
Wat gebeurt er met de gegevens die overheden, bedrijven en instellingen over ons opslaan? Wat als ze gehackt of gegijzeld worden? Hoe veilig zijn onze systemen, en onze data? Lees meer
De analoge en digitale wereld lopen steeds meer in elkaar over, internet en technologie knopen alles aan elkaar: beleid, sociale structuren, economie, surveillance, opsporing, transparantie en zeggenschap.
Ondertussen worden we overspoeld door ransomware, digitale desinformatie en diefstal van intellectueel eigendom. Conflicten worden tegenwoordig ook uitgevochten in cyberspace. Hoe kwetsbaar zijn we precies, en hoe kunnen we ons beter wapenen?
We laten overal digitale sporen achter, vaak zonder dat te weten of er iets tegen te kunnen doen. Al die aan ons onttrokken data worden bewaard en verwerkt, ook door de overheid. Dat gebeurt niet altijd netjes. Zo veegde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in een vernietigend vonnis het Nederlandse anti-fraudesysteem Syri van tafel. Hoe riskant het is om op dataverzamelingen van burgers algoritmes los te laten – datamodellen die vrij autonoom beslissingen nemen – bewijst de Toeslagenaffaire. Die laat ook zien wat het effect is van ‘verkeerde’ registraties die zich als onkruid door overheidssystemen lijken voort te planten, zonder dat iemand ze nog kan stoppen of wijzigen.
En zijn al die gegevens van burgers en klanten wel veilig? Wie kan erbij, wie mag erbij, wat als ze gehackt of gegijzeld worden? Hoe kwetsbaar maakt onze afhankelijkheid van data ons?
Opgestapte toezichthouder: ‘Nieuwe inlichtingenwet kan tot Noord-Koreaanse taferelen leiden’
Zo leerde een Rotterdams fraudealgoritme kwetsbare groepen te verdenken
Een schoenendoos vol cash: wie is de Nederlandse hoofdverdachte in een internationale cybercrime-zaak?
Honderden miljoenen wachtwoorden gestolen, softwarebedrijf wil er weinig over kwijt
Hoogleraar Bart Schermer: ‘Met de huidige aanpak van cybercrime lossen we de problemen uit 2017 op’
Amper toezicht op inzet van massa-surveillance tools door inlichtingendiensten
Zorgen over surveillancestaat weerhouden regering niet van invoering digitale bewijspas
De politie belazerde computercriminelen – begrijpelijk, maar mag dat wel?
‘Tijd om het gevecht met de tech-reuzen aan te gaan,’ zegt econoom Tommaso Valletti
PvdA-prominent verzwijgt belang in armoede-app bij promopraatjes
© Fenna Jensma
‘Het Nederlandse staatsbestel is niet klaar voor verdere digitalisering’
Digitalisering van de overheid zet de verhoudingen in de rechtsstaat onder druk. Door complexe technologie en scheefgroei in de distributie van digitale middelen kunnen de rechter en het parlement de uitvoerende macht steeds slechter controleren. Het delicate evenwicht van de trias politica raakt zo verder verstoord, waarschuwt Reijer Passchier van de Universiteit Leiden.
Voorjaar in Texas, 2014. De zon zindert op de campus van de University of Texas at Austin. Studenten zoeken verkoeling in de schaduw die de toren van het hoofdgebouw over het terrein werpt. Het karakteristieke bouwwerk is in de verre omgeving te zien, als baken van kennis en good ol’ American opportunity.
Binnen wordt Reijer Passchier, een jonge Leidse promovendus in het staatsrecht, voorgesteld aan politiek filosoof Patricia Hetter Kelso. Passchier is als gastonderzoeker verbonden aan de universiteit. De twee raken in gesprek. Over de maatschappelijke gevolgen van de industriële revolutie – een onderwerp dat Kelso al sinds de jaren ’50 bestudeert – en over technologie. Als de rechtenfaculteit haar deuren bij het vallen van de avond sluit, zijn ze nog niet uitgepraat.
De ontmoeting met Kelso zet Passchier aan het denken over de invloed van technologie en digitalisering op de rechtsstaat en op de fundamentele vrijheden die daar deel van uitmaken. Na zijn promotie in 2018 besluit hij dat verder te onderzoeken. Eerst bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en daarna als assistent-hoogleraar staatsrecht aan de Universiteit Leiden en de Open Universiteit. In februari 2021 publiceert hij zijn boek Artificiële intelligentie en de rechtsstaat.
Willen we de rechtsstaat beschermen, dan heeft ons constitutioneel recht dringend een upgrade nodig
Passchier, die zich liever richt op de instituties van de rechtsstaat dan op juridische haarkloverij, beschrijft de gevolgen van digitalisering op de rechtsstaat vanuit het perspectief van de trias politica. De ‘trias’ schrijft voor dat een democratische rechtsstaat voorziet in de scheiding der machten: de wetgevende macht, die de regels opstelt; de uitvoerende macht, die het bestuur uitoefent; en de rechtsprekende macht, die controleert of iedereen zich aan de wet houdt. In Nederland wordt de uitvoerende macht gevormd door de overheid en de wetgevende macht door het parlement en de regering.
Ons staatsbestel is zo ingericht dat de drie machten onderling samenwerken en elkaar kunnen controleren. Zo komt men, als het goed is, tot beter beleid en een meer uitgebalanceerde rechtsstaat, waarin fundamentele waarden als vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid worden gewaarborgd.
Doordat vooral de overheid steeds verder digitaliseert, is de delicate balans tussen de drie machten volgens Passchier verder onder druk komen te staan. De manier waarop de overheid digitale middelen nu inzet en distribueert, maakt het steeds minder makkelijk haar te controleren. Dat opent de deur voor (onbedoeld) machtsmisbruik en systeemfouten. En die vormen een wezenlijke bedreiging voor de rechten en vrijheden van burgers.
Willen we de rechtsstaat en onszelf hiertegen beschermen, dan heeft ons constitutioneel recht volgens Passchier dringend een upgrade nodig. Want, zo waarschuwt hij: ‘Onze democratische en rechtsstatelijke waarden staan op het spel.’
Een van je hoofdthema’s is dat de inzet van digitale middelen en technologie het machtsevenwicht binnen de trias politica verstoort. Hoe zit dat?
‘De trias politica is al decennia uit balans. De uitvoerende macht is met de opkomst van eerst de verzorgingsstaat en later de veiligheidsstaat gigantisch gegroeid in omvang en middelen. De rechtsprekende macht is daar ver bij achtergebleven en het parlement is in omvang en middelen nog praktisch hetzelfde als een eeuw geleden. Het gevolg is dat de uitvoerende macht eigenlijk niet goed meer is te controleren.
‘De uitvoerende macht is door deze dubbele scheefgroei nog dominanter geworden dan ze al was’
Digitalisering is een vliegwiel voor deze scheefgroei, omdat vooral de uitvoerende macht profiteert. Zij heeft ruimere financiële mogelijkheden en maakt aanzienlijk meer gebruik van digitale middelen dan de rechtsprekende macht en het parlement. Terwijl de uitvoerende macht haar processen digitaliseert, over gigantische hoeveelheden data beschikt en burgers effectiever plichten kan opleggen, beschikken rechters en parlementsleden in de regel niet over die middelen.
Het vermogen van de uitvoerende macht om burgers en bedrijven te dwingen tot bepaald gedrag neemt door digitalisering zodoende toe, terwijl we op het gebied van controle nauwelijks stappen maken. De uitvoerende macht is door deze dubbele scheefgroei nog dominanter geworden dan ze al was.’
Je stelt verder dat digitale technologie overheidsprocessen ondoorzichtig maakt. Wat betekent dat?
De technologie die wordt ingezet is vaak een black box. Leveranciers schermen de werking ervan liefst af. Daardoor hebben ambtenaren en ministers vaak geen idee hoe het allemaal werkt, laat staan dat een controlerende macht dat kan achterhalen.
De overheid is zelf ook niet altijd transparant over de achterliggende mechanismen. Dat zag je bijvoorbeeld bij SyRI, waar algoritmes werden ingezet om uitkeringsfraude op te sporen. Het argument voor die geheimzinnigheid was: als je inzichtelijk maakt hoe zo’n algoritme werkt, kunnen mensen hun gedrag aanpassen om niet ontdekt te worden. De overheid koos dus bewust voor een black box.
En soms is de technologie die de overheid gebruikt zo ingewikkeld dat zelfs experts amper bevatten hoe alles werkt. Dat zie je bijvoorbeeld bij machine learning en deep learning. Processen binnen de overheid worden zo moeilijker te controleren.

