Isnhallah

2 Connecties

Relaties

Soedan Islam
0 Bijdragen

Wat is er mis met de ontwikkeling van islamitische landen? FTM-columnist Jacob Gelt Dekker is de komende weken in Soedan en doet verslag.

De vlam sloeg in de pan toen een gemeente-controleuse in uniform een illegaal fruithandelaartje een klap in het gezicht gaf ergens in een achtergebleven stadje in Tunisië. De aangevallen macho was zo diep gekwetst door het vrouwmens, dat hij zichzelf overgoot met brandstof en als een martelaar in vlammen opging.  Vervolgens trok het Tunesische onderdrukte proletariaat, gewapend met levensgrote posters van hun held, naar de barricades en verjoeg de corrupte regeringskliek, die beladen met geld, goud en goederen elders een veilig onderkomen zochten om hun luxe leventje voort te zetten.
 
De Tunesische revolutie volgde op de hielen van het Soedanese referendum, dat de shariastaat van Soedan als in een Salomons oordeel in tweeën knipte. De bloederige burgeroorlog had in eerste instantie al één miljoen levens gekost, en in tweede instantie nog eens twee en half miljoen, dus de honderd of zo doden tijdens het referendum deed de wereld opgelucht adem halen.
 
Gerommel
Een paar weken eerder had de Hariri-kliek in Lebanon in het zand gebeten en maakte de regering van het verdeelde Levantland een stevige ruk, richting door Syrië en Iran gesteunde Hezbollah.  Marokko had ook al problemen met Al Queda bendes en in Egypte rommelt het al tijden, immers president Mubarak is stokoud en zijn zoon, de gedoodverfde opvolger, zit niet stevig in het zadel.
 
Gadaffi in Libië zou ook wat oudemannen-kwalen hebben. Er wordt zelfs gefluisterd dat hij aan dementie lijdt. Ook daar komt zoonlief nauwelijks uit de startblokken. En dan zijn er in de achtergrond de groeiende chaos in Palestina en de ruziezoekende moellahs in Iran.
 
Het rommelt flink in de Islamitische wereld. De economische achterstand ten opzichte van het westen wordt steeds groter en ondanks de rijke oliedollarstroom groeit de uitzichtloze armoede gestaag.  Miljoenen moslim emigranten zagen het niet meer zitten en zochten dan ook hun heil in de sociale verzorgingsstaten van West Europa of de VS.
 
De oliewelvaart van Saoedi-Arabië en de Golfstaten hebben door het vergrootglas van de pers een glitter die oogverblindend kan zijn, maar hun gezamenlijk olieproduct en -diensten bedroegen slechts US $430 miljard, altijd nog aanzienlijk kleiner dat het GDP van Nederland, dat in 2010 uitkwam op ongeveer US $770 miljard ( zie financiële analyse van econoom Farrukh Saleem).
 
 
Satan
Er is iets vreselijk mis met de economische en maatschappelijke ontwikkeling in de moslimlanden.  Ontkennen heeft geen zin meer, de feiten liggen onmiskenbaar voor een ieder open en bloot. Lokale intelligenties vallen over elkaar heen met vooral historische verklaringen, die altijd weer uitkomen op de alles vernietigende koloniale hebzucht van het westen in de vorige eeuw, of de miskleun van Nazi Duitsland. 
 
Ach, verzuchten ze, als het Sultanaat van het grootse Ottomaanse Rijk nu nog zou bestaan, dan zou er vrede en voorspoed op de wereld heersen. Dat datzelfde roemruchte rijk in 1923 aan haar einde kwam door onvoorstelbare corruptie, wreedheid en onderdrukking, laat men maar even buiten beschouwing. 
 
Religieuzen doen er nog een schepje bovenop door voortdurend te wijzen op de satanische levenswijze van Europa en Amerika, die Allah op geen enkele wijze kan behagen.
Hun recept voor alle problemen is terugkeer naar de zuivere Mohammedaanse maatschappij van 1400 jaar geleden, of die in werkelijk ooit bestaan heeft of slechts een utopie was, laten ze in het midden.
 
 
Incest  
Nicolai Sennels, een Deense psycholoog en wetenschapper, ziet incest in de Arabische landen als grootste oorzaak van de Islamitische achterlijkheid.  Met statistisch onderzoek stelde hij vast dat 34 procent van alle huwelijken in Algerije incestueus zijn door te trouwen met volle nichten, zoals Mohammad als grote voorbeeld zelf ook deed. In Bahrein zou het 46 % zijn, Egypte 33%, Nubië 80%, Jordanië 64%, Saoedi Arabië 67%, Soedan 63%, Irak 60% en UAE 54%.  Na vijftig generaties van Islamitische inteelt zou de schade aan de genenpoel onherstelbaar groot. Intelligentie onder de islamitische bevolkingen zou 20 tot 30 punten lager scoren dat in vergelijkbare groepen in het westen. Ook de kans op aangeboren ziektes is 10-15 maal is hoger.
 
Religieus fundamentalisme en terrorisme zien velen dan ook als een wanhoopsdaad in een Islamitische wereld die niet meer te redden is. Het westen heeft er wel onder geleden maar na tientallen jaren her en der ontploffende bommen, is het strijdkrachtiger en doortastender dan ooit te voren.
 
Hoe een domino-effect van ontvallende Islamitische regimes zich zal manifesteren en hoe het westen zal reageren, is nog de vraag.  Tony Blair, de voormalige ministerpresident van GB en nu speciale ambassadeur voor de UN, waarschuwt tegen een onherroepelijk ophanden zijnd offensief van Iran.
 
Inshala, Allah's wil geschiede, denkt half Brussel, maar Washington heeft zich al volop in de strijd geworpen.  
 
 
Exclusief voor Follow the Money: Jacob Gelt Dekker trekt de komende week met Nederlands ambassadeur Braakhuis in Soedan en publiceert zijn ervaringen op deze site.