Socrates - de supercomputer die de hele wereld monitort

Vandaag draait op het IDFA in Amsterdam de documentaire over de Amerikaanse economische supervoorspeller Martin Armstrong. Hij ontwikkelde een computer-plus-programma waarmee hij claimt trends, marktpieken, crashes en zelfs opkomst en verval van naties te kunnen zien aankomen. Follow The Money duikt in de wereld van zelfdenkende economische voorspelmodellen.

Een computer met een database die alle wereldwijde geldstromen, grondstoffenmarkten en obligatiemarkten monitort en daarbij ook nog eens zelf kan denken, bestaat die? Ja, die bestaat en hij heet 'Socrates', vernoemd naar de filosoof uit de Griekse Oudheid, vooral bekend van het door velen aan hem toegeschreven leidmotief 'Ken uzelf', als basis voor kennis en het begrijpen van de werkelijkheid. Want hoe kan iemand iets kennen als hij zichzelf niet kent? Wie kent er dan? En wat is dan de waarde van zulke kennis? Helaas stierf Socrates door de gifbeker, laten we hopen dat dit lot -metaforisch gesproken- niet de computer van Martin Armstrong en zijn mensen treft.

'De Voorspeller'

Wie is toch die invloedrijke Martin Armstrong, die door politici en centrale bankiers van over de hele wereld om advies wordt gevraagd? Armstrong werd op 1 november 1949 geboren in New Jersey als zoon van een advocaat en legerveteraan. Op diens aanraden studeerde Armstrong computertechnologie, zowel hardware als software engineering. Pas na de crash van 1966 begon hij zich te verdiepen in marktanalyse en economie. Hij ontwierp het Economic Confidence Model gebaseerd op 'business cycles'. Armstrong denkt dat pieken en dalen in de economie zich in vaste cycli van 3.141 dagen voltrekken (het getal pi vermenigvuldigd met 1.000).
Armstrong: elke 3.141 dagen treden pieken en dalen op in de wereldeconomie
Hij verkreeg wereldwijde bekendheid door zijn tot op de dag nauwkeurige voorspelling van de beurskrach in oktober 1987. Ook heeft Armstrong de top van de Nikkei index (1989) en de instorting van het Rusische financiële stelsel (1998) correct voorspeld. Sedertdien is hij een veel geraadpleegd economisch orakel. En dat, terwijl Armstrong een elfjarige gevangenisstraf heeft uitgezeten wegens (vermeende) beursfraude (van 2000 tot 2 september 2011). Of Armstrong wel een eerlijk proces heeft gekregen valt te betwijfelen, aangezien hij niet steeds werd toegelaten tot alle gerechtelijke bijeenkomsten, geïntimideerd en gechanteerd werd. Ook kunnen vraagtekens geplaatst worden bij de onpartijdigheid van rechter Owen, die vanaf het begin van het proces liet merken dat hij een hekel had aan het 'koppige optreden' van Armstrong tijdens de verhoren en de opsluiting van Armstrong zelfs verlengde terwijl er geen juridische grond meer was voor vasthouding. Volgens Armstrong zijn niet de bankiers en handelaren het grootste probleem, maar het corrupte politieke systeem, dat risicoloos speculeren met andermans geld mogelijk maakt. Gisteren ging de film over het leven van Armstrong en diens strijd tegen wat hij noemt 'a core system of corruption and manipulation' in première. Vandaag wordt de film - getiteld 'The Forecaster'- ook tijdens het International Documentary Film Festival Amsterdam (Idfa) getoond. Ter gelegenheid daarvan is Armstrong in Amsterdam en zal hij vanmiddag worden geïnterviewd door FTM-collega Eric Smit (en Nieuwsuur).   The Forecaster - Official Trailer HD from Marcus Vetter on Vimeo. De documentaire laat een ontluisterend beeld zien van de Amerikaanse overheid. We zien hoe de regering van USA er alles aan deed om Armstrongs source code te bemachtigen. Ze hebben hem nog net niet fysiek gemarteld. Duidelijk wordt ook dat overheden geen schulden afbetalen (Roemenië of all places was het enige land dat in 1980 iets van haar schulden daadwerkelijk heeft terugbetaald, de rest herfinanciert slechts om de rente op hun schulden te kunnen betalen). Armstrong geeft de wereld drie keuzes om de massale mondiale schuldenberg terug te dringen: default, inflatie of herstructurering. Zelf kiest hij voor dat laatste. Zonder (gedeeltelijke) schuldsanering is er geen oplossing voor de mondiale financiële crisis. Tot zover over het leven van Armstrong.