Daar komt bij dat technologie het voor overheidsinstanties alsmaar aantrekkelijker en makkelijker maakt om informatie uit te wisselen. Dat werkt ketenbesluiten in de hand, waarbij instanties bijna blindelings informatie van elkaar overnemen, zonder te weten waar die vandaan komt en of die wel klopt. Die digitale vernetwerking maakt het nog moeilijker om het beleid van de overheid te controleren.
Kortom: het evenwicht tussen de drie machten ligt inmiddels behoorlijk uit het lood.’
Waarom is die balans zo belangrijk? Is het niet handig als de overheid meer middelen en ruimte heeft om haar publieke taken te vervullen?
‘Zeker, maar de overheid moet worden afgeremd als zij over de schreef gaat. Net als rechters en het parlement. De trias wil voorkomen dat er één absolute macht ontstaat die kan doen wat zij wil. De geschiedenis heeft meer dan eens laten zien dat dit dramatische gevolgen kan hebben voor de rechten en vrijheden van burgers. Een goede balans tussen de drie instituties is echt noodzakelijk.’
Wat merken burgers concreet van zo’n missende balans?
‘In de toeslagenaffaire heb je kunnen zien wat er misgaat als de uitvoerende macht zonder tegenspraak haar gang kan gaan. Dat had zeer ingrijpende gevolgen. Of neem de besluitvorming over de coronamaatregelen. Dat was weliswaar geen digitale kwestie, maar ook daar zag je dat de overheid beslissingen nam die niet goed waren vormgegeven, omdat het parlement er nauwelijks of geen invloed op had. Aanvankelijk omdat het parlement niet eens bijeenkwam, later omdat de maatregelen er ineens heel rap en onbeholpen doorheen moesten.
Die twee heel uiteenlopende voorbeelden laten zien hoe makkelijk rechten en vrijheden kunnen worden geschonden als het systeem van checks and balances niet op orde is. Digitalisering is een vliegwiel voor dit soort situaties.’
Wie macht heeft, moet gecontroleerd worden om te voorkomen dat zij haar verkeerd gebruiken. Zeker als ze bij de overheid werken
Toen Staatsraad Bart Jan van Ettekhoven recent de vraag kreeg of de Belastingdienst in rechtszaken over de toeslagenaffaire niet te vaak het voordeel van de twijfel was gegund, zei hij: ‘Zo werkt het bestuursrecht in algemene zin. Dat gaat ervan uit dat overheidsinstanties rechtmatig te werk gaan.’ Hoe verhoudt dat zich tot de controlerende functie van de rechterlijke macht?
‘Dit is een schoolvoorbeeld van een slecht functionerende trias politica: je mag daar helemaal niet vanuit gaan. Allereerst niet omdat mensen fouten maken, ook als ze het goed bedoelen en bij de Belastingdienst werken. Je moet altijd blijven beoordelen of gevoerd beleid wel uitpakt zoals zou moeten. En we moeten ook niet naïef zijn. Er zijn nu eenmaal mensen die misbruik maken van macht; dat moet je tegengaan. Wie macht heeft, moet gecontroleerd worden om te voorkomen dat zij haar verkeerd gebruiken. Zeker als ze bij de overheid werken. Dat is een vereiste.’
Je zegt dat de rechtsprekende en de wetgevende macht moeten worstelen om aan te haken bij de digitale capaciteiten van de uitvoerende macht. Moet de overheid hen niet gewoon faciliteren?
‘Rechters en het parlement moeten met wetten en vonnissen eisen dat de uitvoerende macht controle en toetsing faciliteert’
‘Daar zou de uitvoerende macht inderdaad in moeten voorzien. Die is namelijk ook gebonden aan de regels van de democratische rechtsstaat die een goed functionerende trias politica voorschrijven.
Maar rechters en het parlement moeten daarnaast eisen dat de uitvoerende macht controle en toetsing faciliteert. Het parlement kan daar wetten voor opstellen en rechters kunnen dat met vonnissen afdwingen. De Raad van State sommeerde in 2017 een aantal bestuursorganen bijvoorbeeld om de methodiek achter een rekeninstrument voor stikstofuitstoot ‘volledig, tijdig en uit eigen beweging openbaar te maken’. Ze moesten inzicht en uitleg geven, zodat hun besluiten getoetst konden worden. De Hoge Raad nam dit toetsingskader over, maar er moet meer gebeuren om echt af te dwingen dat die controle kan worden uitgeoefend.’
Waarom investeert de overheid dan niet meer om de boel vlot te trekken?
‘De realiteit is dat de uitvoerende macht niet altijd geneigd is dat te doen. “Het land moet immers bestuurd worden,” om premier Rutte te citeren. Het hoeft geen kwade wil te zijn, al zal het bestuurders soms niet slecht uitkomen als de controleurs achterlopen.
Je stuit hier eigenlijk op het probleem van het monisme binnen de coalitie. In principe heeft het parlement het laatste woord over de budgetten en het beleid, maar door de dichtgetimmerde regeerakkoorden is het in de praktijk vaak de regering die bepaalt. En die deelt veelal te karige budgetten aan haar controleurs uit, waardoor de tech divide tussen de machten eerder groter dan kleiner wordt.
We moeten de imperfectie van onze instituties soms als gegeven nemen. Maar je moet vervolgens wel zorgen dat de uitvoerende macht zich aan de spelregels houdt. Daarvoor is een controlemechanisme nodig. Dat hebben we in de vorm van checks and balances, maar die moeten we echt upgraden en aanpassen aan de realiteit van digitalisering. Het parlement en de rechter moeten ook in een digitaliserende wereld hun controlefunctie effectief kunnen uitoefenen.’
Hoe zie je die upgrade van het staatsbestel voor je?
‘De klassieke manier om deze ontwikkeling te ondervangen zou zijn om de technologie zelf beter te maken: “Hoe programmeren we de tools om onze fundamentele waarden te borgen?”
Er is dringend behoefte aan transparantie en inzicht in de algoritmes die de overheid inzet en het hoe, waar en waarom daarvan
Maar er is ook een andere weg: het bestel zelf aanpassen. Dat doe je door de instituties zelf beter te equiperen, bijvoorbeeld door de tech divide tussen de machten te verkleinen. De controlerende instanties moeten daarnaast meer ondersteuning krijgen, zowel in kennis als menskracht. En we moeten hogere eisen stellen aan de manier waarop digitale middelen worden gebruikt. Er is dringend behoefte aan transparantie en inzicht in de algoritmes die de overheid inzet en het hoe, waar en waarom daarvan.
In dit verband bepleit ik ook een ruimere interpretatie van bepaalde beginselen van behoorlijk bestuur, zoals het motiverings- en het zorgvuldigheidsbeginsel. De overheid is de controlerende machten en de burgers dan meer uitleg verschuldigd en er gelden hogere drempels voor het gebruik van die technologieën. Als we de overheid effectief willen controleren, hebben we zulke aanpassingen hard nodig.’
Er zijn weinig parlementsleden met voldoende kennis van technologie om de regering weerwerk te bieden in discussies over digitalisering. Zouden zij zich niet meer in het onderwerp moeten verdiepen?
‘Absoluut. Rechters ook. Het onderwerp wordt te groot en te belangrijk, en het ontbreekt ze negen van de tien keer aan de benodigde kennis. Als je de achtergronden van de nieuwe parlementariërs nagaat, heeft bijna niemand een achtergrond die enige kennis van of affiniteit met digitale technologie verraadt. Het was tijdens de verkiezingen ook nauwelijks een issue.
‘Kamerleden moeten het stellen met een of twee medewerkers en met een beetje geluk een paar stagiairs’
Maar met verdieping alleen ben je er niet. Het onderwerp moet bij de burgers ook meer gaan leven. En de verhoudingen tussen de Kamer en de uitvoerende macht moeten drastisch veranderen. In de praktijk heeft een minister een heel departement achter zich, gekoppeld aan een batterij uitvoeringsinstanties en een enorm budget om experts in te huren die hem kunnen bijstaan in debatten en bij de uitvoering van beleid. Kamerleden hebben dat niet, al helemaal niet in de oppositie. Die moeten het doen met een of twee medewerkers en met een beetje geluk een paar stagiairs. Het parlement heeft simpelweg onvoldoende ondersteuning om adequaat deel te nemen aan het wetgevings- en controleproces. Of beter gezegd, om tegenwicht te bieden aan het machtige digitaliserende overheidsbestuur. Dat is de disbalans op de Kamervloer.’
