Spaanse afgrond

De Spaanse correspondent van FTM - Jan Dwarshuis - kan, jammer genoeg, geen aangename weersvoorspellingen afgeven...

Hoe graag ik u ook goed nieuws zouden willen voorschotelen, het zit er helaas even niet. Ondernemers en beleggers worden nerveuzer nu een daadkrachtige aanpak van de schulden binnen de EU uitblijft. Ondertussen droomt Bernanke al over QE3.

Als ik de financiële markten analyseer dan is er inderdaad ruimte voor bodemvorming. Maar het komt allemaal zo plastic over. De beweging is onecht. Alsof ik kijk naar een vrouw in een knalgele bikini en niet weet wat er achter zit. Met zo’n gevoel zitten ik achter mijn handelsscherm op mijn vertrapte potloodje te knagen.

Parallellen
De markt voelt gewoon niet goed. En als ik droogjes parallellen ga trekken met het activeren van QE1 en QE2 dan begrijpen ik opeens wat meer van mijn ambivalente gevoelens. Immers, iedere keer toen ‘Helicopter Ben’ de grote Amerikaanse geldkraan dicht draaide werd de markt met het uur nerveuzer. Zo ook nu weer. En destijds moest Bernanke als het ware met ‘Quantitative Easing’ de zware beurscorrectie van destijds opvangen.

We zitten nu een beetje in het zelfde vaarwater. Men kan wel geld blijven gooien naar de banken en huizensector maar ze zijn gewoonweg ziek en kunnen nog steeds niet op eigen benen staan. En tot onze schrik is er nog een dimensie bij gekomen. En dat is het voortschrijdende gedonder in Europa. Een mix die ons erg nederig en terughoudend maakt. Dit zou niemand moeten willen, ik ook niet.

De angst is nog niet eens zo zeer mogelijke deconfiture van Griekenland maar meer wat dit voor gevolgen heeft voor landen zoals bijvoorbeeld Spanje. Gisterenavond heb ik getracht in het TV-Programma Goudzoekers - zie hier - u in het kort uit te leggen wat er volgens ons in onze Spaanse achtertuin allemaal aan schort. Ik verwijs u naar mijn eerdere bijdrage van 11 maart van dit jaar genaamd ‘Spaanse Gatenkaas’.

 


Bovenstaand treft u een verschrikkelijke Spaanse chart aan. De obligatiekoersen duwen Spanje heel langzaam de Middellandse Zee in. En dat is – helaas - precies wat we bedoelen. Een bailout van Spanje is voor u wellicht nog ondenkbaar, maar politiek gezien is deze simpelweg onhoudbaar. Spanje is een serieuze economie en is net zo groot als Portugal, Ierland en Griekenland te samen. Een Spaanse crisis is een ervaring die wij op zeker niet met u willen delen.

Wishful thinking
Wellicht begrijpt u nu wat beter waarom ik denk dat een opleving van de Spaanse vastgoedmarkt ‘wishful thinking’ is en er voorlopig uit zal blijven. Ik raad u met klem aan het bij een schuurtje bij het huis te laten.

 

Jan Dwarshuis is columnist bij ©OLUMBEURS en Follow the Money: Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde fondsen.

Uw reactie is welkom via Dwarshuis@Columbeurs.nl