
Screenshot uit een van de YouTube-video’s van Madelon Vos
STAP-budgetten: miljoenen subsidie naar wandelcoaches, edelsteentherapeuten en ‘Misss Bitcoin’ Madelon Vos
Informatie die werd opgevraagd via de Wet open overheid laat zien waar een deel van de 180 miljoen euro die bedoeld was om bijscholing te financieren via het STAP-budget, terecht is gekomen. Ene ‘Misss Bitcoin’ verdiende ruim 2 miljoen euro aan een online beleggingscursus, en opleidingsinstituut Civas streek ruim 4,9 miljoen euro op met cursussen edelsteentherapie, kindertekeningen analyseren en wandelcoaching. ‘STAP heeft zo te zien veel goudzoekers aangetrokken.’
- Het STAP-budget is de opvolger van de fiscale aftrek voor scholingsuitgaven: een regeling van 217 miljoen euro per jaar waarmee kosten voor een opleiding of studie van het inkomen konden worden afgetrokken. De nieuwe regeling bedraagt 200 miljoen, waarvan 180 miljoen voor de cursussen, en 20 miljoen uitvoeringskosten voor het UWV.
- Uit data die Follow the Money opvroeg blijkt de nieuwe regeling met grote problemen te kampen: handige marketeers zetten verdienmodellen op om zoveel mogelijk cursisten en daarmee geld te verwerven, opleidingen in de kwakzalverij worden vergoed door het UWV en opleiders die niet aan de voorwaarden van STAP voldeden, kregen miljoenen op hun rekening gestort.
- De bedragen die opleiders met STAP verdienden varieerden van 224 euro tot 27,9 miljoen. De twintig opleiders die het meeste geld binnen sleepten, kregen samen 58 procent van het hele budget voor 2022: ruim 105 miljoen euro.
- Bij het bedrijf van de 27-jarige ‘finanfluencer’ Madelon Vos volgden zo’n 2500 mensen dezelfde online videocursus. In deze cursus ‘technische analyse’ leren cursisten grafieken en historische informatie bestuderen om patronen te herkennen en voorspellingen te doen over de koers van de (crypto)aandelenmarkt. Dat leverde Vos een omzet van ruim 2 miljoen euro op.
- ‘Na een aantal maanden ervaring met het nieuwe systeem, is duidelijk dat verbeteringen op korte termijn nodig zijn om misbruik en oneigenlijk gebruik tegen te gaan en de regeling beter te laten aansluiten op de arbeidsmarkt,’ erkende minister Karien van Gennip van SZW (CDA) in een Kamerbrief van november 2022.
Een Vespa Sprint (ter waarde van 4000 euro), een iPhone 13 (1200 euro) of één Bitcoin (20 duizend euro): het is slechts een greep uit de prijzen die Madelon Vos vorig jaar aanbood aan mensen die vrienden en collega’s wierven voor haar bitcoin-cursus.
De 27-jarige YouTuber, presentator en voormalig columnist voor beleggersplatform IEX biedt haar online lessen in beleggen – ‘toepasbaar op álle assets: crypto, goud én aandelen’ – ‘gratis’ op haar website aan. Het lesgeld van de cursisten wordt door de overheid betaald. Per deelnemer krijgt Misss Bitcoin, zoals Vos wordt genoemd, 897 euro subsidie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). In totaal verdiende Vos zo in vier maanden tijd ruim 2 miljoen euro, blijkt uit data opgevraagd via de Wet open overheid (Woo).
In de cursus, die bestaat uit 10 uur en 27 minuten aan videomateriaal, doet Vos een boekje open over ‘technische analyse’: grafieken en historische informatie bestuderen om patronen te herkennen en voorspellingen te doen over de koers van de aandelenmarkt. ‘Technische analyse’ werd door The Economist omschreven als ‘financiële astrologie’.
Daarnaast krijgen cursisten nog een jaar lang ondersteuning binnen de ‘community’, staat op de website van Vos. Doordat alles online staat, kon de YouTuber in 2022 aan ruim 2500 cursisten ‘lesgeven’.
Jezelf ontdekken in Parijs
De miljoenensubsidie kreeg Vos via het programma Stimulering Arbeidspositie, beter bekend als het STAP-budget: een subsidieregeling waarmee iedere Nederlander eenmalig een bedrag van maximaal duizend euro kan aanvragen voor bijscholing. Iedereen tussen de 18 jaar en AOW-leeftijd kan een STAP-budget aanvragen. In 2022 werd er ruim 180 miljoen euro voor uitgetrokken en maakten zo’n 215.000 mensen gebruik van de regeling. Het UWV, belast met de uitvoering van STAP, betaalde dat geld rechtstreeks aan de opleiders.
Het STAP-budget is de opvolger van de fiscale aftrek voor scholingsuitgaven: een regeling waarmee kosten voor een opleiding of studie van het inkomen konden worden afgetrokken. ‘Het kabinet meent dat het STAP-budget voor meer mensen toegankelijk is dan zijn voorganger,’ staat in een Kamerbrief van februari 2022. ‘De aanvraag is minder complex, de burger hoeft geen scholingskosten voor te schieten en een eigen bijdrage is enkel vereist voor scholing die meer kost dan 1.000 euro.’