Na de afgelopen verkiezingen is de vaste Kamercommissie voor Digitale Zaken (DiZa) geïnstalleerd. Gaat die ons redden?
‘De installatie van die commissie is een heel positieve ontwikkeling. Maar wat DiZa precies gaat doen, is nog onduidelijk. Verwacht er niet te veel van. De tijd moet leren of de commissie, die uit leden van allerlei politieke partijen bestaat, als eenheid zal opereren en of zij goed samenwerkt met andere commissies. Een geïsoleerd digitaal vraagstuk bestaat namelijk niet. Bijna altijd is het verweven met andere kwesties, die onder de verantwoordelijkheid van andere departementen vallent. Denk aan het datalek bij de GGD of het gebruik van algoritmes bij defensie. De mate waarin DiZa bij dergelijke zaken wordt betrokken en serieus wordt genomen, is doorslaggevend.
Het parlement moet een eigen, onafhankelijk bureau krijgen voor technology assessments
Nog mooier zou zijn als de ondersteuning van de rechter en het parlement op dit onderwerp wordt uitgebreid. Het parlement moet een eigen, onafhankelijk bureau krijgen voor technology assessments. Een expertisegroep die heel dicht op de Tweede Kamer zit, zodat je die snel concrete vragen kunt stellen als: “Hoe zit het met algoritme X van de Belastingdienst?”, maar die je ook kunt raadplegen over langlopende ontwikkelingen over AI: “Wat is dat en wat zal de impact zijn op rechtsstatelijke waarden?”
In Duitsland en de VS bestaan dergelijke bureaus al. Wij hebben iets dat in die richting komt: het Rathenau Instituut. Dat heeft al de taak om onafhankelijk aan technology assessment te doen, maar het Rathenau staat nu nog te ver van het parlement af. Het zou in het parlement moeten aanschuiven om echt adequate ondersteuning te kunnen bieden en het verschil te maken.’
En een minister van Digitale Zaken?
‘Dat zingt nu een beetje rond en ik zou dat wel zien zitten, in elk geval omwille van de aandacht die het thema verdient. Vanwege de verwevenheid met andere kwesties is het ook hier de vraag in hoeverre zo’n minister werkelijk eindverantwoordelijk kan zijn voor een digitaal dossier, maar dan kan er tenminste iemand op worden aangesproken. Bijvoorbeeld over een datalek, de digitale infrastructuur van de overheid of de digitale veiligheid. Het speerpunt zou wat mij betreft echter moeten zijn dat zo’n minister voor transparantie zorgt.’

Zou digitale technologie kunnen helpen om de machtsbalans te herstellen?
‘Zeker. Je zou algoritmes kunnen inzetten om het informatiegat tussen de controlerende en de uitvoerende macht te dichten, of om burgers automatisch te informeren over wat er met hun gegevens gebeurt. Dan gebruik je technologie juist om dingen transparanter te maken en beter te kunnen controleren. Daarnaast zou je in de technologie die de uitvoerende macht gebruikt, componenten kunnen inbouwen die de controle op de werking ervan vereenvoudigt.
Het uitgangspunt zou moeten zijn dat je het systeem bewust inricht conform de normatieve waarden van de trias politica: trias politica by design. Maar daar zijn we nog lang niet.’
In januari concludeerde de Algemene Rekenkamer dat de Rijksoverheid geen centraal overzicht heeft van de algoritmes die zij gebruikt, dat men die zelf niet goed begrijpt en de risico’s ervan voor de burger niet overziet. Intussen zet de overheid vol in op het gebruik van nog complexere technologie en wil zij de uitwisseling van data tussen overheid en private instanties vergemakkelijken. Is dit an accident waiting to happen?
‘Dat denk ik wel. Kijk, we zitten in een technology trap. De overheid kan niet meer zonder big data en algoritmes. Burgers verwachten ook dat de overheid efficiënt werkt en bepaalde zaken kun je alleen nog met digitale technologie inregelen. Denk aan het opsporen van fraude – wat belangrijk is om draagvlak te houden voor de verzorgingsstaat.
‘Men vergeet vaak dat een algoritme een kansberekening voor de toekomst op basis van historische informatie is’
Maar je moet het wel op een goede manier inzetten. Als je niet weet hoe dat moet, kun je het beter laten. De digitale gereedschappen van de overheid zijn complex en vertegenwoordigen een mate van macht die enorme gevolgen kan hebben. Daarom moeten de randvoorwaarden op orde zijn. Leid ambtenaren die deze technieken gebruiken beter op, zodat zij weten hoe hun gereedschap werkt en ze de output van algoritmes beter op waarde kunnen schatten. Men vergeet vaak dat een algoritme een kansberekening voor de toekomst op basis van historische informatie is. Dat een algoritme iemand aanwijst, is dus geen bewijs dat hij of zij fraudeert. Die output moet je doorlopend verifiëren, net als de data waar die op gebaseerd is. Doe je dat niet, dan heb je zo een nieuwe toeslagenaffaire.
Ik ben op zich hoopvol: er lijkt nu meer aandacht voor digitalisering te zijn in de politiek en bij hoge ambtenaren en rechters. Maar als je kijkt naar het voorstel voor de Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (WGS) en de wens om nog meer artificiële intelligentie te implementeren, vrees ik dat het probleem voorlopig alleen maar zal verergeren.’
De Raad van State schreef in een advies in 2018 dat de ‘positie en bescherming van burgers bij digitalisering van de overheid in het geding zijn’. Recent bleek dat defensie, zonder mandaat en in strijd met de AVG, persoonsgegevens van Nederlandse burgers verwerkte die het online had verzameld. NRC onthulde in april dat de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid jarenlang hetzelfde deed. Wat zegt dit over de machtsverhouding tussen overheid en burger?
‘Hier zie je heel goed dat digitalisering machtsongelijkheid vergroot. De overheid is veel machtiger dan burgers en dat moet ze ook zijn om te functioneren. Tegelijkertijd moeten de rechten en vrijheden van burgers beschermd worden tegen die overheid.
Zelfs als zij het goed bedoelt, is de overheid in staat om dingen te doen die op gespannen voet staan met onze rechtsstatelijke waarden
Als machtsongelijkheid toeneemt en de burger afhankelijker wordt – zwakker wordt ten opzichte van die overheid, en dan vooral wat betreft zijn privacy – groeit het risico dat zijn autonomie wordt geschonden. De uitvoerende macht gaat sneller over de schreef dan we denken. Zelfs als zij het goed bedoelt, is de overheid in staat om dingen te doen die op gespannen voet staan met onze rechtsstatelijke waarden, zoals het optreden zonder wettelijke grondslag door defensie liet zien.
Digitale middelen maken het makkelijker om die grens te overschrijden. Juist daarom hebben we goede checks and balances nodig. We moeten de uitvoerende macht op het rechte pad houden.’
Ben je tegen digitalisering door de overheid?
‘Ik zie belangrijke voordelen van het gebruik van digitale middelen, maar ik ben geen techno-optimist. Ik ben wars van de notie dat tech altijd maar de oplossing zou zijn voor alles. Digitalisering heeft sociale consequenties. Het leidt tot machtsverschuivingen, nieuwe machtsconcentraties en maakt maatschappelijke structuren complexer. Daar zouden mensen zich veel meer bewust van moeten zijn.
‘Met digitale technologie bereiken we aak het tegenovergestelde van wat we hoopten’
De sociale vraagstukken rondom technologie zijn voor mij veel prangender dan de technische. Kijk naar het klimaatprobleem. Je hoort altijd dat technologie daar wel een oplossing voor vindt. Ontmoeten op afstand, slimme meters, efficiënt stroomgebruik, zelfrijdende auto’s, noem maar op. Dat kan allemaal waar zijn, maar de vraag is hoe we dat gaan doen op een manier die zorgt dat fundamentele vrijheden, zoals de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt, worden gewaarborgd.’
Dat klinkt redelijk negatief.
‘Technologische ontwikkeling is soms heel cynisch. Momenteel bereiken we met de inzet van digitale technologie vaak het tegenovergestelde van wat we hoopten. We ontwikkelen liever geavanceerde advertentiemachines die gigantisch veel stroom kosten, zetten in op Bitcoin dat stroom bij de vleet opslurpt en bouwen mega-datacenters die ongeveer alle groene stroom verbruiken die we opwekken, waardoor ons verbruik van fossiele brandstof niet daalt. Dan werkt tech dus tegen het klimaat.
