'Splits de banken'

2 Connecties

Organisaties

Citigroup

Werkvelden

Banken
2 Bijdragen

Sandy Weill, oud CEO van Citigroup, schaart zich onder vele oud-centraal bankiers en pleit voor het opbreken van de grote banken.

In een verbluffend interview met CNBC pleit Wall Street legende Sandy Weill voor het opbreken van de grote banken. "What we should probably do is go and split up investment banking from banking, have banks be deposit takers, have banks make commercial loans and real estate loans, have banks do something that’s not going to risk the taxpayer dollars, that’s not too big to fail,” aldus Weill. Sandy Weill was van 2003 tot 2006 de CEO van Citigroup en wordt door velen gezien als de kwade genius achter het ontstaan van de megabanken. 

 

Eind jaren ’90 lobbyde Weill nog voor het afschaffen van Glass-Steagall, de wetgeving die banken verbood te fuseren met verzekeraars en commerciële banken verbood te fuseren met zakenbanken. Volgens een New York Times profiel uit 2010 had Weill een groot portret van zichzelfop de muur van zijn kantoor hangen met daaronder de woorden ‘Shatterer of Glass-Steagall’. 

 

Weill was indertijd de CEO van verzekeraar Travelers. In april 1998 kondigde Travelers en Citicorp een fusie aan. Indertijd was deze fusie nog illegaal. De Glass-Steagall act verbood fusies tussen verzekeraars en commerciële banken. Toen de fusie uiteindelijk werd afgerond in oktober 1998 was de Glass Steagall act nog steeds niet afgeschaft. Toch werd de illegale fusie tijdelijk gedoogd tot eind 1999 Glass Steagall definitief werd afgeschaft. Later doopte Forbes magazine de Gramm Leach Bliley act (de wetgeving die de nagels in de doodskist van Glass Steagall ramde) om tot de 'Citigroup act'.

 

Weill is niet de eerste bankier die pleit voor het opbreken van de grote banken. John Reed, Weill's rechterhand bij Citigroup, en Phil Purcell, voormalig CEO van Morgan Stanley, riepen eerder op tot het opbreken van de grote banken.