Het UWV had toen al opgemerkt dat een beperkt aantal opleiders een relatief groot beslag op het STAP-budget legde
Maar al na enkele maanden bleek het STAP-programma niet vlekkeloos te werken: ‘Jezelf ontdekken in Parijs? Het kan op kosten van de overheid,’ kopte RTL Nieuws in augustus 2022. Het STAP-programma zou bol staan van cursussen die weinig tot niets met een loopbaan van doen hebben: van cursussen in reiki tot een opleiding in dropshipping en ‘leren manifesteren’. Bovendien gooiden opleiders hun lesgeld sinds de aanvang van het STAP-programma aanzienlijk omhoog, onthulde RTL Nieuws ruim een week later.
‘Na een aantal maanden ervaring met het nieuwe systeem, is duidelijk dat verbeteringen op korte termijn nodig zijn om misbruik en oneigenlijk gebruik tegen te gaan en de regeling beter te laten aansluiten op de arbeidsmarkt,’ erkende minister Karien van Gennip van SZW (CDA) in een Kamerbrief van november 2022.
Het UWV had toen al opgemerkt dat een beperkt aantal opleiders een relatief groot beslag op het STAP-budget legde. ‘Het gaat hierbij onder meer om opleidingen met een grote online component. Voor deze opleiders is het aantrekkelijk stevig in te zetten op marketing en een groot aantal deelnemers te werven, omdat de extra kosten bij een groter aantal deelnemers beperkt zijn’, schreef de uitvoeringsinstantie in een evaluatie.
De grootste opleiders
Uit data die Follow the Money opvroeg, blijkt dat de 181 miljoen euro van het STAP-budget bij 1175 verschillende opleiders is beland. De bedragen die ze daarmee verdienden, varieerden van 224 euro tot 27,9 miljoen euro. De twintig opleiders die het meeste geld binnen sleepten, kregen samen 58 procent van het hele budget voor 2022: ruim 105 miljoen euro.
Het in Panningen gevestigde NHA Opleidingen is de grootste ontvanger van de bijscholingsgelden: in totaal ontving het 27,9 miljoen euro, 15 procent van de totale pot. Zo’n 38 duizend mensen volgden een van de 460 STAP-cursussen van het particuliere opleidingsinstituut. Verreweg de meeste cursisten kozen voor een bijscholing van duizend euro of minder, slechts 21 procent volgde een opleiding boven die grens (en moest dus zelf bijbetalen).
Bij concurrent Laudius volgden slechts 164 van de 14.210 cursisten een STAP-opleiding waarvoor werd bijbetaald. Slechts 7 van hun 244 STAP-cursussen kosten meer dan duizend euro.
In oktober trok het ministerie van SZW de accreditatie Van TalentFirst Nederland, ook in de top 10, voor STAP-opleidingen in. Vier cursussen zouden niet voldoen aan de voorwaarden van het STAP-budget, bijvoorbeeld omdat het om een loopbaantraject zou gaan in plaats van scholing. Van drie andere cursussen wilde het ministerie achtergronddocumentatie inzien, die TalentFirst heeft aangeleverd.
Op de vier cursussen die inmiddels niet meer uit het STAP-budget mogen worden betaald, haalde het bedrijf 1,5 miljoen euro omzet
In een kort geding werd het ministerie deels door de rechter teruggefloten: SZW had voor slechts vier van de zeven cursussen voldoende gemotiveerd waarom die niet aan de STAP-voorwaarden voldeden. De drie andere cursussen zouden na inzage van de achtergronddocumenten wel zijn toegestaan.
Op de vier cursussen die inmiddels niet meer uit het STAP-budget mogen worden betaald, haalde het bedrijf 1,5 miljoen euro omzet, 40 procent van TalentFirsts STAP-omzet. De drie cursussen die in aangepaste vorm werden toegestaan, brachten 1,8 miljoen euro op voordat ze aan de regels voldeden.
TalentFirst is overigens van mening dat een van de vier trainingen die nu zijn geweerd, de training Carrièreboost, wel aan de regels voldoet. Hierover is het bedrijf in bezwaar gegaan bij SZW. ‘Het ministerie beweert dat dit een loopbaantraject is, met meer dan 50 procent coaching, wat niet mag volgens de STAP regels. Het programma bevat echter 20 uur online leren en slechts 2 uur coaching’, laat directeur Huub van Zwieten weten.
Gratis dronepiloot worden
De crypto-academie van Madelon Vos staat als opleider op de elfde plek, maar haar technische analyse trok als cursus veruit de meeste deelnemers. Ze had daarvoor dan ook een affiliate marketing-model op touw gezet.
Wie een nieuwe cursist aanbracht, kreeg 100 euro uit het STAP-budget van de nieuwkomers. De rest van de subsidie ging direct naar Vos. Bij meerdere verwijzingen kon je ook kiezen voor gadgets: een Vespa Sprint bij 100 nieuwe inschrijvingen, Airpods bij 5 en één bitcoin bij 200. Vos laat Follow the Money weten met die marketingstrategie te zijn gestopt nadat GroenLinks-Kamerleden Senna Maatoug en Lisa Westerveld er op 23 december Kamervragen over stelden.
Bijscholing in sectoren die met personeelstekorten kampen, blijft ver achter bij sectoren waar het tekort minder nijpend is
Hoewel het STAP-programma uitdrukkelijk niet bedoeld is voor hobby-achtige cursussen staan er veel cursussen en opleiders tussen waarbij de link met de arbeidsmarkt niet direct helder is: zo ging er 225 duizend euro naar de Drone Flight Academy, 494.778 euro naar HypnoWorld en 298.605 euro naar de Academie voor Chinese Geneeswijze.