We moeten wat mij betreft terughoudend zijn in ons techno-optimisme. Als we iets ten goede willen veranderen, moeten we het institutionele perspectief niet uit het oog verliezen. Kijk naar wat er in het echt gebeurt en wat de sociale gevolgen zijn van tech. Het blijft een gereedschap voor mensen, met al hun tekortkomingen.’
De centrale vraag in je boek is of ons staatsbestel klaar is voor een digitaliserende maatschappij. Wat is wat jou betreft de eindstand?
‘Dat we er zeker niet klaar voor zijn. Maar er zijn nog wel manieren denkbaar waarop wij dat bestel kunnen versterken en aanpassen aan digitalisering. Politiek en praktisch gezien zal dat ingewikkeld worden, maar het kan. Het is aan politici, rechters en beleidsmakers om dat voor elkaar te krijgen. En aan burgers om hun politieke vertegenwoordigers hieraan te houden.’
102 Bijdragen
Jasper van Weerd 1
Niet het ondersteunen van belanghebbenden (de burger) of uitvoering geven balans ingebracht in wetgeving door o.a. advies, moties en jurisprudentie. Denk hier aan het negeren van adviezen van de RvS (zie moties inzake Toeslagenstelsel en hardheidsclausule), het niet uitvoeren van moties (motie de Mos, 22 nov 2010) en niet uitvoeren van de eigen wetten (Brief financiën 12 maart), het eeuwig niet in werking stellen van reeds aangenomen wetten aangenomen door het parlement (brief financiën, 2 februari) en het niet inhoudelijk beoordelen van rechtszaken door RvS (Trouw, 9 jan).
Niek Jansen 9
Jasper van WeerdOmdat het ging over een gevoelig onderwerp, nl. over fraude bij een door Nederland eertijds bejubelde en ook nog gesubsidieerde anti-Assad terroristische groepering de ‘White Helmets’ is dit bericht verder genegeerd door de msm en onder de mat geveegd.
Deze groepering had zich vermomd als een humanitaire organisatie die mensen onder de puinhopen vandaan haalt en helpt bij slachtoffers van z.g. gifaanvallen van Assad.
Nederland kwam daar allemaal wat laat achter en wilde zijn subsidies aan die club stoppen.
Internationaal is dit schandaal wel opgepikt zoals blijkt uit deze links:
https://www.rt.com/op-ed/523413-dutch-government-fraud-white-helmets/
Ook in de volgende link wordt aangetoond hoe de Nederlandse regering fraude mbt de ‘White Helmets’ in de doofpot stopte om schade aan de reputatie van het westen mbt hun bemoeienis in het MO en m.n. in Syrië te voorkomen.
En de Nederlandse journalistiek zwijgt in alle talen.
https://thegrayzone.com/2021/05/07/syria-white-helmets-mayday-fraud-netherlands/
j.a. karman 5
Jasper van WeerdZeker dat verhaal met Gotlieb was een politiek opgelegde uitvoering (E.Schippers) met een uitvoerende stroman aan de top van de NZA welke gewillig de politieke wensen uitvoerde.
Aangezien de ambtelijke uitvoering de taakstelling heeft om politieke wensen ongeacht uitvoerbaarheid te gaan uitvoeren is dat de situatie waar we mee te maken hebben. Hij zou raar zijn als ambtenaren de politiek zouden voorschrijven wat er moet gebeuren. Daar zal je geen oorlog mee winnen.
ben wellerdieck 4
j.a. karmanj.a. karman 5
ben wellerdieckben wellerdieck 4
j.a. karmanj.a. karman 5
ben wellerdieckNiek Jansen 9
Terecht wordt gewezen op de buitensporige en groeiende oncontroleerbare macht van de ambtenaren, de uitvoerende macht.
Dat bestel moet echter niet alleen beter functionneren door versterking en aanpassing aan digitalisering, zoals in de slotalina wordt geconcludeerd, maar vooral door wat in de laatse zin van die alinea staat over de rol van de burgers.
En die rol moet versterkt worden m.i. voorafgaand of in elk geval tegelijkerijd met de aanpassing van digitalisering, wat eigenlijk alleen een technisch hulpmiddel is en niet inhoudelijk, waar de burgers veel meer invloed zouden moeten krijgen.
Er wordt al geëxperimenteerd met z.g. burgerraden waarvan vooral de bekende historicus David van Reybrouck een pleitbezorger is:
https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/lees/artikelen/2020/Vier-voorbeelden-burgerparticipatie.html
ben wellerdieck 4
Niek JansenNiek Jansen 9
ben wellerdieckBijv. de burgers stemden in een referendum het Associatieverdrag met Oekraine weg, dat vooral van belang was voor multinationals, corrupte oligarchen en de geopolitieke doelstellingen van de VS incl. de Navo.
En toch liet Rutte c.s. dat verdrag ratificeren in de EU middels zijn truc van het inlegvelletje.
In het algemeen staat de burger idd zwak omdat hij/zij geen onderdeel is van de machtige lobbies.
In Brussel zijn zo’n 30.000 lobbyisten werkzaam om EU besluiten te beïnvloeden, maar geef de burger meer inzicht in die lobbypraktijken en daar ontbreekt het aan.
ben wellerdieck 4
Niek JansenNiek Jansen 9
ben wellerdieckIk heb trouwens ook geen hoge pet op over het inzicht van politici. En wat is inzicht eigenlijk?
GJ van Broekhoven 9
Niek JansenDaarnaast merk ik ook op de reguliere media wel degelijk de overheid kritisch volgen. Want, in de pers is ruim voordat Omtzigt het ontdekt is daar reeds uitvoerig aandacht aan besteed,
Wat het inzicht van politici betreft, valt het mij op dat dit inzicht meer bij de regering voorhanden lijkt te zijn dan bij de leden van de 2e Kamer. Wat mijns inziens een groot deel van het probleem is. Kijk naar het een aantal keren van positie wisselen van Omtzigt; 2005; AWIR aannemen, want snel geld. 2013; keiharde fraudeaanpak moet. 2019; toeslagenaffaire ontdekt. 2e Kamerleden moeten hun werk meteen aan het begin goed doen, niet standaard eerst achteraf.
Voortdurend een parlementaire enquête starten is een brevet van onvermogen mijns inziens.
Niek Jansen 9
GJ van BroekhovenDat ‘andere’ nieuws wordt daarom vaak gehaat door de politici en hun reguliere media en als propaganda of fake nieuws weggezet.
Hoe schandalig hebben die reguliere media niet meegewerkt aan de demonisering van Julian Assange en de voormalige Labourleider Jeremy Corbyn onder druk van de VS en Israël.
Hoe schandalig doen de reguliere media niet mee met het provoceren van militaire conflicten en oorlogen, aan russo- en aan sinofobie!
Hoe zijn wij niet voorgelogen over de achtergronden van de gewelddadige Maidan-coup in Kiev van de VS ism de EU tegen de wettig gekozen president Janoekovic in 2014, wat moest leiden tot het Associatieverdrag van de EU met Oekraïne!
Eindeloos is het verhaal hoe wij burgers misleid en belogen worden door onze zo respectabele reguliere media oftewel mainstream media (msm), vooral als het gaat over internationale politieke issues, waar veelal slaafs en kritiekloos de Britse en Amerikaanse msm worden nagepraat.
ben wellerdieck 4
Niek JansenSebastiaan Brommersma 2
ben wellerdieckben wellerdieck 4
Sebastiaan BrommersmaDaarom wordt de publieke opinie zo zorgvuldig gestuurd. De pers is in handen van een of twee concerns, bij de omroep is nog onlangs een presentatrice weggestuurd omdat ze zich buiten het gestelde kader begaf, informatieve programma’s worden een voor een vervangen door pulp en amusement. Zo creëert men eenheidsworst en consensus. Zelfs consensus over de manier waarop je met elkaar van mening verschilt.
Niek Jansen 9
Sebastiaan BrommersmaStemmen kan alleen maar periodiek gebeuren maar waar het om gaat is wat er tussen die stemmingen plaats vindt.
Bovendien zullen de meeste mensen zich niet herkennen in wat er door coalitievorming en allerlei compromissen die daartoe gesloten moeten worden uiteindelijk uit de bus zal komen aan politieke besluiten en plannen.
En beoordeling en meningsvorming over politieke issues gaat normaliter niet via verzameling van technische kennis over het onderwerp, maar eerder om een politieke mindset die al aanwezig is bij de burgers van orthodox conservatief naar liberaal-progressief, kortom van ‘rechts naar links’.
