
Puur en alleen ondernemen om financieel rendement te behalen is op de lange termijn onhoudbaar. Het nieuwe ondernemen - waarbij mens en planeet centraal staan - krijgt in Nederland steeds meer voet aan de grond. Maar hoe werkt dit precies? Lees meer
De beweging van verantwoordelijke ondernemers groeit snel. Waar liggen de kansen voor deze 'nieuwe ondernemers'? Tegen welke problemen lopen ze aan? En hoe maken we onderscheid tussen de ondernemers die daadwerkelijk maatschappelijke en ecologische waarde creëren, en degenen die doen alsof?
Het jarenlange gesteggel over zzp’ers
Tony’s Chocolonely: nog niet slaafvrij, wel dividend
Waarom juist ambitieuze millennials niet voor het grote geld gaan
‘Voedselbedrijven lopen Brussel en Den Haag helemaal plat’
De synergie tussen gemeenten en nieuwe ondernemers
Verantwoord ondernemen langs de meetlat
Zo produceer je écht diervriendelijke eieren
Ondernemers pakken op eigen houtje de ouderenzorg aan
Hoe sociale ondernemingen onze economie van binnenuit vernieuwen
Specialisterren excelleert als bedrijf dankzij werknemers met autisme
© Clementine van der Bent
Ondernemers pakken op eigen houtje de ouderenzorg aan
Terwijl Nederland vergrijst, trekt de overheid zich terug uit de ouderenzorg. Verantwoordelijke ondernemers springen in het gat met allerlei ideeën. Op de ‘HeldCare Demoday’ werden er een aantal gepresenteerd. Follow the Money nam een kijkje en ging in gesprek met de ondernemers zelf.
Nederland vergrijst in rap tempo. Waar op dit moment 18 procent van de bevolking boven de 65 jaar is, zullen er in 2060 naar verwachting 4.7 miljoen 65-plussers in Nederland rondlopen: meer dan een kwart van de bevolking. Tel daarbij op dat circa één op de drie Nederlanders boven de 65 eenzaam is, en er begint zich een duidelijk probleem af te tekenen. Die eenzaamheid komt namelijk niet ten goede aan hun vermogen voor zichzelf te zorgen.
Hoewel de groep kwetsbare ouderen de komende jaren alleen maar groter zal worden, trekt de overheid zich steeds verder terug. Door bezuinigingen zijn de meeste verzorgingshuizen gesloten en de criteria om toegang te krijgen tot een verpleeghuis zijn aangescherpt. Ouderen worden dus steeds meer en langer geacht zelfstandig te wonen, maar zijn hier veelal niet toe in staat.
De afwezigheid van de overheid creëert kansen
De afwezigheid van de overheid in de ouderenzorg creëert echter kansen voor sommige ondernemers die zich maatschappelijk verantwoordelijk voelen: zij gieten de oplossing voor een maatschappelijk probleem in een ondernemend businessmodel. Niet het maken van financiële winst, maar het creëren van waarde voor de samenleving staat voor hen voorop. De een noemt dat sociaal ondernemerschap, de ander maatschappelijk en er zijn steeds meer mensen die menen dat alle ondernemers zo zouden moeten denken en handelen.
Om dat verantwoordelijke ondernemerschap in de zorg te stimuleren, organiseren verzekeraar Achmea en Social Enterprise NL op 22 juni de HeldCare Demoday: een evenement waar het publiek kennis kan maken met ondernemingen die de ouderenzorg verbeteren en vernieuwen. De initiatieven lopen uiteen van het tot leven wekken van afgedankte verzorgingshuizen tot een variant op de datingapp Tinder. FTM was erbij en doet verslag.
Kansen voor sociaal ondernemers
Alle stoelen in de grote zaal van congrescentrum Antropia in Zeist zijn bezet wanneer om klokslag 16.00 uur het programma begint. Het is een tropisch warme dag; de uitgereikte programmaboekjes doen dankbaar dienst als waaier. Directeur van de Achmea Foundation Marjolein Verstappen en medeoprichter van Social Enterprise NL Willemijn Verloop openen het evenement.
Volgens Verstappen zorgt de terugtrekkende overheid niet alleen voor uitdagingen, maar ook voor kansen: ‘In het publieke domein opent zich een markt voor sociaal ondernemers.’ Met HeldCare hoopt Verloop ondernemers te stimuleren in dit gat te springen: ‘Er zijn nog maar weinig sociaal ondernemers in de zorg. We vroegen ons af: waar komt dit door? En hoe kunnen we het veld versnellen?’
