Spat de koolstofzeepbel?

2 Connecties

Onderwerpen

Broeikaseffect Koolstof

Studenten demonstreren tegen beleggingen in koolstofrijke bedrijven zoals Shell. Volgens Britse wetenschappers zijn deze bedrijven zwaar overgewaardeerd.

 

Wetenschappers van Carbontracker waarschuwden al twee jaar geleden voor een ‘koolstofzeepbel’. De aandelenprijzen van fossiele bedrijven zouden zich ver boven de onderliggende waarde van deze bedrijven bevinden. De marktwaarde van fossiele bedrijven is grotendeels gebaseerd op de beschikbare olie-, gas- en kolenreserves. Echter, om de temperatuurstijging deze eeuw te beperken tot 2 graden, moet viervijfde van deze wereldwijde reserves ongebruikt blijven. Dit zou tot een scherpe prijsdaling van ‘koolstofrijke’ aandelen kunnen leiden, met mogelijk vergaande risico’s voor de economische stabiliteit. 

 

De angst voor een koolstofzeepbel lijkt ook in Nederland door te dringen. De Volkskrant besteedt aandacht aan het protest van studenten van de Vrije Universiteit van Amsterdam. De studenten bieden vandaag een petitie aan en laten ballonnen (rubberen 'zeepbellen', mocht de symboliek u zijn ontgaan) op, om zo de universiteit te vragen niet meer te beleggen in fossiele bedrijven. Niet alleen om de gebruikelijke geitenwollensokken argumenten, maar ook omdat het niet langer prudent beleggingsbeleid is. 

 

Maar hoe gegrond is deze angst en is er eigenlijk wel sprake van een zeepbel?

 

Zeepbel?

De felle retoriek over de ‘sub prime’ markt van fossiele voorraden geeft de indruk dat er sprake is van een acuut probleem. Wanneer men ervan uitgaat dat de marktwaarde van koolstofrijke aandelen (kool, gas, olie) direct gebaseerd is op de waarde van de onderliggende reserves, zou een afboeking op deze reserves inderdaad een scherpe koersdaling veroorzaken. De marktwaarde van fossiele bedrijven komt echter logischerwijs tot stand door meer factoren dan alleen de voorraden. 

 

De prijs van aandelen is afhankelijk van de toekomstige opbrengsten van een bedrijf. Mocht tachtig procent van de fossiele reserves in de grond blijven, maar de prijs van fossiele brandstoffen gaan door het lagere aanbod vijf keer over de kop. Dan heeft dit nog geen effect op de koersen. 

 

Het bestaan van een koolstofzeepbel is niet uitgesloten, maar de argumenten hiervoor en de mogelijke, radicale gevolgen zijn nog niet voldoende onderbouwd. Om de gevolgen van een grootschalige terugval van beschikbare reserves op de marktwaarde goed te kunnen inschatten, is een grondige analyse van de waarderingsgrondslagen van bedrijven vereist, iets wat momenteel nog niet gebeurt. 

 

Redactie
Redactie
Gevolgd door 637 leden