Die botsing van opinies moet juist alle kans krijgen in een democratie door meer burgerparticipatie in politieke discussies, waar jij de nadruk legt op verbetering van digitalisering en alle vertrouwen hebt in het controlerend vermogen van de burger via de mogelijkheid van periodieke stemming.
Echter die beide aspecten vind ik slechts hulpmiddelen voor het echte democratisch proces, dwz open discussie en participatie.
Joop Klinkhamer 2
Niek JansenJan Willem de Hoop 12
Is een samenleving met vage en onduidelijke wetten nog wel/ een rechtsstaat?
Welke technieken je ook gebruikt, als de basis van de afspraken voor velen of bijna niemand duidelijk is valt aan mactsmibruik moeilijk te ontkomen.
Meer transparantie begint bij meer duidelijkheid, de mooie en minder mooie dingen benoemen, en niet met meer vaagheid.
Benieuwd hoe anderen hier over denken.
EFFELL !! 1
Jan Willem de HoopDat lijkt een beetje op de gebruiksvoorwaarden van apparaten en apps.
Wat wil je een gemiddelde burger allemaal aandoen? Wanneer mag die nog gewoon =leven=?
Daar heb je normaal gesproken de Tweede Kamer voor. Leden daarvan vertegenwoordigen het volk, controleren de uitvoerende macht en stellen (niet alle) wetten voor.
Indien ze niet allemaal bij de microfoons stonden te dringen (als de camera’s aanstaan) en wel gewoon hun taken naar eer en geweten zouden uitvoeren zou het probleem al veeeeel kleiner kunnen zijn.
Jan Willem de Hoop 12
EFFELL !!Ik lees nu vaak dat zelfs deskundigen wetten onduidelijk vinden, vaag vinden, ingewikkeld vinden etc.
Niels Keurentjes 2
Jan Willem de HoopDe meeste wetten waar ruzie over ontstaat regelen echter inherent complexe zaken waar ruzie over gemaakt kan worden. Ik zie daar niet echt een probleem in dat je daar, als het nodig is, een jurist bij in moet schakelen.
Laat ik de parallel trekken naar m'n eigen vak: door dit artikel te lezen en erop te reageren heb je meerdere keren gebruik gemaakt van het Hypertext Transfer Protocol, oftewel HTTP, waarvan de formele protocoldefinitie te vinden is op https://datatracker.ietf.org/doc/html/rfc7231
Ik ga ervan uit dat de gemiddelde niet-IT'er die epistel ook onbegrijpelijk vindt. En dat is toch prima, als het daardoor maar ondubbelzinnig en helder is voor degenen wiens werk het wel is.
Sebastiaan Brommersma 2
Jan Willem de HoopGJ van Broekhoven 9
Sebastiaan BrommersmaHet probleem wat betreft rechters is niet zozeer de reguliere rechtspraak; rechtbank, gerechtshof en de Hoge Raad. Deze rechterlijke colleges toetsen aan het hogere recht; EVRM. Het probleem is de Afdeling Bestuursrechtspraak, die niet aan de grondwet en ook niet aan het hogere recht; EVRM, heeft getoetst. Hiertoe is zij zonder enige twijfel rechtens bevoegd.
Daarom ben ik er voorstander van dat alle rechtsprekende colleges allemaal onder de rechtspraak worden gebracht, en, allen echt onafhankelijke rechters worden.
Een groot probleem acht ik het gehalte van de 2e Kamer te zijn. Uit de grondwet vloeit ondermeer voort dat de 2e Kamer mede-wetgever is. Alleen het echt deugdelijk controleren van wetgeving vindt mijns inziens niet en/of uiterst gebrekkig plaats. Idem is dit het geval indien belangrijke zaken aan de orde zijn; zoals de vraagstukken inzake digitalisering van de overheid.
Wat mij ook negatief opvalt dat ondermeer de Algemene Rekenkamer tal van belang zijnde rapportages heeft geschreven, die ook aan de 2e Kamer zijn verstrekt. Uit de toeslagenaffaire vloeit voort dat van die rapportages, verstrekt vanaf 2005 t/m 2019, kennelijk niets zijdens de 2e Kamer is gedaan. Steevast pas achteraf er iets van vinden, is wanbeleid van de 2e Kamer.
Wat mij, wat betreft overheid en ict, negatief opvalt, dat de 2e Kamer te vaak van alles en nog wat eist, zonder zich erom te bekommeren of het mogelijk is wat men wil. Dit is een van de redenen waarom ict projecten van de overheid te vaak een enorm drama zijn.
Indien bepaalde zaken echt dienen te veranderen, dan dient de 2e Kamer te veranderen van de praat- en lulvereniging die zij thans helaas is; zie de beschamende debatten van de laatste tijd, naar een volwaardig parlement.
Jan Ooms 10
En dús is verdere digitalisering gedoemd te mislukken. De geschiedenis leert ons dat de hierboven gestelde voorwaarden nog nimmer hebben gefunctioneerd. Wanneer politici, rechters en beleidsmakers dat nl. voor elkaar moeten krijgen weet je 1 ding héél zeker; dat gaat NOOIT gebeuren. En burgers hun politiek vertegenwoordigers aanspreken? Ruim 80% voelt zich al niet meer vertegenwoordigd. Wie moeten ze dan aanspreken?
Je ziet het nu al gebeuren. Zelfs al heeft de oppositie nu het momentum voor het grijpen om verandering af te dwingen, ze lullen alweer met Teflon Mark en zijn neoliberale kompanen mee om straks ook het regeringspluche aan hun royaal betaalde reet te mogen voelen kriebelen.
Om kotsmisselijk van te worden!
Sebastiaan Brommersma 2
Jan OomsFred Horbeek
Zo'n commissie moet dus wel ondersteuning krijgen van mensen met deskundigheid op het onderhavige gebied. zo niet, dan worden ze collectief gelummeld.
Niels Keurentjes 2
Fred HorbeekDan krijg je in de praktijk dat de consultants van Centric het beleid gaan maken over welke opdrachten bij Centric worden uitgezet, welke Centric consultants worden ingevlogen om het werk van die Centric engineers te controleren, en een Centric checklist uiteindelijk bepaalt of Centric volgens Centric... err de overheid dus, z'n werk goed heeft gedaan.
Zolang de overheid geen IT-kennis in eigen huis heeft blijven ze het lachertje van de IT-wereld. En IT-kennis van niveau komt niet werken voor een ambtenaren-CAO.
Sebastiaan Brommersma 2
Niels KeurentjesNiels Keurentjes 2
Sebastiaan BrommersmaEn daarna de corrupte aanbestedingsbende de vullisbak in maar dat is een ander dossier.
j.a. karman 5
1/ Algoritme
De herkomst van het woord geeft aan waar het om gaat. Sommen maken zoals je bijvoorbeeld de stelling van Phytagoras gebruikt. Het is schokkend om te zien dat deze basale kennis ontbreekt.
2/ Datakwaliteit
Informatieverwerking vereist een gecontroleerde datakwaliteit. Het is dit onderdeel waar het zo vaak mis gaat. Als eenvoudig voorbeeld dat het onroerend bezit kennelijk niet voldoende gevolgd kan worden dan is er iets goed mis.
een eenvoudig algoritme is dat als je een woning bezit daarvoor via de woz belasting aan de gemeente en aan het waterschap verschuldigd bent.
3/ Procesoptimalisatie
Deze gaat uit van bedachte regelgeving waarbij aan de uitvoering een invulling gegeven moet worden. Als de regelgeving (juristen sociologen) op een dusdanige wijze bedacht is dat uitvoering haast onmogelijk is dan moet het probleem bij de regelgeving gezocht worden, niet bij de uitvoering.
Hier wreekt zich het gebrek aan inzicht in de digitale mogelijkheden. Bestuurders beleidsmakers zijn er van overtuigd dat wat zij bedenken ook maar uitvoerbaar moet zijn. De mogelijkheden van uitvoering worden verergerd door discussies over recht op privacy. Het gaat nu snel de kant op dat recht op privacy verward wordt met recht op frauderen en misdaad. Zie het gebeuren rond Syri waar die controle als bij voorbaat verdacht wordt weggezet. Zeker waar het om grotere bedragen gaat zal he volgen van de geldstromen wonderlijke zaken naar boven brengen. FTM kan daar gedegen onderzoek naar doen en dan blijkt het nodige niet goed te zitten.
G. Verbaas 3
j.a. karmanGJ van Broekhoven 9
G. VerbaasWat de rechtspraak eigenlijk aangeeft; politiek (regering en Kamers) regel de zaken eindelijk goed.
De rechtsstaat werkt wel, maar de politiek maakt zich er te vaak te gemakkelijk vanaf!
