
We moesten er 209 dagen op wachten, maar dan heb je ook wat: het regeerakkoord voor Rutte-III ligt op tafel. 'Vertrouwen in de toekomst', zo luidt de titel. Ewald Engelen las het akkoord en is niet onder de indruk: '"Met de moed der wanhoop een bange toekomst in" zou een beter motto zijn geweest.'
Ik kan niet zeggen dat ik reikhalzend heb uitgekeken naar het regeerakkoord van Rutte 3. Rutte 1 en 2 waren een regelrechte ramp voor land, mens en dier. Onnodig zware bezuinigingen en lastenverzwaringen, verdere neoliberalisering van arbeidsmarkt en onderwijs, en een milieubeleid dat schitterde door afwezigheid. Het gaf mij op zijn zachtst gezegd niet veel vertrouwen in de toekomst.
Daar komt bij dat ieder kabinet met VVD en CDA per definitie een benepen, nationalistische, niet-duurzame coalitie is. Wilders was 15 maart namelijk wel degelijk de grote winnaar. Niet door veel zetels voor de PVV binnen te harken, maar door indirect mee te schrijven aan de verkiezingsprogramma’s van de liberalen en de Christendemocraten. En door de verkiezingsdebatten te bepalen. Geen woord over milieu, geen woord over Europa, geen woord over belastingontwijking: het ging alleen over die verrekte Nederlandse nationaliteit. Met dank aan nieuwsredacties die al bijna drie decennia hun uiterste best doen om rechts zo groot mogelijk te maken.
Die benauwende spruitjeslucht ademt ook het regeerakkoord, de aanwezigheid van D66 en ChristenUnie ten spijt. Zowel in wat het akkoord wél bevat, als in waar het in alle toonaarden over zwijgt. Wie de tijdgeest een beetje volgt, kan op zijn klompen aanvoelen wat de grote politieke uitdagingen zijn. In willekeurige volgorde: de toenemende electorale afkeer van de politieke, bestuurlijke, economische en financiële elite; het razendsnel achteruit kachelende milieu en de groeiende machtsongelijkheid tussen kapitaal en arbeid, om het maar eens op zijn Marxistisch te zeggen. Wie de lessen van de populistische revolte serieus neemt, moet op deze uitdagingen een antwoord vinden. En ja, dat ziet u goed: daar hoort wat mij betreft het schromelijk overdreven vluchtelingengevaar niet bij.
Nog nooit heeft een staat waar referenda worden gehouden, datzelfde referendum vervolgens afgeschaft
Het regeerakkoord schiet op alle drie punten te kort. Neem de kloof tussen politiek en burger. Ons representatieve democratisch bestel piept en kraakt in zijn voegen. Partijen zijn banenmachines geworden, politiek is bestuur geworden, en democratie is corpocratie geworden. En wat doet Rutte 3? Die schaft nou net dat ene instrument af dat burgers ten minste nog enige mogelijkheid bood om de politieke agenda mede te bepalen: het raadgevend referendum.
Burgerangst
Zoals Dubbelboer en Nijeboer van Stichting Meer Democratie terecht schrijven: het is een internationaal unicum. Nog nooit heeft een staat waar referenda worden gehouden, datzelfde referendum vervolgens afgeschaft. Het riekt naar burgerangst. Of, in de woorden van Dubbelboer: demofobie. En het demonstreert dat de bende van vier geen snars vertrouwen heeft in de toekomst. En de burgers vooral kort wil houden. Democratie is oké, drie hoeraatjes, maar alleen zolang de kiezers zich aan het script houden. Maar o wee als burgers eigen opvattingen hebben. Dan zijn de democraten van D66, ChristenUnie, VVD en CDA er als de kippen bij om ons onze democratische rechten weer snel te ontnemen.
Hetzelfde geldt voor de milieumaatregelen van het kabinet. Voor de goede orde: Nederland is een grootvervuiler. We lopen ver achter als het gaat om de energietransitie, we leunen op een zeer vervuilende transportsector, we subsidiëren op grote schaal fossiele brandstoffen en zijn kampioen milieuvernietiging via onze buitenproportioneel grote vleesindustrie. De Jonge Democraten twitterden dinsdag vol trots dat dit het ‘groenste regeerakkoord ooit’ was.
Maar als je kijkt wat er is afgesproken, zie je vooral veel symbolische wetgeving (een klimaatwet), veel afspraken voor over het eigen graf (kolencentrales sluiten in 2030) en vooral heel erg veel klein bier: een kilometerheffing voor vrachtwagens, vliegtax in 2021, opslag van CO2, een beetje vergroenen van de belastingen (nergens staat hoe), en, ik verzin het niet: ‘We verlengen de subsidieregeling voor energiebesparing bij sportverenigingen.’
Nederlandse huishoudens zijn er sinds 2001 geen spat op vooruitgegaan
Als je daar dan naast legt waar het in dit regeerakkoord níét over gaat — te weten een substantiële reductie van de gigantische en zeer vervuilende veestapel in Nederland — weet je dat het nieuwe kabinet er ook op milieugebied geen mallemoer van begrepen heeft.
Cadeautje van drie miljard
En dan is er nog de scheve machtsbalans tussen grootbedrijf en burger. Brexit, Trump, de onderhuidse woede onder het Europese en Noord-Amerikaanse electoraat: het begint er verdacht veel op te lijken dat de wortels ervan toch vooral sociaal-economisch zijn. Nederlandse huishoudens zijn er sinds 2001 geen spat op vooruitgegaan. Amerikaanse huishoudens al sinds eind jaren zeventig niet. Bij de verdeling van de toegevoegde waarde die we met zijn allen jaarlijks produceren trekken werknemers steeds vaker en steeds meer aan het kortste eind. Daar komt bij dat met name het grootbedrijf steeds minder belasting afdraagt en burgers steeds meer. Je zou dus een herstel van het machtsevenwicht mogen verwachten.