Opvallend feit: bijscholing in sectoren die met personeelstekorten kampen, blijft ver achter bij sectoren waar het tekort minder nijpend is. De meeste bijscholing vindt plaats in (digital) marketing en sales (19,1 miljoen euro), het coaching-circuit (19,1 miljoen euro) en uiterlijke verzorging (8,3 miljoen euro).
Slechts een handvol cursisten gebruikte het STAP-budget voor bijscholing binnen de zorgsector of het onderwijs, terwijl liefst een op de vijf aanvragers volgens een eerste evaluatie van de regeling in de zorg werkt.
Grootste kwakzalver
Het STAP-programma is de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) een doorn in het oog. Ze nomineerde minister Van Gennip voor de Meester Kackadorisprijs voor de grootste kwakzalver van 2022. ‘We hebben veel meldingen gekregen over het grote aantal kwakzalvers tussen de STAP-opleiders,’ zegt Catherine de Jong, anesthesioloog en voorzitter van de VtdK.
‘Mensen denken: ik word homeopaat, neurolinguistisch programmeur of orthomoleculair therapeut, of een ander beroep waar geen enkele wetenschappelijke basis voor bestaat. Dat blijkt dan in de praktijk niet zo makkelijk. Maar wat wél kan is een cursus geven met het STAP-budget,’ zegt De Jong. ‘Ze adviseren hun klanten dan om een STAP-budget aan te vragen en gooien hun prijzen omhoog. Een enorm verdienmodel.’
Een van de opleiders waarop de vereniging doelt, is het in Haarlem gevestigde Civas, met een totale subsidie van ruim 4,9 miljoen nummer 6 op de lijst. Civas ontving geld voor een waslijst aan opleidingen, waaronder orthomoleculair therapeut (552.450 euro), geweldloze communicatie (16.705 euro), kindertekeningen analyseren (10.300 euro) hypnotherapie (31.465 euro), aura- en chakrahealing (12.305 euro), mental coach (50.505 euro), stiefgezin-coaching (5.970 euro), edelsteentherapie (19.240 euro), wandelcoach (99.195 euro), aromatherapie (20.430 euro) en innerlijk kind-therapie (47.755 euro).
Omstreden therapie leren op kosten van STAP
Maar ook kleinere aanbieders van ‘alternatief medische’ cursussen hebben een graantje kunnen meepikken uit het STAP-budget. Neem de opleiding tot neurofeedback-trainer bij de Neuro Academy, gevestigd in een rijtjeshuis in het Zuid-Hollandse dorpje Monster. Het bedrijf, opgericht door voormalig communicatieadviseur Agnes Oosterveen, ontving ruim 37 duizend euro aan STAP-geld. ‘Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek,’ staat op de website.
‘Het klinkt misschien woest aantrekkelijk, ‘hersengolven’, bliepjes en piepjes als panacee voor alles, maar bewezen is het niet’
Neurofeedback is een omstreden therapie waarbij deelnemers elektroden op hun hoofd krijgen en hun eigen hersengolven op het beeldscherm kunnen zien. Hierdoor zouden ze leren controle te krijgen over die hersenactiviteit. Rudolf Ponds, neuropsycholoog bij het Amsterdam Universitair Medisch Centrum, kijkt verbaasd naar de subsidie. ‘Neurofeedback bestaat al tientallen jaren in Nederland, maar mist nog steeds elke wetenschappelijke basis,’ zegt Ponds. ‘Het klinkt misschien woest aantrekkelijk, ‘hersengolven’, bliepjes en piepjes als panacee voor alles, maar bewezen is het niet.’
Door het gebrek aan onderbouwing van de methode besloot het toenmalig College voor Zorgverzekeringen (CVZ) in 2008 neurofeedback niet meer te vergoeden.
Maar na een vierdaagse training bij Oosterveen zouden de cursisten anderen van allerlei mentale problemen kunnen verlossen, staat op de website van de Neuro Academy: depressies, angststoornissen, ADHD en langdurige stressklachten. Bovendien is de cursus voor iedereen toegankelijk: er is geen voorkennis vereist, en na de training kunnen cursisten ‘direct aan de slag als neurofeedbacktrainer’.
Met de kritiek op neurofeedback is Oosterveen het niet eens. ‘We zijn pioniers. Nederland loopt gewoon een beetje achter. Kinderen krijgen overal medicatie voor, maar daar worden ze zombies van. Voorkennis is voor mijn training niet nodig, want tegenwoordig doet de apparatuur alles. Het is eigenlijk niet anders dan een sporthorloge. Neurowetenschappers mogen hun eigen mening hebben, ik heb de mijne.’
‘Ik ben stomverbaasd dat hier zo makkelijk overheidsgeld naartoe gaat. STAP heeft zo te zien veel goudzoekers aangetrokken’
Eén van de cursisten van Oosterveen behandelt inmiddels zelf kinderen, jongeren en volwassenen met neurofeedback in haar praktijk Tuin van Wijsheid, vertelt ze aan de telefoon. ‘Onderzoek naar neurofeedback staat nog in de kinderschoenen. Maar als je altijd op de wetenschap moet wachten, blijf je bezig. Ik zie in mijn praktijk dat het werkt, dat is veel belangrijker.’
