
Er heerst onder de volken van Europa grote onvrede over de wijze waarop de ongekozen Europese regering de problemen die er zijn aanpakt. De vraag is hoe dat komt en wat er zou moeten veranderen om die onvrede weg te nemen.
Die onvrede betreft niet alleen het democratisch tekort van de huidige Europese instituties, er is meer aan de hand. Burgers hebben overal in Europa het gevoel dat er niet naar hun geluisterd wordt, zijn daarover gefrustreerd en willen dat dit verandert. Het risico bestaat dat de burger alle vertrouwen verliest in de politiek.
Burgerinitiatieven
Die veranderingen zullen evenwel van onderaf moeten komen, van de burgers zelf, via burgerinitiatieven. Een gevestigde politieke macht of institutie zal eerder geneigd zijn haar macht te willen behouden en niet open staan voor gewenste maatschappelijke veranderingen. De Europese Unie met haar euro is daar een goed voorbeeld van. Hoe zorg je er voor dat er geen maatschappelijke onrust optreedt of mensen in heftige opstand komen? Voer de gecentraliseerde macht stapje voor stapje in! Zo geleidelijk dat niemand merkt dat hun vrijheid, soevereiniteit en zelfbeschikking hen ontnomen is geworden. Men raakt gewend aan het abnormale en beschouwt dat vervolgens als 'normaal'. Enkele weken geleden schreef ik op deze plaats een column getiteld 'Onze leiders weten het niet meer'. Dat ging onder andere over hoe een oplossing te vinden voor de eenheidsmunt, die voor massale werkloosheid en verdere economische divergentie tussen de deelnemende landen heeft gezorgd. En waarvan steeds meer economen en beleggers - zelfs topbelegger Warren Buffet - zeggen dat die tot mislukken gedoemd is in deze rigide constructie zonder monetaire flexibiliteit. En ja, het klopt dat de Europese beleidsmakers niet weten hoe ze die eurocrisis op moeten lossen zónder hun aangezicht en dus hun (politieke) macht te verliezen. Wat ze wel heel goed weten is dat ze die macht willen blijven behouden, niets menselijks is hen vreemd. Daarvoor is men zelfs bereid alle logica overboord te zetten. En niet alleen dat, ook om bepaalde democratische beginselen buitenspel te zetten. De EU wordt geregeerd door een ongekozen Commissie, die niemand kent, en waar niet zelden met twee maten gemeten wordt.Vraag mensen op straat wat ze vinden van de EU en het antwoord laat zich radenEn laten we eerlijk zijn. Vraag de mensen op straat of ze hun nationale identiteit willen inruilen voor een Europese, vraag de burgers van de rijkere lidstaten of ze tot in lengte van jaren willen betalen voor die in de armere lidstaten. En het antwoord laat zich raden. Onze Europese elite zou hierover eerlijk moeten zijn, want dit is wat de facto plaatsvindt. Maar die elite is hierover niet eerlijk en verzint de meest vergezochte 'argumenten' om maar niet te hoeven zeggen waar het op staat.
Der Lügenmeister
De manier waarop onze elite die geleidelijke transformatie richting een ondemocratisch gecentraliseerd instituut bereikt is ook zéér vernuftig: met hele kleine stapjes, met desinformatie, met hele en halve leugentjes, en door zich te verzekeren van de steun van de media. En het ergste is, de huidige voorzitter van de Europese Commissie - Jean Claude Juncker - bestond het zelfs om dit ook en plein public toe te geven. We herinneren ons allemaal nog diens uitspraak over de werkwijze van de Europese Unie: 'Wir beschließen etwas, stellen das dann in den Raum und warten einige Zeit ab, was passiert", verrät der Premier des kleinen Luxemburg über die Tricks, zu denen er die Staats- und Regierungschefs der EU in der Europapolitik ermuntert. "Wenn es dann kein großes Geschrei gibt und keine Aufstände, weil die meisten gar nicht begreifen, was da beschlossen wurde, dann machen wir weiter - Schritt für Schritt, bis es kein Zurück mehr gibt'. (Der Spiegel, 27 december 1999). Vertaling: 'We beslissen iets. We brengen dat dan in en wachten enige tijd om te zien of er wat gebeurt. Volgt er geen misbaar, breekt er geen opstand uit - de meesten begrijpen toch niet wat er is beslist - dan gaan we weer wat verder. Stapje voor stapje, totdat er geen terugkeer meer mogelijk is'. En breekt er wel misbaar uit of wordt het lastig om een bepaald besluit door te drukken, dan vindt Juncker het doodnormaal dat er gelogen wordt: 'I am for secret, dark debates. When the going gets tough you have to lie'. (Telegraph, 2011). Juncker is dus voorstander van geheim overleg en als het erom gaat spannen moet er gelogen worden. Het leverde hem de weinig flatteuze bijnaam 'der Lügenmeister' op. En gelogen werd en wordt er volop. Niet alleen over de cijfers van Griekenland bij toetreding tot de eurozone, dat is intussen genoegzaam bekend. Minder bekend is, dat diezelfde Juncker later had toegegeven dat de Nederlandse regering bewust niet was uitgenodigd voor de G-20 vergadering in verband met een cruciale steunoperatie voor Griekenland in november 2011, omdat men vreesde dat Nederland zich te kritisch zou opstellen. Nadat dit bekend was geworden hoorden we overigens geen enkele kritische vraag vanuit de media daarover. En wat mogelijk nog erger is: ook geen enkele officiële reactie van de zijde van de toenmalige Nederlandse regering. Curieus. De voorzitter van de ongekozen EU-regering beweerde in een ander interview met Der Spiegel (maart 2013) dat politici niet al te veel hun (electorale) oor naar 'het volk' moeten laten hangen, maar vooral moeten doen wat in het belang is voor 'Europa als geheel', ook al moeten zij maatregelen treffen waar de bevolking het niet mee eens is.'Diese Frage stellt sich nicht'