Het doet zo zeer
Na de inleidende woorden betreedt schrijfster Heleen van Royen het podium. Aan de hand van haar documentaire Het doet zo zeer, die verhaalt over haar eigen dementerende moeder, laat Van Royen het publiek in vogelvlucht kennismaken met de leefwereld van dementerende ouderen.
We zien gesprekken waarin de moeder van Van Royen ieder kwartier dezelfde vraag stelt. Persoonlijke hygiëne ontsnapt volledig aan haar aandacht en zelfstandig wonen blijkt al snel onhoudbaar. Daarom verhuist de moeder van haar flat in Amsterdam-west naar een mantelzorgwoning in de achtertuin van haar dochter. Aldaar dwaalt ze gedesoriënteerd rond en werkt ze de thuiszorg met harde hand de deur uit. Toch besluit Van Royen haar toespraak door te stellen dat, ondanks alle negatieve berichtgeving, ‘het nog best goed geregeld is met de zorg in Nederland.’
Transformatie
Dan is de beurt aan de ondernemers. Eén van de deelnemende organisaties is Habion, een woningcorporatie die verzorgingshuizen een tweede leven geeft.Op dit moment werkt Habion aan de transformatie van zes verzorgingshuizen in Nederland.
Willeke Janssen van Habion vertelt: ‘Ons eerste project was in het Gelderse Voorst: daar stond een verzorgingshuis op de nominatie voor de sloop en ook de achttien bijbehorende aanleunwoningen stonden al acht jaar leeg. Toen wij een inspraakavond organiseerden voor de inwoners van het dorp, kwam er aanvankelijk niemand opdagen. Totdat we een groot bord in de tuin plaatsen met de tekst “wegens gebrek aan belangstelling te sloop”. Dat had effect: op de volgende inspraakavond verschenen er maar liefst vierhonderd man. Woedend waren de inwoners van het dorp.’
Janssen nam de gelegenheid te baat om de inwoners van Voorst te motiveren mee te denken over de toekomst van het verzorgingshuis. ‘Uiteindelijk is er een coöperatie opgericht met inwoners uit het dorp. Die woonzorgcoöperatie — met als leden een aantal inwoners van het dorp en een afgezant van Habion — heeft het bejaardenhuis opnieuw vormgegeven. Appartementen zijn gemoderniseerd, er zijn door het gebouw gezamenlijke woonkeukens gekomen waar bewoners en mensen uit de buurt samen kunnen koken en eten; er is een moestuin aangelegd waar de bewoners kunnen tuinieren.’
Alle ouderen uit het dorp kunnen terecht in het nieuwewoonzorgcentrum, of ze nu veel of weinig zorg nodig hebben. Zo zijn er acht plekken gereserveerd voor dementerende ouderen. De achttien aanleunwoningen worden verhuurd aan jongeren uit het dorp, die bij wijze van tegenprestatie vrijwilligerswerk doen voor de ouderen.
‘Er ontstaat een hele andere dynamiek waarin iedereen iets voor elkaar doet. De jongeren helpen ouderen en de ouderen helpen op hun beurt ook weer de jongeren, bijvoorbeeld door het verstrekken van juridisch advies of door het geven van kookles,’ aldus Janssen.
‘Het idee dat ouderen niks van techniek moeten hebben is een cliché’
Wanneer Janssen aan een nieuw transformatieproces begint is het telkens weer een verrassing wat eruit komt. ‘Het is mooie is dat we dit echt samen met de mensen doen. Er is dan ook geen blauwdruk voor de manier waarop je een bejaardenhuis een tweede jeugd kunt geven. Dat beslissen de mensen zelf.’
Aandachtspunt is wel dat de woningen niet te duur mogen worden. De woningcorporatie richt zich tenslotte op ouderen met een smalle beurs. Aangezien Habion een woningcorporatie is, hoeft het geen winst te behalen: de sociaal ondernemers zetten er op in om quitte te draaien.