Martin-Armstrong-addresses-the-Thai-media Martin Armstrong

 

Wat is het belang van deze zelfdenkende supercomputer?

Armstrong wilde een systeem maken dat kan putten uit een gigantische database en in staat om na te denken. Met behulp van AI-technieken (Artificial Intelligence) werkte Armstrong en zijn team meer dan tien jaar aan 'Socrates', een resultaat waarvan hij zelf zegt: "Creating the world’s largest database on the global economy cost untold tens of millions of dollars. Merging that accomplishment that took more than a decade to complete with the ability to create an actual thinking machine, has truly been an achievement that is simply unmatched in the financial world." Het zelfdenkend systeem monitort continu de wereldwijde kapitaal- en goederenstromen, van alle financiële markten, waar ook ter wereld. Maar dat niet alleen, ook wordt het systeem gevoed met alle fundamentele internationale newsfeeds om te analyseren of er wellicht een correlatie is tussen dat nieuws en de gebeurtenissen op de markten. Doel is om inzicht te verwerven in hoe de (denk-)processen verlopen in de internationale politiek, economie en financiële wereld. In Armstrong's woorden: "Socrates, will demonstrate that traditional thinking and modeling employed in the political-economic-financial world is as antiquated as assuming the earth is still flat."

Ambitieuze claims

Kern van de kritiek van Armstrong op bestaande computermodellen is, dat deze putten uit een veel te kleine database. Research gebaseerd op een te korte meetperiode van gegevens leidt meestal tot foute conclusies, die vervolgens weer leiden tot verkeerde beleidsmaatregelen. Volgens Armstrong falen de meeste economische modellen, omdat ze slechts beschikken over een veel te klein deel van de relevante historische data, waardoor er geen juiste conclusies worden getrokken en het zicht op de werkelijkheid vertroebeld wordt door menselijke emoties.
'What goes up must come crashing down'
Daarmee bedoelt Armstrong, dat de 'voorspellingen' zijn gebaseerd op de algemeen aanvaarde basis veronderstelling dat de huidige trend zich ook in de komende tijd zal voortzetten. Maar al die voorspelmodellen houden geen rekening met de business cycle van 'what goes up must come down'. De enige vraag die er daarbij toe doet is: wanneer gebeurt dit? Het unieke van Socrates is, dat dit systeem wèl deze economische cycli incorporeert in zijn model, zodat trendmatige verschuivingen opgemerkt zullen worden. Van valse bescheidenheid heeft de Amerikaan geen last. Hij claimt dat met zijn systeem niet alleen pieken en dalen in financiële markten adequaat voorspeld kunnen worden, maar ook de opkomst en het verval van landen, rijken en stadstaten: "Socrates is the achievement of gathering the collective knowledge of the human race and learning in a cognitive manner the causes behind the real trend of the rise and fall of markets, and economies, as well as the rise and fall of Empires, Nations, and City States. Socrates stands as proof that we are on the threshold of a completely new dawn. This is the achievement of mankind – the threshold of the Age of Reasoning & the Awakening – where we take that step forward for mankind comprehending that not merely is the world not flat – we are all connected and we indeed need each other to survive this journey we call life and the evolutionary process of civilization." Dat is nogal een claim, we zullen de komende tijd gaan zien of Armstrong die claim kan waarmaken of dat het een typisch Amerikaanse manier is om jezelf en je product op een slimme wijze goed te verkopen. De timing kon in elk geval niet beter zijn, met de geopolitieke, valutaire én financiële crises wereldwijd. Klik hier om mij te volgen op twitter Klik hier voor een overzicht van mijn FTM-stukken