SP, PVV en 50Plus, zeur niet over pensioenkorting

6 Connecties

Relaties

Pensioen 50Plus Henk Krol Korten

Organisaties

SP PVV
5 Bijdragen

Het is tijd dat 50Plus, PVV en SP de feiten omarmen en hun verzet staken tegen de aangekondigde pensioenkorting.

Het gaat nu toch echt gebeuren; 68 pensioenfondsen voeren per 1 april kortingen door op de pensioenen, variërend van 0,5 tot 7 procent. De ingreep raakt 5,6 miljoen Nederlanders, zo maakte de Pensioenfederatie vandaag bekend (zie hier de lijst van fondsen).    
 
Dat fondsen voor het eerst ooit op zo'n grote schaal korten, is geen feest – zeker niet voor gepensioneerden die geen kans meer hebben om de schade in te halen. Maar het is geen reden voor 50PLus, PVV en SP om op hun achterste benen te gaan staan.
 
Dat doen deze partijen graag als het over dit onderwerp gaat. Kamerleden als Henk Krol (50Plus) en Paul Ulenbelt (SP) roepen steeds dat nu de fondsen zo'n goed rendement hebben gemaakt  een ingreep "niet uit te leggen" is. Het ernstige dekkingstekort van veel fondsen wordt gereduceerd tot een voor ouderen schadelijke mythe, waarbij ze er overigens zelden bijzeggen dat korten ook het pensioen van werkenden raakt.
 
Sneeuw voor de zon
De beleggingsresultaten waren vorig jaar inderdaad fraai. Het grootste pensioenfonds, ABP maakte zelfs ruim 13 procent op het vermogen. Partijen pleiten er daarom voor de regels te veranderen zodat de tekorten als sneeuw voor de zon veranderen. Overleg tussen kabinet, werkgevers en vakbonden over verhoging van de rekenrente is gaande.   
 
Helaas is de redenering van de politici niet gestoeld op feiten, waarbij je je kunt afvragen of de ontkenning ervan veroorzaakt is door onwil of onbegrip. Zo langzamerhand zou je denken het eerste – zeker in het geval van de almaar liegende Henk Krol – want de problematiek is al vele malen helder uitgelegd. 
 
Zo ook vandaag weer eens in Het Financieele Dagblad, waarin zowel hoogleraar Theo Kocken als Lex Hoogduin aan het woord komen. In Jip en Janneke-rekenvoorbeelden leggen de pensioenexperts uit waarom de lagestand rente korten noodzakelijk maakt. 
 
De conclusie is eenvoudig: de rendementen zijn weliswaar fraai maar nog altijd lager dan de groei van de waarde van de verplichtingen – dat  wil zeggen, de pensioenuitkeringen in de toekomst. Dat die verplichtingen hard groeien komt niet alleen door de lage rente, maar ook door de vergrijzing en de sterk gestegen levensverwachting, die maakt dat ouderen te weinig premie hebben betaald.     
 
Solidariteit
Dit allemaal ontkennen en alleen maar kijken naar de waarde van het vermogen nu, zonder rekening te houden met waarde van de verplichtingen, is struisvogelpolitiek van bedenkelijk niveau, die de financiële houdbaarheid van het pensioenstelsel aantast. Het ondermijnt bovendien de solidariteit, omdat het pensioen van jongeren ernstig uitgehold dreigt te raken.     
 
Toch zullen genoemde partijen vermoedelijk voet bij stuk houden. Er is vanuit hun ingegraven positie, geen politieke winst te behalen door alsnog de feiten te omarmen. Dat zou ouderen van hen vervreemden, een groeiende electorale basis.