
De prijs van emissierechten is drastisch gedaald en dat vormt een bedreiging voor de CO2-reductie.
De beperking van de CO2-uitstoot is een van de belangrijkste voornemens van Brussel. Voor de eeuwwisseling werd dan ook afgesproken dat vervuilers moeten gaan betalen. Voor elke ton uitgestoten broeikasgas, moet een bedrijf een emissierecht kopen. Emissierechten zijn tegenwoordig echter spotgoedkoop.
Voor het recht op een tonnetje vervuiling betalen ondernemingen momenteel ongeveer vijf euro. Dat is nog maar een derde van wat het anderhalf jaar geleden kostte. Energiemaatschappijen in Tsjechië, Duitsland en Polen overwegen daarom om weer vervuilende kolencentrales te bouwen.
Het milieucomité van het Europese Parlement gaat dinsdag stemmen over een voorstel dat ervoor moet zorgen dat de uitgifte van 900 miljoen kersverse emissierechten met vijf jaar wordt vertraagd. Op die manier hoopt de EU dat de prijs niet meer daalt en uiteindelijk zelfs weer gaat stijgen. Het doel van de EU is om de emissie in het jaar 2020 met 20 procent verlaagd te hebben ten opzichte van het niveau van 1990.
Energie opwekken via kolen is niet alleen de meest milieuschadelijke manier, maar ook de meest goedkope. Doordat emissierechten flink zijn gedaald en geen drol meer kosten, zijn kolencentrales veruit het meest rendabel.
Maasvlakte
Ook in Nederland zorgen de goedkope emissierechten mogelijk voor extra vervuiling. De Franse multinational GDF Suez en E.ON finaliseren binnenkort apart van elkaar de bouw van een kolencentrale op de Rotterdamse maasvlakte. Voor de constructie beloofde het duo om de CO2-uitstoot op te vangen. Daarvoor kregen ze 330 miljoen euro subsidie.
Maar door de goedkope prijs van emissierechten eisen de twee in het kader van ‘marktconformiteit’ nog eens 100 miljoen euro van de overheid. Anders dreigen de energiebedrijven de vervuiling niet op te vangen, terwijl GDF Suez ondertussen wel pretendeert groen te zijn.
De vraag rijst steeds meer of de emissiehandel, de zogeheten EU Emissions Trading System (ETS) wel een effectieve manier is om de uitstoot van CO2 te beperken. Tot nu toe heeft het bedrijven nog maar nauwelijks aangespoord om over te gaan tot duurzame energiebronnen, zoals kolenliefhebber GDF Suez laat zien. Emissierechten zijn immers een koopje.
1 Bijdragen
Happyfew