Klinisch neuropsycholoog Ponds is van mening dat dergelijke cursussen schadelijk kunnen zijn voor degenen die later door de cursisten worden ‘behandeld’. ‘Als je in de werking wil geloven, en je voelt je er beter door, wie ben ik dan om het tegen te houden,’ zegt de wetenschapper. ‘Maar dat ligt anders wanneer het gaat om toepassingen bij aandoeningen zoals ADHD, depressies en angststoornissen. Dan kun je echt brokken maken. Ik ben stomverbaasd dat hier zo makkelijk overheidsgeld naartoe gaat. STAP heeft zo te zien veel goudzoekers aangetrokken.’
Correctie 6 januari, 11:00: in een eerdere versie stond ten onrechte dat 13 procent van de omzet van TalentFirst uit goedgekeurde STAP-cursussen kwam. Die passage hebben we verwijderd.
Update 6 januari, 17.00: (1) De genoemde bedragen zijn aanvragen van burgers die door het UWV zijn goedgekeurd. STAP-opleiders konden de bijbehorende subsidie voor aanvang van de cursus als voorschot aanvragen, maar het is mogelijk dat een deel wordt teruggevorderd: bijvoorbeeld omdat cursisten uiteindelijk toch niet aan de cursus zijn begonnen. (2) In de data van het UWV stonden een aantal dubbelingen. Deze zijn verwijderd en de tekst is op relevante punten aangepast.
Vos zegt van mening te zijn dat de opleiding ‘technische analyse’ goed past binnen het STAP-budget. ‘De cursist krijgt de kans zijn of haar passie te ontdekken. Het is de bedoeling dat hij of zij hierna de basis heeft om met technische analyse aan de slag te gaan binnen de financiële sector.’
De YouTuber stelt dat het bedrag van twee miljoen euro niet klopt. ‘Hoeveel het precies is zou ik even moeten opzoeken, maar dit is echt aan de hoge kant.’ Ook wil ze benadrukken dat ze niet de enige achter het bedrijf is. ‘Ik heb ook werknemers die ik moet betalen.’
Over de affiliate marketing-strategie zegt Vos: ‘We hebben goed nagedacht over wat bij ons past. We wilden geen advertenties plaatsen en hebben een sterke community. Daarom hebben we gekozen voor affiliate marketing. Maar nadat er Kamervragen over werden gesteld, hebben we ervoor gekozen dit niet meer te doen.’
Vos is blij met het STAP-programma: ‘Ik vind het prachtig dat mensen die het niet kunnen bolwerken nu wel mijn cursus kunnen volgen.’
Mede-eigenaar en directeur van Drone Flight Academy Roel van der Wal laat Follow the Money weten dat het niet om een hobby-achtige cursus gaat. ‘De drone-industrie is een van de snelst groeiende markten, waarbij de toepassingen uiteenlopen van fotograaf tot bouwkundig ingenieur. De opleidingen die wij geven zijn erkend door de overheid en zorgen er direct voor dat mensen met drones hun arbeidsproductiviteit en daarmee hun arbeidsmarktwaarde kunnen vergroten.’
161 Bijdragen
Jacob Verloop 1
Daarnaast natuurlijk eindeloos brak dat NL hier zo mee omspringt. Alle verveelde zweefteven (en reuen, voordat je gecancelt wordt 😉) en goudzoekers inderdaad zijn weer los gegaan. Hopelijk dichten ze dit gat snel, bv door te stellen dat de subsidie niet meer dan 25% van het totaal mag uitmaken.
Overigens, wat was er mis met de fiscale aftrekpost? Daar werkte die ook pas vanaf een bepaalde ondergrens, dus sluit je dit soort hobbypraktijken ook alvast uit, en naarmate je minder verdient, lag die ondergrens ook lager. Dat is nou een voorbeeld van wél een doordachte maatregel, maar die stamt dan ook van veel langer geleden...
doe die 180 naar de sociale advocatuur zou ik zeggen.
Elise Bakker
Jacob VerloopW. Baars 3
Elise BakkerAlice ter Meulen
W. BaarsW. Baars 3
Alice ter MeulenDon Che Del Nirvana
Alice ter MeulenNienke Nieuwenhuis
W. BaarsMaar goed, ik vergeet vast dat de belastingdienst een tekort aan mensen heeft :-(
W. Baars 3
Nienke NieuwenhuisDaniël Blok 2
Elise BakkerDe inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Eveline Bernard 6
Elise BakkerTanja de Waal
Elise BakkerHet idee van een stap budget is geen slechte om (na)scholingsongelijkheid kleiner te maken. Of mensen die van carrière willen wisselen dmv deeltijd studies. Niet iedereen kan 500 euro ophoesten.
Alice ter Meulen
Jacob VerloopRenée van Bijsterveld
Alice ter Meulenen domheid/gebrek aan inlevingsvermogen
Vincent Huijbers 9
Een belangrijkere vraag lijkt mij hoe een overheidsmaatregel (een aanpassing van een eerdere) tot dit soort uitwassen kan komen? Wat is het mechanisme daarachter? Het kost geen enkele moeite om op de website van de grootste aanbieders uit te vinden dat het verdienmodel om deze subsidie heen is gecreëerd.
Hoe wordt gewaarborgd dat deze subsidies aan een relevante en kwalitatief goede opleiding wordt besteed? Wat zijn de voorwaarden waaraan een opleider/opleiding moet voldoen? Is er een meetbare doelstelling die met deze maatregel kan worden bereilkt? Hoe is deze beleidswijziging tot stand gekomen? Was er voor gelobbyd? Ik ben bijvoorbeeld wel benieuwd naar de motivatie van de rechter die geen grond zag in de bezwaren van het ministerie. Dat kan duiden op dat de voorwaarden nogal ruim te interpreteren zijn?