Langer thuis
Ook als ouderen nog niet klaar zijn voor het bejaardentehuis, kunnen ze vaak wel wat hulp gebruiken. Mieke Koot en Josephine Dries van GeneratieThuis willen ouderen in staat stellen op een verantwoorde manier langer thuis te wonen. Dit doen ze door een brug te slaan tussen ouderen en techniek: ‘Het idee dat ouderen niks van techniek moeten hebben of het niet begrijpen is een cliché,’ aldus Dries.
Volgens haar zit het probleem aan de informatie-kant: ‘Ouderen hebben te weinig keuze. Ze zijn niet goed geïnformeerd over aanpassingen en hulpmiddelen en realiseren zich pas dat ze iets nodig hebben als ze al tegen de beperkingen aanlopen.’
Voor veel ouderen is het financieren van technische hulpmiddelen daarnaast op z’n zachtst gezegd nogal een uitdaging. Vergoeding vanuit de de gemeente of zorgverzekering is er zonder medische indicatie immers niet bij.
‘We werken bewust niet samen met bedrijven die technologische snufjes verkopen’
Om technologie toegankelijk te maken voor ouderen focust GeneratieThuis zich op goedkope hulpmiddelen die om de hoek verkrijgbaar zijn en direct voor resultaat zorgen. ‘Zo kun je voor een paar duizend euro zogenaamde plas-routes in je huis laten installeren, maar je kunt ook een aantal lampjes met sensoren op bepaalde plekken ophangen die vanzelf aangaan als je erlangs loopt,’ legt Dries uit.
Om ouderen wegwijs te maken in de wereld van handige en goedkope technologie organiseert GeneratieThuis bijeenkomsten. Het grootste deel van de omzet komt echter voort uit samenwerkingsverbanden met gemeenten. Dries: ‘We werken bewust niet samen met bedrijven die technologische snufjes verkopen, maar helpen gemeenten om ouderen te informeren. Zo kunnen we onze geloofwaardigheid en neutraliteit behouden.’
Een app tegen de eenzaamheid
Naast het zelfredzamer maken van de ouderen zetten de ondernemers zich in om het eenzaamheidsprobleem aan te pakken. Zo ook Michelle Wolters en Michiel van den Berg, de uitvinders van Klup, een app voor 50-plussers.
De app is vooral bedoeld om vriendschappelijke relaties aan te knopen. Wolters vertelt: ‘Op de app kun je activiteiten vinden die door gebruikers in de buurt worden georganiseerd. Het biedt de mogelijkheid nieuwe mensen in de omgeving te leren kennen en gebruikers kunnen leuke momenten met elkaar delen.’
Mannen blijken aanmerkelijk meer moeite te hebben om met een onbekende een biertje te gaan drinken
Anders dan bij Habion bestaat de doelgroep van Klup met name uit vitale ouderen die zelfstandig wonen. De app moet ouderen helpen hun sociale netwerk te vergroten; zo moet eenzaamheid worden voorkomen. Toch wordt Klup in de markt gezet als een ‘gezelligheids-app’, omdat dit gunstiger zou zijn voor de marketing.
Volgens Van den Berg voorziet de sociale app in een behoefte: ‘Met het ouder worden komen mensen op het punt dat ze niet meer op een schoolplein staan en ook niet meer ieder weekend in de kroeg hangen. Dan kan het lastig zijn om contacten op te doen.’ In contact komen met andere gebruikers van de app gaat net zoals op de datingapp Tinder: als een gebruiker je bevalt, swipe je naar rechts; degene die je minder kan bekoren swipe je naar links. Als de interesse wederzijds is ontstaat een match.
Bij wijze van proef konden inwoners van Ermelo en Rotterdam de app de afgelopen tijd al testen. ‘Vooralsnog lijkt de app vooral aan te slaan bij vrouwen. Mannen blijken aanmerkelijk meer moeite te hebben om met een onbekende andere man een biertje te gaan drinken,’ stelt Van den Berg. Op 7 juli van dit jaar wordt de app beschikbaar voor heel Nederland.
‘Zelfstandig wonende kwetsbare ouderen worden vergeten’
Vooralsnog draait de onderneming op subsidie. Maar dat gaat volgens de oprichters veranderen wanneer voldoende ouderen gaan Kluppen: samenwerkingen met lokale horecagelegenheden en culturele instellingen zoals theaters zijn dan snel gesloten.