GJ van Broekhoven 9
G. VerbaasSebastiaan Brommersma 2
j.a. karmanVwb het inzicht in de mogelijkheden. Het beeld van het interview is gelijk aan het beeld dat andere expert vanuit andere invalshoeken schetsen. Er zijn veel en uitstekende mogelijkheden voor de inzet van technologie. Het probleem zit hem in de manier waarop deze nu worden ingezet. Complexe technologie wordt ingezet zonder dat men binnen de overheid i) doorheeft dat dit gebeurt (tot ministeries aan toe), ii) begrijpt hoe die technologie werkt en iii) onderhoud uitvoert (life cycle management) en controle van buitenaf niet goed mogelijk is. Als wij op die voet doorgaan, zullen de problemen verergeren en zal privacy inderdaad een remmend effect hebben op de ontwikkeling. Niet omdat privacy hieraan in de weg staat, maar omdat de gebruiker nog steeds onvoldoende waarborgen creëert om technologie toe te passen zonder deze te schenden.
j.a. karman 5
Sebastiaan BrommersmaHoe het ingezet wordt, dat wordt bepaald door mensen die daar onvoldoende ondergrond voor hebben.
Je constatering is terecht "Als wij op die voet doorgaan, zullen de problemen verergeren", alleen ik wijs naar het probleem waar de gebruiker (manager/beslisser) gelooft de technologie te begrijpen dan wel dat het voldoende is opdrachten uit te laten gaan.
Ik denk dat deze het aardig weergeeft: https://itexecutive.nl/architectuur/een-pleidooi-voor-verantwoord-digitaliseren/ "Veel business functionarissen weten wel degelijk wat ze willen met digitale informatie en digitalisering. Ze kunnen het alleen niet helder genoeg formuleren."
Wat volgt uit onvrede met een mismatch is het richten op zeer specifieke technologie en kleine details. Dat is niet werken aan de informatiestroom als kerntaak maar op bijzaken.
Neem nu de Agile hype, volledig gefocussed om afleveren van software. Wat je daarbij mist is het doel van de kerntaak. Ik vond deze heel goed naar de problematiek in de administratieve aanpak wijzen. https://www.allaboutlean.com/lean-administration/
Niels Keurentjes 2
Het storende is dat dat meteen het maximale kennisniveau is wat je in eender welke pijler van de Trias Politicas gaat tegenkomen. Rechters, volksvertegenwoordigers en kabinet, maar ook de managementlagen van de ministeries waar de echte uitvoerende macht ligt, hebben geen idee wat software is en hoe het werkt. Ten tijde van de invoering van de cookiewet heb ik nog aan de telefoon gezeten, namens de branchevereniging ICT, met de toenmalig portefeuillehouder namens de VVD. Hij was het 100% eens met dat de wet achterlijk was, al achterhaald voor hij ter stemming zou komen, niet praktisch na te leven was, en enkel een onbruikbaar internet voor Nederlandse content zou opleveren, maar verzuchtte al snel iets dat neerkwam op: "tja, ze hebben zich in de kop gehaald dat dit een goed idee is."
Een Minister van Digitale Zaken is een begin, maar gaat niks serieus oplossen. Want wie echt iets kan met computers werkt niet bij de overheid. Bij Facebook, Google en Microsoft werken programmeurs en systeemarchitecten die boven de Balkenendenorm verdienen, daar zit competentie, kennis en ervaring waar je niet tegenop gaat kunnen boksen. Wil je de overheid echt de 21e eeuw binnen trekken zal je een vehikel ergens moeten optuigen waar je ook de zware jongens van de IT-wereld binnen krijgt en houdt. Dat doe je niet met een lullig ambtenaarssalarisje op drie hoog in Den Haag.
Niek Jansen 9
Niels KeurentjesAls er één partij voorstander is van het gebruik of liever gezegd misbruik van ‘achterlijke’ wetten is het de VVD wel.
Ik denk daarbij aan de vele corruptie- en integriteitsschandalen binnen de partij maar ook aan de schending van internationaal recht door voorstander te zijn van de racistische, koloniale gewelddadige bezettingspolitiek van de Palestijnse gebieden door Israël. Ook is de VVD o.a. de partij, die de grootschalige roof van belastinggelden via Nederlandse brievenbusfirma’s geen voet dwars zet.
Nederland wordt overigens geregeerd door een meerderheid van politieke partijen die voor de gewelddadige bezetting van Palestijns gebied door Israël zijn met uiteraard weer de christelijke partijen.
Ook samen met gestaag groeiend extreem-rechts blijken die partijen
ook steeds gemakkelijk sympathie voor fascistoïde (ook Amerikaanse) geweldspolitiek op te kunnen brengen.
Lepe Rutte is de leider van fascistoïd Nederland, houzee!
Het is mij een raadsel hoe D66 daarmee kan gaan regeren.
GJ van Broekhoven 9
Niek JansenDat u Rutte ziet als de leider van fascistisch Nederland vind ik overigens enorme onzin.
Niek Jansen 9
GJ van BroekhovenGaza is de grootste openlucht gevangenis in de wereld. Uiteraard is daar verzet tegen of gaat u ook het verzet tegen de Nazi’s in WOII diskwalificeren ?
Overigens sloten de nazi’s ons niet collectief op.
Het land was al verdeeld vóór Rabin, waarin de grens was bepaald tussen Palestina en Israël en Palestina akkoord ging met 22% van voormalig Palestijns gebied. Maar Israël is daar niet mee tevreden en doet sindsdien aan landje-pik in bezet gebied wat zij nu betwist gebied noemt.
En dat er van een toenemend fascisme sprake is in Nederland olv Lepe Rutte is niet te ontkennen met een toenemende populariteit van extreem rechts en een medeplichtigheid van de rechtse partijen aan de gewelddadige politiek in het MO en m.n. ook in Israël.
Fascisme is voor mij een andere term voor imperialisme of kolonialisme, waarbij de kern is militair geweld als politiek middel om staten te onderdrukken.
GJ van Broekhoven 9
Niek JansenWel heeft u gelijk dat de Gazastrook een grote gevangenis is. Een gevangenis van Hamas, waarbij zij Fatah leden en haar burgers terroriseert.
Is Fascisme een soort stopwoord van u? Lijkt er tamelijk sterk op!
ben wellerdieck 4
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckU schrijft over de Arabische volkeren. Wat de meesten vergeten te melden; dat Jordanië destijds behoorlijk huisgehouden hebben onder de in dat gebied wonende Palestijnen. Lees; dat velen van hen over de bekende kling zijn gejaagd.
Dat is een probleem bij veel islamieten; dat broeders en zusters, onder de naam van de Koran, worden uitgemoord etc.
In Israël is daar stukken minder sprake van.
Terug naar Israël. Meen onverkort dat de enige agressor is Hamas. Hamas die overduidelijk een terroristische organisatie is, die net als Iran (sten en toeverlaat) een Islamitische dictatuur wil in het gehele Midden-Oosten.
ben wellerdieck 4
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckDus, uw visie is er eentje met grote oogkleppen op; alles wat niet in uw straatje past weg filteren; dan is uw wereld weer in orde.
Indien Hamas weg zou zijn, dan zouden er lang en breed afspraken zijn gemaakt.
ben wellerdieck 4
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckNogmaals herhaald; Hamas is terroristisch! En, indien ik uitga wat in de Koran staat gedraagt Hamas zich haram; een handelen wat een echte islamist ten strengste verboden is; 1. vermoorden politieke tegenstanders; haram, 2. onderdrukken eigen bevolking; haram etc.
ben wellerdieck 4
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckben wellerdieck 4
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckben wellerdieck 4
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckben wellerdieck 4
GJ van BroekhovenOnze MP noemde de raketbeschietingen van Hamas onacceptabel en sprak de steun van Nederland uit voor Israëls recht op zelfverdediging.
Dus implicerend dat Nederland de Palestijnen dat recht ontzegt.
GJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckben wellerdieck 4
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckben wellerdieck 4
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckNiek Jansen 9
GJ van BroekhovenNiek Jansen 9
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
Niek JansenHet is alom bekend dat Hamas een schrikbewind de Gazastrook voert.
Niek Jansen 9
GJ van BroekhovenOh ja ?Hamas wordt wel met overweldigende meerderheid door de Gazanen gekozen.
Het schrikbewind komt van Israël dat Gaza nu voor de 4e )keer plat bombardeert.