Veel vragen. Maar het irriteert me dat dit soort beleid wordt gemaakt. Dáár zou de nadruk op moeten liggen. Dat er vliegen op een strooppot afkomen is al door de gebroeders Grimm goed gedocumenteerd. Maar waarom faciliteert onze overheid dit?
Remy Koens 2
Vincent HuijbersKitty Kilian
Remy KoensOok de manier waarop je het Stap-geld moet krijgen is absurd: elk kwartaal kun je bellen, maar de lijnen zijn overbezet.
Johan Koning
Kitty KilianNienke Nieuwenhuis
Kitty KilianVincent Huijbers 9
Remy KoensDeze regeling kan voor veel mensen van waarde zijn maar lijkt door de uitvoering zijn doel én kwaliteit te verliezen. Daarbij heb ik mijn bedenkingen bij de gekozen vorm waarbij op enkele momenten per jaar een run op deze subsidie wordt georganiseerd. Velen grijpen daardoor naast de subsidie want de pot is dan leeg. Ook hierin zie je een ontwaarding van het doel.
Jurjen Bruins
Vincent Huijbersmaar kijk eerst eens naar het specifieke percentage van deze in de titel genoemde opleidingen als edelstenentherapie en wandelcoach, resp. máár 0,4% en 2% van de totale omzet van opleider CIVAS, van de totale 5 miljoen. (aldus ik kan opmaken uit de info in dit artikel).
waarom worden ze dan wel genoemd in de titel?
omdat het natuurlijk verontwaardiging oproept. en uw reactie.. en nu weer mijn reactie óp uw reactie, vanuit verontwaardiging op dit lekker aangedikte ophef- oproepende artikel /-:
John Janssen 4
Jurjen BruinsJurjen Bruins
John JanssenVincent Huijbers 9
Jurjen BruinsHier heeft u gelijk in. Daarom werd dit onderwerp vanmorgen ook lacherig op de radio besproken. Het leidt af van waar het om moet gaan.
Waar ik in mijn reactie vraagtekens bij zet is het verdienmodel dat rondom deze subsidie is gecreëerd door vooral grote partijen die opleidingen en cursussen aanbieden. Bekijk hun websites maar eens.
Daarnaast vraag ik me af of de vorm waarin deze pot met geld verdeeld wordt de juiste is. Binnen enkele uren wordt een budget via een website van het UWV verdeeld volgens het principe wie het eerst maalt.
Voor zowel de gebruiker als aanbieder lijkt het systeem vooral ingericht op het verkrijgen van subsidie. Is dit echt de meest doelmatige manier is waarop dit geld, een tegemoetkoming in het volgen van (bij)scholing, besteed kan worden?
Vincent Huijbers 9
Jurjen BruinsLiesbeth Bos
Remy KoensDaarnaast hoorde ik dat iemand in opleiding was voor verpleegkundige en daarvoor de kosten aftrok. Nu met de nieuwe regeling grijpt ze steeds naast de subsidie maar kan ze ze kosten ook niet meer aftrekker. Daardoor moest ze stoppen met een opleiding die maatschappelijk heel relevant is. Zonde!
R. Eman 8
Liesbeth BosUw vraag om aandacht te besteden aan mbo-onderwijs vind ik echter wel degelijk relevant. Ook de opleiding verpleegkundige, zoals het voorbeeld wat u geeft, is mijns inziens zeker relevant. Zoals ik het nu begrijp/lees is de aftrekpost voor opleidingen nu omgezet naar een subsidieregeling voor cursussen. Tussen opleiding en cursus zit in mijn ogen ook een groot verschil.
W. Baars 3
R. EmanR. Eman 8
W. BaarsW. Baars 3
Vincent HuijbersSM vDongen 2
Vincent HuijbersMaar dat wordt dan gebruikt door een belangengroep om nieuw beleid door te voeren waarvan al bij voorbaat duidelijk is dat het de problemen niet echt oplost maar wel voor veel nieuwe problemen gaat zorgen.
Denk aan de hervormingen in jeugdzorg, denk aan de nieuwe Pensioenwet.
Er wordt niet getest, er wordt niet geleerd, er wordt niet naar andere landen of naar de geschiedenis gekeken, er worden geen opties tegen elkaar afgewogen, er wordt alleen maar geluisterd naar de belangengroep die kritiek wegzet als 'negativiteit'
Jan hein Van Drogenbroek 1
Co Stuifbergen 5
Jan hein Van DrogenbroekVincent Huijbers 9
Co StuifbergenLie Van Schelven
Co StuifbergenR. Eman 8
Jan hein Van DrogenbroekSM vDongen 2
Jan hein Van DrogenbroekJan hein Van Drogenbroek 1
SM vDongenHannie Groen 5
Vivo Vivo
Hannie GroenJacob Verloop 1
Vivo VivoHannie Groen 5
Vivo VivoCo Stuifbergen 5
Hannie GroenIedereen krijgt een week om aanvragen in te dienen, daarna wordt geloot.
Misschien niet perfect, wel eerlijk voor mensen met onhandige werktijden.
André Ockers 1
Hannie GroenSM vDongen 2
Hannie GroenUiteindelijk weten mensen toch zelf het beste waar hun kansen liggen qua interesses en opleiding-potentieel. En de investering in tijd die een student moet doen blijft een barrière tegen lichtzinnige nutteloze opleidingen.
Als de opleiding toch al wordt gegeven zijn de marginale kosten van een extra student beperkt: beetje meer nakijken, beetje meer tijd bij de decaan.