Eten tegen eenzaamheid
Ook Babs van Geel wil eenzaamheid de das omdoen. Het idee voor haar ondernemende stichting ‘Met je Hart’ ontstond terwijl ze het leven van een eenzame oudere vrouw met haar camera vastlegde. Van Geel: ‘Nederland vergrijst en bezuinigt. De uurtjes van de thuiszorg nemen af en zelfstandig wonende kwetsbare ouderen worden vergeten.’
De kracht van Met je Hart zit hem in de eenvoud. De stichting organiseert campagnes in lokale restaurants, waar klanten gedurende een periode van zes weken bij de rekening een euro extra kunnen doneren. Dat geld wordt vervolgens in zijn geheel gebruikt om ontmoetingen voor ouderen in dezelfde restaurants te organiseren. Het lokale karakter van de ontmoetingen is voor Van Geel essentieel: ‘Zo geven we ouderen de mogelijkheid om vriendschappen te sluiten met buurtbewoners.’
De eenzame ouderen worden met hulp van thuiszorg en huisartsen opgespoord. Tevens helpen lokale professionals de stichting om hun impact in kaart te brengen: ‘We horen heel vaak van de thuiszorg dat het welzijn van de ouderen door het contact verbetert. Mensen hebben weer het gevoel dat ze er toe doen.’
In de zorg staat geen enkel probleem op zichzelf
Ondanks dat Met je Hart op papier geen onderneming is, wordt deze door HeldCare wel als zodanig gezien: ‘Er zit enorm veel ondernemerschap in de stichting,’ legt Van Geel uit. ‘Zo werken we uitsluitend samen met ondernemingen om de kosten van de ontmoetingen te dekken.’ De komende jaren wil Met je Hart haar impact opschalen: ‘Op dit moment zijn we in 21 gemeentes actief, in 2020 moeten dit er 50 zijn.’
Een holistische aanpak
In de zorg staat geen enkel probleem op zichzelf. Ouderen die hun zelfredzaamheid zijn verloren worden eenzaam — en andersom. Sociaal ondernemers zijn veelal bereid om samen te werken, innovaties te delen en decentraal te groeien. Het maatschappelijke resultaat staat immers voorop. Dit maakt hen volgens Verloop bij uitstek geschikt om de problemen in de ouderenzorg aan te pakken: ‘De sociale ondernemingen die hier vandaag zijn zoeken allemaal naar mogelijkheden om samen te werken en hun impact te vergroten.’
Toch blijft het financieren van de innovaties voor de sociaal ondernemers een uitdaging. Zo werkt Stichting Met je Hart vooral met vrijwilligers; ook GeneratieThuis is constant op zoek naar de juiste balans tussen onafhankelijkheid en rendabiliteit.
Het verenigen van maatschappelijke impact en een duurzaam businessmodel is in een tijd waarin financieel winstbejag de boventoon voert immers geen vanzelfsprekendheid; het vereist creativiteit en doorzettingsvermogen. Gelukkig lijkt dat in ieder geval ruim voorradig te zijn.
19 Bijdragen
Jacques De la Haye 8
Diny Pubben 9
Dataroof van een heel volk kent zijn gelijke niet in de geschiedenis.
Database met naam en BSN van alle Nederlanders bij VS-bedrijf in Nederland? Ja, dat kan via het BSN EPD LSP en met medeweten VWS. Wim Jongejan. Link hier maar terug op mijn naam over al die misstanden.
Idem met het UWV, de SP gaat vragen stellen.
https://www.computable.nl/artikel/nieuws/cloud-computing/6055647
/250449/sp-bang-dat-vs-hand-legt-op-data-uwv.html
Rene Jan Veldwijk onze criticaster techneut daarover:
"Trump" kan IBM dwingen om de data af te geven. IBM kan in beroep bij rechter (geheim). Als IBM UWV waarschuwt is dat strafbaar. De EU beschermt niet tegen die dwang.
Donald J Trump onze twitter president
Numerous states are refusing to give information to the very distinguished VOTER FRAUD PANEL. What are they trying to hide?
George Takei
What are they trying to hide? The personal private information of their citizens. Question should be: why do you want it in the first place?
Het BSN is zelf gevaarlijk schrijf ik hier al jaren.
Daar kan de burger niet voor naar de rechter.
Systeemvragen graag FTM.
[Verwijderd]
Diny PubbenLydia Lembeck 12
[Verwijderd]Robelia 8
"Onder begeleiding van experts en ervaren coaches werken binnen HeldCare sociale ondernemingen aan het vergroten en versnellen van hun positieve impact."
