SNS krijgt boete om Madoff-fraude

3 Connecties

Onderwerpen

Madoff Michael Kraland

Organisaties

SNS
0 Bijdragen

AFM: "SNS Bank heeft fouten gemaakt bij beleggingen particuliere klanten". De bank krijgt twee boetes van elk €30.000.

Nederlandse medeplichtigen in de Madoff-fraude: het blijft een gevoelig onderwerp. Nu is SNS tegen de lamp gelopen. De bank krijgt twee bestuurlijke boetes van elk €30.000 voor de periode januari 2008 tot en met 2009.
 
De Autoriteit Financiële Markten is van mening dat SNS Bank heeft nagelaten klanten vooraf te wijzen op de risico's van buitenlandse beleggingsfondsen. Volgens SNS Bank ging het om een beperkte groep klanten die op advies van hun eigen financieel adviseur belegden in de niet-geregistreerde buitenlandse beleggingsfondsen. De SNS Bank staakte dienstverlening en legde begin december 2009 een voorstel neer tot tegemoetkoming bij gedupeerde klanten. Ca 75 procent ging hierop in. Maar dat heeft de AFM niet overtuigd. 
 
 
De AFM: "SNS heeft daarbij nagelaten de kennis en ervaring met dit type fondsen bij de klant uit te vragen. Hierdoor kon SNS niet beoordelen of dit type fondsen wel geschikt was voor deze klanten en was zij niet in staat om indien nodig de klanten hiervoor te waarschuwen. 
 
SNS heeft daarnaast bij deze fondsen nagelaten haar klanten te informeren over de bewegelijkheid van de prijs, de beperkte verhandelbaarheid en het risico dat de gehele belegging verloren gaat. Ook heeft SNS nagelaten haar klanten te informeren over het feit dat de fondsen voor professionals zijn bedoeld."
 
Tip: lees de onvolprezen rapportage van Vanity Fair over Bernard Madoff. Daarin wordt de methode-Madoff haarfijn uitgelegd en de fraude-cultuur schitterend beschreven. 
 

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Arne van der Wal

Gevolgd door 894 leden

Mede-oprichter van FTM. Is gek op digitale technologie, maar koestert analoge techniek. Beoefent wing chun kungfu.

Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
Annuleren