SNS Property Finance geschoren

3 Connecties

Relaties

Financiële sector

Organisaties

SNS

Werkvelden

Vastgoed
1 Bijdrage

In het eerste half jaar van 2013 schreef SNS Reaal 2 miljard euro af op het rampzalige SNS Property Finance. Het is nu geschoren en klaar voor de knip.

Vanochtend presenteerde SNS Reaal de resultaten van het eerste half jaar van 2013. De genationaliseerde bank maakte een verlies van 1,59 miljard euro, dat voornamelijk veroorzaakt werd door afschrijvingen op de vastgoedportefeuille van 1,8 miljard euro, Property Finance. Ook de verzekeringstak maakte 53 miljoen euro verlies. Wel leverden de kernactiviteiten van SNS een winst van 204 miljoen euro op. SNS werd op 1 februari dit jaar genationaliseerd, omdat de problemen binnen de vastgoedtak Property Finance het eigen vermogen van de bank in gevaar brachten. De definitieve waardevermindering werd vastgesteld op 2,8 miljard euro: 0,8 miljard euro werd al in 2012 geboekt, gevolgd door een verdere 2 miljard (netto 1,8 miljard euro) in het afgelopen half jaar.  Hierdoor is de vastgoedportefeuille van SNS inmiddels met een derde in waarde gedaald. Volgens minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vormden de vele probleemprojecten van Property Finance een te grote belasting voor de bank. ‘De onteigening maakt voorts mogelijk dat SNS Property Finance wordt afgezonderd zodat SNS Bank verlost kan worden van deze molensteen,’ aldus Dijsselbloem in het onteigeningsbesluit.  

Molensteen

De bank kocht de vastgoedportefeuille van Bouwfonds in 2006 voor 810 miljoen euro. Bouwfonds Property Finance was alleen een niet al te kritische financier. Leningen werden makkelijk verstrekt en miljoenendeals waren soms in vijf minuten beklonken. Zeven jaar later dreigde SNS ten onder te gaan aan het zwaar noodlijdende Property Finance en nationalisatie bleek onvermijdelijk. De afschrijvingen op de vastgoedportefeuille  zijn het resultaat van verschillende probleemprojecten en struikelende vastgoedmannen. Zo financierde Property Finance onder andere vastgoedondernemer Roger Lips. Lips kreeg een lening van 370 miljoen voor de ontwikkeling van het winkelcentrum The Wall langs de A2. Na de oplevering in 2010 bleven de huurders echter weg en staakte Lips het betalen van rente en aflossing. SNS zag zich uiteindelijk genoodzaakt het project zelf over te nemen voor 90 miljoen euro. Desondanks heeft de bank nog zo’n 200 miljoen euro tegoed van de inmiddels failliete Lips.  

Failliete ondernemers

Ook andere door SNS gefinancierde ondernemers vielen om. Property Finance verstrekte een lening van 100 miljoen euro aan Eurocommerce, het bedrijf van Ger Visser. Ook Rudy Stroink’s TCN kreeg  een miljoenenfinanciering. Beide ondernemers gingen vorig jaar failliet, waardoor SNS waarschijnlijk met lege handen achterblijft. Over de grens werd ook weinig succes behaald. Property Finance financierde het Spaanse project La Ciguena van ondernemer Cees Priem voor 60 miljoen euro. Amper twee jaar na de start ging Priem failliet en het project stond in 2013 te koop voor nog maar 6 miljoen euro.  In Luxemburg werd 340 miljoen euro in Belval, een gezamenlijk vastgoedproject met Multiplan gestoken. Het winkelcentrum met kantoorruimte/ megabioscoop/ woonruimte werd echter geen succes en inmiddels is 190 miljoen euro  van de investering verdampt. Het project staat nu voor nog maar 150 miljoen euro in de boeken. SNS heeft nu in totaal 2,8 miljard euro afgeschreven op Property Finance, waarmee het kredietrisico van de vastgoedportefeuille terug is gebracht naar 4,8 miljard euro. SNS  kan hierdoor stappen nemen om Property Finance af te splitsen van de kernactiviteiten van de bank. Na de afsplitsing zal SNS wel het afgezonderde Property Finance blijven financieren. De Nederlands staat verschaft de bank hiervoor een overheidsgarantie van 5 miljard euro, waardoor SNS niet langer een kredietrisico loopt op de uitstaande leningen.