St. George en de PIGS

3 Connecties

Relaties

Ponzi scheme

Personen

Georgios Papandreou

Locaties

Griekenland
0 Bijdragen

Uitgerekend op 23 april, de dag gewijd aan de heilige George, kondigde de bepaald niet zo heilige Georgios Papandreou, minister president van Griekenland, aan dat het land failliet was.

Op Kastelorizo, de startplaats van zijn economische Odyssee, een piep klein eilandje met 300 bewoners pal voor de Turkse kust, landde de Helleense leider met zijn vloot van luxe helikopters. Georgios proclameerde dat hij, evenals  eens Homerus’ koning Odysseus van Ithaca, de koers voor zijn volk had uitgezet en daar nooit meer vanaf zou wijken. Zijn trotse onderdanen hoefden niet langer te vrezen dat zij tot slavernij zouden vervallen onder het juk van Xantippe Merkel en haar blonde barbaren om in het zweet des aanschijns woekerrentes op te brengen.
Economische analysten op de tv cable network kanalen concludeerden dat PIGS, het weinig flatteuze acroniem voor Portugezen, Italianen, Grieken en Spanjaarden, wegens langdurige knoflookvergiftiging en alcoholisme niet in staat zijn naar behoren hard te werken en te presteren. De brachycefale Middellandse zee bewoners leven al eeuwen op een veel te grote voet. Een uitvoerig Ponzi systeem met een piramide van 100 miljard belastinggeld uit de Eurozone moet ze nu uit de nood helpen ook al is het van tijdelijke aard. Wie uiteindelijk de Zwarte Piet krijgt toebedeeld mag u zelf raden.  
Het geld zal zonder enige twijfel en overeenkomstig diepgewortelde lokale tradities van de ene dubieuze bankrekening naar het andere gesluisd worden. Maar wat maakt het uit zolang de pigs van zuid Europa maar ononderbroken uit de overheidsvoederruiven kunnen blijven vreten. Over vergroting van de productiviteit werd met geen woord gerept door  Georgios tijdens zijn door Dionysios overvloedig besprenkelde feestmaal op Kastelorizo.
Een Hollandse melkkoe produceerde in 1950, 3980 liter per jaar en in 2006 ruim 7800, een zeug werpt  nu 24  in plaats van 10 biggen en ook leggen Hollandse kippen meer dan tweemaal zoveel eieren als voorheen.  Zelfs de veestapel van de Lage Landen lijkt te begrijpen wat er bij de Mediterranen maar niet in wil: er moet meer gepresteerd worden!!!
De copieuze  lunches en comateuze siësta’s, die wij noordelingen zo romantisch vinden tijdens onze vakanties in het zuiden, zullen eraan moeten geloven.  De zegenende soberheid van het 17de eeuwse Calvinisme is de PIGS destijds onthouden en hun halfbakken contrareformatie heeft nauwelijks  vruchten afgeworpen. Maar nu wordt de rekening dan toch eindelijk gepresenteerd. 
Helden uit Cappadocia zoals de drakendodende Sint George hebben blijkbaar hun zaad te weinig in die omstreken verspreid. Ook al is 25 procent van de Griekse bevolking naar Georgios vernoemd, tot op heden heeft geen van hen het briezende Midiaanse ondier van alles verzwelgende luiheid  bij de horens gevat. De vuur spuwende hedonistische draak van de Middellandse zee zal opnieuw gespiest  moeten worden aan de lans van een hoog te paard gezeten dappere ridder en dat is niet Georgios Papandreou.