Als je deze instellingen doorlicht op kosten zie je dat voor heel veel geld een dienst wordt aangeboden waarvan de werking allerminst bewezen is. http://www.heldcare.com/
In dit geval heeft Achmea een zak geld gereserveerd voor start-ups.
Neem nu deze http://www.levenxl.nu/
Huur een levenscoach in
Coachen op kiezen
Een medewerker heeft vijf gesprekken met een levenscoach. Deze gesprekken gaan over:
•hoe beoordeel je je huidige (werkende) leven?
•hoe kun je het kunstwerk compleet maken?
•wat zijn je remmingen, angsten en motivaties?
•een plan, hoe word je meester van je leven?
•een terugblik, wat heb je bereikt?
Kosten: 1.250 euro (excl. BTW).
Het inspiratiegesprek
Als onderdeel van een trainingsprogramma faciliteren de levenscoaches een inspiratiegesprek van twee uur. Dit inspiratiegesprek sterkt mensen om de gemaakte keuzes vanuit een training daadwerkelijk uit te voeren.
Kosten: 250 euro (excl. BTW).
Een les in levenskunst
Een workshop van een dag waarbij mensen geïnspireerd worden bewust te leven. Hun eigen lef te onderzoeken en keuzes te maken. Dit zijn groepssessies met als doel het persoonlijk leiderschap te versterken en mensen de regie te laten nemen over hun carrière en leven.
Kosten: 850 euro (excl. BTW).
Lydia Lembeck 12
RobeliaRobelia 8
Lydia LembeckKreeg ik laatst een verzoek van een jonge dame uit Friesland die een organisatie wilde opzetten voor vroegtijdige schoolverlaters en hun ouders/verwijzer.
Of ik daar een website voor wilde maken.
Heb daar een opzet voor gemaakt (halve dag werk) maar vernam verder niets meer van haar. Na een maand kom ik er toevallig achter dat ze een stichting heeft opgericht waarvan zij inmiddels Directeur/Bestuurder is.
Inmiddels zoekt ze vrijwilligers voor
Marketing
Fondsenwerving
Ontwikkeling kwaliteitszorg
Ontwikkeling office 365 pakketten
Over de ruggen van vrijwilligers bereiken enkele de top.
Lydia Lembeck 12
RobeliaOm nu te generaliseren vind ik wat te kort door de bocht. Overal wordt misbruik gemaakt. Dat is nu eenmaal de mens die de makkelijkste en goedkoopste weg zoekt om verder te komen. Het komt in alle rangen en standen voor en bij elke inkomensgroep, of ze nu werken, of werkloos zijn. Het blijven mensen.......
Stravidarus 6
Danny Split 7
StravidarusEn als de ouderen niet meer kunnen werken of schulden maken, dan is het slikken van onnodige medicatie een goede manier te participeren in onze economie. Zo blijft dankzij hun gezondheidsoffer geld rollen, wat cruciaal is voor de economie.
Lydia Lembeck 12
Danny SplitPaul 177 1
Ondernemers willen nu eenmaal geld verdienen.
Derhalve doet men zich nu om ouderen bekommerend voor met gelikte plannen en brochures, echter na verloop van tijd gaan de maskers af en ziet men de graaiers weer tevoorschijn komen.
Om dit alles kostendekkend te maken word er centraal hondenvoer ingekocht wat men verplicht moet afnemen/eten.
Douchen kan niet meer daar is geen tijd voor, men mag niet meer dan 5 minuten per oudere besteden.
Controle hierop vanuit de overheid is er niet die heeft zich toch immers teruggetrokken
Ik voorspel een veramerikanisatie van onze samenleving waar "geslaagde" mensen/ouderen redelijk goed af zijn als de geldstroom maar blijft vloeien.
De rest van de oudere mensen mag in trailerparken aan de rand van de stad creperen.
Dank voor de privatisering aan Mark Rutte
Dank voor de signalering en gebrek aan tijdig en hard optreden tegen de wantoestanden aan Lodewij Asscher en Roemer heren blijf maar rustig slapen er kan niets gebeuren (colijn 1940)
[Verwijderd]
Paul 177IH Kamphuis 4
En wat is zelfstandig wonen? Volgens mij is dat niet als allerlei hulptroepen moeten worden ingeschakeld.
