Soviettoestanden in de City

Stalinistische machtstrijd Kazachstaanse oligarchen bij mijnbouwgigant, ABN Amro gaat geen hoofdprijs krijgen, Duitse banken dumpten Griekse staatsobli's en meer in Newswatch

Geen hoofdprijs voor ABN Amro
Als Minister De Jager vindt dat ABN Amro ook na de privatisering Nederlands moet blijven, dan wordt de kans erg klein dat de bank bij een beursgang veel gaat opleveren. Toch wil De Jager zo veel mogelijk vangen voor de staatsbank. De Tilburgse econoom Harald Benink legt in De Telegraaf uit dat deze twee elementen - maximale prijs, nur für Holländer - moeilijk zijn te combineren. "Dit zou potentiële beleggers in ABN Amro kunnen afschrikken", legt de hoogleraar uit. Anders gezegd: een maximale prijs kan pas tot stand komen als iedereen - Nederlandse EN buitenlandse investeerders - vol mee kan bieden. Niet helemaal duidelijk is wanneer de beursgang zou moeten gaan plaatsvinden. Volgens De Jager zou ABN Amro op zijn vroegst in 2014 een nieuwe notering kunnen krijgen.
Bron: DFT


Duitse banken en verzekeraars dumpen Griekse obligaties
Duitse verzekeraars en banken hebben de laatste tijd in stilte afstand gedaan van grote delen van hun posities in Grieks schatkistpapier. Sinds begin 2010, toen de Griekse crisis zich in alle omvang aandiende, zou een derde van alle obligaties zijn afgestoten.
Bron: HandelsblattSovietpraktijken in de City
Bij het Kazachstaanse mijnbouwconcern Eurasian Natural Resources Corporation (ENRC) heeft zich in de board of directors (RvC) een Stalinistische zuiveringsoperatie plaatsgevonden. Twee onafhankelijke leden van de board werden op grove wijze uit hun functie ontheven, zo meldt The Telegraph. Volgens de Britse krant zou er door de Kazachstaanse aandeelhouders een machtsstrijd worden gevoerd om zo een grotere grip op het concern te krijgen.De Kazachstaanse oligarchen, waaronder de half Israëlische Alexander Machkevitch, bezitten 35 procent van ENRC. De situatie bij ENRC doet de vraag rijzen of grote buitenlandse ondernemingen dat een relatief gering aantal van zijn aandelen op de Londense aandelenbeurs aanbied, wel zo ideaal zijn. Een belangrijk deel van de aandelen die op de beurs worden verhandeld, zijn in bezit van Britse pensioenfondsen.
Bron: The Telegraph


Olieprijs spuit omhoog na mislukte Opec-vergadering

In Wenen is het overleg van het oliekartel Opec op een fiasco uitgelopen. Het belangrijkste punt van de vergadering - het uitvoeren van de olieproductie - vormde het grote struikelblok. Saoedi-Arabië, wenste de productie uit te breiden om prijzen te drukken. De Arabische lente en alle politieke turbulentie die de opstanden in Noord Afrika en het Midden Oosten heeft laten ontstaan, zorgt ook voor spanning in het oliekartel. Dat bleek toen onder andere Libie, Iran, Irak en Venezuela weigerde om in te gaan op het Saoedische voorstel om meer olie te produceren. De ontmoeting werd door de Saoedische olieminister Ali al-Naimi omschreven als "een van de slechtste die we ooit hebben gehad". De prijs van olie (Brent Crude) schoot daarna over de 118 dollar heen.
Bron: The Guardian


Kate gehacked
De bankrekening van The Duchess op Cambridge, voorheen bekend onder de naam Kate Middleton, is waarschijnlijk door een privé detective gehacked. Volgens The Guardian zou Scotland Yard al in contact zijn getreden met de prinses. Ook voormalige PM Tony Blair zou voor de detecitive - die ooit voor de tabloit News of the World werkte, een doelwit zijn geweest.
Bron: The Guardian


Het NOS-nieuws in 60 seconden:
 

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Redactie
Redactie
Gevolgd door 593 leden