Is het 'Sons and Daughters'-project van JPMorgan cliëntelisme?

4 Connecties
1 Bijdragen

De Amerikaanse bank JPMorgan startte in 2006 een programma in China genaamd 'Sons and Daughters.' Het project was opgezet om de bank te beschermen tegen beschuldigingen van nepotisme, maar is nu juist onderwerp geworden van een onderzoek naar omkoping.

De Amerikaanse toezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC) onderzoekt of JPMorgan Chase kroost van Chinese topambtenaren heeft aangenomen met als doel om bepaalde overheidsprojecten binnen te slepen. Vriendjespolitiek, zoals dat in de volksmond heet. JPMorgan startte in 2006 het project Sons and Daughters omdat destijds veel zoons en dochters van  invloedrijke politici stonden te springen om een baan bij JPMorgan, zo maakt The New York Times op uit gesprekken met oud-medewerkers van de bank. Het speciale  programma moest ervoor zorgen dat kinderen van de regerende elite een strengere sollicitatieprocedure zouden krijgen. Op die manier probeerde de bank beschuldigingen van omkoping buiten de deur te houden.  

Vriendjespolitiek

In de maanden en jaren die volgden gebeurde echter het tegenovergestelde. Sons and Daughters trok wel de aandacht van federale onderzoeken naar omkoping. Volgens The New York Times blijkt uit de gesprekken die de krant voerde met betrokkenen dat zoons en dochters van Chinese topambtenaren juist veel makkelijker aan een baan kwamen dan andere sollicitanten. Het zou vaak ontbreken aan academische prestaties en relevante werkervaring. Het lopende onderzoek van de SEC draait om de Foreign Corrupt Practices Act. Deze Amerikaanse wet uit 1977 verbiedt bedrijven uit de Verenigde Staten om 'iets van waarde' te schenken aan buitenlandse ambtenaren om een 'oneigenlijk voordeel' te behalen in het ondernemerschap. Volgens juridische experts is het aannemen van mensen met goede connecties niet per se illegaal. Het wordt pas corrupt als een werkgever de intentie heeft om voor de aangeboden baan bepaalde overheidsverdiensten in ruil terug te verwachten. JPMorgan is hiervan nog niet van beschuldigd. Het onderzoek loopt nog.  

Zo vader, zo zoon

Volgens de Times komen er in het onderzoek schrijnende voorbeelden naar voren. In 2010 werd Tang Xiaoning aangenomen bij JPMorgan. De vader van Tang is voorzitter van de China Everbright Group, een financieel conglomeraat dat door de staat wordt bestuurd. Tot de rekrutering van Xiaoning Junior deed JPMorgan zo goed als geen zaken met Everbright, maar daarna veranderde dat. JPMorgan werd bijvoorbeeld uitgekozen om als één van de twaalf financiële dienstverleners de beursgang van een bankendochter van Everbright te begeleiden. En zo waren er meer deals die JPMorgan voor Everbright mocht doen nadat Tang was aangenomen.  

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Ruben Munsterman
Ruben Munsterman heeft als fanatiek aanhanger van de zesjescultuur tijdens zijn studie journalistiek meer The Wall Street Jou...