Nu ben je als werkeloze die zich wil omscholen aangewezen op losse projecten (van UWV en werkgevers) waarin heel specifieke opleidingen worden bekostigd. Zoals in de ICT of de verzorging.
Hannie Groen 5
SM vDongenW. Baars 3
SM vDongenRob de Vogel
Hannie GroenW. Baars 3
Ype van Woersem 2
W. BaarsLeon van Leersum
Ype van WoersemCo Stuifbergen 5
W. BaarsEn dat geldt ook voor beroepen waarin geen schaarste is.
Maar als de overheid 100% van een opleiding betaalt, mag hij natuurlijk wel bepalen welke opleidingen ervoor in aanmerking komen.
Eveline Bernard 6
Co StuifbergenCo Stuifbergen 5
Eveline BernardDat staat los van de vraag of wenselijk is dat mensen geld uitgeven aan een cursus / auto / computer.
Hannie Groen 5
W. BaarsWalter Boer 3
Johan Koning
Walter BoerHans Winter
Walter BoerWalter Boer 3
Hans WinterKas vV
Walter BoerBernie Thepass
Kas vVWie bij de overheid verzint toch zo'n actie, zonder randvoorwaarden die dit soort opportunisme ( anderen zullen het vast en zeker slim ondernemerschap noemen ) goed en vakkundig uitsluiten, zodat de bedoelde subsidies terecht komt waar het terecht moet komen.
Eerlijk ( en veel ) geld verdienen, daar is niets verkeerd mee. Maar op een "slimme" doch opportunische wijze NL belastinggeld uit de maatschappij trekken welke werkelijk op een veel betere manier had kunnen worden gebruikt dan alleen het individu te spekken, daar mag je gerust wat langer over na denken en daar dan met wijsheid de juiste beslissing in nemen door er afstand van te nemen. Ik wens haar veel wijsheid toe....
SM vDongen 2
Bernie ThepassJan Sinke 10
Kennelijk is onze samenleving zo complex dat er dus meer behoefte is aan coaches.
Toch maar STAP-budget van extra regels voorzien of juist afschaffen? m.i. terug naar vorig systeem dat opleidingskosten fiscaal aftrekbaar zijn. Ik denk dat de opleidingsbehoefte tot o.a. Reiki en coaches dan ook snel opdroogt.
Co Stuifbergen 5
Jan SinkeArthur Venis 3
Co StuifbergenEn zoals Rutte zei: “als het je hier niet bevalt, dan pleur je maar op. “ Laat dat nu precies zijn waar ik mee bezig ben.
R. Eman 8
Arthur VenisArthur Venis 3
R. EmanMaar als het gaat om bijvoorbeeld de cursus technische analyse is de drijfveer voor de cursisten waarschijnlijk om zo snel mogelijk rijk te worden op de beurs. Op zich niks mis mee, ware het niet dat het zo niet werkt.
Maar vermoedelijk is het toch ingegeven door het idee dat het “gratis” is. En dat is wat mij stoort aan dit type “stimulering”. Het brengt niets, dat is wat bij mij blijft hangen als ik het artikel lees. Wellicht een beetje sturend geschreven maar desondanks zit er wel een boodschap in. Toch?
Tot slot, in dit geval reken ik mezelf even niet onder “wij” terwijl ik bij het betalen van belasting onder verplichting wel bij “wij” - of is het dan “ons”? - hoor.
R. Eman 8
Arthur VenisArthur Venis 3
R. EmanIk begrijp werkelijk niet hoe het kan bestaan dat “Den Haag” inmiddels in vrijwel alles zo naïef is door telkens met dit soort “oplossingen” op de proppen te komen. Want laten we wel zijn, het feit dat “wij” blij zijn met “gratis” pipo-de-clown cursussen wordt dan toch gevoed door dit soort gedrochten.
En ja, op het grote geheel is het wellicht klein bier, maar tel al die hobbyprojectjes bij elkaar op en je hebt een leuk budget om iets nuttigs mee te doen. Gedane beloften een keer nakomen bijvoorbeeld.
R. Eman 8
Arthur VenisJan Sinke 10
Arthur VenisHannie Groen 5
Arthur VenisArthur Venis 3
Hannie GroenJan Sinke 10
Co StuifbergenSM vDongen 2
Jan SinkeOnzin-cursussen waren er altijd al, het STAP-budget heeft het wel makkelijker gemaakt om even een paar webinar bij elkaar te flansen en daar dan €1000/persoon voor te rekenen.
Jan Sinke 10
SM vDongenJohn Janssen 4
De dame in kwestie heeft waarschijnlijk gedacht; "de arbeidsmarkt zit op slot, vooral in de bouw hoor ik van collega de Jong, dus voorruit ik gooi een pakket cursusvergoeding/toelage bij het UWV over de schutting. "Iets met edelstenen vergoeden we ook, want als je daarmee flink gaat wrijven schijn je vanzelf te kunnen metselen"!
Bij het UWV zijn ze wel gewend dat iedere nieuwe ploeg bewindvoerders iets nieuws verzinnen, of een bestaande regeling volledig door elkaar gaan husselen, waardoor toch al fragiele IT systemen 20% van de kostbare tijd vastlopen. Poppetjes hebben ze ook niet genoeg, dus de 'kannibaal methode' toegepast op andere afdelingen om deze geweldige STAP voor de Nederlandse mensheid te realiseren.