Intussen worden al te kritische vragen over de euro zorgvuldig, en bewust, vermeden. Die vragen stelt men eenvoudigweg niet. Aan het slot van datzelfde interview met Der Spiegel uit maart 2013 vroeg de interviewer aan Juncker of hij het eens was met Angela Merkel's uitspraak: 'Scheitert der Euro, dann scheitert Europa'. Hierop antwoordde Juncker: 'During our religious instruction in school, we always asked: How can one prove the existence of God? And I have learned that the Catholic Church, which is never at a loss for an answer when it comes to existential questions, responds as follows: This question simply does not arise. The question of whether the euro will survive does not arise either and, consequently, I won't even attempt a theoretical answer to your question about the German chancellor's comment'. Met andere woorden, de vraag of Europa valt als de euro valt, stelt men simpelweg niet, net zo min als men in de katholieke leer de vraag stelt of men het bestaan van God wel kan bewijzen. Je kunt Juncker beslist niet enig gevoel voor humor ontzeggen. Maar dit antwoord is ook een treffend voorbeeld van het denken en handelen van de Europese elite: hoe voorkom je een 'bewijs' dat de euro kan werken c.q. overleeft? Heel simpel: door de vraag niet te stellen. Geen debat betekent dat je niks hoeft te bewijzen. Het probleem bestaat niet als je er niet over spreekt.Ontkenningsmechanismen
Een dergelijk ontkenningsmechanisme treffen we op meerdere terreinen aan. Bijvoorbeeld als het gaat over de gevolgen van massa-immigratie of over de risico's van moslim fundamentalisme of over scepsis ten aanzien van klimaatverandering. Het zijn taboe onderwerpen waarover geen open en eerlijk publiek debat gevoerd kan worden. Critici worden weggezet als 'enge nationalisten', rechts-extremisten of zelfs racisten. Voorstanders wordt 'blind geloof' verweten. Zo schiet het niet op.We schuiven geleidelijk aan op naar een centralistische Europese machtsstructuurHet gaat mij er hier nu niet eens zozeer om wie er gelijk of ongelijk hebben. In deze column wil ik mijn verbazing uitspreken over het feit dat zelfs onze intellectuele elite - op een enkeling na - niet in de gaten lijkt te hebben wat zich voor onze ogen voltrekt: een verschuiving naar een centralistische Europese machtsstructuur, waar wezenlijke vragen nauwelijks een onderwerp vormen voor een serieus debat en waarin de democratie grotendeels buitenspel gezet is geworden. Voor de bühne mogen we eens in de vijf jaar naar de stembus, de bus der 'gebroken beloften'.
128 Bijdragen
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Jean
GuestJan Willem de Hoop
2) Hulde aan Jean dat ie zich, de leeftijd 30 in jaren denk ik wel gepasseerd, nog steeds blijft verbazen. (Het vermogen je blijven te verbazen wordt te vaak gezien als nog niet volwassen zijn.)
3) Goede sterke column
Wat onze machtigen en intellectuelen betreft lijkt wel op te gaan, liever de macht over een gammel continent, dat een gewone rol en bijdrage aan een sterk continent. Moet ook denken aan een uitspraak die ik onlangs ergens las over falend bestuur / management: Beter ten hele gedwaald dan ten halve gekeerd, want persoonlijk gezichtsverlies lijkt voor veel bestuurders / politici wel de grootst denkbare humanitaire ramp te zijn die zich kan voordoen. (Leren doen de machtigen der aarde op de Universiteit en vooral niet van eigen fouten)
En ik, ook de leeftijd 30 in jaren ruim gepasseerd, blijft me ook nog over heel erg veel dingen verbazen.
Jean
Jan Willem de Hooppubben
Jan Willem de HoopStel eens andere vragen aan Wilthagen en Dekker over de subsidies uit Europa was mijn advies nav het artikel over de wet werk en zekerheid. Hier vandaag zijn tweet als reactie op ingezonden brief VK: J.Goes uit Rotterdam heeft een scherp oog voor de externaliteiten van de flex-arbeidsmarkt #wiebetaaltdewerklozen
Kees de Lange
Een prima uitgebalanceerde column die diverse spijkers op diverse koppen slaat. De meeste politieke partijen zijn nauwelijks geinteresseerd in de mening van de burger, maar des te meer in de eigen machtspositie. Om de macht te krijgen of te behouden, is een groot deel van de politici al snel bereid zich als stemvee te laten gebruiken.
Zelf heb ik vorige week afscheid genomen van een partij waarvan het bestuur meende dat het een goed idee was om in verband met de komende Eerste Kamer verkiezingen nauwe banden aan te knopen met een clubje waarvan de ''leider'' voor de rechter staat wegens belangenverstrengeling en corruptie. Hoe dom kun je zijn, hoe verblind door financieel opportunisme (geen Senator, geen poen) kun je worden? Moeten we dan verbaasd zijn dat de burger het niet meer begrijpt en zijn verzet op verzet zet? Van de burger kan niet verwacht worden dat hij al het gruis dat dagelijks over hem uitgestort wordt met een fijne zeef sorteert. Dat belet hem niettemin niet een goed intuitief gevoel te hebben van wat er grondig mis is. Het wachten is op de opstand.
