
De Vereniging Eigen Huis beweert dat de koopgeneigdheid enorm is toegenomen de afgelopen tijd. Een statistische halve waarheid beargumenteert Jasper du Pont.
Jubel bij de vereniging eigen huis: het vertrouwen is weer gestegen. Met de onderliggende gegevens uit het onderzoek van VEH heb ik afgelopen weken meerdere keren geschreven dat ik hun onderzoek vind rammelen en dat je er beter een korreltje zout bij kunt nemen. Ik vind het ook niet erg dat ze dit toch publiceren, daar worden ze voor betaald. Ook kan ik best met ze van mening verschillen zonder me rot te voelen. Maar integriteit staat bij mij toch wel heel hoog in het vaandel. Voor statistische ‘halve waarheden’ ben ik echt allergisch.
Vandaag was het Rob Mulder van vereniging eigen huis die gierend uit de bocht vloog:
Hier kunnen we lezen dat het aandeel Nederlanders dat het een goed koopmoment vindt is gecrasht naar zo’n 10% na aanvang van de crisis. Toch? Niets is minder waar. Het aandeel dat het een goed koopmoment vindt was voor de crisis 10% en is na aanvang gi-gan-tisch gestegen:
Ik vind dat echt onnodig en jammer. Je hebt zo veel lichtpuntjes om uit te putten en dan kom je met een onjuiste suggestie als deze.

9 Bijdragen
Femke
Yes!
Dec. 12: punten: 33.3
Juni 13: punten: 43.3
Kortom: Die Mulder man heeft gelijk. Je moet niet 2008 pakken, want toen ging het slecht. Het is beter om recente cijfers te gebruiken omdat het weergave dichterbij in de buurt van de huidige realiteit komt. Je kunt dan vervolgens kijken wanneer wat er wat mis ging en op basis daarvan een analyse maken om de oorzaak te verklaren. Kortom: wees realistisch.
Ik vond overigens de vorige analyses nuttig omdat uw een analyse over de invloed van suggestie dat een maatregelen inzake huizenstimuleringen-beleid.
Het zal wel weer jammer zijn als mensen hun verkoopprijzen verhogen onder de mom dat het nu god gaat. Want mensen die het nu een goed moment vinden om een huis te kopen, toch geen huis gaan kopen.
Ikzelf ben overigens met @3ba710cff8e2c4ffc46342596e6cae81:disqus eens dat huizen nog tot 45% zouden kunnen dalen.
Het blijft een opinie.
Bubbelonia
Yes!Nee, dat klopt gewoon NIET. Kijken we naar het blauwe lijntje, dan blijkt dat het lijntje juist explosief stijgt bij het uitbreken van de crisis in 2008. Het groene lijntje [mensen die het een ongunstig moment vonden] daalde juist in die tijd. Het lijkt er dus eerder op dat de reactie van het publiek op de crash was om heel hard te gaan hopen. Hoe anders rijm je een explosief stijgend vertrouwen met een volledig crashende markt (in volumes, én vooral in prijzen)?
Dan kun jij, beste YES!, wel de aandacht proberen af te leiden van deze grove desinformatie door naar 2012-2013 te gaan wijzen, maar simpel feit(!) blijft dat de heer Mulder de zaken - waarschijnlijk bewust, of anders onkundig - verkeerd voorstelt met zijn bewering. Dat geeft geen pas voor een organisatie die beweert voor de belangen van burgers op te komen.
Yes!
BubbeloniaSnorkel,
Ik probeer geen aandacht af te leiden. Ik vind het
gewoon onrealistisch om 2008 uit te kiezen als een basisjaar. Jasper is
slim genoeg om ook te weten dat de VEH, de cijfers overdrijft.
Ik ben niet eens met VEH. Het belang van de VEH is heel anders dan dat van jouwen mij. In 2008 ging het niet goed met de economie en mensen hoopten toen dat huisprijzen snel zullen dalen. De jaren daarvoor betaalde men namelijk de hoogste prijs. Inmiddels zijn mensen realistischer en kritischer geworden, denk ik. Daardoor daalt/schommelt het aantal mensen dat een huis kopen wil.
Bubbelonia
Yes!Yes!
Bubbelonia"Punt is dat Mulder naar 2008 verwijst. Als hij slechts met dec 2012 had vergeleken was daar niets mis mee geweest." Jasper
Dit is juist, met name de laatste zin.
Maar wat is de betekenis daarvan? zou het niet beter om dan de verklaring van VEH te ontkrachten en vervolgens het voorgaande jaar te gebruiken om nieuwe feiten aan te dragen als de ontwikkeling van de economie?
Dit is namelijk mijn punt.
Bubbelonia
Yes!Jasper
Yes!Echter suggereert Mulder nu o.b.v 2008 dat er een verband is tussen een dalend aantal mensen dat het een goed koopmoment vindt en het instorten van de woningmarkt. Dit verband was precies 180 graden omgekeerd en daarmee is hij w.m.b gewoon erg onzorgvuldig, zeker als je weet dat partijen als de telegraaf ermee aan de haal gaan.
Tweede Woning
btw. in vele europese landen gaat de verkoop van huizen weer voorspoedig , voorafgegaand door een daling van 40 a 50 procent , iets voor Nederland ipv mekaar schaapachtig aan te kijken ?