Schokkende grafiek in #Miljoenennota: reële besteedbare huishoudinkomens zijn sinds 2001 niet gestegen = reële voedingsbodem ontevredenheid pic.twitter.com/3bYEPYw6zx
— Bas Jacobs (@_basjacobs) 19 september 2017
Maar wat doet Rutte 3? Die verlaagt de vennootschapsbelasting, wat neerkomt op een cadeautje van drie miljard euro per jaar voor de Shells en Philipsen van deze wereld. Schaft de dividendbelasting voor aandeelhouders af. En verhoogt het btw tarief op primaire levensmiddelen van zes naar negen procent. Goed voor het grootbedrijf, slecht voor burgers. Hoe kan je de tijdgeest zo slecht lezen?
Identitaire symboolpolitiek
In plaats van oplossingen, is het epistel van de vier doordrenkt met nationalistisch geneuzel. Alsof de vraag wie wij zijn de belangrijkste politieke vraag van het moment is. En alsof de overheid daar überhaupt iets zinnigs over te zeggen heeft.
Het CDA, dat onder Buma steeds meer een PVV-light is geworden, krijgt zijn verplichte school-Wilhelmus, zijn vaderlandsche museum-bezoek en meer van dit soort identitaire symboolpolitiek. Het ‘kosmopolitische' D66 krijgt zijn gastvrijere vluchtelingenopvang: het Nederlandse ‘hervestigingsquotum’ gaat van — hou u vast — 500 naar 750 vluchtelingen.
De VVD lacht in haar vuistje
De ChristenUnie krijgt zijn genereuzere ontwikkelingssamenwerking: er komt over vier jaar iets van 1,3 miljard euro bij, waarvan het merendeel opgaat aan de opvang van vluchtelingen in de regio of ten dienste staat van exportbevordering — en dus absoluut niet ten goede komt aan de armsten op deze aardkloot. En ondertussen lacht de ondernemerspartij VVD in haar vuistje: doordat de partners zich met dit soort culturalistische kluitjes in het riet hebben laten sturen heeft Rutte er doodleuk allerlei cadeautjes voor zijn grootzakelijke vrienden doorheen kunnen drukken.
Als je door je oogharen naar het regeerakkoord kijkt, weet je één ding zeker: de komende verkiezingen — en die zouden wel eens snel kunnen gebeuren — gaan een klinkende zege opleveren voor de populistische uitdagers van de gevestigde orde. En dat weten de heren die hun handtekening onder dit regeerakkoord hebben gezet stilletjes ook wel. In weerwil van zijn titel — ‘Vertrouwen op de toekomst’ — spreekt het akkoord namelijk vooral grote angst uit: men deinst terug voor de vereiste structuurverandering, in de zak als ze zit bij het grootbedrijf. En dus gebeurt er niets. En gaat er kostbare tijd verloren om het klimaat te redden, de economie te hervormen en de burger terug te winnen. ‘Met de moed der wanhoop een bange toekomst in’ zou een beter motto zijn geweest.
Ondertussen verliezen politiek Den Haag en de journalistieke coterie eromheen zich alweer onmiddellijk in gebekvecht over een hervorming van de hypotheekrenteaftrek die, als je econoom Bas Jacobs mag geloven, nauwelijks iemand raakt. De kleine politiek van de technocraten drukt, zoals zo vaak in Nederland, de grote politiek van de visionairen naar de rand. Welkom in het land van Mark Rutte.
115 Bijdragen
Mz59 7
En het nationalistische geneuzel is er natuurlijk om de PVV de wind uit de zeilen te nemen.
MaartenH 10
Mz59G.J. van Lingen
MaartenHErnest Jacobs 6
G.J. van LingenHans 127 5
Mz59Niet onderbouwde, dus oninteressante mening.
Mz59 7
Hans 127Ludovica Van Oirschot 15
Mz59Je argument tegen referenda snijdt ook daarom geen hout. Veel politici zijn niet beter geïnformeerd dan de doorsnee burger.
Maar uiteindelijk gaat het daar niet om. Waar het om gaat is of we door deskundigen geregeerd willen worden. Mijn idee is dat iedereen 1 stem heeft, en mijn ervaring is dat deskundigen geen betere politieke keuzes maken dan leken.
Mz59 7
Ludovica Van OirschotHans 127 5
Ludovica Van OirschotMet name hoe je "betere politieke keuze" definieert, is nogal subjectief. Als je denkt dat er voor elk probleem een "beste" oplossing is, en dat er deskundigheid is om die beste oplossing te vinden, ga je voorbij aan het feit dat wat nu een optimale oplossing lijkt, dat over een aantal jaren, "met de wijsheid van dan", heel anders kan blijken te zijn.
Het grote voordeel van referenda is dat mensen gaan stemmen op basis van hun BELANG, en dat is niet alleen veel minder subjectief, maar daarmee optimaliseer je de optelsom van alle belangen in Nederland. En als je belang dan niet alleen financieel, maar ook qua welbevinden invult, maximaliseer je het welzijn van alle mensen in Nederland. Volgens mij is dat wat je als politiek moet willen....
Mz59 7
Hans 127Hans 127 5
Mz59Dacht u nu echt dat "de Nederlander" voorstander is van 67% belasting op een primaire levensbehoefte als energie? Of dat "de Nederlander" blij is met het feit dat inmiddels meer dan 50% van Nederland op de een of andere manier afhankelijk is van de overheid (uitkering, ambtenaar, eeuwigdurende subsidie-afhankelijken in stichtingen en NGO's, etc. etc.) ...
Ludovica Van Oirschot 15
Mz59Mz59 7
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Mz59Mz59 7
Ludovica Van OirschotMartin van den Heuvel 1 11
Welnee, joh, als de Partij voor de Armoede en VVD het 4 jaar lang uithouden, dan houden VVD1, VVD2, VVD3 en VVD light het ook wel 4 jaar uit.
