Spannend rondje Europa

Het is zweten geblazen

Terwijl in Rome demonstranten de barricades in brand steken omdat hun president Berlusconi de corrupte raderen weer heeft laten draaien om voor de zoveelste keer een motie van wantrouwen in het parlement te overleven, parelen in Madrid en in Frankfurt de angstzweetdruppels uit de oksels van politici en toezichthouders. De Spaanse overheidskas werd weliswaar gevoed met 2,5 miljard euro uit een obligatielening, maar den Spanjool moet daar wederom meer rente voor betalen. Zorgelijk. Heel zorgelijk (en voorspelbaar). Het bracht Trichet tot de uitspraak om het Europese reddingsfonds maximaal uit te breiden. 'We are calling for maximum flexibility, and I would say maximum capacity, quantitatively and qualitatively', aldus de Fransman.

 
Quantitative easening, QE, dus. Die vorm van marktmanipulatie lijkt in het Verenigd Koninkrijk inmiddels zijn langste tijd te hebben gehad omdat daar, tot de grote verassing van velen, de inflatie tot een nieuw hoogtepunt is gestegen. Het zal de Bank of England weerhouden om de geldpers verder te laten draaien, de rente te laten stijgen en daarmee het voorlopige herstel van de economie af te remmen. 'De nagel in de doodskist van QE', schrijft the Telegraph daarom. 
 
Positief punt: de borgtocht die het Westminster magistrates court in Londen voor Julian Assange bepaalde is slechts 200 duizend Britse ponden. Een koopje.