Jean
Kees de LangeDank.
Deze dag - Bevrijdingsdag - leent zich bij uitstek voor een dergelijke column. Ik ken je ergenissen over de politiek en die deel ik. Om carrièrepolitici in de toekomst te voorkomen zou men kunnen denken aan een maximale termijn van 2x 4 jaar - analoog aan corporate governance regels -, maar daarvoor krijg je nooit hun handen op elkaar...
tigger
Jeanbetalende burger
tiggerpubben
JeanKo Pernicus
JeanMisschien een hele rare gedachte... En schiet 'm gerust af, maar vanuit het idee van vrijdenken komt hier mijn idee...
Het identificeren en selecteren van politieke talenten laten we aan partijen over... Hoe slecht of goed dat gaat weten we gewoon niet. Waarom niet zoiets als partijkandidaten 1 jaar in de wachtkamer of zo... waarin ze een sociologisch historisch curriculum moeten volgen en een verhandeling schrijven of zoiets. Heb je dat curriculum afgelegd en is je verhandeling beoordeeld als voldoende onderbouwd (= dus niet 1 voorgeschreven mening, maar kan je jouw mening onderbouwen...), dan kan je de kamer in om iets nuttigs voor jouw clubje te doen.
De hoop zou zijn - om de kans te vergroten dat al onze politici het besef hebben waar democratie vandaan komt, hoe het bedoeld was, en dat het een kostbaar goed is.
So much voor mijn rare idee - maar wat kunnen we nog meer bedenken dan een maximale termijn? Dan zou je van der Staaij er ook uit moeten gooien... en die kan je toch moeilijk als carriere politicus betitelen...
Watching the Wheels
Kees de Lange'Bevrijdingsdag' ... een Duitse geheime dienst die Airbus tapt, Plasterk die zichtbaar de halve waarheid spreekt over het afluisteren van Nederlandse burgers, van Baalen http://www.theovangogh.nl/vreemdehist_3.html die op een podium in Kiev klautert om op te roepen tot een opstand tegen een gekozen regering buiten de EU, waar partijgenoot Rutte namens Shell even daarvoor nog een schaliegasdeal sloot en we kunnen zo uren doorgaan. "Vrijheid bewaren", poppenkast.
https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=3NB-P8PhISA#t=77
Kees de Lange
Watching the WheelsWtW
Kees de LangeWe stemmen op politieke partijen, de macht ligt bij multinationals en banken, niet bij landen. Landen worden vertegenwoordigd door vertegenwoordigers van multinationals, op zichzelf wel logisch gezien de belangen.
Pas als burgers het bestuur van de FED, ECB en Shell kunnen kiezen kunnen we weer spreken van vrijheid en democratie. Voorlopig zijn ze te angstig om een burgemeester te laten kiezen, het zou zomaar de economische groei kunnen belemmeren door minder handjeklap.
MvdB
WtWToen ik daarover had gelezen was ik totaal verbijsterd.
WtW
MvdBMvdB
WtWKees de Lange
WtWjefcooper
Kees de LangeIk heb in een jaar of twee de opvattingen over EU en euro drastisch zien veranderen.
Boeken als van Sarrazin, Eric Zwemmour, en Engelen, gaan als broodjes over de toonbank, en dat in een tijd dat Wikipedia voor de meesten de hoogste wijsheid is.
Een artikel als dit van Van Wanningen nu was drie jaar geleden nog ondenkbaar.
Ik ben er dus nog niet van overtuigd dat een Joris de 28 koppige draak niet gaat verslaan.
WtW
Kees de LangeDenk dat het realistisch is om te concluderen dat het systeem ons te pakken heeft. Globalisering heeft in combinatie met geldverruiming zichtbaar gemaakt hoe alles gestuurd wordt. Met name het feit dat men doelbewust multinationals niet belast en inzet voor expansie, is niet te stoppen met wat stampvoeten. Dat probeert men immers al 50 jaar http://nl.wikipedia.org/wiki/Club_van_Rome . Als 'onze' multinationals belasting gaan betalen daalt Nederland op de G#-wereldranglijst en we moeten groeien, het gaat om macht en invloed in de wereld en iedereen wil een zo groot mogelijk stuk van de taart #nooitgenoeg.
http://www.brocantegids.nl/wp-content/uploads/2012/06/Brocante-zand-zeep-en-soda-1-560pix.jpg
WtW
WtWjefcooper
WtWDe VS kan op z'n eentje niets.
Molenaer
Watching the WheelsGuest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Jean
GuestLudovikaa
Jan Willem de Hoop
LudovikaaJean
LudovikaaLudovikaa
JeanJean
LudovikaaFriso Kuperus
Ik volg al jaren http://de.wikipedia.org/wiki/Wilhelm_Hankel. Een Duitse top econoom (helaas recentelijk overleden) die DE oplossing aandroeg voor het Euro probleem: het invoeren van een duaal monetair stelsel (euro naast de gulden/D-Mark/Drachme etc. zodat er de-re-valuatie plaats kan vinden). Hier een zeer samenhangende uiteenzetting van Dr Hankel: https://www.youtube.com/watch?v=UhB1Z2gXkvQ (het hele item is de moeite waard om te bekijken, maar voor de haastigen onder u: na 41 minuten het verhaal over de "Parallelwährungen''). Verplichte kost voor alle doelloze politici (net zo als bovenstaande column).
