Springplank voor Richard Branson II

Maar weinig ondernemers doorbreken de magische grens van 1 miljoen euro omzet. Rutger Prent probeert met het programma FastForward meer high potentials over de streep te trekken. “Wij leren ze kijken als investeerder.”

Vrijwel elke succesvolle ondernemer hikt er op een gegeven moment tegenaan. De zaken gaan lekker, je bedrijf groeit, maar de volgende stap is lastig. Moet je risico's lopen door ineens een flinke klap geld te investeren? Moet je de dagelijkse gang van zaken wat meer uit handen gaan geven? “95 procent van de ondernemers krijgt het niet voor elkaar de grens van 1 miljoen euro omzet duurzaam door te komen”, vertelt Rutger Prent, programmamanager van FastForward.
 
“Veel ondernemers willen graag verder groeien, maar weten nog niet echt hoe groot hun potentie is of hoe ze het precies moeten aanpakken.” Om juist die bedrijven te helpen is een groep experts op het gebied van snelle bedrijfsgroei het FastForward-programma begonnen. Onder hen leiderschapsbureau De Baak, de adviesbedrijven B&A, Parma Group en Maxwell Group en het Amsterdam Center for Entrepreneurship. Het initiatief voor het programma komt van onder andere de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland en het ministerie van Economische Zaken.
 
Innovatie gewenst
Het doel: de ondernemers helpen om hun omzet binnen twee jaar 'duurzaam' te verdubbelen. “Om te beginnen luisteren we waar ondernemers zoal tegenaan lopen”, zegt Prent. “Sommige ondernemers vinden het op een gegeven moment wel goed. Ze hebben een mooi salaris en een prima dividend, en zeggen: van mij hoeft het verder niet zo. Anderen willen verder gaan om hun ambities waar te maken. Met hen willen wij kijken: wat is de potentie, hoe gaat dat lukken?”
 
De eerste 25 ondernemers zijn in mei aan het programma begonnen, in november gaat de tweede lichting van start. Het zijn vrijwel allemaal bedrijven die zijn gericht op het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten – een beetje innovatie is toch wel gewenst. De bedrijven moeten al een bestaande omzet van tussen de 0,5 en 3 miljoen euro hebben. Voor deelname betalen ondernemers een eigen bijdrage van 5000 euro, de rest van de kosten betaalt de overheid.
 
Ambitie kan het FastForward-programma zelf ook niet ontzegd worden. Prent: “Wij willen een springplank zijn voor de nieuwe Richard Branson. We leren ondernemers hoe ze áán hun bedrijf kunnen werken in plaats van erin, we leren ze naar hun bedrijf kijken als een investeerder. Via een intensief programma laten we ze vaststellen wat hun ultieme doel is, maar ook hoe ze concrete stappen kunnen zetten om verder te groeien. Op welke klanten kan ik het beste mikken? Moet ik de allergrootste willen worden of me juist op een bijzondere niche richten? Men maakt als het ware telkens een actielijst voor de komende maand., een 'one page strategic plan'.” 
 
Financiers
Dat is belangrijk, want naarmate de omzet groeit stuiten veel ondernemers op het probleem dat ze niet meer alles in hun eentje kunnen. “Daar wordt je bedrijf dan gewoon te groot voor. Daarom leren we ondernemers ook naar zichzelf kijken en beslissingen niet meer alleen ad hoc te nemen. Als je bedrijf groeit ontkom je er niet aan om te leren anderen op een goede manier bij jouw ambities te betrekken”, aldus Prent.
 
Tijdens het twee jaar durende programma komen de geselecteerde ondernemers maandelijks bij elkaar, waarbij ze ook uitgebreid kunnen sparren met voormalige topondernemers. En wat voor een deel van de ondernemers ongetwijfeld ook geen overbodige luxe is: FastForward helpt ze in contact komen met potentiële nieuwe investeerders. Prent: “We organiseren matchingsbijeenkomsten met mogelijke financiers.”
 
Duurzaam platform
Over aandacht heeft FastForward volgens Prent niet te klagen – de site wordt prima bekeken – maar het zou volgens de programmamanager geen kwaad kunnen als meer ondernemers zich zouden melden. “Dat kan nog best wat omhoog. Ik denk dat het nog een beetje koudwatervrees is, of dat mensen onze naam nog niet kennen.”
 
FastForward heeft voorlopig een looptijd van drie jaar. Maar als het aan Prent ligt gaat het project daarna door: “We hebben de ambitie om een duurzaam platform voor groeiende ondernemers te worden, uiteindelijk gedragen door de markt en zonder overheidsbijdragen.” En, zit de nieuwe Branson er al tussen? Prent: “Absoluut. Ik heb meerdere deelnemers gezien die niet alleen hun huidige bedrijf snel laten groeien, maar die in de toekomst ongetwijfeld ook nieuwe succesvolle initiatieven zullen starten.”
 
Dit artikel verscheen eerder in dagblad De Pers.