© WKPA

Lobbyen kost geld. Veel geld. Consultants met pittige uurtarieven zijn voor kleine organisaties en burgerinitiatieven volstrekt onbereikbaar. Daar wil een nieuw lobbykantoor in Amsterdam nu verandering brengen. Tijdens een lobbyspreekuur bieden zij professioneel advies aan organisaties in de buurt.

Wil je weten hoe slim een leider is, wist Machiavelli, dan moet je om te beginnen kijken naar de mensen die hem omringen. Als dat waar is, zijn Nederlandse parlementariërs zo slim als Haagse lobbyisten. De Tweede Kamer wordt namelijk letterlijk omringd door lobbykantoren. Rondom het naastgelegen plein houden meerdere lobbybureaus kantoor; tientallen, zo niet honderden lobbyisten hebben op loopafstand van het Binnenhof hun werkplek. Altijd handig om even snel een debat mee te pakken, of ‘toevallig’ een politicus tegen het lijf te lopen.

Voor kleine organisaties is een plek dicht bij de macht zelden weggelegd: zij stoten hun neus tegen de Haagse kaasstolp. Natuurlijk, een Kamerlid mailen kan altijd. En meedoen aan een zogenaamde internetconsultatie bij een wetsvoorstel staat voor...

Om dit artikel te kunnen lezen moet je lid zijn.

Word lid of Log in