Ad Vocaat
Friso KuperusEn waarbij "zijn" film, The Forecaster, in NL geen aandacht (behalve tijdens IDFA) krijgt in tegenstelling tot Dld. en Gr.Br. waar de zalen uitverkocht zijn.
http://armstrongeconomics.com/archives/30111
Jean
Ad VocaatAd Vocaat
JeanKees de Lange
Friso KuperusJan Willem de Hoop
Kees de Langemaar de impliciete suggestie dat het nieuw zou zijn op FTM is wel erg
ver bezijden de waarheid.
Beste meneer de Lange. Ik ben u even kwijt als het gaat om uw verwijt richting Friso Kuperus over dat het nieuw zou zijn op FTM etc. Ik lees nergens in zijn bijdrage een impliciete of expliciete suggestie richting u, meneer Wanningen of FTM ???? Misschien dat u even kunt helpen uw kritiek nader uit te leggen.
Kees de Lange
Jan Willem de HoopDE oplossing? Het ei van Columbus gepocheerd door Hankel? Dat is nu precies waar op Follow the Money zeer veel debat over was en is. Er zijn allerlei manieren om tot parallelle munten te komen. Daar niet naar verwijzen, is echt wat kort door de bocht en doet niet helemaal recht aan de vele bijdragen juist op FTM. Dat bedoel ik met "impliciete suggestie", nauwelijks een verwijt dus.
Watching the Wheels
Kees de LangeFriso Kuperus
Kees de LangeJean
Friso KuperusGuest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
dicko
GuestDat deze uitkomst u (en mij) maar matig bevalt betekent niet dat het proces niet correct verlopen is. Dat er andere keuzes gemaakt hadden kunnen worden evenmin.
Jean
GuestGuest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
dicko
Guest"
De 28 commissarissen,
een uit ieder EU-land, worden *benoemd* voor 5 jaar. Elke commissaris
krijgt *van de voorzitter* een bepaalde portefeuille, waarvoor hij
politiek verantwoordelijk is.
De voorzitter wordt *benoemd*
*door de Europese Raad*. In overleg met de voorzitter *benoemt* *de Raad* daarna ook de overige commissarissen.
Alle commissarissen, dus ook
de voorzitter, zijn pas definitief benoemd als ook het Europees
Parlement zijn goedkeuring heeft gegeven. Hun hele ambtstermijn moeten zij verantwoording afleggen aan het Europees Parlement, dat de Commissie desnoods kan ontslaan.
"
http://europa.eu/about-eu/institutions-bodies/european-commission/index_nl.htm
Dat laatste is een papieren tijger, het EP kan alleen iets zeggen over de EC als geheel, niet over individuele commissarissen.
Er komt dus geen verkiezing of democratische legitimatie aan te pas, de gehele EC wordt BENOEMD door de Europese Raad samen met de beoogde voorzitter (die ook NIET gekozen wordt).
Er is alleen de schaamlap van goedkeuring door het gekozen EP, dat alléén een alles-of-niets oordeel mag uitspreken.
Bob Fleumer
dicko
Bob FleumerIn dat verband is het logisch dat Europees belang boven nationaal belang gaat. Aan die prioritering lijkt me niks schandaligs.
Het is alleen de vraag of we het eens zijn met de INHOUD van het Europees belang. Maar dat is een andere vraag, lijkt me...
AV
Ik noem het in gesprekken met anderen voor het gemak altijd maar de kaasschaaf-methode. Iedere keer weer een dun plakje van het blok, en je denk: ik heb nog steeds een blok. Maar op een gegeven moment is het blok op, en bijschaven lukt niet! In het geval van kaas ga je naar de winkel voor een nieuw blok, maar vrijheid en democratie zijn niet te koop - laat staan gratis. Daar hebben in het verleden (het is net 4 mei geweest tenslotte) vele mensen bloed en leven voor gelaten, en als het op is, mogen wij, onze kinderen of kleinkinderen dat opnieuw doen. Omdat wij al hun verdiensten en verantwoordelijkheden - met veel klagen en kreunen weliswaar, maar uiteindelijk toch - maar over de muur richting Brussel gooien.
En niet alleen onze politici, ook wijzelf zijn hieraan schuldig, want iedere 4 jaar krijgen we opnieuw de kans om die partijen (met name de grote 4, u weet wel) die dit beleid uitdragen en uitvoeren weg te bonjouren, en iedere 4 jaar doen we dat toch maar niet (in voldoende mate).
Ik vraag me dan ook wel eens af hoe onze voorouders - de slachtoffers, de verzetsstrijders, de martelaars, de soldaten - de huidige gang van zaken zouden beoordelen. Ik denk dat ze behoorlijk pissig en verdrietig zouden worden als ze zien hoe we met onze - door hun duurbetaalde - vrijheid en democratie omgaan, en (niet bepaald vriendelijk) zouden bedanken voor de eer die ze deze dagen te beurt valt.
