© ANP / Rick Nederstigt

Staalbankiers gebruikte vervalste handtekeningen in rechtszaak

Tijdens een rechtszaak tegen een klant heeft Staalbankiers een beleggingsprofiel ingebracht waarop drie handtekeningen waren vervalst. Uit het gefingeerde profiel moest blijken dat de klant er zelf voor koos om enorme financiële risico's te lopen. Dit zeggen betrokkenen tegen FTM en wordt bevestigd door onderzoek van een forensisch schriftexpert.

Dat staat in een onthullend verhaal dat Follow The Money morgen (zaterdag 24 september) zal publiceren. De zaak draait om de Britse miljonair Jeremy Lyell, die in 2007 bij Staalbankiers een hypotheek afsloot ter waarde van 1,4 miljoen euro. Op initiatief van Staal werd de hypotheek afgesloten in Zwitserse franken. Als onderpand bracht Lyell een beleggingsportefeuille van 750.000 euro bij Staal onder.

Toen in 2008 de kredietcrisis uitbrak, bleek dit een dramatische deal. De Zwitserse frank steeg enorm in waarde, terwijl de beurzen instortten. De hypotheek kwam tonnen onder water te staan.

In 2012 ontstond tussen Lyell en de bank een juridisch geschil over de vraag wie verantwoordelijk was voor de verliezen. In aanloop naar de rechtszaak bracht Staalbankiers een ‘Cliëntrapportage Beleggingsprofiel’ in, gedateerd op 6 augustus 2007, waarin Lyell op drie plaatsen zou hebben getekend voor een ‘zeer offensief’ profiel. Maar volgens Lyell en zijn advocaten was dit profiel nep. Medewerkers van de bank zouden zijn handtekening hebben vervalst.

Forensisch schriftdeskundige Peter Zevenbergen, die de handtekeningen in opdracht van Lyell onderzocht, concludeert in zijn rapport: ‘De drie betwiste handtekeningen [zijn] naar mijn opvatting geen echte handtekeningen van de heer Lyell, maar betrekkelijk slechte nabootsingen daarvan.’

‘Het leken mij fantastische mensen bij Staalbankiers. Het aanbod leek een no-brainer, dus ik ging erop in’

Voormalig officier van justitie Fred Speijers, gespecialiseerd in fraudezaken, zegt ‘er geen moment aan te twijfelen dat de bank dit gedaan heeft.’

Staal en de betrokken bankier Jeroen Goederaad ontkennen de fraude. Wel erkenden ze voor de rechter dat het profiel geantedateerd werd: het zou in december 2007 zijn gemaakt.

Lyell deed in 2013 aangifte van valsheid in geschrifte. Justitie seponeerde de zaak. Zeer opmerkelijk: het OM in Den Haag betwijfelde de echtheid van het profiel, maar ging niet over tot vervolging omdat Lyell zijn civiele zaak tegen Staalbankiers verloor.

Jeremy Lyell: ‘Het leken mij fantastische mensen bij Staalbankiers. Het aanbod leek een no-brainer, dus ik ging erop in. Ik was een idioot.’

Morgen brengt Follow The Money het hele verhaal over de zaak-Lyell. Wat gebeurt er als je het opneemt tegen een bank? Waarom weigerde justitie de betrokken bankiers te vervolgen? En hoe ging Staalbankiers ten onder aan de liefde voor Zwitserse leningen?