Nadeel is ook dat 1 persoon in een eengezinswoning alleen woont, waardoor deze huizen (nog) niet op de markt komen.
Lydia Lembeck 12
IH KamphuisMaar ook ouderen in een koopwoning willen steeds vaker gelijkvloers gaan wonen. Huren was een goede optie ook. Veel prettiger dan alles zelf te moeten regelen, omdat ze veel zaken kunnen regelen via de Servicekosten. Door toedoen van de VVD zijn juist deze ouderen nu min of meer gedwongen langer in hun eengezinswoning te blijven en je ziet dat ze vaak de benedenverdieping verbouwen tot appartementje. Ze komen dan niet meer boven. Is er geld dan komt er een traplift (wordt niet altijd vergoed door de WMO), of een echte lift - https://trapliftcentraal.nl/huislift/ -. Zo kunnen ze nog boven slapen. Maar bv in geval van brand wordt het knap lastig op tijd weg te komen. Sowieso zouden kwetsbare ouderen altijd in een gelijkvloerse woning moeten kunnen wonen. Dan komen er veel nieuwe eengezinswoningen bij voor de gezinnen die nu op de wachtlijsten staan.
Kj Feiken 4
Mevr Janssen is medewerker Habion en Habion is een coöperatieve en kan niet gezien worden als onderneming, zeker niet als sociale ondernemer en mevr Janssen al helemaal niet.
Tot dusver was ik onder de indruk van u zuivere journalistiek, maar dit verhaal lijkt echt nergens op. Mevr Janssen is ook nog onderdeel van een Art 12 beklag aangebracht door ondergetekende, "een keizerlijke mr van Dortje";
Zie hier "breek "een mr van Dortje"
https://www.linkedin.com/pulse/neemt-mr-vles-te-weert-van-horne-advocatenweer-zijn-mee-4solutions
Waarin dit soort partijen als Habion e de SOR juist sociaal ondernemers de nek omdraait, Mooie bedrijven als CS-Twee BV, dit dan ten voordele van haar zelf Habion, dit uitgevoerd door haar medewerkers als een mevr W. Janssen. Dit zogenaamde sociale is dan ook voor de Bühne, dan ook nog een in en in slecht feitelijk artikel van FTM verwerkt, terwijl het asociaal beleid is van Janssen en Habion. Sorry is nou niet het voorbeeld van Sociaal ondernemer-)schap, hoe durf je, ze is medewerker van Habion en iemand die over de ruggen van ondernemers gaat.
Dan met respect is Dries is ook niet veel beter als oud medewerker van de SOR een sociaal ondernemer, laat me niet lachen. Deze zogenaamde sociale dames zijn in opdracht van P. Boerefijn Oud bestuurder(habion) - op weg, dit al in 2012 -2013, dit mede over de ruggen van ondernemers hun eigen positie te verbeteren, Daarnaast het falen van Habion en SOR recht te breien, Daar zou FTM journalistiek in moeten duiken in plaats van de bevestiging te zoeken op deze wijze van foute rol patronen, van dit soort foute coöperaties en dames Janssen en Dries.
Zou u geen censuur willen toepassen, alles kan feitelijk bewezen worden met geschriften van Jassen en Mr Dort, uit het verhaal "een mr van Dortje" concept of BC met maatschappelijke vraagstuk.
KJ Feiken,
keesjan@ao-cs.nl
Kj Feiken 4
Maar wat nog veel ergere is, mensen te beschrijven die over lijken gaan, die anderen kapot maken om ten voordele van hun zelf de poet en kennis willen binnen halen, schande en FTM onwaardig;
Mevr Dries heeft gewerkt voor de SOR, zij heeft ten voordele van haar zelf een mooi bedrijf als CS-Twee BV in samenwerking met "een mr vanDortje om zeep geholpen, dit in 2012. Zij mevr. Dries is verre van sociaal onderneemster, eerder een asociaal typetje die over de ruggen van een mooi bedrijf haar eigen voordeel behaalt, dan blijkbaar vele jaren later haar verdien model nog een keer moet maken.
Dit alles met mevr Dries heeft plaat gevonden in het jaar 2012, mevr Dries een van de hoofd personen in deze zaak, zij was werkzaam voor de SOR, zij heeft er persoonlijk en mede zorg voor gedragen dat een mooi project in de Hoeksewaard bij Zorgwaard de nek is omgedraaid en daarbij ook een prachtig bedrijf als CS-Twee BV uiteindelijk het leven heeft gelaten.
