SNS-klokkenluider Hetty van de Laar gaat voor goud

Klokkenluider Hetty van de Laar ging in haar boek 'De Ondergang van de SNS Bank' al los op puinruimer Buck Groenhof. Maar ze is nog niet uitgeraasd: ze claimt nu meer dan 7 ton van SNS en Propertize.

Hetty van de Laar, de voormalig medewerker van SNS-puinruimer Buck Groenhof, schafte een dozijn giftige pennetjes aan om in haar nogal rancuneuze boek zowel boven als onder de gordel te prikken naar haar baas Buck Groenhof, advocaat Leo Spigt, adviseur Floris Croon (mede-oprichter Boer & Croon) en vastgoedondernemer Ron Lubbers. Ook deed ze eerder al aangifte van fraude bij Property Finance, de vastgoedfinancieringstak van SNS dat sinds kort de naam ‘Propertize’ draagt. Maar daar blijft het niet bij. De medewerkster, die in haar boek op bladzijde 11 haar ‘traumatische rol van klokkenluider’ inleidde, heeft SNS Reaal en Propertize gedagvaard. De Telegraaf heeft inzage gehad in die stukken en schrijft dat Van de Laar een schadevergoeding eist van 725 duizend euro. Dat bedrag is opgebouwd uit onder meer smartengeld, een ontslagvergoeding, achterstallig loon en een commissie die ze zou zijn misgelopen bij de verkoop van het Spaanse vastgoedproject La Ciguena.

Zwijggeld

Van de Laar meent recht te hebben op een schadevergoeding nadat ze in 2011 gedwongen werd om op stappen en – blijkens een passage in haar boek - weigerde om een settlement agreement van 316 duizend euro te ondertekenen waarin was opgenomen dat ze haar baas Buck Groenhof zou ‘vrijwaren’. Ze bestempelde  dat eerder als ‘zwijggeld’. De beschuldigingen van Van de Laar zijn niet mals: in haar boek bestempelt ze Groenhof als een ‘grijpgrage oplichter’ die onder meer SNS-projecten tegen een spotprijs verkocht aan bevriende partijen. Ook beticht ze Groenhof ervan dat hij op rekening van SNS Reaal vrienden inhuurde die vervolgens kickbacks moesten afdragen aan zijn privévennootschap. En dat hij privéuitgaven declareerde bij SNS Reaal. Een daarvan is behoorlijk pikant: de getrouwde Groenhof nodigde Van de Laar na afloop van een zakelijke bespreking uit om de lakens te delen in Des Indes. De bewuste hotelkamer 421 zou volgens Van de Laar betaald zijn met de creditcard van Groenhof’s opdrachtgever SNS Reaal. Van de Laar deelde deze bevindingen vergeefs met de compliance-afdeling van SNS Reaal en Jaap van Dijk, destijds de ceo SNS Property Finance. Uiteindelijk schakelde ze de FIOD wat resulteerde in een onderzoek. Het leidde bovendien tot een moddergevecht waarin Groenhof’s advocaat Jerry Hoff aangifte deed tegen Van de Laar vanwege smaad. Begin vorig jaar werd Groenhof opgepakt. Het strafrechtelijke onderzoek loopt nog.