Je moet het wel dusdanig grotesk samenvatten, want het is weer ouderwets halfbakken en in de haast uitgevoerd. Stel je voor dat men, in dit geval van Gennip, suggereert dat er eerst eens goed gekeken gaat worden naar een toetsing criteria, wat is nodig, wie komt daarvoor in aanmerking, wat is daarvan het track record, hoe meten we de effectiviteit van de regeling?
Prachtig weer, laag zonnetje, who cares?
Karolijne Bauland 8
John JanssenIn 2016 was ik klaar. Maar 'ploseling' was mijn beroep om onduidelijke redenen niet meer kansrijk ondanks voortbestaand lerarentekort. Kosten voor de belastingbetaler: 3000 euro. Voor mij persoonlijk: vele uren zelfstudie en scholing én 4 uur x 40 weken onbetaald werken. Dat laatste vond ik overigens niet zo erg. Het was immers mijn eigen wens.
Wat ik wel erg vond: het gemak waarmee de spelregels (door de overheid) in opdracht van UWV en werkgevend Holland kunnen worden aangepast.
Enrico Poort
Co Stuifbergen 5
Daarmee worden mensen met die zelf hun werktijden mogen indelen (of kantoorbanen hebben) bevoordeeld.
Terwijl de overheid net zo goed mensen 2 weken de tijd kan geven om aanvragen in te dienen, en dan loten kan als zo nodig een numerus fixus moet gelden.
Zo doen we het ook bij universitaire opleidingen.
Maar in feite is zo'n beperking raar: als opleidingen nuttig zijn, moet de subsidie er gewoon voor iedereen zijn.
En als hij niet nuttig is, moet de overheid het niet subsidiëren.
W. Baars 3
Co StuifbergenCo Stuifbergen 5
W. BaarsEn ik ben blij dat bij de overheid mensen werken die iedereen dezelfde kans willen geven.
Co Stuifbergen 5
W. Baars(Ik keek op websites van de rijksoverheid en van het UWV)
Heeft u hierover meer informatie, of een web-verwijzing?
W. Baars 3
Co StuifbergenCo Stuifbergen 5
W. BaarsEveline Bernard 6
Co StuifbergenEn als hij niet nuttig is, moet de overheid het niet subsidiëren."
Helemaal mee eens.
Begin maar met ruimhartig geld voor regulier onderwijs. Betaal de leraren zo goed dat het vak aantrekkelijk wordt. Verklein de klassen.
200 miljoen is niet weinig, ik herinner me dat het hele onderwijs smeekte om een kleiner bedrag om leraren fatsoenlijk te kunnen betalen..
SM vDongen 2
Eveline BernardHet probleem speelt vooral in de randstad (daarbuiten worden juist regelmatig scholen gesloten), dus geef liever een leefkosten-toeslag dan de zoveelste algehele salarisverhoging.
Omdat de salarissen in heel Nederland gelijk zijn is het erg aantrekkelijk om werk te zoeken in een dorp met lage huizenprijzen.
En geef eens wat meer geld aan ict-afdelingen: veel scholen zien hun ict-er als een soort conciërge (met bijpassend laag salaris en gebrek aan respect).
Voor dat geld kun je geen kwaliteit kopen dus wordt dat werk opgepakt door vage ict-bureautjes en door de sociale werkvoorziening.
Lara Oude Alink 3
SM vDongenMartine Brackel 1
Wij als burgers, de financieel gegoeden én vooral de financieel niet gevoede burgers betalen deze kostenpost met elkaar.
Het is burgerverlakkerij dat de opleidingsinstituten het gratis vinden.
Welk % van de jaarlijkse inkomsten gaan jullie bijdragen aan een maatschappelijk fundament, behalve de belastingen door de slimme inkomsten via dit stap-budget?
Kunnen jullie als bedrijf op eigen benen staan, los van stap-subsidies?
Persoonlijke ontwikkeling, daar geef je zelf geld aan uit, spaar je voor, net als vakantie. Je medelander hoeft daar niet voor te betalen!
dre jansen 1
Niels van der Stappen 1
Raymond Leijdekkers
Niels van der StappenHannie Groen 5
Raymond LeijdekkersRené Bakker
Is het nou zo moeilijk om een regeling vooraf goed dicht te timmeren, in plaats van er achteraf achter te komen dat - laat ik het voorzichtig uitdrukken - er oneigenlijk gebruik van wordt gemaakt?
Een cursus 'Waterdichte regelingen ontwerpen" (er is vast wel een creatieve ondernemer die daar een verdienmodel in ziet), had wellicht een hoop geld bespaard.
Arthur Venis 3
René Bakkersquarejaw 5
John Janssen 4
squarejawsquarejaw 5
John JanssenJohn Janssen 4
squarejawsquarejaw 5
John JanssenVincent Huijbers 9
squarejawHet finacialiseren van praktisch alles heeft een perverse werking gehad op die onderdelen van de verzorgingsstaat die mensen verder kan helpen.
R. Eman 8
Vincent HuijbersVincent Huijbers 9
R. EmanHet gaat om wat iemand motiveert. Beroepskeuze is voor velen geen sinecure Wie ben ik om iemand te beletten om Reiki Meester te worden? Maar in de discussie over de STAP subsidie kan dit wel een onderwerp zijn. Wat is de onderliggende doelstelling van de regeling? Wil de overheid hierin sturen? Gaat het om bestaanszekerheid? Of om tekorten aan personeel in bepaalde beroepen aan te vullen? Of maakt het niet uit een gaat het enkel om ons geluksgevoel? In dat laatste geval is het nogal moelijk uit te leggen wat een relevante opleiding is: wat voor de een hobby en vrije tijd is wordt voor de ander een goed betaalde baan.