"In plaats van oplossingen,"
Dat is toch normaal? CDA, D66 en CU zijn alle 3 partijen die in meer dan 50 % van de wetsvoorstellen (in de oppositie) dezelfde keuze maken als de VVD. Het zijn dus alle 4 min of meer liberale partijen. De liberale ideologie houdt in dat de overheid alleen voor politie, justitie en leger zorgdraagt. De rest laat men over aan het bedrijfsleven = marktwerking.
Liberalisme = problemen. Dat is toch duidelijk? Dus oplossingen moet je niet verwachten van partijen die nou juist de problemen veroorzaken.
Onno Van Woerden 6
-Arbeid moet lonen:
De arbeidskorting wordt zowel verhoogd als versneld afgebouwd. Het tarief gaat iets omlaag. Tevens hebben personen met een zw uitkering die werkloos zijn geworden geen recht meer op arbeidskorting en iack. Het idee is duidelijk: Arbeid moet lonen.
-verbreden van grondslag VPB: Beperking van afschrijven op gebouwen, beperking verliesverrekening.
-EU: Sceptische toon hierover. Geen transferunie, enkel een bankenunie als alle banken hun NPL-problematiek oplossen, geen schuldendeling, herintroductie van een vorm van de "no baillout clausule".
Begin van afbouwen EW- subsidie: Er is een leuk begin gemaakt.
Samengevat zie ik best een aantal dossiers waarop is doorgepakt. Ik ben geen fan van de vvd, maar in dit geval zitten er duidelijke hervormingen in het nieuw aangekondigde beleid.
Jan Smid 8
Onno Van Woerden""verbreden van grondslag VPB: Beperking van afschrijven op gebouwen, beperking verliesverrekening.""
Nu nog de investeringsaftrek beperken en enkel investeringsaftrek en aftrek rente toestaan als er iets is gekocht wat echt tot is gekomen door middel van arbeid en productie. Dus voor een bestaande machine of pand kopen zou dan geen aftrek meer bestaan.
""EU: Sceptische toon hierover. Geen transferunie, enkel een bankenunie als alle banken hun NPL-problematiek oplossen, geen schuldendeling, herintroductie van een vorm van de "no baillout clausule".""
Maar dat zou dan voor elke bank moeten gelden, dus óók de systeembanken. Ik ruik de strontlucht nu al van de bewoners van het pand gevestigd op Westeinde 1 te Amsterdam.
""Begin van afbouwen EW- subsidie: Er is een leuk begin gemaakt.""
Nu nog de sloop en het ter aarde bestellen van het Ministerie van EZ want steeds meer geld vloeit naar het buitenland.
Apekool 5
Jan SmidEen eigen woning waarin je woont is geen beleggingsobject, het is een volstrekt illiquide vermogensbestanddeel dat alleen maar geld kost en risico draagt.
Dat de belastingdienst langskomt bij verkoop is vervelend maar nog begrijpelijk - eventuele vermogenswinst wordt dus al belast. Tegelijk betaal je al OZB en allerlei heffingen op basis van een fictieve waarde, onafhankelijk van de manier waarop de woning gefinancierd is.
Waarom ben je een voorstander zijn van het belasten van eerste levensbehoeften? Moet een 80 jarige die extra lang thuis wil/moet wonen wat dakpannen of een deel van de schoorsteen verkopen om de belasting te kunnen betalen? Dat klinkt erg gechargeerd, maar dat is nu precies het verschil tussen liquide vermogen (spaargeld, aandelen) en illiquide vermogen.
De overheid toont zich ten ene male een vijand van de burgers
* extra 'milieuheffing' op energie, maar vooral voor huishoudens
* versnelde afbouw salderingsregeling; laat dus maar zitten die zonnepanelen
* extra BTW op eerste levensbehoeften
* eeuwigdurende erfpacht op alle onroerend goed
Ik heb goede hoop dat dit kabinet snel klapt en (met name) de VVD netjes terugvalt naar PvdA niveau qua zetels.
Jan Smid 8
ApekoolIk durf de stelling aan dat je méér belasting betaalt over fictieve rendement dat je hebt met spaargeld dan het fictieve rendement van een huis. Als OZB oneerlijk is, waarom dan niet gewoon een directe belasting aan de gemeente, over je inkomen bijvoorbeeld?
U bent overigens iets vergeten wat nog een veel grotere impact heeft op de schatkist: de vrijstelling van dividendbelasting voor het bedrijfsleven. Dat met verlaging van de VPB is de grootste belastingverlaging die bedrijven inboeken.
""Waarom ben je een voorstander zijn van het belasten van eerste levensbehoeften? Moet een 80 jarige die extra lang thuis wil/moet wonen wat dakpannen of een deel van de schoorsteen verkopen om de belasting te kunnen betalen? Dat klinkt erg gechargeerd, maar dat is nu precies het verschil tussen liquide vermogen (spaargeld, aandelen) en illiquide vermogen.""
Reken maar uit hoeveel het gaat worden maar laat mij wel de rekensom zien. Laat maar zitten, het VEH doet het al.
https://www.rtlz.nl/life/personal-finance/goed-verdienende-woningbezitter-de-klos-door-nieuw-kabinet
Apekool 5
Jan SmidKlein sommetje dan voor een redelijke woning met een WOZ van 300.000
* 0.6% * 300.000 = 1800 euro
* 37% * 1800 = 666 euro (number of the beast, is dat wel toeval?)
Ieder jaar weer van je netto inkomen, op een huis dat is afbetaald met inkomen waarover fors belasting is geheven, waarvoor overdrachtsbelasting over het gehele bedrag betaald is en waarover (initieel) BTW over het hele bedrag betaald is.
Hierbij neem ik zelfs de meest gunstige uitgangssituatie: dat politici hun woord houden met de EWF en belastingschijf percentages. Iedere belastingknop die je geeft zal uiteindelijk opengedraaid worden, beloftes blijken altijd waardeloos.
Als je denkt dat e.e.a. langzaam wordt ingevoerd, kijk dan nog even naar de (op zich terechte) HRA maatregel: met 1 pennenstreek van 30 jaar naar 5 jaar.
