Van wie is ons geld?

Kunnen we ons monetaire systeem op een eerlijkere manier organiseren? Lees meer

Waarom is de creatie van geld in handen van – particuliere – banken? En moet dat altijd gepaard gaan met schuld? Ofwel: kunnen we ons monetaire systeem op een eerlijkere manier organiseren?

Het zijn vragen waar menig econoom zijn tanden op stuk gebeten heeft. Toneelgroep De Verleiders zette een brede discussie in gang door op te roepen tot een burgerinitiatief. Met 120.000 handtekeningen moest de politiek wel reageren en nadenken over de aard en wezen van ons geld en de manier waarop het wordt gecreëerd. Dat leidde tot een opdracht voor Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) om onderzoek naar geldschepping te doen.

Op Follow The Money begon in 2015 het debat toen voormalig bankenlobbyist en auteur Robin Fransman reageerde met een open brief aan het toneelgezelschap, die werd beantwoord door Martijn Jeroen van der Linden, bestuurder van de Stichting Ons Geld. Daarnaast gaven tientallen lezers in het discussieforum hun visie op wat misschien wel dé vraag van het moment is: van wie is ons geld eigenlijk?

69 Artikelen

Speciaal voor George van Houts en Ons Geld, de #DWDD Versie!

Wat zou er gebeurd zijn als Robin Fransman tafelheer was geweest bij De Wereld Draait Door, toen George van Houts en collega's het burgerinitiatief voor een ander geldsysteem lanceerden? Nou dit ongeveer.

In een eerder stuk ging ik, op een serieuze en nogal technische manier in op de oproep van George van Houts om naar een overheidsmonopolie op geldcreatie en kredietverlening te gaan. Zo een technisch stuk is natuurlijk geheel ongeschikt om op TV te doen. Te veel informatie en nuance en zo. Maar het kan wel op TV! Wat zou er gebeurt zijn als ik tafelheer was bij DWDD? Zoiets als dit: GVH: ...dus die euros, die moet de overheid dus gewoon zelf maken en besteden, en anders renteloos uitlenen. RF: Renteloos? GVH: Ja. Rente is de moeder aller kwaad. RF: Goed plan. Doe mij maar 1 miljard. Koop ik Shell aandelen van en dan ga ik lekker van de dividenden leven. GVH: Nee dat is niet de bedoeling, er moeten natuurlijk wel regels komen. RF: Oh? Wat voor regels dan? GVH: Nou, dat je er wel iets nuttigs mee doet. En terug kan betalen. Een huis kopen bijvoorbeeld. RF: Goed plan. Doe mij maar 1 miljard, dan koop ik appartementen in Amsterdam en dan ga ik lekker van de huurpenningen leven. GVH: Nee, nou maak je er een grapje van. Het is natuurlijk niet onbeperkt, gewoon een maximum per persoon. RF: Niet onbeperkt? Dus geld is wel schaars? Je kan er niet oneindig veel van maken? GVH: Nee natuurlijk niet. RF: Dat is dus precies waarom geld lenen geld kost, George, omdat het schaars is, dat is van nature zo, en alles wat schaars is heeft een prijs. Bij geld noemen we dat rente. GVH: JIJ BENT GEWOON EEN SPREEKBUIS VAN DE 1%!! RF: Je bent een fantastisch acteur, George. Robin Fransman is bereikbaar op Twitter: @RF_HFC