Waarom zouden onze politici dit doen? Zouden ze echt leven met het idee dat ze het voor ons doen? Verwachten ze echt dat we blij zijn met hun keuzes? Hoe dik en gepantserd moet die plaat voor hun hoofd wel niet zijn? Hoe hypocriet en achterbaks moeten ze wel niet zijn om onze samenleving, vrijheid en democratie bewust(!) op het spel te zetten ten gunste van... ja wat of wie eigenlijk? De happy few? De nieuwe adel?
En de hamvraag: is het al tijd voor een europa-brede revolutie tegen het Brusselse Dictaat?
De vraag stellen is hem beantwo
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Ludovikaa
GuestJoost Vsser
Intellectuele elite wordt geassocieerd met personen die ´geleerd´ hebben aan een of andere universiteit. Maar goede cijfers betekent dat men de lesjes goed onthouden heeft en conform de leraar´s verwachtingen beantwoordt. (Nog afgezien van de zesjescultuur, dat tegenwoordig een 5,4-cultuur genoemd kan worden met vaak ook nog eens een afronding naar boven). ´Geleerd´ betekent niet dat men een intellectueel is. Intellect overschrijdt nabouwen, m.n. in het onafhankelijk creatief denken wat men met het geleerde kan doen.
Daarnaast is er de dwang van het groepsgevoel. Ook een echte intellecturele denker heeft problemen zich buiten de groep te plaatsen. Sociale uitsluiting, baanverlies.
Zondag weer eens Buitenhof bekeken. Zit er een leraar van de Erasmus Universiteit. Het eerste wat ik dacht ´bij deze man zou ik nooit een voldoende scoren´. De duizenden studenten die hij ´opleidt´ worden vanzelf eurofiel. Het is voor de EU of anders heb je er niets van begrepen en heb je een onvoldoende te pakken. Het D66-kamerlid was het uiteraard roerend eens met de professor. Het derde discussielid probeerde schoorvoetend het Griekenlandprobleem iets breder te zetten, maar wat was hij dom in de ogen van de andere twee. Een waarlijk intellectuele elitediscussie.
Massaimmigratie. Ook zo´n ítem waar de ´intellectuele elite´ practisch allemaal het over eens zijn dat de vergrijzing dit noodzakelijk maakt. Helaas. Onderzoekers van de Universiteit van Oxford, Carl Frey en Michael Osborne zijnmmet eenr apport gekomen over de invloed van robotisering op de werkgelegenheid.
Conclusie In de VS zullen circa 47% van alle banen in de toekomst vervangen worden door automatisering. In Duitsland is dat cijfer zelfs nog hoger , namelijk 59% en in ons land hebben wij het over tussen de 2 en 3 miljoen mensen die h
dicko
Joost VsserWaarbij het lijkt alsof robotisering nóg afschrikwekkender is dan automatisering, terwijl het in wezen om hetzelfde gaat.
Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de hype van de laatste maanden dient om iets anders te verdoezelen ... 'k heb alleen geen idee wat.
Praktisch gezien geloof ik gewoon de genoemde waarden niet. Het merendeel van de banen bestaat volgens mij uit persoonsgebonden 'gebakken lucht' bezigheden: managers, communicatiedeskundigen, coaches, adviseurs, en meer van dat soort inhoudsarme bezigheden op maat. Ik zie niet in hoe je die werkzaamheden kan automatiseren.
En wat wél te automatiseren viel (productie van auto's, bijhouden van boekhouding), ís grotendeels al geautomatiseerd.
Ik hou het op een vervangingspercentage in 2030 van tussen de 5 en 10 procent ten opzichte van 2015. Louter gebaseerd op onderbuik en natte vinger, overigens.
Jean
dickodicko
JeanJean
dickoJean
dickoJean
Joost VsserIk heb Buitenhof ook gezien. Die hoogleraar uit Rotterdam was Bas Jacobs, door zijn vakgenoten beschouwd als de beste econoom van NL. Kun je nagaan. Men papagaait elkaar na zonder zich af te vragen of deze federalistische fantasie wel in het belang is van Nederland en de Europese burger. Vaak wordt dan het 'export-paard' van stal gehaald of de vredeskaart getrokken of dat 'het licht uitgaat' als we geen federaal Europa zouden hebben. Uiteraard wordt dit alles als 'alternatiefloos' gepresenteerd.
En dat, terwijl niet landen met elkaar concurreren, maar bedrijven. Een goed functionerende Interne Markt heeft helemaal geen federale unie of economische unie nodig. Wel samenwerking.
Maar de burger keert zich van 'Europa' af. Het opkomstpercentage bij de laatste EP verkiezingen - het enige EUR instituut waar men voor naar de stembus mag - bedroeg 40% (in NL nog lager) en dat alleen omdat er in sommige landen een stemplicht geldt. Democratie?
Van onze academici en intellectuelen zou je juist over dit onderwerp een gedegen en kritisch oordeel mogen verwachten, maar dat zit er niet in. Wie kritiek heeft op 'Europa' wordt niet langer serieus genomen en telt niet meer mee. Dat verklaart mogelijk waarom velen wijselijk hun mond houden. De banen zijn schaars tegenwoordig.
pubben
JeanJean
pubbendicko
JeanEén van de voordelen voor mij als lezer zou zijn dat eea dan op een meer gestructureerde wijze aan de orde komt, waardoor voor een buitenstaander de 'hete aardappelen' makkelijker te identificeren zijn, en oorzaak-gevolg relaties beter onderkend kunnen worden.
Dat is bij een veelheid aan min of meer losse opmerkingen, hoewel uit het hart gegrepen, voor een niet-ingewijde vaak toch moeilijker te volgen.
