Beeld © lecroitg, Pixabay

Gaat het staatsexamen voor financieel adviseurs van tafel?

De staat heeft twee jaar geleden de macht naar zich toegetrokken over de examens die financieel adviseurs moeten afleggen. De sector is er niet blij mee. Examens afleggen waarvan zij zelf het nut betwijfelen, vormen sindsdien een kostenpost van miljoenen. Uit onderzoek dat Follow the Money deed voor AM:Magazine blijkt dat er in stilte aan een plan wordt gewerkt om de verantwoordelijkheid voor de examens weer in handen van de sector te geven. Maar gaat dat lukken?

Financieel adviseurs en hun werkgevers waren vorig jaar grofweg twintig miljoen euro kwijt aan het afleggen van door de staat afgedwongen examens waarvan zij het nut sterk betwijfelen (ter vergelijking: aan de Autoriteit Financiële Markten moesten adviseurs en bemiddelaars vorig jaar 16,9 miljoen euro betalen). En daar balen ze van, want bijvoorbeeld accountants en advocaten mogen wél zelf de regie voeren over wie zij toelaten tot hun beroepsgroep en wat de regels zijn voor tussentijdse bijscholing.

Zwakke broeders

Ruim twee jaar geleden greep de overheid echter in bij de financieel adviseurs: er zouden te veel zwakke broeders zitten tussen de mensen die onder meer adviseren over hypotheken en verzekeringen die grote invloed kunnen hebben op de financiële situatie van consumenten, en waar in het verleden het nodige mee is misgegaan. En als de sector er zelf niet voor zorgt dat het niveau op peil is, dan moet de overheid het maar doen, zo was de redenering. Ook de plicht voor financieel adviseurs om tussentijds aan 'permanente educatie' te doen, was volgens critici meer verworden tot een poging om klaslokalen vol te krijgen en uren uit te zitten, dan om daadwerkelijk iets te leren. Daarom werd ook daar ingegrepen: de permanente educatie moet in principe een keer in de zoveel tijd worden afgesloten met een staatstoets, het PE-examen.

'Het examen zegt niets over vakmanschap'

Onder de financieel adviseurs wordt echter veel gemord over de miljoenenverslindende examens: Hoe kun je met alleen maar multiple choicevragen bijvoorbeeld de integriteit van een adviseur toetsen? En zijn de zeven verschillende examens (een voor hypotheken, een voor zorgverzekeringen, etc.) niet veel te breed? ‘Het is goed dat de overheid af en toe de peilstok in de sector steekt, maar het examen zegt niets over vakmanschap,’ zegt Chris Baelemans, directeur van opleidingsinstituut Dukers & Baelemans.

'Er zijn ongelooflijk veel specialistische functies, zoals bijvoorbeeld het verzekeren van infrastructurele werken, en daarbinnen dan weer het verzekeren van bruggen,' stelt Dik van Velzen van Nibe-SVV, een ander financieel opleidingsinstituut. 'Die specialisten moeten elke drie jaar examen ''schade zakelijk'' gaan doen met daarin vragen of er voor een elektrische fiets een aparte verzekering nodig is. Die mensen kunnen wel zinniger opleidingen volgen, maar banken en verzekeraars houden door de verplichte examens nauwelijks opleidingsbudget over.'

Nieuwe miljoenenmarkt

Hoewel de overheid voor de financieel opleiders dus een miljoenenmarkt heeft gecreëerd (zij nemen de examens af en vrijwel iedere deelnemer doet voor het examen ook nog een (online) cursus bij het opleidingsinstituut), zijn ook zij niet onverdeeld gelukkig met de door de overheid opgelegde examens. Een van hen, Lindenhaeghe, probeert daarom om steun te verwerven voor een nieuw opleidings- en examensysteem, zo blijkt uit onderzoek dat Follow the Money deed voor AM:Magazine. Meer over de inhoud van het plan, de reacties van branchegenoten en van de overheid op dat plan, en over de magere tijden die er aankomen voor de opleiders, staat in het nieuwe AM:Magazine van vandaag en is hier online te lezen.