‘Een terrorist is iemand met bommen zonder een luchtmacht’, vind ik een treffende omschrijving maar we zijn nu wel erg aan het off-topic afdwalen, tot grote ergernis waarschijnlijk van Sebastiaan.
GJ van Broekhoven 9
Niek Jansenben wellerdieck 4
GJ van BroekhovenDat is een probleem bij veel islamieten; dat broeders en zusters, onder de naam van de Koran, worden uitgemoord etc.”
En bedoelt u daarmee dat die Arabische bevolking er zelf al zo’n puinhoop van heeft gemaakt dat wij met onze westerse waarden daar nodig orde op zaken moesten stellen? Was het weer met de beste bedoelingen en geheel belangeloos.
Heeft u wel eens op de atlas gekeken hoe die Arabische Staten eruit zien? Door Frankrijk en Engeland zijn de grenzen langs een lineaal getrokken. Dat geeft al problemen genoeg dacht ik zo. En wat deden Frankrijk en Engeland daar? Wie gaf ze het recht de boel daar te verdelen?
GJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckben wellerdieck 4
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckNiek Jansen 9
GJ van Broekhovenhttps://www.dewereldmorgen.be/artikel/2021/05/18/104-jaar-later-drukt-balfour-declaration-zijn-vreselijke-stempel-op-palestina/
En dat ook nog terwijl Palestina in 1917 nog geen Brits mandaatgebied was, wat het pas in 1922 werd.
Wat een imperialistische arrogantie!
Dus u haalt uw gelijk bij antisemieten, van Broekhoven!
Na WOII is dan de grootschalige gewelddadige etnische zuivering door vnl. O.Europese joodse immigranten pas goed op gang gekomen in Palestina, die tot heden toe doorgaat.
Allemaal de schuld van uw zondebok Hamas zeker, van Broekhoven ?!
GJ van Broekhoven 9
Niek JansenNiek Jansen 9
GJ van BroekhovenBij de eerste etnische zuiveringen na WOII werden 700.000 Palestijnen door joodse terroristen verdreven en voor een deel vermoord.
GJ van Broekhoven 9
Niek JansenOp 29 november 1947 nam de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties het verdelingsplan aan als resolutie 181. Nadat bekend was geworden dat resolutie 181 niet geaccepteerd werd door de Arabische delegaties, brak er een burgeroorlog uit tussen Joodse en Palestijns-Arabische gemeenschappen in het Mandaatgebied, waarbij ook de Arabische buurlanden betrokken raakten.
Enkele uren voordat het Britse mandaat officieel afliep riep de Joodse gemeenschap onder leiding van David Ben-Gurion op 14 mei 1948 de onafhankelijke staat Israël uit.[13] De burgeroorlog mondde uit in de Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948. De troepen uit omringende Arabische landen vielen Palestina binnen en bevochten de Israëlische troepen. Het Israëlische leger wist de Arabische troepen te verslaan. In deze oorlog veroverde Israël 78% van het grondgebied, waaronder West-Jeruzalem, aanzienlijk meer dan in het UN Verdelingsplan voor een Joodse staat was vastgelegd.
---
Kortom, uw visie in "ietwat" eenzijdig.
GJ van Broekhoven 9
Niek JansenVoor de staat Israël betekende dit dat deze een groter en minder onregelmatig gevormd gebied kreeg dan in 1947 was vastgesteld, maar voor de Palestijnen was de uitkomst desastreus. De overgebleven delen van Palestina waren bezet en later geannexeerd door Jordanië (de Westelijke Jordaanoever inclusief Oost-Jeruzalem) of door Egypte (de Gazastrook).
---
Kortom, Israël gewonnen, niet in de zee geduwd, en, de Arabische vrienden van de Palestijnen hebben hun land ingepikt.
Sebastiaan Brommersma 2
Niels Keurentjesben wellerdieck 4
Niels KeurentjesHet is de vraag of je zaken waar het wel en wee van de meeste mensen van afhangt wel in particuliere handen mag laten.
En aan die stimulus van onfatsoenlijk hoge salarissen zou ook eens een eind gemaakt behoren te worden. Zo’n “lullig ambtenarensalarisje” is meer dan genoeg en zou het maximum moeten zijn, meer is diefstal. Wat een financiële ruimte zou dat geven aan nuttige zaken voor iedereen! (Denk aan onderwijs, gezondheidszorg, kunst, openbaar vervoer enz.)
Niels Keurentjes 2
ben wellerdieckMet betrekking tot de salarissen benoem ik enkel de realiteit. Met een auto van 10k ga je geen formule 1 winnen, met een advocaat die 30k verdient win je geen hoger beroep tegen de Staat, met een IT'er in overheids-CAO leg je het de facto af tegen de zwaarste mensen van de commerciële IT wereld.
Daar mag je mee oneens zijn. Maakt het niet minder waar.
ben wellerdieck 4
Niels KeurentjesIk denk dat er in elk geval eens een maximuminkomen moet worden gesteld. Een basisinkomen zou een uitkomst zijn. Wat een zegen, iets moois of nuttigs te kunnen doen zonder er geld voor te hoeven vragen!
GJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckBuiten het voorgaande om; een probleem is dat de overheid meent dat indien zij iets willen, dit ook mogelijk is.
Een voorbeeld. Bij de invoering van de studiefinanciering, heeft een ICT systeem getest voordat deze kan worden ingevoerd. Dat is normaal; debugging. De 2e Kamer heeft van de regering op hoge poten geëist dat het meteen moet worden ingevoerd. De regering en de ict onderneming hebben aangegeven dat dit niet mogelijk is. Dus ingevoerd en bergen aan uitvoeringsproblemen tot gevolg.
Een ander voorbeeld. Bij toeslagen heeft Blokspoel het oude ict systeem van financiën weggegooid. Klein probleempje is dat een nieuw ict systeeem niet voorhanden is. Gevolg is bergen aan uitvoeringsproblemen.
Dus, de politiek; uitdrukkelijk ook de 2e Kamer moet zichzelf een spiegel voorhouden. Gezien het feit hoe de 2e Kamer dom aan het lullen is; het debat over de verkenning van Tjeenk Willink is een enorme aanfluiting, geeft wat dat betreft erg weinig hoop!
GJ van Broekhoven 9
Merk op dat de Algemene Rekenkamer over toeslagen vanaf 2005 t/m 2019 een hele berg aan rapportage naar de 2e Kamer gezonden heeft, waarmee de 2e Kamer mijns inziens tamelijk bedroevend weinig heeft gedaan.
Het is mijns inziens aan de 2e Kamer om meer met de aan haar verstrekte onderzoeksgegevens en informatie te doen, dan zij al veel te lang volstrekt te weinig heeft gedaan.
Daarnaast merk ik op dat de 2e Kamer van de overheid een effectieve, in de regel digitale dienstverlening eist, koppeling van tal van gegevens ook helemaal prima vindt. Zonder zich al teveel zorgen te maken over de gevaren die daarachter schuilgaan.
Meen dat de 2e Kamer al veel te lang haar grondwettelijke taken uit haar vingers laat glippen. Zich ondermeer uitend, dat de 2e Kamerleden blingbling bij elk incident van zich laten horen, belangrijker vindt dan zich echt te buigen over tal van echt belangrijke zaken; wetgeving, digitaal gebruik etc.
Indien ik de debatten van de nieuwe 2e Kamerleden zie, dan wordt ik daarvan ongehoord droevig.
Echte verandering vereist ook dat de 2e Kamer erkent dat zij een groot deel van het probleem is.
ben wellerdieck 4
Vrijheid = alles is geoorloofd als je er maar erg rijk van wordt.
Gelijkheid = een leugen.
Rechtvaardigheid = een leugen.
“Westerse waarden”, is dat niet de traditie van uitbuiting, kolonialisme en discriminatie?
GJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckWesterse waarden zien natuurlijk niet op uitbuiting etc.
Indien u zo in het vraagstuk staat, dan hoeft men nergens meer over te discussiëren om iets beter te laten worden.
Niek Jansen 9
GJ van Broekhovenhttps://williamblum.org/intervention-map.
En welke staten drukken slechts hun ‘bezorgdheid’ uit over de eindeloze misdaden die de racistische apartheidsstaat Israël pleegt tegen de Palestijnse bevolking ipv harde acties tegen dat Joodse kalifaat te eisen?
