Soedan is niet zielig of eng

Soedan heeft geen Westerse hulporganisaties meer nodig, zo bleek op TEDx Khartoem. "De toekomst van de Islamitische wereld is definitief aangebroken", aldus Jacob Gelt Dekker

"Who we R", was het thema van TEDx Khartoem, Soedan op 30 april 2011. Anwar King, alias Dr. Anwar Fatihel Raman Daffa- Allah, een 31 jarige computer science PhD van Chungbuk National University in South Korea, keerde januari jl. na 7 jaar ballingschap terug naar zijn geboorteland Soedan. Hij besloot eerst  een TEDx in Soedan te doen. Over de jaren, had Anwar 571 TED talks vertaald in het Arabisch en was zeer bekend met het Amerikaanse concept en de inhoud.

In 2004 was hij als social media blogger bepaald niet populair bij politici van het establishment, en zag hij zich gedwongen om met zijn familie hals over kop Soedan verlaten. Vandaag de dag is er een nieuwe werkelijkheid in de Islamitische wereld van Afrika en het Midden Oosten. Hij en vele anderen zijn teruggekeerd met een rijke schat aan ervaring en opleiding. De toekomst van  de Islamitische wereld is definitief aangebroken ook in Soedan.

 

Jacob Gelt Dekker met Anwar King

 

Terroristen
Soedan staat in het westen bekend vanwege de raketaanval op 20 augustus 1998, op de Shifa Farmaceutische fabriek, waar de CIA, EMPTA, of O-ethylmethylphosphonothioic acid – een materiaal voor het vervaardigen van VX- zenuw gas- aantrof. De fabriek met zeer luxe hotel voor bezoekende chemie experts in de Khartoem Bahri voorstad van Kubar, in het noorden van de stad, was een investering  van Saddam Hussein’s Irak, internationale terroristische organisaties en de zondag geliquideerde Osama-Bin Laden, die toen nog een gevierde ingezetene was van het land. Het was geen toeval dat de fabriek met hotelcomplex werd gebouwd bij Omdurman, de stad aan de noordoever van de Nijl waar eens de Madhi, de herrezen Moslim Messias van Sufis en Dervish, en zijn troepen zegevierden tegen de Engelsen onder bevel van Pasha Gordon in 1885. Maar dat even terzijde.

En, alsof er niets veranderd zou zijn in 13 jaar na de Amerikaanse aanval, lanceerde Israël op 6 april 2011 een nieuwe raket aanval op een auto met wapenhandelaars en terroristen in Port Soedan.  Het incident haalde deze maal de wereldpers niet eens.

De reputatie van Soedan als oorlogszone en terroristenland stond dus vanaf 1998 voor de wereld vast en de kennis over het land gaat bij velen niet verder dan dat. Economische sancties, ingesteld door de USA, verminkten de Soedanese economie totaal en pas sinds de torenhoge olie- en goudopbrengsten van de laatste jaren krabbelt het land er weer een beetje bovenop.

Het Darfur drama met meer dan 2 miljoen mensen in kampen duurt nog steeds voort, en de 18-jarige burgeroorlog tussen Noord- en Zuid Soedan met meer dan 1,8 miljoen doden maken het imago er niet beter op. Als klap op de vuurpijl kwam er twee jaar geleden de dagvaarding van de officier van justitie van het International Criminal Court in Den Haag aan president Basir bij. De aanklacht tegen de President voor misdaden tegen de mensheid deed de toch al wankele staatsinstituten en de Afrikaanse gemeenschap op haar grondvesten beven.

 

Anwar Daffa Allah a.k.a. Anwar King met dochter

Soedan is het grootste land van heel Afrika en bijna even groot als Europa van Stockholm tot Rome. Rijke beschavingen ontwikkelden zich langs de Nijl vanaf 4500 jaar geleden, maar met de huidige 556 stammen en even zoveel dialecten is er nauwelijks sprake van één nationale staat. President Basir, sinds 1989 aan de macht middels een staatsgreep, vergrote de decentralisatie nog meer door deelstaten aan zijn kliek te schenken alsof het  onafhankelijke koninkrijkjes waren.

Het referendum van afgelopen januari bepaalde dat dat het land uiteen zal vallen in Noord- en Zuid Soedan op 9 juli 2011, maar de kans dat ook provincies Darfur en Kordofan afsplitsen, is groot. De politieke toekomst lijkt uitgestippeld onder het toeziend oog van de internationale gemeenschap, de UN, UAO en vele anderen die in grote getalen in allerlei commissies aanwezig zijn.

Net als in de rest van de Islamitische wereld had in Soedan ook niemand oog voor de duizenden goed opgeleide jeugd, die angstvallig buitengesloten bleven. Als kinderen van de gelukkige view konden ze reizen en royaal leven in Londen en New York of Bahrein en Qatar, maar er was geen sprake van dat Basir in zijn gelederen enige verjonging zou toestaan.

 

Soedan kan het zelf
En nu zijn ze terug en niet meer te stuiten. Vanaf januari 2011 verzamelde Anwar King een groep van 60 vrijwilligers om zich heen via Facebook en Twitter. Zijn initiatief groeide als een wervelende zandstorm. Binnen 48 uur, nadat de TEDx Khartoem website open was voor registratie, was de zaal voor aanvankelijk 1000 deelnemers vol. Er moest worden uitgeweken naar een conferentietent om maar liefs 1500 enthousiasten te bergen.

En zaterdagmorgen, onze Koninginnedag, stroomden ze toe, Soedans jeugd van 20-40, de brightest en best, op hun paasbest, mannen en vrouwen in gelijke getalen, gedisciplineerd, waardig en overlopend van energie en opwinding.

IDEAS WORTH SPREADING knalden een hele dag lang van het podium. Technologie, entertainment en design a la Soedan. Een gecomputeriseerd communicatie apparaat voor doofstommen, dat nu door Phillips wereldwijd wordt aangeboden; solar light panelen voor ver afgelegen dorpen in samenwerking met India; open microfoon entertainment venues; self empowerment voor vrouwen; beeldend onderwijs voor de massa; lokale woestijn architectuur; branding van Soedanese producten enz. enz.

Jong Soedan heeft Westerse NGO’s, die met bloedende harten zich vooral richten op projecten met een hoog zieligheidsgehalte, niet nodig. Soedans jeugd kan het zelf, ze willen het zelf en ze doen het zelf.