PS: als je me vertelt dat die 666 euro per jaar (zonder tegenprestatie) weinig voorstelt dan geef ik je even mijn rekeningnummer door voor de jaarlijkse overschrijving, alvast bedankt!
Hendrik Faber 4
ApekoolJe betaalt deze overdrachtsbelasting alleen op het stukje overwaarde van je woning. Heb je geen schulden meer betaal je dus overdrachtsbelasting over de totale waarde van je huis.
Voor een huis wat 300.000 euro kost geldt bij de huidige overdrachtsbelasting van 2% een afdracht van 6000 euro. Als de ewf op 0,6% blijft en IB is 37% (= 0,22% netto belasting van de WOZ-waarde) betekend dit dus in mijn voorbeeld dat de overdrachtsbelasting gelijk staat aan 9 jaar ewf.
Apekool 5
Hendrik Faberthebluephantom 6
ApekoolMartin van der Wiel 7
Jan SmidOnno Van Woerden 6
Martin van der Wiel[Verwijderd]
Onno Van WoerdenIk ben benieuwd of Groningers met scheuren in hun huis ook nog de WOZ belasting moeten betalen.
Onno Van Woerden 6
[Verwijderd]Bij het vaststellen van het EW forfait is er reeds rekening gehouden met onderhoud en afschrijvingen. De opbrengsten van een jaar een woning verhuren zitten dichter bij 5 % van de waarde van een pand. Het EW forfait gaat uit van 0,75 %.....
Ludovica Van Oirschot 15
ApekoolApekool 5
Ludovica Van OirschotDaarnaast is er overdrachtsbelasting (op gerealiseerde waarde) en erfbelasting (op fictieve/WOZ waarde).
Ludovica Van Oirschot 15
ApekoolDe OZB is inderdaad gebaseerd op de waarde van onroerend goed. Maar doel van deze belasting is niet vermogen te belasten, de WOZ waarde is alleen de basis om de kosten van gemeentelijke voorzieningen over de inwoners te verdelen.
Lodewijk 6
ApekoolZou voor mij een stimulans zijn om nog een paar paneeltjes erbij te zetten, alsmede een accu en dan kan ik tegen meneer Stedin zeggen: "Kom die *piep*-meters maar weghalen en U bent een klant kwijt." Steek ik nu al bijna € 500,00 per jaar in mijn zak, het bedrag wat ik aan belasting kwijt ben. Dáág, Rutte.
wijz.: typo
Apekool 5
Lodewijkhttp://www.slimmetenergie.eu/wp/index.php/2015/08/14/belgie-en-de-netvergoeding-voor-zonnepanelen-ben-ik-verplicht-dit-te-betalen/
Lodewijk 6
Apekool"Er is 1 manier om de vergoeding te ontlopen en dat is door je zonnepanelen volledig van het net af te koppelen"
Het enige risico wat ik loop is, dat, als het daaagen achter elkaar slecht weer is, ik te weinig stroom heb, voor alle apparaten. Dan moet ik dus keuzes maken. Het eerst gaat de grootste stroomvreter dan uit.
thebluephantom 6
Jan SmidLudovica Van Oirschot 15
Onno Van WoerdenOnno Van Woerden 6
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Onno Van WoerdenZie bv uit de FTM selectie van deze week: https://decorrespondent.nl/7449/het-regeerakkoord-van-rutte-iii-er-is-geen-rode-draad-in-te-ontwaren/1805472113016-905ea656
Dorina Hepping 2
Sjoerd Nelissen 6
Willem Verhoeven 5
Sjoerd NelissenLodewijk 6
Sjoerd NelissenMaar daar wil je nog niet dood worden gevonden.
Sjoerd Nelissen 6
LodewijkMaartenH 10
Excuus, het zijn slechts 2 corpsballen, raad wie ik ten onrechte benoemd heb..
Bart de Jong
MaartenHLodewijk 6
MaartenHiemand die constateert: "I'm back";
iemand die zich kapot schaamt, (die heeft zijn kroonjuwelen aan de kroonluchter erachter opgehangen, heeft de ogen naar beneden gericht, durft het volk niet aan te kijken);
iemand die denkt: "Ze zijn er wéér ingetrapt"
en iemand die denkt: "Wat doe ik hier? Ik hoor hier niet".
Teun Kloosterman 2
Robelia 8
Eén woord dat 18 keer genoemd wordt in het regeerakkoord is Ambitie. Verder veel cadeautjes voor het bedrijfsleven. Vreemd blijft dat ondanks de toegenomen armoe Nederland zo rechts blijft stemmen.
Karolijne Bauland 8
RobeliaDaartegenover de weldenkende, hard werkende Hollander die het allemaal ophoest. Met een dergelijk frame heb je geen visie nodig om je eigen kiezers te profileren als slachtoffers van falend beleid van 'Links'. En jezelf neerzetten als Reddend want Rationeel Rechts is daarna een koud kunstje.
Vraag maar aan Buma of aan de meeste nieuwsmakers. En niet te vergeten alle Clavans op de 'sociale' media.
Robelia 8
Karolijne BaulandWe gaan er allemaal op vooruit...brr
Er zijn in Nederland en Europa een aantal zaken die dringend beleid met doordachte visie vergen.
Het aandeel inkomen van het BNP daalt al jaren.
Vermogende worden steeds rijker.
Afrika komt hier heen. (armoede vindt zijn weg)
Het is bar en boos met het milieu. (CO2 bio-industrie, opwarming)
Gevolg: grote onzekerheid m.b.t.de toekomst.
Dan krijg je zo 'n flut regeerakkoord, vlees nog vis.
Politiek gezien hebben we een Churchill nodig.
Niek Jansen 9
RobeliaRobelia 8
Niek JansenOnno Van Woerden 6
RobeliaRobelia 8
Onno Van Woerdenhttps://nos.nl/artikel/2157065-steeds-meer-nederlanders-komen-niet-uit-armoede.html
Arjan 7
Je kan alles verwachten Ewald, maar je weet net zo goed als ik dat als je het grootbedrijf zwaarder gaat belasten dit niet hoeft te leiden tot machtsevenwicht.