Het zijn de landen die steeds de wereld hun ‘westerse waarden’ opleggen zoals de VS, Nederland, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk.
ben wellerdieck 4
GJ van BroekhovenNiek Jansen 9
ben wellerdieckhttps://williamblum.org/books/killing-hope/
En men leze kort samengevat deze opsomming van misdaden van de VS en hun bondgenoten in de wereld:
https://williamblum.org/books/rogue-state/
Maar ondanks dat bljven Rusland en China in de westerse msm de grote ‘bedreiging voor de wereldvrede’, omdat zij onze ‘westerse waarden’ niet delen.
Hoe is dat toch mogelijk ?!
Zijn we in het westen dan gehersenspoeld?
Ik zou geen andere verklaring weten.
ben wellerdieck 4
Niek JansenVrijheid = het recht van uitbuiting.
Democratie = mogen kiezen wie gaat uitvoeren wat de lobby dicteert.
GJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckWat mij opvalt tegenwoordig dat er een beweging is om de geschiedenis uit te wissen / te herschrijven. Wat een foute ontwikkeling is meen ik. Uit de geschiedenis moet men lessen trekken.
Wat betreft de democratie in de VS daar maak ik behoorlijke kanttekeningen bij. In de VS gaat het meer om de show dan om de inhoud.
Niek Jansen 9
GJ van BroekhovenZo zouden alle presidenten en hun cronies van de VS sinds WOII berecht moeten worden voor oorlogsmisdaden en het beginnen van oorlogen zonder zelf bedreigd te zijn.
GJ van Broekhoven 9
Niek JansenHet tweede punt is een moeilijk punt.
Meen dat dit wat betreft president G.W. Bush verdedigbaar is, maar niet zal gebeuren.
Op persoonlijke titel meen ik dat president Trump, omdat deze overduidelijk doende is geweest; dat nog steeds is; de democratie om zeep te helpen.
Het gevaar van Trump is dat hij een bircher is, net zoals Baudet dat ook is. Een bircher is een aanhanger van de JBS (John Birch Association). Zij willen een overheid die het klassieke kapitalisme mogelijk maakt, waarbij de leiders blank zijn. Dit is de grootste bedreiging voor de wereld.
GJ van Broekhoven 9
Het zou de 2e Kamer echt sieren om zich erg snel, naast met de formatie, met echt belangrijke zaken te gaan bezighouden.
Heb ook de indruk dat teveel 2e Kamerleden een te afwachtende houding naar de regering toe innemen. Waarbij het op mij overkomt dat het haar allemaal niet aangaat.
Dit vind ik een erg slechte zaak. Net zoals ik dat in mijn eerdere bericht heb aangegeven verkwanselt de 2e Kamer hiermee haar grondwettelijke taken.
ben wellerdieck 4
Ieder mens is uniek, behalve ik, zei Herman Brusselmans.
GJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckEen ander probleem is dat de overheid ten onrechte meent dat men tijdens een lopend ICT project even tal van zaken kan wijzigen, dan wel, de invoering kan versnellen.
Een goed voorbeeld van het laatste punt. Bij de invoering van de Studiefinanciering hoort een ICT systeem. Een vriend heeft bij de onderneming gewerkt die dit systeem heeft gebouwd. Elk ICT systeem moet worden getest; debugging. Indien het werkt, dan vindt de release plaats. De 2e Kamer heeft van de regering geëist dat het ICT systeem moet worden ingevoerd. De ICT onderneming heeft geadviseerd dat niet te doen en de test af te wachten. De 2e Kamer heeft desondanks geëist dat het ingevoerd wordt; dus zo is geschied; met tal van uitvoeringsproblemen; logisch wat het ICT systeem is nog niet af.
Idem inzake de toeslagen. Blokpoel heeft het ICT systeem van de belastingdienst in de gracht gegooid. Maar een nieuw werkend ICT systeem is er niet; dus enorme uitvoeringsproblemen.
Blokpoel is ook fan van big data; alles kan via de ICT worden voorzien en voorspeld, Hoofddoel is winst behalen. Maar ook, om wat burgers te slachtofferen om boeven te vangen. Dit is een gotspe; overheidsorganen dienen vooraleerst rechtsstatelijk te handelen.
Ben daarom voorstander dat de ambtelijke top aansprakelijk gesteld kan worden; verplaatsing van de ministeriële verantwoordelijkheid naar hen toe, en ook, dat een ambtelijke top ambtenaar die over de schreef is gegaan, uit de ambtelijke dienst verwijderd dient te worden!
Jan Sinke 10
GJ van Broekhoven 9
Jan SinkeHet probleem is dat onder Balkenende de Algemene Bestuursdienst is ingesteld, vallend onder BZK. Voorheen zijn de top ambtenaren honkvast op een departement. Men heeft het verkocht dat het een "erg goed idee" is, indien de top ambtenaren na zoveel jaren gaan rouleren, dat is beter voor de departementen.
De echte reden is; de oude top ambtenaren hebben kennis van hun departement en hebben tegenspraak, wat niet op prijs is gesteld. Daarom heeft men u top ambtelijke sprinkhanen, die doen wat hen is opgedragen.
Jan Sinke 10
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
Jan SinkeIndien u kijkt welke top ambtenaren bij de dienst toeslagen hebben huisgehouden, en, men kijkt naar hun achtergrond en hun ambtelijke cv, dan wordt veel duidelijk.
Heb in het kader van de toeslagenaffaire wat bronnenonderzoek gedaan, waaruit voortvloeit dat mijn aanname meer dan redelijk waar (b)lijkt te zijn.
Top ambtenaar Leijtens die te goed is geweest voor de dienst; positief bedoeld, die is tegen het zere been van de dienst van de klus afgehaald en is naar elders gezonden. https://www.topics.nl/hoogste-ambtenaar-belastingdienst-op-zijspoor-gezet-apn4447925ad/?context=zoek%2F%3Fquery%3DHoogste%2520amb%E2%80%A6
Inzake Blokpoel;
1. https://decorrespondent.nl/2720/baas-belastingdienst-over-big-data-mijn-missie-is-gedragsverandering/83656320-f6e78aaf. Hij ziet het digitale wonder van de ICT als iets wat niets met een uitvoeringsorgaan van doen mag hebben.
2. https://www.topics.nl/directeur-belastingen-negatief-over-oudere-medewerkers-apn3051528ad/?context=zoek%2F%3Fquery%3DDirecteur%2520%E2%80%A6. Oudere werknemers van de belastingdienst moeten weg; want zijn niet kneedbaar.
Blokpoel heeft een soort van relatie met een vrouw binnen toeslagen gehad en heeft met haar op ICT gebied de broedkamer ontwikkeld. Doel is om middels ICT alles te sturen wat men wenst.
Jan Sinke 10
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
Jan SinkeOmdat de huidige top ambtenaren van klus naar klus vliegen, kunnen zij de dienst niet kennen, en, kunnen zij geen affiniteit met de dienst krijgen.
Gezien het feit wat die top ambtenaren bij de dienst toeslagen hebben uitgespookt, is maar één conclusie mogelijk; van hoger hand hebben zij opdrachten gekregen die zij hebben uitgevoerd.
Omdat de oude betrouwbaarheid van de top ambtenaren geen gegevens meer is, dienen die top ambtenaren aansprakelijk gesteld te kunnen worden voor hun (wan)daden. En, dient het oog mogelijk te zijn om hen, indien het te zot is, uit de ambtelijke dienst te verwijderen.
Alle ambtelijke top actoren werken onverkort voor de Ambtelijke Bestuursdienst.
GJ van Broekhoven 9
Jan SinkeBelastingvakbond NCF prijst Leijtens. ,,Hij dacht altijd in het belang van de gehele Belastingdienst en aan alle werknemers," aldus Van der Smissen. ,,De politiek wil echter iemand die één op één de wensen uit Den Haag uitvoert en stelt die houding niet op prijs. Waarschijnlijk dacht Leijtens de vrijheid en autonomie te krijgen om zijn werk te doen bij de Fiscus. Maar hij kwam bedrogen uit."
---
Hieruit vloeit mijns inziens voort wat ik initieel heb geconcludeerd.
Jan Sinke 10
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
Jan SinkeHet gaat hier niet om Rutte, niet over de VVD, maar dat het diametraal bij het laatste kabinet Lubbers is gaan veranderen; niet positief.
Kan die bestanden per email zenden indien u dat wenst?
Jan Sinke 10
GJ van BroekhovenNou ik ben geïnteresseerd in wat hier wordt besproken maar om er zelf nu in te duiken; daarvoor heeft het voor mij persoonlijk niet zo'n grote prioriteit t.o.v. andere zaken. Maar dank dat je het voorstelt.