Jean
dickobijdrage aan FTM zou opleveren. En wellicht stof genoeg voor meerdere
afleveringen." - Dat denken wij ook. Eén van onze beleidsdoelstellingen is dan ook om onze lezers te betrekken bij de verhalen die wij maken. Specifieke kennis en vaardigheden worden dan zo optimaal mogelijk benut.
pubben
JeanArthur Gotlieb kennen we omdat hij zelf de info aanleverde bij NRC en ik heb daar nog een rol gespeeld achter de schermen. Ik ruik dat al van verre, trek open die beerput was mijn advies.
De paniek van huisarts Tromp herken ik ook, hem werd niets gevraagd, er werd anoniem gemeld / geklikt en daar zit de crux (dat hij nergens van wist) en dan gaat er een machine in werking, die hem en de hele praktijk als potentiële misdager behandelt, midden in de nacht. Het zal je maar overkomen, een mens kan zich doodschrikken of gek worden van zoiets. Natuurlijk wil hij verantwoording afleggen zelfs als hij fout gehandeld heeft. Maar dat is nog maar de vraag, had de man meerdere ziektes en hoe dan het ene protocol af te wegen tegen het andere. Dat zijn de vragen voor de doeners in onze samenleving die vaak in een fractie van een seconde een beslissing moeten nemen. Meer waardering en respect daarvoor, zelfs bij fouten, graag open op tafel. Maar nu zullen we het dus nooit weten.
Of neem de machine cultuur van de boete industrie waar mensen volkomen automatisch de bak in draaien en de boete gewoon blijft doortikken ook als ze gezeten hebben (vermenigvuldigen en kwadrateren dat is de aard van de machine).
Ook ik werd slachtoffer van ICT, in een zeer ernstige crisissituatie van alle alle zorgsystemen in dit land en ziek (gelukkig, had ook gek kunnen worden). Mijn werkgever zal me 5 jaar later nog niet eens begrijpen als ik het heb over het EPD ZZP DBC, de privacy het beroepsgeheim, ik ben een roepende in de woestijn.
In mijn re-integratie tijd op HRM en verantwoordelijk voor 200 nul uren contracten houd ik me niet aan protocollen, ik wil weten hoe iets er in de praktijk uitziet. Heel simpel, ik bel gewoon willekeurig een man of 20.
En ben geschokt over zoveel misstanden op de werkvloer en pleit voor beter doordachte ICT systemen, ik wil daar zo niet ve
Molenaer
JeanJean
MolenaerMolenaer
JeanJean
MolenaerJean
Molenaerpubben
Jeande oplichterij zit IN de systemen, overal.
pubben
JeanBen het volkomen met de schrijver eens
http://www.bol.com/nl/p/het-digitale-proletariaat/9200000036272582/#
Hij schetst een beangstigend toekomst scenario en stelt kritische vragen. Ik stel die al jaren.
Weet dat ik een bizarre ICT ervaring heb, slachtoffer en klokkenluider tegelijk. Ik heb 1 keer mee gemaakt dat de 'cloud' wereld over me heen viel, of de ICT me verpletterde (ik heb geen andere woorden) en werd ziek. Ik zag in 1 klap het rendementsdenken, aan iedere afvink code een prijs. Van alles de prijs van niets de waarde, privacy het beroepsgeheim het zit er niet in. Tussen mijn 'lijfelijke' ervaring en dat privacy aan de orde kwam in de Eerste kamer zit 7 jaar. Geen woord toen in de Kamer over het beroepsgeheim. Ik kijk dus anders, ook als nu iedereen het over de vrije artsen keuze heeft (dat is voor mij een afleidingsmanoeuvre) dan ga ik in de Eerste Kamer kijken wat het volgende in de rij is dat afgeschaft kan worden. Nu is elektronische inzage mogelijk gemaakt, wet is aangenomen, dat gaat compleet over de hoofden van de burger heen.
"Ik hoor veel tussen de regels van het nieuws door'
Een fietser die een bekeuring krijgt en verplicht zijn DNA moet inleveren? Kan dat allemaal in NL zonder enige discussie met de burger, zit de angst en zwijgcultuur echt overal?
Of neem de discussie hier over de wet werk en zekerheid.
Toen ik naar de rechter ging en dus een uittreksel nodig had van de Kamer van Koophandel, stond daarin bij het doel van de organisatie, complete onzin, namelijk de omschrijving om in aanmerking te komen voor ESF gelden. Zie hier waarom ik graag zou zien dat jij Wilthagen en Dekker naar die subsidie stromen uit Brussel zou vragen.
Het zal toch niet waar zijn dat onze dwangarbeid in de bijstand gefinancierd wordt door Brussel?
Maar ik zag ook hoe er in mijn organisatie met de nul - uren contracten omgegaan werd. Kritiek onmogelijk, de rechter zal daar ook niets over zeggen.
jsmid
Jeandicko
jsmidJean
jsmiddicko
Jeangoed functionerende Interne Markt heeft helemaal geen federale unie of
economische unie nodig. Wel samenwerking."
De nadruk die desondanks wordt gelegd op concurrentie roept wel de vraag op wat nou eigenlijk de drijfveren van de EU-participanten zijn. WtW heeft hier al meermalen aangegeven dat naar zijn/haar indruk bedrijven steeds meer aan invloed winnen, ten koste van landen.
