SocGen voelt Griekse pijn

3 Connecties
0 Bijdragen

De Newswatch van dinsdag. Door Griekse crisis verliest Société Generale 31 procent, het Aviodrome in Lelystad lijkt te crashen, deal Saab wankelt alweer en het is D-day voor Berlusconi.

De op een na grootste bank van Frankrijk, Société Generale, is nog harder geraakt door de crisis in Griekenland dan verwacht. In het derde kwartaal van dit jaar ging de nettowinst 31 procent achteruit, zo maakt de bank dinsdag bekend. De nettowinst over het hele jaar daalde naar 622 miljoen euro, vorig jaar was dat nog 896 miljoen euro. De bank heeft inmiddels ook 60 procent van de in Griekenland uitstaande leningen afgeschreven, dat kostte de bank tot nu toe 333 miljoen euro.
 
Berlusconi: Gaat ie of gaat ie niet?
 
Een stemming over de boekhouding in het Italiaanse parlement zou premier Silvio Berlusconi vandaag wel eens de kop kunnen kosten. Van de steun voor zijn leiderschap is zowel in als buiten Italië weinig meer over. Gisteren leidde dat tot speculaties dat Berlusconi wel eens 'binnen enkele uren' kon aftreden, waarop de financiële markten bijzonder onrustig reageerden. Zelf ontkent hij dat zijn vertrek nadert. Maar een deel van zijn eigen coalitie heeft het vertrouwen in Berlusconi al opgezegd.
 
Aviodrome lijkt te crashen
 
Luchtvaartpark Aviodrome in Lelystad heeft uitstel van betaling aangevraagd. Door een vermindering in het aantal bezoekers en tegenvallende inkomsten uit grote evenementen kan het bedrijf de rekeningen niet meer betalen. Vorig jaar had Aviodrome ook al financiële problemen, die 
toen met een reorganisatie moesten worden opgelost. Tot enkele jaren geleden draaiden Schiphol en de KLM op voor de verliezen, maar sinds die partijen dat niet meer willen lijkt de levensvatbaarheid voor het museum gering.
Bron: NOS
 
En hoe is het met Saab?
 
Vandaag is de toekomst van Saab weer eens onzeker, zo laat Victor Muller weten. Omdat de Amerikanen van General Motors ernstige bezwaren hebben tegen de overname van het bedrijf door de Chinezen, moet Muller weer terug naar de tekentafel. Onder de huidige voorwaarden werkt GM niet mee aan de verkoop. Maar dit kan morgen natuurlijk weer helemaal anders zijn.
 
Ierland krijgt weer geld uit noodfonds
 
Tot slot nog een klein bericht over de eurocrisis: noodfonds EFSF heeft maandag 3 miljard euro opgehaald voor de bijdrage aan Ierland. De uitgifte van de benodigde obligaties werd vorige week vanwege de onrust nog uitgesteld, maar kon dit keer wel doorgaan. De Ieren ontvangen het geld nog deze week.
Bron: ANP
 
Het NOS Nieuws in 60 seconden:
 
 

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Redactie

Gevolgd door 572 leden