Staatsschuld aflossen met goud?

2 Connecties
6 Bijdragen

Cyprus ziet een goudverkoop niet als voornaamste optie om zijn schuld te reduceren. Wat als Nederland, met zijn dikke voorraad, dat wel zou doen?

De Cypriotische schatkistbewaarder Harris Georgiades heeft de wereld vandaag laten weten dat de verkoop van 's lands goudreserves geen prioriteit is. Vorige week donderde de koers van het edelmetaal met dubbele cijfers naar beneden – mede doordat het gerucht ging dat Cyprus zijn goudvoorraad ter waarde van 400 miljoen euro van de hand zou doen om zijn bailout te financieren.

De bailout van de eilandstaat kost in totaal 23 miljard euro. Ongeveer 13 miljard van de noodoperatie moet het land zelf ophoesten, maar een verkoop van het staatsgoud ter waarde van 400 milljoen euro behoort niet tot ‘de belangrijkste of de zwaarwegendste opties’, zegt Harris, de minister van financiën van Cyprus.

Het zou overigens opmerkelijk zijn als een dergelijke uitverkoop de reden zou zijn van de recente koersval. Cyprus bezit zo’n 13,9 ton. Dat is slecht 0,045 procent van de totale goudvoorraad op deze planeet.

Nederland heeft een stuk meer van de glimmende grondstof in bezit. Namelijk 612 ton. De goudvoorraad van DNB was daarmee aan het begin van dit jaar 24,8 miljard euro waard, zo blijkt uit het jaarverslag van 2012.

Dat is ongeveer het equivalent van de Cyprus-bailout, maar ook van het (voorlopige) Nederlandse begrotingstekort in 2013. De vraag is dan natuurlijk nog wel of het merendeel van het goud nog netjes aanwezig is in de donkere kelders van de New York Fed. SP en CDA twijfelen daar namelijk aan, zo bleek uit Kamervragen.