 1,8 miljard euro. CVC bood om die reden 'geen acceptabel alternatief', aldus Dijsselbloem. Zonder een oplossing ontstond er een 'ernstig en onmiddellijk gevaar' voor de financiële stabiliteit. Nationalisatie bleek onvermijdelijk.

Kostenplaatje

Private partijen die bewust een risico hebben gelopen door te investeren in SNS laat Dijsselbloem zoveel mogelijk meebetalen. Aandeelhouders en achtergestelde crediteuren worden 'volledig onteigend', hetgeen ze 1 miljard euro kost. 'Wat ook gebeurd zou zijn als SNS failliet zou zijn gegaan', voegde Dijsselbloem daar fijntjes aan toe. De onteigening deed VEB voorman Jan Maarten Slagter in woede ontsteken en hij kondigde onmiddellijk een rechtszaak aan.
De overmatige ambities van Van Keulen en Latenstein kosten de staat in totaal 3,7 miljard euro, zo heeft DNB becijferd. Het betreft een kapitaalinjectie in SNS van 2,2 miljard euro, een afschrijving van 800 miljoen op de schuld die SNS nog aan de staat heeft en 700 miljoen om Property Finance te kunnen isoleren.
Lees ook:
Top Bouwfonds legde basis voor drama SNS