Soros: "Dicke Bertha" kan euro redden

4 Connecties

Relaties

Crisis Euro Soros

Locaties

Duitsland
0 Bijdragen

'Wollen sie den totalen Euro? Dan kriegen sie den totalen Euro.' Dat zou het motto kunnen zijn van George Soros, die stelt dat Duitsland nu moet kiezen: de euro redden als supersaneerder of de Eurozone verlaten.

De Britse pond heeft hij bijna ten val gebracht in 1992, maar twintig jaar later is George Soros er alles aan gelegen om de Euro te redden. De laatste jaren laat de 81-jarige Hongaars-Joodse Amerikaan _ goed voor een vermogen zo’n 14 miljard dollar _ zich nadrukkelijk gelden in de media als pleitbezorger van "nieuw economisch denken".  Met in Europa een nog grotere hoofdrol voor Duitsland, als het ligt aan de gepensioneerde zakenman.

En dus adviseert Soros vriendelijk doch dringend de regering-Merkel om eens eindelijk keuzes te maken. 'Duitsland moet kiezen voor de euro of de eurozone verlaten', zo is de strekking van zijn vermanende boodschap tijdens een tussenstop in Berlijn van zijn promotietour van zijn nieuwste boek aan de Duitse kwaliteitskrant Welt am Sonntag.

Teruggekeerde en alsmaar sterker wordende D-Mark
 

Alleen de Bondsrepubliek als Europa's enige financieel-economische supermacht is in staat om de aanhoudende Eurocrisis definitief de kop in te drukken volgens Soros. Vandaar dan ook Duitsland zijn verantwoordelijkheid moet nemen door de economische sanering van Europa naar zich toe te trekken.

'Als Duitsland in de euro willen blijven, moeten het financiële transfers uitvoeren. Wil Duitsland dat niet, dan moeten het uit de eurozone stappen', stelt hij. Maar in dat laatste geval zullen de schadelijke gevolgen voor de Duitse export groot zijn als gevolg van een teruggekeerde en alsmaar sterker wordende D-Mark, zo luidt de aanvullende onheilsboodschap van Soros.


Soros vindt dat de Duitse regering zich bijna blindstaart op bezuinigingen en prijsstabiliteit. In zijn ogen zijn deze financieel-economische beleidskeuzes funest voor Europa. Bovendien kraakt Soros het Europese begrotingspact. Het pact gelooft heilig in repressieve werking en schiet daardoor te kort. Vandaar dan ook dat Soros pleit dat er in het pact niet alleen straffen moeten worden uitgedeeld aan lidstaten die de begrotingsregels overtreden, maar er moeten ook beloningen in het leven worden geroepen zijn voor lidstaten die wel maatregelen nemen.

'Merkel wil het maar niet snappen'


Als het ligt aan Soros, moeten de Duitsers de Eurocrisis met bijzonder grof geschut bestrijden door miljarden te pompen in de zwakkere onderdelen van de Eurozone _ en dan vooral in de zuidelijke EU-lidstaten. Oftewel, met een superkanon zoals destijds met Dikke Bertha maar dan vooraan het front van de financieel-economische crisis. Volgens Soros moet de crisis niet tegengegaan worden met besparingen. 'Want dan maakt Europa dezelfde fouten die ervoor zorgden dat de Verenigde Staten in 1929 in de Grote Depressie terechtkwam. Maar Merkel wil het maar niet snappen.'

In 1992 verwierf Soros bekendheid toen hij een miljard dollar verdiende door te speculeren op een waardedaling van het Britse pond. Vorig jaar voorspelde hij dat Europa zal 'exploderen' wanneer de crisis in Griekenland escaleert, het land failliet gaat en dan Italië en Spanje kan meetrekken. Aan de de vooravond van het World Economic Forum in Davos, eind vorig jaar, waarschuwde de multimiljardair dat 'het totale economische systeem van de wereld dreigt in te storten'. In het mondaine Zwisterse wintersportoord voorspelde hij zelfs dat 'overleven centraal zal staan'.

Toen vergeleek Soros de economische malaise met die in de jaren dertig van de vorige eeuw tijdens de Grote Depressie. 'Het beste scenario is een langdurige deflatie met economische stagnatie. Het slechtste scenario een complete ineenstorting van het financiële systeem.' Dat laatste dreigt te gebeuren als de euro uiteenvalt. 'De euro moet behouden blijven, want anders zal de economie totaal ineenstorten.'

 

(Bron: Die Welt am Sonntag)