Spanje heeft meer geld nodig

2 Connecties

Relaties

Spanje Eurocrisis

Spaanse banken hebben een kapitaalinjectie van meer dan €100 miljard nodig.

Dat het bancaire stelsel van Reino de España overladen is met giftige leningen en geherstructureerd dient te worden, is geen nieuws. Eurobroeders hadden daarom eerder al een bailout toegezegd aan de banken van het Zuid-Europese land. Destijds werd echter geschat dat de bancos gezamenlijk maar 60 miljard euro nodig hadden uit Brussel.

De verwachting is nu dat uit de officiële stress tests, die aankomende vrijdag plaatsvinden, zal blijken dat er geen 60 miljard euro, maar eerder ‘meer dan 100 miljard euro’ nodig is om de boel overeind te houden. Dat zegt het consultantsbureau Nomura Global Economisch in een verklaring.

Vorige week meldde de centrale bank van Spanje dat dat de hoeveelheid slechte leningen bij Spaanse kredietverstrekkers naar recordhoogtes zijn gestegen. Bijna één op de tien leningen is meuk. Dat is de hoogste bad-loan ratio die de centrale bank ooit heeft gemeten.

Mariano Rajoy, premier van de knoflookstaat, kreeg het afgelopen juni voor elkaar om een noodpakket van 100 miljard euro in het vooruitzicht te garanderen. Het reddingskapitaal is nog niet ingezet, maar volgens economen is het bedrag met elf nullen dus niet genoeg. Bovendien zal er waarschijnlijk ook geld vrij moeten worden gemaakt om de Spaanse overheid op de been te houden.