Wanneer je het grootbedrijf meer gaat belasten, dan loop je een risico dat belastinginkomsten verdwijnen uit Nederland, en het resultaat is dat burgers niet minder, maar meer belasting moeten betalen.
Desondanks kan je toch van mening zijn dat we het grootbedrijf meer gaan belasten, om bv een voorbeeld te gaan stellen, in de hoop dat dit probleem sneller mondiaal gaat worden aangepakt.
Maar vooralsnog moet je boodschap zijn: Als wij het grootbedrijf meer gaan belasten, is de kans aanwezig dat wij ter compensatie van verlies aan belastinginkomsten, burgers ook meer moeten belasten.
MaartenH 10
ArjanJan Smid 8
ArjanEr is anders al heel veel geld en dus arbeid verdwenen door (mislukte) fusies, joint ventures en overnames dus zo erg kan het niet zijn. Ik wijs er al op dat de grote bedrijven de kosten van het opruimen van de door hen veroorzaakte vervuiling steeds meer afwentelen op de burger. Denk eens aan Chemour, NRG Petten. Dat moet echt stoppen want dat gaat de burger klauwen vol met geld kosten.
Roland Horvath 7
Maar EE moet nu ook weer niet overdrijven. De bende van vier christelijke aartsconservatieven Rutte -Buma -Pechtold -Segers heeft in feite alles bij het oude gelaten. En ze hebben de in 1863 afgeschafte slavernij niet terug ingevoerd.
Een absolute noodzaak zijn jaarlijkse bindende referenda over om het even wat zoals in Zwitserland sedert 1848. Daaronder vertrouwensstemmingen over de EU en over de NL regering. Geen meerderheid voor het beleid, dan volgen verkiezingen voor de EU Raad en Parlement. De Raad bvb 4 permanente rechtstreeks verkozen leden per staat. Ook verkiezingen voor de 1e en 2e Kamer als er geen vertrouwen is.
Ludovica Van Oirschot 15
Roland HorvathMarius Menkveld 2
Nl is een van de rijkste landen ter wereld, met de beste gezondheidszorg, good governance , in de top 10 van de landen met de meest gelukkige mensen , etc etc.
Maar dus ook het land , waarbij klagen en zeuren, bij gebrek aan goede voetballers, verheven is tot Volkssport No 1.
Zo jammer !
NB : misschien in het vervolg niet het podium geven aan een " financieel geograaf " ( whatever that may be : zelf bedacht vakgebied oid ? ) en partij- ideoloog van de Poezenpartij , maar een echte wetenschapper . Zou dan wel aan kwaliteit kunnen winnen
Roland Horvath 7
Marius MenkveldDe beste gezondheidzorg? Een geprivatiseerde gezondheidszorg is slechter, 50 à 300% duurder dan een collectieve zoals in België en in Zweden en bovendien is er veel uitsluiting.
De kern van het conservatisme is niet de homorechten of euthanasie of Voltooid Leven maar de sociaal economische -machts- verhoudingen namelijk het behoud van de inkomsten ongelijkheid, de rest is bijzaak. Rutte3 is oerconservatief. De superrijken, het grootkapitaal, de GMO kunnen niet verdragen dat de 99% iets bezitten: Welstand, kennis, democratie, burgerlijke rechten en vrijheden. Gaan we daar op vooruit? Met Rutte3?
thebluephantom 6
Roland HorvathLudovica Van Oirschot 15
Roland HorvathNiek Jansen 9
Ludovica Van OirschotYANKEE GO HOME.
Ludovica Van Oirschot 15
Niek Jansenhttp://www.independent.co.uk/news/world/americas/noam-chomsky-republican-party-most-dangerous-organisation-human-history-us-politics-mit-linguist-a7706026.html
Niek Jansen 9
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Niek JansenLodewijk 6
Niek Jansenhttp://nos.nl/artikel/2156633-trump-poetin-een-moordenaar-wij-zijn-niet-veel-beter.html
Lodewijk 6
Niek JansenNiek Jansen 9
LodewijkMag ik dan die doos van Pandora toch even voor je oplichten en tonen dat er meer was als de misdaden gepleegd in Grenada en Panama, mij beperkend tot na WOII, nl : Korea, Vietnam, Laos, Cambodja, El Salvador, Guatemala, Cuba (Varkensbaai en Guantánamo), Nicaragua, Honduras, Irak, Afghanistan, Lybië, Somalië, Yemen, Servië enz.
De Amerikaanse historicus William Blum geeft een indringend overzicht over het gewelddadig imperialistisch optreden van de VS in de wereld in zijn boek met de veelzeggende titel: 'Democratie als dodelijk exportproduct, Een geschiedenis van de Amerikaanse buitenland politiek', EPO 2015.
Ik citeer de achterflap: " Sinds het einde van WOII wierp Washington meer dan vijftig meestal democratisch verkozen buitenlandse regeringen omver, vermoordde even zoveel buitenlandse leiders en manipuleerde in minstens dertig landen de verkiezingen".
En Noam Chomsky heeft hetzelfde onderwerp uitgewerkt in een inmiddels indrukwekkende reeks van zo'n 90 boeken, maar niets daarvan dringt door in onze media.
Maar de media mekkeren wel verontwaardigd, met Fox News en Hillary Clinton voorop, over inmenging van Rusland in de Amerikaanse verkiezingen .
Marius Menkveld 2
Roland HorvathKijk eens wat de site van de VN : http://hdr.undp.org/en/data . Daar wordt niet gekeken naar hoe goed het gaat met de 1% of met uw 99% maar met de 100 %.
Cheer up dus, zonnebril af, luiken open , : life is worth living , maar met zo'n sombere blik op de werkelijkheid en ongefundeerde complottheorieen komt u daar niet aan toe.
