Verdiend loon

3 Connecties

Onderwerpen

Loon

Organisaties

SP

Werkvelden

Economie
0 Bijdragen

Op FTM.nl zijn niet alleen rechtse liberalen welkom, maar ook rode rakkers als het jonge SP-kamerlid Jasper van Dijk. Van hem mag het best ietsje meer zijn. De belasting voor de rijken, maar vooral het minimumloon voor de armen.

 'Straf voor iedereen die straf verdient' , was een kreet van de VVD tijdens de afgelopen verkiezingscampagne. De vraag is wie precies straf verdient.

>Door de economische crisis moeten miljarden bezuinigd worden. De SP is hierover glashelder. Laat de schuldigen betalen. Straf voor iedereen die straf verdient. Bankiers die ons geld moesten beheren, hebben het vergokt.

 

Bestuurders die publieke voorzieningen moesten organiseren, hebben deze aan de markt verkwanseld. Politici die het algemeen belang hadden moeten dienen, hebben hun verantwoordelijkheid niet genomen. Laat deze lieden - die nu zo hard meehuilen met de wolven in het bos - opdraaien voor de crisis. De vervuiler betaalt.

 

Het spiegelbeeld is natuurlijk ook waar: beloning voor iedereen die beloning verdient. Daarom willen wij het minimumloon met vijf procent verhogen. Het gaat om hardwerkende mensen voor een schamel loontje en weinig respect. Zij zijn als laatste schuldig aan de crisis. Kijk eens naar de stakende schoonmakers, die steeds vaker werden uitgebuit vanwege een pervers systeem van aanbestedingen en outsourcing.

 

Bedrijven zoals de NS en Schiphol hebben volstrekt geen binding met hun schoonmakers, terwijl ze niet zonder kunnen. Het devies van de laatste jaren was een spiraal naar beneden: steeds harder werken voor een lager loon. Het is prachtig te zien dat de schoonmakers niet meer met zich laten sollen.

De SP hanteert twee buitengewoon verstandige uitgangspunten als het gaat om inkomensbeleid. Ten eerste moeten inkomensverschillen niet groter worden maar kleiner. Uit elk onderzoek blijkt dat landen met kleine inkomensverschillen er beter voor staan. Minder criminaliteit, minder tweedeling, meer welzijn.

 

Ten tweede willen wij dat werken loont. Van een minimumloon valt nauwelijks rond te komen. De jaarlijkse indexering was dit jaar iets meer dan een half procent. Dat schiet niet op met een jaarsalaris van 18.000 euro. Een verhoging van het minimumloon met 5 procent voor een onmisbare beroepsgroep is daarom volstrekt legitiem en met recht hun verdiende loon.

 

 

Dit is de eerste column van Jasper van Dijk voor FTM.nl.

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Jasper van Dijk

Van Dijk (1971, Utrecht) is een politiek dier. Op de lagere school speelde hij met zijn vriendjes debatten na, waarbij hij -...