R. Eman 8
Vincent HuijbersVincent Huijbers 9
R. EmanWat bij STAP naar voren komt is dat we nogal veel manieren hebben om onze tijd in te vullen. Wat de een nuttig vind zal de ander overbodig vinden. Zie de discusie hier. Onze welvaart maak ook dat we die vrijheid van hoe ons leven in te vullen steeds verder op hebben kunnen rekken. Van pappie of mammie volgen tot een studiebeurs die je aan de andere kant van de wereld brengt. Het lijkt een facet van het 'individualisme' waar men het wel over heeft dat in de moderne maatschappij aanwezig zou zijn. Maar nu komt het mooie: de verontwaardiging hier laat zien dat het er wel degelijk toe doet als er een collectief middel aan gewend wordt om die individuele vrijheid vorm te geven. We vinden er wat van. Maar dat lijkt in het STAP budget kennelijk niet duidelijk tot uiting te komen.
Daarbij heeft de uitvoering voor nogal een dubieus effect gezorgt dat bedrijven hun winkel om deze subsidie heen zijn gaan inrichten. Je kunt dat als een voordeel zien doordat het aanbod vergroot maar daarin zit ook weer het aspect van kwaliteit opgesloten. Wat wil de regeling bereiken en lukt dat? En kan een bedrijf dat ook zonder die subsidie?
Uiteindelijk vraag ik me af of we gezien de berichten dat het 'piept en kraakt' in vele sectoren de overheid in een parallelle wereld is gaan regeren. Je ziet dat de waarde van geld teniet wordt gedaan door de overvloed die we er van hebben. De STAP lijkt te generiek als helicoptergeld uitgestrooid te worden voor wie het kan pakken.
R. Eman 8
Vincent Huijbershttps://youtu.be/e_1wVTnx-g8
Vincent Huijbers 9
R. EmanHannie Groen 5
Vincent HuijbersVincent Huijbers 9
Hannie Groensquarejaw 5
Vincent HuijbersEveline Bernard 6
squarejawsquarejaw 5
Eveline BernardFerry van Leijen 1
Jurjen Bruins
Maar even doorlezend, en wat blijkt "...is het in Haarlem gevestigde Civas, met een totale subsidie van ruim 5 miljoen nummer 6 op de lijst."
vervolgens noemen jullie alleen de voorbeelden die lekker verontwaardiging oproepen, maar een zéér klein % van de omzet waren :
Het percentage edelstenen therapie en wandelcoach is resp. máár 0,4 % en 2% van de totale ontvangst van 5 miljoen door die opleider.
maar wel lekker in de kop vh artikel zetten hé.
Doe ajb waar jullie goed in zijn, feitelijk diepgravend onderzoek, maar onthoud je van teveel subjectiviteit. afgesproken? Dan wordt ik weer lid.
Ivonne van Dijk
Jurjen Bruins
Ivonne van Dijkhet artikel riekt daarmee naar een poging van de auteurs hun eigen persoonlijke negatieve ideeen over complementarie gezondheids zorg op te hangen aan de kritiek op STAP.
Vincent Huijbers 9
Jurjen BruinsLara Oude Alink 3
Jurjen BruinsNathalie de Vos
Ivonne van Dijkj.a. karman 5
Nathalie de VosAchtergrond van deze regeling.
R. Eman 8
j.a. karmanNienke Nieuwenhuis
Nathalie de VosBas Pronk 1
Ivonne van DijkVincent Huijbers 9
Ivonne van DijkHannie Groen 5
Ivonne van DijkMarie-Astrid Vermaas
Ivonne van DijkWillem Timmer 4
Ivonne van DijkMisschien goed om te weten: merendeel van klachten waar mensen mee bij de huisarts komen gaan vanzelf over. Het gaat om de klachten waar onderliggend meer aan de hand is en dat werk je niet weg met aroma therapie etc.
Van sommige beoefenaren en gebruikers van "complementaire gezondheidszorg" wordt nooit meer iets vernomen. En herinnert u zich Jomanda nog? mensen hadden er baat bij zeiden ze. ingestraald water --- dat niveau dus.
Ernst Blok 1
Jan Willem de Hoop 12
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
ReindeR Rustema
Dus zo help je niemand 'naar de andere kant'. Anderzijds is het wel goed dat deze cursisten geen STAP-budget konden aanvragen. Dat zouden ze zeker gedaan hebben. Met een alarm in hun electronische agenda om precies op de 1e van de maand om 10 uur klaar te zitten. Misschien nog even een scriptje programmeren ervoor... Katching, leuk financieel extraatje.
Arthur Venis 3
Bert Van Pel
Arthur VenisPeter Stroo 1
Geen probleem, ik wilde de cursus toch doen.
Kreeg bij de aanbieder om te beginnen een korting omdat ik toch de cursus ging doen, hoefde geen inschrijfgeld te betalen, kortom bijna €200 in mijn zak gestoken.
Dat is dus minimaal het bedrag per “student” wat van de overheid gestolen wordt. En dit was bij één van de grotere aanbieders van cursussen.
Nathan Veenstra
Zelfs al staat het (klein) op de website vermeld, het zou toch niet moeten kunnen dat een commerciële partij zo’n domeinnaam hiervoor kan gebruiken?
Janneke
Nathan Veenstra