Mobieltje als spion

De AIVD die via het cameraatje op jouw mobieltje ziet waar jij bent? Het is mogelijk. WikiLeaks laat zien dat inlichtingendiensten op grote schaal hele bevolkingen aftappen.

“Een, twee, …, tien. Wie niet weg is, is gezien.” Nieuwerwetse afluistermiddelen zijn zo ontwikkeld dat dit ouderwetse deuntje definitief verleden tijd is.

 

WikiLeaks bewijst met het vrijgeven van nieuwe documenten, Spy Files, dat Westerse technologiebedrijven schimmige regimes helpen met de systematische tap van duizenden personen. Op deze wereldkaart zijn de bedrijven te vinden. 

 

Toen de Egyptische opstandelingen dit voorjaar president Moebarak van zijn troon wipten, ontdekten ze in overheidsgebouwen verborgen ruimtes volgestouwd met Westerse afluisterapparatuur.

 

Chinese bedrijsspionage 

De bekendmaking van WikiLeaks past precies in de sferen die ook in huize Obama rondhangen. Hij wapent zich tegen de vermeende toename van Chinese bedrijfsspionage

 

Het is tegenwoordig mogelijk telefoontoestellen en computers te besmetten met kwaadaardige virussen die de apparaten kapen. Vervolgens geeft de telefoon zijn exacte positie door. Op afstand kan de opdrachtgever zelfs rechtstreeks meeluisteren of het cameraatje aanzetten en meekijken.

 

Spraakherkenning 

Het bedrijf VASTech verkoopt in het geheim tapsystemen aan overheden die permanent alle telefoongesprekken in het land registreren. Het Tsjechische Phoenexia experimenteert met spraakherkenning die individuen aan hun stem herkent en identificeert. De Amerikaanse Blue Coat en de Duitse Ipoque verkopen instrumenten aan China en Iran die dissidenten verhinderen om zich online te verenigen.

 

Sommige telco’s zijn erg meewerkend om vertrouwelijke informatie met de overheid te delen. De Spy Files noemen als voorbeeld Research in Motion, de maker van de mobiele telefoon Blackberry. Tijdens de grote straatonlusten in Groot-Brittannië van afgelopen augustus bood het de Britse veiligheidsdiensten aan om onruststokers in bezit van een Blackberry te identificeren.


De Spy Files laten ook zien hoe de Amerikaanse luchtmacht vanaf militaire bases onbemande vliegtuigjes bestuurt die op duizenden kilometers afstand boven Afghanistan surveilleren. De drones luisteren telefoongesprekken af, koppelen stemmen ogenblikkelijk aan een specifieke identiteit en bepalen de exacte locatie van die persoon. Erg handig voor een bombardement als het een Talibanstrijder betreft.

 

Nederlandse bedrijven 

Ook drie Nederlandse bedrijven (Group 2000, Pine Digital Security en Fox-IT) komen voor in de lijst. Fox-IT, die de overheid vaak inschakelt, heeft al ontkennend gereageerd.

 

De Spy Files van WikiLeaks tonen aan dat in de spionagebusiness miljarden euro´s in omgaan. Bedrijven lappen strenge exportregels aan hun laars en schromen niet hun waar te verkopen aan een bewind met dictatoriale trekjes.