Spanje wint EK op marktwaarde

2 Connecties

Relaties

Spanje EK

Analisten van Unicredit kijken door een economische bril naar het EK.

De analisten van Unicredit hebben in het kader van het komende EK onderzoek gedaan naar de voetbaltransfermarkt. Op basis van de marktwaarde van spelers denkt Unicredit een goede voorspelling te kunnen doen over wie het EK gaat winnen. “The higher the price paid for a player, the greater his abilities on the football field are deemed to be,” schrijven de analisten. “Economists’ “iron” law of supply and demand can therefore also be applied to the football transfer market.”

 

Spanje zou het EK overduidelijk winnen als het gaat om de waarde van het Spaanse elftal. Wie het hele Spaanse team van 23 spelers wil kopen moet daarvoor zo’n €650 miljoen neerleggen. Nummer twee Duitsland volgt op grote afstand. Der manschafft brengt -slechts- €450 miljoen op. Nederland komt pas op de zevende plaats binnen met een marktwaarde van ongeveer €290 miljoen. 
 
Spanje kent bovendien een redelijk gebalanceerd elftal qua marktwaarde. Portugal zou bijvoorbeeld meer dan 25 procent van haar marktwaarde verliezen als Ronaldo buiten beschouwing wordt gehouden. Spanje verliest echter slechts 10 procent van de marktwaarde als haar meest dure speler, Andrés Iniesta, niet meer mee zou tellen. 
 
Unicredit ontdekt ook dat Grieken en Portugezen dan wel weinig bekwaam zijn in het exporteren van goederen en diensten, in het handelen in spelers zijn ze beter dan de Duitsers. De Griekse en Portugese competities hadden een surplus (het verschil tussen de som van verkochte en aangekochte spelers) van respectievelijk €6 en €12 miljoen in het seizoen 2011/2012. Het land met veruit het grootste transferoverschot was echter Nederland.