Speculanten vrijgesproken

5 Connecties

Griekenland is voor even gered, maar de markten zullen spoedig de andere problemen blootleggen, zo betoogt Jan Dwarshuis.

Het woord Griekenland kunt u natuurlijk niet meer aanhoren. Jan Kees de Jager is blij met de deal. Hij staat te dansen op zijn verzwaarde bureau op het ministerie van Financiën. Ik begrijp niet zo goed wat er te lachen valt. De geloofwaardigheid van de ietwat gezette De Jager is bij mij tot het dieptepunt gedaald. Het is een aardige man, maar meer ook niet.

De hele transactie is een pyrrus overwinning. Een keiharde default is voor even geweken, maar niet van de baan. Naar mijn idee komt Griekenland later dit jaar nog eens aan de beurt. Als de geesten rijp zijn wordt er uiteindelijk 95% door de plee getrokken. Interessant in dat kader is deafwikkeling van de Credit Default Swaps. Een aandachtspuntje. Daar zult u nog het nodige over lezen de komende maanden. Ik ben zeer benieuwd omdat ook hier de geloofwaardigheid een rol speelt. Gelukkig heb ik alleen maar ansichtkaarten van de gammele pilaren boven mijn vrolijk knipperende handelsschermen hangen.

 
Blootleggen
De markten zullen spoedig de andere problemen gaan blootleggen. Denkt u maar eens aan Portugal. Ook ik heb overigens kennis genomen van het rapport van onze vriend Wilders over de terugkeer naar de gulden. Puur qua geld gesproken worden er een aantal leuke aannames gelanceerd. Maar de Euro gaat naar mijn idee in de kern om heel wat anders. En dat is het vermijden van oorlog. Europa heeft het al lastig genoeg. Misschien begrijpt u wat beter dat hier de koffers naar Zwitserland al gepakt klaar staan.
 
Genoeg over de schuldenproblematiek. Gaat u mee naar het onderwerp speculatie. Meer specifiek, het speculeren op de voedselprijzen. Dummies verkondigen vaker dat speculanten het kwaad van alles zijn. Een voorbeeld in dit verband is het verbod op ‘short selling’. Dat is ook zo’n idiote maatregel. Alsof Dexia gered had kunnen worden zonder dit verbod. Grotere lariekoek bestaat er natuurlijk niet.
 
Maar ook moet de speculant het vaak ontgelden door ongefundeerde teksten en feiten van de op sandalen laag voorover hangende voortschrijdende medemens. Ik leg het nog een keertje voor u uit. De speculant legt slechts iets bloot in de markt. Hij loopt daarmee voorop. Vaak betreft het een mismatch. De speculant krijgt geen subsidie en hangt met zijn eigen financiële balletje boven het kokend hete vuur van de markt. Als hij ongelijk heeft, is hij de klos. Daar weten ze bij Vestia alles van inmiddels.
 
Gestegen Voedselprijzen
Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie wilde kennelijk wel eens weten of onze stelling eigenlijk wel hout snijdt. Het effect van speculatie op de voedselprijzen moest maar eens nader onderzocht worden. Ik val gelijk maar met de deur in huis; Speculatie is volgens het onderzoek (LEI) niet de oorzaak van de gestegen voedselprijzen. De schuld moet gezocht worden in de grotere vraag naar agrarische grondstoffen. Tja, dat is al jaren ons betoog.
Interessant om te vermelden is dat er geen directe relatie bestaat tussen de fysieke markt en de termijnmarkt van grondstoffen. Als deze al bestaat dan beïnvloedt de fysieke markt juist de termijnmarkt, maar niet andersom. De fysieke markt wordt gedreven door fundamentele factoren. U moet dan denken aan de idioterie van biobrandstoffen of gewoon de bevolkingsgroei of simpelweg het weer.
 
Ook aardig om te vermelden is dat de onderzoekers tot de conclusie komen dat het invoeren van positielimieten een onzalig plan is. Ze hebben een ‘gegarandeerd negatief effect’. De handel zou zich verplaatsen en daarmee droogt de liquiditeit in de markt op. Ik had het niet beter kunnen verwoorden. De liefhebber kan het 106 pagina’s tellende rapport hier lezen.
Rest mij u een goed weekend te wensen.
________________________________________
Jan Dwarshuis is columnist bij ©OLUMBEURS en Follow the Money: Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde fondsen.