SNS verliest weer in Madoff-zaak

3 Connecties

Relaties

Madoff Financiële sector

Organisaties

SNS
1 Bijdrage

De SNS Bank verliest in zes dagen tijd de tweede rechtszaak over het gebrek aan zorgplicht bij Madoff-gerelateerde fondsen.

De rechtbank in Utrecht heeft vandaag geoordeeld dat SNS Bank de wet heeft overtreden door op een beleggersrekening buitenlandse fondsen aan te bieden die niet onder het toezicht stonden van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Bovendien heeft de kredietinstelling verzuimd om de rekeninghouders voldoende te informeren over de hoge risico’s van deze fondsen. Enkele fondsen bleken gerelateerd te zijn aan Bernard Madoff, de man die in 2009 werd veroordeeld tot 150 jaar celstraf en te boek staat als de grootste zwendelaar die ooit op deze aardkloot heeft geleefd. De rechtszaak was aangespannen door honderd beleggers die zich hebben verenigd in Stichting Claim SNS. In totaal claimen de particulieren 75 miljoen euro verlies te hebben geleden. De rechter heeft geen uitspraak gedaan over hoeveel schade de beleggers hebben geleden, zelfs niet of ze überhaupt schade hebben geleden. Dat zal nog moeten worden gespecificeerd in een tweede procedure. Het is niet de eerste juridische tegenvaller voor SNS in deze kwestie. De AFM heeft het geldbedrijf in 2011 voor hetzelfde vergrijp twee bestuursrechtelijke boetes opgelegd van samen 60.000 euro. Daarop ging SNS in hoger beroep maar verloor dat afgelopen vrijdag. Het is dus de tweede rechtszaak die SNS heeft verloren in zes dagen tijd.  

Uw wens is mijn bevel

Het draait allemaal om een execution only beleggersekening die werd aangeboden door SNS. Bij een execution only rekening voert de bank alleen orders uit die door de klant worden opgedragen. De SNS bood dus alleen de beleggingsinstrumenten aan. Toch wordt de SNS nu afgerekend op deze orders omdat het zijn zorgplicht niet nakwam. Het Wft schrijft namelijk voor dat een bank de beleggerservaring van een niet-professionele belegger moet toetsen voordat het niet-geregistreerde buitenlandse fondsen aanbiedt op zo'n rekening. Daarnaast moet klanten duidelijk worden gemaakt wat de risico’s zijn. Dat geldt blijkbaar ook als deze niet-professionele beleggers worden begeleid door een vermogensadviseur. SNS is naar eigen zeggen met 70 procent van de ‘gedupeerden’ al een compensatievoorstel overeengekomen en heeft deze ook uitbetaald.