Teele Horstra
Marius MenkveldDe inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Ludovica Van Oirschot 15
Marius MenkveldMarius Menkveld 2
Ludovica Van OirschotEn of ik van deze wereld ben ? Jazeker , alleen redeneer en argumenteer ik niet zozeer obv mijn onderbuik maar bvk obv facts & figures.
Bijv deze : http://www.prosperity.com/rankings?pinned=&filter=
Ludovica Van Oirschot 15
Marius MenkveldOp al deze punten gaan er voor veel mensen dingen mis: veel zzp'ers zijn onzeker over hun inkomen, veel werknemers zijn onzeker over hun baan, gepensioneerden zien hun pensioen achteruit gaan - terwijl velen tegelijk ook merken dat ze steeds minder invloed kunnen uitoefenen op hun werk, hun inkomen, hun buurt en hun land.
Dat Nederland gemiddeld genomen hoog scoort op lijstjes is voor veel mensen alleen maar navrant: er zijn dus kennelijk ook veel Nederlanders met wie het heel erg goed gaat. Maar een groot deel van de mensen heeft geen toegang tot dat Walhalla.
Marius Menkveld 2
Ludovica Van OirschotDaarom worden in dit soort onderzoeken ook juist die dingen die jij noemt meegenomen en gewogen naast meer harde gegevens.
En omdat het geverifieerde onderzoek zijn obv bewezen en wetenschappelijk onderbouwde technieken , krijg je een goed en reeel beeld.
En wanneer je al die punten die jij noemt en de mensen waar jij het over hebt , ook betrekt in die onderzoeken , komt er nog steeds een zeer positief beeld uit, althans in de rangschikking tov andere landen.
Kun je nagaan hoeveel geluk wij hebben dat wij in dit mooie landje mogen wonen ! .
De VN heeft er ook een fraai en duidelijk internationaal onderzoek naar gedaan , waaraan ik al eerder refereerde : http://hdr.undp.org/en/data
Dus : trek een fles wijn open samen met je geliefde , geniet van elkaar en geniet van het leven .
Het leven is nl zeer de moeite waard!
Ludovica Van Oirschot 15
Marius MenkveldMarius Menkveld 2
Ludovica Van OirschotMaar ik vrees dat er iets anders speelt in je laatste reaktie : "As always : the truth is hard to swallow and even harder to digest "
En nu schenk ik mezelf een glas wijn in......
Ludovica Van Oirschot 15
Marius MenkveldMaar de foute assumptie zit juist in jouw betoog. Een gemiddelde zegt namelijk niets over de verdeling. Dat is mijn punt, en daar ga je niet op in.
Lodewijk 6
Ludovica Van OirschotArjan 7
Marius MenkveldEen onderzoek kan wel feiten aantonen, maar het is geen feit dat een onderzoek goed is.
Er valt op dat gebied dus nog wel wat werk te verrichten.
[Verwijderd]
Arjan“Ik noem het niettemin in hoge mate schijngroei, zeker wanneer we het hebben over levensstandaard in ons land. Mijn vader bezat begin jaren zeventig een eigen huis met tuin, een auto, een tv, we aten iedere dag vlees, mijn ouders hadden drie kinderen en we gingen elk jaar op vakantie. Hij was alleenverdiener in loondienst bij een middenstander, en had een middelbare beroepsopleiding. Probeer dat nu maar eens voor elkaar te krijgen! Voor vergelijkbare consumptiepatronen moet je anderhalf keer zo veel werken, tweeverdieners, met véél meer stress.”
Bron:
http://www.adverbrugge.com/de-cultuurfilosoof-ad-verbrugge/
Lodewijk 6
ArjanToen bleek, dat het met de opwarming van de aarde niet zo erg opschoot, hebben ze gewoon de -niet welgevallige- thermometers/apparatuur verwijderd.
Zo lust ik er wel nog een paar.
Ferdi Scholten 5
Marius MenkveldEn afhankelijk van welke bron je bekijkt (CBS / SCP) zijn er nu in Nederland tussen de 750.000 en 1.000.000 mensen die onder de armoede grens leven.
Marius Menkveld 2
Ferdi ScholtenMaw : alles is relatief .......
Ferdi Scholten 5
Marius MenkveldOnder de armoede grens in Nederland is dus relatief gelijk aan onder de armoede grens in bijvoorbeeld India, of Kenia.
Waarom denkt u dat de hardst groeiende bedrijven in Nederland de voedselbanken zijn?
Heeft u wel eens ervaren hoe het is om je kinderen geen eten te kunnen geven? En dat gedurende weken aan een stuk? Dat is de dagelijkse praktijk voor deze mensen, ook die 750.000 Nederlanders onder de armoede grens.
Nee die andere 4.000.000.000 willen daar niet mee ruilen, die zitten in exact het zelfde schuitje.
Lodewijk 6
Marius MenkveldHij verzint het echt niet: https://www.nationaleberoepengids.nl/Financieel_Geograaf
Marius Menkveld 2
LodewijkBovendien ; in zijn cv voor De Correspondent schrijft hij het zelf ;
" Na faliekante mislukkingen als journalist en romancier heeft Ewald Engelen (1963) zich met succes op de wetenschap gestort. Als gepromoveerd politiek filosoof is Engelen in de geografie beland. Daar heeft hij een eigen leerstoel in elkaar getimmerd in het zelf ontworpen vakgebied van de financiële geografie. Dat bleek een gouden greep, toen in september 2008 het financiële stelsel tot stilstand kwam. Sindsdien is Ewald tot blijdschap van enkelen en ergernis van velen niet meer van de tv en radio weg te slaan. Over de crisis schreef Engelen After the Great Complacence en Een ongeluk in Slow Motion. "
wim de kort 8
Wacht mar, ge zult t weten, zeggen ze hier in brabant.
Koppen omhoog en vooral niet achterom kijken, de bomen gaan veel verder dan de hemel.(denken ze)
Ernest Jacobs 6
wim de kortwim de kort 8
Ernest JacobsEn Ewald, rammen zo veel je kunt, gas erop.
