
Standard Chartered schikte al voor 340 miljoen dollar met de New Yorkse toezichthouder, maar een softwarefout drijft de Britse bank nu weer terug in de armen van hun inquisiteur. Een boete van 100 miljoen hangt ze ditmaal boven het hoofd.
Standard Chartered werd in 2012 op de korrel genomen met betrekking tot het overtreden van de economische sancties tegen Iran. De bank hád geldstromen uit Iran moeten melden als ongebruikelijke transactie, maar in plaats daarvan gingen er interne memo’s uit met de instructie om de herleidbare informatie (naar Iran) juist te strippen. Amerikaanse toezichthouders kwamen vervolgens de fraude op het spoor en iemand met de bijnaam Ben ”long-arm-of-the” Lawsky dreigde met het intrekken van de bankvergunning in New York en binnen enkele dagen was er een schikking ondertekend van 340 miljoen dollar. Part of the deal was bovendien dat een onafhankelijke partij twee jaar lang het anti-witwasprogramma zou monitoren. Standard Chartered kreeg daardoor Ellen Zimiles van Navigant Consulting over de vloer. En deze voormalig openbaar aanklaagster constateert nu dat er softwarefouten zitten in het detectiesysteem van Standard Chartered.
Plaaggeest
Daardoor is de Britse bank weer in de houdgreep genomen door toezichthouder Benjamin Lawsky. Volgens een bron van Bloomberg loopt ceo Peter Sands de afgelopen weken de deur weer plat bij zijn grote plaaggeest Lawsky. De bank bevestigde vorige week de fouten in de software, die cruciaal is voor het detecteren van ongebruikelijke transacties. Standard Chartered waarschuwt dat er een aanvullende boete van 100 miljoen dollar in de lucht hangt en dat ze twee jaar langer Ellen Zimiles op de werkvloer moeten tolereren. Maar vervelender: ze moeten met terugwerkende kracht alle data doorpluizen op zoek naar niet-gedetecteerde verdachte transacties. ‘Dat gaat maanden duren,’ vertelde een anonieme bron tegen persbureau Reuters.Alle dollarclearings nóg een keer nalopen om de lijken uit de kast te halenDe ‘poortwachters’-software werd rond 2009 ingevoerd met als doel om verdachte transacties te herkennen en door te geven aan de compliance-afdeling. Vervolgens bepaalden zij of een ongebruikelijke dollartransactie wel of niet gemeld moest worden bij de toezichthouders. De software blijkt nu echter verkeerd te zijn afgesteld, waardoor er ten onrechte geen rode vlaggen zijn uitgedeeld. En dat kan volgens de anonieme bronnen van Reuters vervelende gevolgen krijgen. ‘Hoe meer malafide transacties er zijn goedgekeurd, des te waarschijnlijker wordt het dat Standard Chartered moet betalen.’ De Britse bank kan daardoor beginnen met het monnikenwerk om alle dollarclearings van de afgelopen jaren – SC voert 2 miljoen transacties per maand uit – nóg een keer na te lopen om de lijken uit de kast te halen. De bank zal volgens een Reuters-bron begin volgend jaar overstappen op een nieuw detectiesysteem.
1 Bijdragen
gast