Staat jaagt op verdachte champignonfraude

  Theo van K., de 63-jarige hoofdverdachte in een mega-onderzoek van het OM naar corrupte champignontelers, heeft volgens de Belastingdienst voor zeker 10 miljoen euro gefraudeerd. Op zijn vastgoed is beslag gelegd.

  Dat blijkt uit onderzoeksdocumenten in handen van Follow The Money. Over de jaren van 2003 tot 2005 claimt de Belastingdienst een bedrag van ongeveer 10 miljoen euro van Europe Fruit Trade (EFT) BV, het bedrijf waarvan Van K. enig aandeelhouder is.

   

  De claim wegens ontduiking viel eind 2009 al bij champignonhandelaar Van K. op de deurmat, maar tot nu toe is van de miljoenen nog geen cent betaald, zo blijkt uit de papieren. Belastingclaims over latere jaren volgen binnenkort.

  De Staat der Nederlanden heeft op 18 januari van dit jaar beslag laten leggen op een pand van Van K. in Eindhoven, voor een bedrag van 1 miljoen euro. Mogelijk houdt deze beslaglegging verband met de openstaande belastingaanslagen.

   

  Onvindbaar


  Van K. werd vorig jaar zomer aangehouden als hoofdverdachte in een grootschalig onderzoek door het Openbaar Ministerie (OM) naar fraude onder Nederlandse champignontelers. Een groep telers uit Brabant en Noord-Limburg zou via buitenlandse vennootschappen van Van K. voor miljoenen euro's aan belasting hebben ontdoken en inkomsten hebben witgewassen. Het onderzoek van het OM is nog niet afgerond.

  Of de Belastingdienst op korte termijn al geld van Van K. tegemoet kan zien, is overigens zeer de vraag. De handelaar, wiens privévliegtuig bij zijn arrestatie vorig jaar in beslag werd genomen, is voor vrijwel alle instanties onvindbaar. Zo blijkt uit de documenten bijvoorbeeld dat verzekeraar CZ Van K.'s zorgverzekering in februari heeft opgezegd, omdat hun klant nergens te traceren valt en al langere tijd zijn rekeningen niet meer betaalt.

  Er is in elk geval één partij die Van K. en zijn bedrijf EFT nog wel weet te traceren: veilinghuis The Greenery. FTM onthulde vorige maand dat de megaveiling ondanks de serieuze verdenkingen van fraude nog steeds zaken doet met Van K. en zijn bedrijf. Handelshuis EFT is volgens insiders in de markt zelfs een van de grootste leveranciers van champignons aan The Greenery.

  stefan@ftm.nl

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Stefan Vermeulen

  Gevolgd door 402 leden

  Bijt zich voor FTM vast in schimmige dealtjes, foute gedragingen en geldstromen die het daglicht niet kunnen verdragen.

  Volg Stefan Vermeulen
  Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
  Annuleren