Het Slotervaartziekenhuis raakte begin 2013 de speelbal van ruzieënde aandeelhouders en staat daarmee symbool voor de meer dubieuze kanten van marktwerking in de zorg. Inmiddels is de oud-bestuursvoorzitter Aysel Erbudak het ziekenhuis volgens de rechter 1,7 miljoen euro schuldig en zit zij in Turkije. Lees meer

Multimiljonair Jan Schram uit Beverwijk en zijn beschermelinge zakenvrouw Aysel Erbudak kochten het in 2006 noodlijdende ziekenhuis, maar na Schram's overlijden in december 2012 blijkt de positie van Erbudak allesbehalve stabiel. Ze wordt geschorst na onenigheid met Achmea over het contract voor 2013 en belandt in een moddergevecht rond het ziekenhuis met Jan's broer Lex Schram en diens zoons Pim en Rob. Erbudak wordt met een dubieuze aandelenemissie buitenspel gezet waarbij Erbudak en haar kinderen - die aandelen houden in BV's boven het ziekenhuis - feitelijk worden onteigend. De Amsterdamse Ondernemingskamer doet onderzoek naar wanbeleid bij het moederbedrijf van het Slotervaart dat instemde met de aandelentransactie. Inmiddels is het ziekenhuis door zorgondernemer Loek Winter overgenomen, maar de rechtmatigheid van die overname en de daaraan voorafgaande aandelenemissie wordt nog betwist door de kinderen van Erbudak.

Uiteindelijk wint Winter de slag. Maar voor het ziekenhuis mag het niet baten. Op 25 oktober 2018 wordt het MC Slotervaart failliet verklaard.

 

37 artikelen

Spigt Litigators stapte na blauwtje bij Erbudak naar de tegenpartij

Spigt Litigators stond te popelen om Aysel Erbudak te vertegenwoordigen - maar stapte nadat zij ervoor bedankte gewoon naar de tegenpartij in de zaak Slotervaart.

Een fraai staaltje opportunisme: het veelbesproken advocatenkantoor Spigt Litigators, waarvan eigenaar en oprichter Leo Spigt persoonlijk de raad van commissarissen van het Slotervaartziekenhuis bijstaat in het slepende conflict voor de Ondernemingskamer, blijkt haar diensten in maart ook bij de tegenpartij te hebben aangeboden. Follow the Money heeft een brief uit maart 2013 in handen waarin Spigt-partner Louis Berger juridische avances maakte richting Aysel Erbudak. Aanleiding voor de bemoeienis van Spigt Litigators was de dubieuze aandelenemissie van het Slotervaart, waarmee de familie Schram ineens voor meer dan 99 procent aandeelhouder werd in het ziekenhuis. Daarmee werd Erbudak feitelijk uitgeschakeld als mede-aandeelhouder van de overkoepelende BV's, ware het niet dat zij nog steeds zat te wachten op de mogelijkheid om in die bedrijven een meerderheidsbelang te verwerven. Amper twee dagen nadat NRC bekendmaakte dat het Slotervaart voor 5 miljoen euro aan nieuwe aandelen had uitgegeven meldde Spigt Litigators zich bij Erbudak. 'Uit de diverse mediaberichten leid ik af dat u in een geschil bent geraakt met de familie Schram,' steekt Berger van wal, om vervolgens snel ter zake te komen over de aandelenemissie - waartegen hij wel kansen ziet. 'Afhankelijk van de onderliggende feiten (...) zie ik mogelijkheden om u te verzetten tegen deze aandelenemissie.' Berger noemt vervolgens mogelijkheden op civielrechtelijk en vennootschapsrechtelijk vlak. De gang naar het Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam acht hij zeer wel mogelijk. De advocaat probeert Erbudak nog even te overtuigen van het uitstekende cv van Spigt Litigators op het gebied van ondernemingsrecht. Met een handige verwijzing naar de minstens zo uitstekende contacten binnen dit kleine wereldje die blijkbaar voortkomen uit een interessante cursus voor rechters en advocaten, geïnitieerd door Spigt's vestiging op Curaçao. Daarbij vergeet Berger niet zijn 'samenwerking' met Huub Willems, de voormalige president van de Ondernemingskamer even te noemen.

brief Spigt Afbeelding: een fragment uit de brief van Berger aan Erbudak d.d. 21 – 3 – ’13

Tweede keuze

Spigt's poging tot acquisitie was bijna geslaagd, laat Aysel Erbudak weten: 'Ik heb er echt wel even over getwijfeld, het leek me een degelijk iemand.' Maar Erbudak koos toch voor vertegenwoordiging door Aukje de Haan en bedankte Spigt Litigators dus voor het aanbod. Om Leo Spigt met advocaat Floor Eikelboom vervolgens drie maanden later in de Ondernemingskamer tegen te komen als advocaten van Slotervaart-commissarissen Theo Dekker, Cees Zwanenburg, Hans Meurs en Dré Kampfraath. Verrassend? 'Ik vond het heel apart dat Spigt de commissarissen bleek te vertegenwoordigen - vooral omdat zij me zelf aangeschreven hadden en blijkbaar goede kansen zagen voor mijn zaak.'
'Heel apart dat Spigt de tegenpartij bleek te vertegenwoordigen'
Zo kan het lopen dus, in het kleine juridische wereldje. Het lijkt er inmiddels op dat Spigt Litigators met deze tweede keuze op het verkeerde paard gewed heeft, gezien de Ondernemingskamer een enquete heeft ingesteld om mogelijk wanbeleid bij de overkoepelende BV's Jeemer en Meromi Holding te onderzoeken. Kern van de zaak is de aandelenuitgifte die ook partner Berger al inspireerde tot het acuut aanbieden van zijn diensten. Folllow the Money is benieuwd wat Spigt Litigators ertoe bewogen heeft van de ene naar de andere partij in de zaak Slotervaart te springen, maar Leo Spigt is niet bereikbaar voor vragen en Louis Berger laat weten geen commentaar te willen geven.

Lspigt

Foto: Leo Spigt, Spigtlitigators.com

Vorige week maakte Advocatie.nl bekend dat Spigt Litigators ophoudt te bestaan. De advocaten van het kantoor vertrekken naar Greenberg Traurig. Of Leo Spigt zelf de commissarissen van het Slotervaart blijft bijstaan is niet duidelijk. De voormalig deken wordt ervan beschuldigd het brein achter de dubieuze afwikkeling van de SNS Property Finance portefeuille te zijn, als voorzitter van de Stichting Herstructureringsgroep Nederland. Samen met advocaat Jerry Hoff, vertegenwoordiger van de gearresteerde SNS-puinruimer Buck Groenhof, richtte hij Spigt Litigators oorspronkelijk op als Spigthoff. Hoff stapte er in 2012 uit. Het kantoor kwam vaker in opspraak, zo wordt partner Jacob Cornegoor door het Openbaar Ministerie nog steeds verdacht van valsheid in geschrifte en het samenspannen met zijn cliënt en vriend, de inmiddels veroordeelde fraudeur Joep van den Nieuwenhuyzen.