En FTM, wat dacht U van een sneltekenaar voor af en toe een leuke prent er bij.
A.J. van Soelen 2
Wat een briljante analyse heb je gemaakt van 'de toestand in de wereld' van vandaag. Ook nog zo kort en bondig. Chapeau!
Meer dan eens heb ik rond getoeterd, dat onze generatie de volgende revolutie nog gaat meemaken. Daarvan blijf ik overtuigd.
Ondertussen zal ik mijn kinderen attenderen op jouw artikel. Dat lijkt mij zinvoller dan bij hen te checken of het boekje met de canon van de Nederlandse geschiedenis al is uitgereikt en hoe het zit met het leren van het Wilhelmus op school.
Groeten, Albert Jan
paulus 6
Nog nooit heb ik een triester clubje bij elkaar gezien.
De mimiek van de gezichten op de foto spreekt al boekdelen, een immer lachende Rutte (Teveel lachen is trouwens een gebrek aan vertrouwen in jezelf) en drie sip kijkende figuren die iets in elkaar gewrocht hebben waarbij ze elk hun kernpunten zijn kwijtgeraakt of afgezwakt hebben, die elk denken hoe moet ik dit in godsnaam aan mijn achterban, en belangrijker aan mijn electoraat uitleggen.
Hoe haal je het trouwens in je hersens om schoolkinderen het Wilhelmus bij te brengen dat idiote verdichtsel uit de middeleeuwen spreekt geen mens meer aan. Terwijl Alexander en Maxima bezig zijn een nieuwe en moderne invulling aan het koningschap te geven moeten wij van Buma richting blanke top der duinen.
Buma wil gewoon de idioterie uit Amerika kopieeren Vlaggetje aan de voordeur, zoals te zien is in die idiote siech heil series als NCIS en te pas en te onpas het volkslied zingen.
Ik zie me al bij mijn hoofdklasse A voetbalcluppie, dacht het niet. Onze oosterburen hebben in de jaren 30 eenzelfde experiment gehad.
Hoe liep dat ook alweer af?
Laten wij ons liever bezig houden met de kernpunten uit het akkoord.
Geen referendum dag D66 die hadden jullie al gauw ingewisseld.
Geen vrijwillige euthanasie
Geen of onvoldoende geld voor onderwijs
Geen of afbreuk kinderpardon dag CU
enz enz.
Lekker bij Mark op het pluche en doen wat de baas zegt.
Lodewijk 6
paulus 6Euh, ik zat op een christelijke school en daar werd het mij ook geleerd. Ik spreek over begin jaren '60. Alleen hoefden wij niet naast de stoel te staan met de hand op de borst.
En bij voetbalwedstrijden wordt het bijna gebruld door het publiek en worden spelers gefilmd en o wee als ze het niet meezingen, dan volgde commentaar.
De kinderen in de vs beginnen iedere d a g op school met het volkslied, dat wordt erin geramd.
"Buma wil gewoon de idioterie uit Amerika kopieeren"
Dit is veel geniepiger en gevaarlijker: dit beschouw ik als een oproep tot nationalisme.
j.a. karman 5
= btw op eerste levensbehoeften weg.
= Belastingvrije voet in overeenstemming met een inkomen om normaal van te leven.
Etc....
Geen circus van geld rondkomen waar dan van alles achterblijft in controles en extra zaken.
Nu krijg je het idee dat er meer kostbare instanties in her leven geroepen worden dan nodig is. Goed voor de prestigebasntjes het kweekt ontevredenheid.
Sokuratesu 2
Maarja, wat doe je met het resultaat van zo'n referendum?
MaartenH 10
SokuratesuDe politiek wil geen referendum en ze dachten zich er mooi vanaf gemaakt te hebben met onhaalbare drempels. Helaas waren een paar mensen zo slim dat de drempels toch haalbaar blijken en nu zegt de politiek, jullie spelen vals, dit was niet de bedoeling. Maar wat was dan wel de bedoeling?
Elk referendum is feitelijk een blamage voor de politiek en daar kunnen ze niet mee overweg.
De heren hebben nu feitelijk al besloten dat het referendum weg moet. De vraag is of de kiezer ze dit gaat aanrekenen of niet.
De algemene teneur is dat door dit soort acties steeds meer mensen het vertrouwen verliezen. Je kunt alleen maar zeggen dat iedere volgende formatie moeilijker wordt dan de vorige, tenzij de zittende coalitie vertrouwen terug weet te winnen.
De kans is dat Nederland bij de volgende formatie onregeerbaar wordt. De establishment coalitie die we nu hebben gekregen is met de hakken over de sloot gesprongen. Dat lukt niet nog een keer.
Danny Split 7
MaartenHÉén ding weten we alvast zeker, waar chaos is is Goldman Sachs.
Een complot kunnen we het niet noemen, lobbyisten zorgen wel dat de wetgeving de financiële belangen vrije doorgang geven.
line 5
Lodewijk 6
En dat, terwijl zijn partij de meeste criminelen levert. http://justitie.eenvandaag.nl/tv-items/72299/vvd_opnieuw_partij_met_meeste_integriteitschandalen_
Danny Split 7
LodewijkDe slachtoffers, met de nadruk op "offers" zijn voor mensen als Rutte niks meer dan gunstige cijfers op een document zijn ticket naar de corporate sector wanneer hier niks meer te halen valt.
René Derlant 3
peter van dijck 2
Waarom betaal ik voor zendtijd voor politieke partijen?
Ludovica Van Oirschot 15
peter van dijckNog beter: laat zelf ook een kritisch geluid horen! Liefde en verzet zijn de drijvende krachten in een samenleving.
Danny Split 7
Ludovica Van OirschotAls je afhankelijk bent van een bedrijf of instantie verlies je het recht om jezelf kritisch te uiten.
Je wil niet weten hoeveel chronisch ziekenhuis Nederland geen hulp krijgen vanwege hun gedrag.