Is de EU wel een organisatie die vrede en samenwerking beoogt? Of is het een organisatie die beoogt bedrijven een platform te bieden voor omzetvergroting en alleenrechten?
Wanneer men zich verdiept in de personen die bij de oprichting van de EGKS en de eerste EC betrokken waren, zijn er zeker aanknopingspunten voor die laatste gedachte.
In dit verband kan ik ook de Canadese TV serie 'Continuüm' aanbevelen. Voor een deel verstrooiende aktie in het heden, voor een deel een confronterende blik op de samenleving in de toekomst.
(Overigens met name de eerste twee seizoenen; vanaf seizoen 3 wordt het plot naar mijn smaak kwalitatief minder.)
Jean
dickoEGKS en de eerste EC betrokken waren, zijn er zeker aanknopingspunten
voor die laatste gedachte." - Je doelt op Bayer, BASF, Halstein e.d.?
Dat weet ik eerlijk gezegd niet. Ik denk wel dat de aanvankelijke oprichters wel degelijk een einde wilden maken aan de verscheurende conflicten tussen F en D. De EUR samenwerking heeft ook decennialang goed gewerkt.
Pas met de intrede van de euro is het relatief snel bergafwaarts gegaan. Die invoering was een kapitale fout en de volharding ervan getuigt van koppige kortzichtigheid. Nu ik je toch aan het lezen heb gebracht, lees dit korte interview met Costas Lapavitsas dan ook maar even: http://www.versobooks.com/blogs/1967-costas-lapavitsas-the-syriza-strategy-has-come-to-an-end
Zelf heb ik - als econoom - ruim een jaar in Brussel vertoefd, tussen 2011 en 2013, dus nog niet zo heel lang geleden (en gedurende een belangrijke fase van de eurocrisis, denk aan Draghi's OMT), en mijn indruk is wel dat grote bedrijven veel invloed hebben. Niet in de laatste plaats door hun enorme lobby caroussel. Je ziet dit ook goed terug in de invloed die de financiële sector heeft in Brussel. Het is een baantjes, prestige en retoriek machine geworden, die ver afstaat van de gewone burger.
StandardRemote
Als de kosten op Jan met de pet worden verhaald zal die bij zichzelf te rade gaan om te zien waar de guillotines geplaatst moeten worden.
Martin007
StandardRemoteDe liberale partijen willen gewoon alle sociale voorzieningen afschaffen. Waarom? Omdat ze vinden dat de overheid zich alleen met politie en leger moet bemoeien. Zo lang er geen sterveling te vinden is die dat aan de bevolking wil uitleggen, gaat dit spelletje gewoon door, tot we weer terug zijn in de middeleeuwen. Met alle gevolgen van dien.
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
dicko
GuestNiet alleen heeft het 'landenparlement' daarmee slechts invloed op één van de leden van de ER, maar u heeft zelf betoogd dat de NL regering ondemocratisch (althans 'niet gekozen') tot stand gekomen is.
Hoe kunt u dan democratische controle verwachten van de niet gekozen leider van een in uw visie ondemocratisch tot stand gekomen regering, waarbij die leider zich ook weer gesteund weet door een in uw visie ondemocratisch tot stand gekomen coalitie (de niet gekozen regering) in het NL parlement?
Dit nog afgezien van het gegeven dat de landenparlementen ieder voor zich dus maar slechts één lid van de ER 'controleren'.
Overigens kan het EP NIET één commissaris weigeren. Dat er soms één gewisseld wordt is een kwestie van onderhandelen en de zaak niet willen laten klappen.
Verder is Juncker NIET benoemd door het EP, maar door de ER.
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Peteur
GuestAV
GuestIk ben dankbaar voor wat onze bevrijders gedaan en gelaten hebben (in de breedte zin van het woord), maar ben ook regelmatig bang dat we straks nieuwe bevrijders nodig hebben.
De EU als instituut is in de basis niet slecht, want eendracht maakt macht. Maar is het niet tijd dat we ons als EU burgers gezamenlijk wat meer te weer stellen tegen het gemak waarmee van veel van onze leiders dat wat we hebben geërfd (ik ben van redelijk ver na de oorlog) te grabbel gooien? Ik heb niet altijd/steeds minder de indruk dat zij het beste met ons voor hebben, en teveel de oren laten hangen naar het grote kapitaal. De EU is een TGV, niet te stoppen, en wij hobbelen er in een boemeltreintje achteraan en zijn ze allang uit het oog verloren. Wat is de richting en het einddoel van de EU? Vaagheid alom.
Ik wil ook geen full blown revolutie met galgen en guillotines en wat niet meer, maar weerbaarheid van onderaf. Een kans om te zeggen: dit willen we niet, en dit willen we wel. En dat er naar ons geluisterd wordt. Op zijn minst toch dat er gewoon serieus naar ons geluisterd wordt. Dat we weer als mensen worden behandeld, en niet als melkkoe en stemvee. (Of is het nooit echt anders geweest?)
Inspraak, echte democratie en menselijkheid in Europa, om verva
jefcooper
GuestGuest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
dicko
Guest(Bedoel het niet denigrerend aar u toe, maar mijn ervaring is dat de stukjesschrijvers op nieuwssites in de grote meerderheid van de gevallen niet de inhoudelijke kennis hebben om accuraat verslag te doen van wat er gebeurde.)
Wat er bij mijn weten is gebeurd:
- het EP heeft na de hoorzitting (al dan niet informeel) aangegeven dat men niet akkoord zou zijn met de GEHELE commissie, wanneer Bratusec daarin zitting zou hebben.