Als ik dan nu merv Dries met dit verhaal op de bühne zie staan, een verhaal op onderdelen lijkend op het project Hoeksewaard en in combinatie met Jassen, ook speler in 2012, vind ik bizar.
ik kan feitelijk alles onderbouwen en heb het hele mail verkeer van mevr Dries (SOR) , Janssen (Habion), Hoeksewaard en Mr Dort de verbinden de factor in 2012 - 2013 .
KJ Feiken
Ik ben dyslectisch en alle teksten kunnen niet worden geredigeerd met excuses, ik praat en schrijf niet over mensen, maar praat en schrijf met mensen.
keesjan@ao-cs.nl
Kj Feiken 4
Meerdere redenen van een slecht artikel, bijvoorbeeld heeft u feiten opgevraagd? wat heeft het project tot dusverre gekost? wat zijn de
voorbereidingskosten? ontwikkeling en realisatie? huidige exploitatie met aanloop verliezen? en is het nu Break-even?
Ik denk dat we schrikken hoeveel geld erin dit project verloren is gegaan, Habion geld, dus belastinggeld. Geld van ons! Het zou FTM sieren om te komen met cijfers en met de keizerlijike inzichten?
Daarnaast als sociaal ondernemer moet je toch kunnen komen met;
1. een MBC, Voorst ?
2. wat is het feitelijk gemeten maatschappelijk rendement in deze casus?
3. wat levert het op; het verschil van BC en MBC?
Maatschappelijke Business Case (MBC) Bron volgens SOON: ziet deze term als volgt: Sociaal ondernemers pakken maatschappelijke thema's aan door middel van nieuwe businessconcepten. Een sociaal ondernemer heeft als primair doel het creëren van maatschappelijke meerwaarde en doet dat op een ondernemende manier. Financiële winst kan, maar staat niet voorop. Hoe zit dit in Voorst en is habion die wolf in schaapskleren?
Als ondernemer voel ik mij genomen door dit artikelen, zeker als er geen goed feiten onderzoek heeft plaats gevonden. Dit is namelijk valse concurrentie door Habion op vastgoed en welzijn. Met respect voor Habion, zij heeft zeker niet op de eerste plaats staan "de huurders "van haar panden, zij heeft in haar doelstelling staan het harde verdien model van huurpenningen, zeker niet te acteren als sociaal., zeker niet als sociaal ondernemer, want dat zijn ze niet. nou ben ik eerder genomen door Janssen.. dus
Je op de borst kloppen, voor doen als sociaal ondernemer "Janssen" Habion maakt het helemaal bont, zij is medewerker van Habion, zij weet niet eens wat ondernemen is, met gejat materiaal CS- Twee BV en als jongeren die maatschappelijke invulling geven in wonen met tegen prestatie is van Humanitas Deventer en niet van habion!
KJ
keesjan@ao-cs.nl
Paul 177 1
Of hij een punt heeft of niet, de inhoud geeft wel aan dat er allerhande aasgieren in de martkt zijn, of zich op de markt storten die voor het grove geld gaan, en niet het belang dienen die wij als samenleving nastreven.
Let wel we worden allemaal oud.
De zorg die benodigt is om waardig oud te worden dient betaalbaar te blijven, hiervoor is een controlerende toezigthouder nodig die gemachtigd is om in te grijpen waar nodig, dus beslist geen tandeloze tijger.
Als wij deze kant op moeten / willen gaan moet het van start af aan goed geregeld worden.
Zoals je in het onderwijs een onderwijs inspectie hebt, dient er ook op dit gebied een zelfde constuctie te komen, met controlerende en uitvoerende bevoegdheden.
Je kunt het niet aan de markt overlaten!
Een mooi voorbeeld zijn de ziektekosten verzekeringen hier is de kartelvorming al links en rechts ingeslopen elk jaar worden de premies
voor de klanten negatief aangepast en door middel van stuivertje wisselen wordt ons de indruk gegeven dat wij een soort van keuzevrijheid hebben.
Niets is minder waar, de organisaties verdelen de clienten en de winst, het ene jaar laat je als verzekeraar wat het andere win je (wat) meer, en geen mens (client, verzekerde) die dat doorheeft, die wisselt elk jaar door.