Daarnaast met de epedemie van narcisme die onze cultuur cultiveert moet je ook nog voorzichtig zijn met het uiten van emoties gezien deze bij mensen met gebrek aan empathie (die enkel groter word) worden ervaren als dreigend en onredelijk. Wat ook wel logisch is gezien je als zo een persoon mensen die geleid worden door emoties niet kan voorspellen. Onvoorspelbare personen zijn tenslotte eng.
Bedrijven en instellingen weten dat de doorsnee burger niet de adem heeft zaken voor detecteren te laten komen, dus onze persoonlijkheid en gedrag word nu ook meer en meer bepaald door de cultuur die in deze wereld leert.
Al krijg je gelijk, je kan een bedrijf niet straffen, een bedrijf heeft simpelweg geen moreel besef.
Danny Split 7
Gelukkig voor hun is politiek gedrag ook onder de meerderheid van de burgers belangrijker dan mensenrechten en welzijn. Anders zouden mensen in opstand komen. Nu lopen mensen tegen elkaar op te scheppen over hoe conformistisch ze zijn en hoe braaf en dapper we de "het is nou eenmaal zo" accepteren. Hoe minder moeite, hoe hoger je in de sociale hiërarchie komt.
Nederland was het vakantieparadijs van de SS tijdens de tweede wereldoorlog, er was amper sprake van verzet en daarom was Nederland perfect om officieren heen te sturen op verlof. Datzelfde waardeloze volk is de Nederlander nog steeds. Als de wereld ooit weer moreel vooruit gaat, zal dat zeker niet uit Nederland komt.
Robelia 8
Vanwaar dit cadeau?
Neem Charlene de Carvalho-Heineken, de rijkste vrouw van Nederland (met een door Quote geschat vermogen van 11 miljard euro). Als erfgenaam van Freddy Heineken heeft zij een indirect aandelenbelang van ruim 23 procent in de gelijknamige bierbrouwerij. Dat leverde haar, en haar familie, vorig jaar 178,4 miljoen euro aan dividend op. Als inwoner van Londen was zij daarover een dividendbelasting van 15 procent schuldig: 26,8 miljoen euro. Dat bedrag zal haar in de toekomst worden bespaard.
Bron:NRC 13/10/2017
Niek Jansen 9
Er is al veel kritiek geuit op die verdragen, die in het grootse geheim vnl. met multinationals worden voorbereid en waarin de macht van multinationals over veel aspecten van ons welzijn en gezondheid boven onze eigen wetgeving wordt uitgebreid.
In Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk en Wallonië zijn deze verdragen veel meer in discussie dan in Nederland. De PvdA- delegatie in het Europarlement onthield zich heel laf van stemming over het CETA-verdrag, waarschijnlijk als compromis vanwege de verschillen van mening binnen de fractie waar min. Ploumen een warme pleitbezorger is van die internationale handelsverdragen.
Ploumen c.s. hebben de rekening gepresenteerd gekregen van de stemmers voor hun neo-liberale beleid en hun aan schurken tegen de VVD.
marten 5
Of is hij misschien gewoon moedig en principieel.
Hulde daarvoor!
RM Kemme 1
Niek Jansen 9
En dan denk ik aan ruim baan maken voor de macht van multinationals middels het goedkeuren van internationale handelsverdragen zoals CETA, TTIP en TISA.
Evenzeer zal de apartheidspolitiek van Israel mbt de bezette Palestijnse gebieden in navolging van de VS gesteund blijven en zal in de EU Nederland de eerste blijven die maatregelen tegen de voortgaande bezetting zal blijven dwarsbomen, zoals ook mbt de BDS-boycotbeweging van Israel-produkten uit de bezette gebieden.
Nederland zal enthousiast blijven meedoen aan de opvoering van de Koude Oorlog met Rusland, die middels de coup in Kiev en de sluiting van het Oekraïne vrijhandelsverdrag weer in volle hevigheid is losgebarsten.
En ook zal Nederland zijn hand- en spandiensten blijven leveren tbv de imperialistische en neo-koloniale doelstellingen van het westen olv Uncle Sam in Afghanistan en het MO middels de deelname aan z.g. 'vredesmissies' en NATO-participatie.
Vraagt bijv. iemand zich in Nederland nog af waarom de VS in Afghanistan al 16 jaar oorlog voert en waarom wij daaraan mee moeten doen? Nee, want oorlog voeren als buitenlands beleid wordt als 'normaal' beschouwd en geaccepteerd.
Je zou toch mogen verwachten dat in een regeerakkoord uitspraken worden gedaan over zoiets belangrijks als al of niet meedoen aan oorlogen in verre buitenlanden .
Ook zal Rutte III braaf de door Trump ingeslagen weg volgen van vermindering van asiel- en andere vluchtelingen en zelfs zal ook het kinderpardon er onder moeten lijden; zie vandaag het artikel in Trouw .
Lodewijk 6
Niek JansenNooit opgevallen, dat de minister van Buitenlandse zaken sedert het einde van WOII, altijd van een bepaalde komaf is geweest, zonder ook maar 1 uitzondering?
Alleen Min. President van Agt heeft -helaas te laat- inmiddels het "licht" gezien, samen met de vrouw van de inmiddels overleden president van de Nederlandse Bank.
http://www.driesvanagt.nl/
Voor de rest van jouw schrijfsels beschouw ik jou als een grote aanwinst op het forum. Dat mag je gerust als een compliment opvatten. Het is, alsof ik mezelf hoor. Chapeau!
Niek Jansen 9
LodewijkIk neem de gelegenheid te baat om het boek van Anja Meulenbelt onder de aandacht te brengen, nl. Oorlog als er Vrede dreigt, Israël en 'het Palestijns probleem', Ambo 2010 325 pag.
De titel alleen al zegt veel over de oorzaak van 'het Palestijns probleem'.
Niek Jansen 9
Niek Jansen 9
Hugo Camps van De Morgen over Nederland.