- Juncker heeft richting Slovenië aangegeven dat hij een andere kandidaat wilde hebben (en daarbij naar ik vermoed ook een nauwelijks vrijblijvende suggestie gedaan).
- Slovenië heeft Bulc voorgesteld
- de nieuwe Commissie is door Juncker aan het EP voorgesteld, nu met Bulc
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Ludovikaa
Guestjefcooper
GuestDrNomad
jefcooper
DrNomadHelaas nog steeds.
En dat ondanks, dat iets wat niet kan werken, nu bewezen heeft niet te werken.
DrNomad
jefcooperhttp://www.dagelijksestandaard.nl/2014/12/burgers-slechts-een-noodzakelijk-kwaad/#more-94704
Volgens de andere supporter (die wens en feit verward) werkt het, omdat het moet werken (Martin Sommer kreeg de vraag, 'wil je dan dat ...', en dat wilde hij niet, maar voor de vraagsteller waren om die reden ook de feiten anders, nu President va Hillywood schijnt).
Anton
http://www.mejudice.nl/artikelen/detail/euro-overleeft-niet-met-standpunten-nederlandse-politieke-partijen
Zijn conclusie: “[..] slechts drie partijen hebben een verkiezingsprogramma dat consistent is met het overleven van de euro op lange termijn: D66, GroenLinks en de PvdA. Als het CDA een zeer groot noodfonds zou bepleiten zou het zich ook daarvoor kwalificeren. Alle andere politieke partijen hebben politieke standpunten die fundamenteel onverenigbaar zijn met het voortbestaan van de Eurozone (VVD, SP, PVV, ChristenUnie, SGP, PvdD). Die politieke partijen hebben een grote meerderheid in de laatste opiniepeilingen.”
De vraag is vervolgens, wat zijn dan die standpunten van D66, GroenLinks en de PvdA die consistent zouden zijn met het overleven van de Euro? Jacobs stelt daarover “Zij bepleiten een bankenunie, de noodfondsen voor insolvabele overheden (onder strikte conditionaliteit) en een lener-in-laatste instantie voor illiquide maar solvabele overheden.”
Persoonlijk geloof ik dat dit schijnoplossingen zijn, die vroeg of laat zullen falen als gevolg van politieke moral hazard. Simpel gezegd: zolang de belastingbetalers in de donorlanden niet mee kunnen stemmen in de probleemlanden, zullen ze niet kunnen afdwingen dat er in die landen politici worden gekozen die de problemen in die landen bij de wortel willen aanpakken.
Griekenland is daarvan een ontluisterend voorbeeld.
Kort samengevat: de meerderheid van de Nederlandse politici steekt de kop in het zand, en een minderheid doet aan onverantwoord wensdenken. Inderdaad, stapje voor stapje op weg naar het einde!
dicko
AntonAnton
dickoMaar je hebt wel een punt. Hieronder staat een tabel, afkomstig uit het artikel van Bas Jacobs, waarin per partij een flink aantal euro(pa)-gerelateerde standpunten opgenomen. Overigens weet ik niet of die tabel nog actueel is.
Ko Pernicus
AntonHé... er staan kleine lettertjes bij "conditionaliteit"... es even kijken... conditionaliteit die subtiel maar soepeltjes kan en zal worden opgerekt door Jeroen en Mario als het ze zo uitkomt....
Ik geloof dat ik het erg met je eens ben, Anton... schijnoplossingen want Politieke Moral Hazard is geen vraag OF... maar wanneer... en hoe vaak...
MvdB
Los van het onderstaande word ik toch al niet goed van Klijnsma en haar overwegingen in het stuk.
-Citaat-
De leden van de 50PLUS-fractie vragen of het kabinet bereid is over dit wetsvoorstel een referendum te houden.
De regering antwoordt hierop dat over dit wetsvoorstel geen referendum zal worden gehouden. De huidige Nederlandse staatkundige wet- en regelgeving voorziet niet in de mogelijkheid om een referendum te houden. Van 2001 tot 2005 bestond op grond van de Tijdelijke referendumwet wel de mogelijkheid om een zogenaamd raadgevend correctief referendum te houden. Deze wet is per 1 januari 2005 ingetrokken. Op 1 juli 2015 zal de Wet raadgevend referendum in werking treden. Als burgers het niet eens zijn met een al aangenomen wet dan kunnen zij vanaf die datum vragen die wet voor te leggen aan de Nederlandse bevolking in een referendum. De referendumwet is van toepassing op alle referendabele wetten die op of na 1 juli 2015 door de Koning zullen worden bekrachtigd. Voor het onderhavige wetsvoorstel wordt in verband met de te realiseren overgangsperiode van ca. een half jaar, een planning gehanteerd die voorziet in aanname door Uw Kamer en bekrachtiging door de Koning voor
die datum, zodat de Wet raadgevend referendum niet van toepassing is.
-Einde citaat-
Bron: http://www.pensioenfederatie.nl/Document/Nieuws/Memorie-van-antwoord-bij-wetsvoorstel-versnelde-verhoging-aow-leeftijd.pdf
Kees de Lange
MvdBInderdaad wordt het wetsvoorstel over de versnelde verhoging van de AOW leeftijd op 19 mei in de Eerste Kamer behandeld. Ik zal daar tegen stemmen om een veelheid van redenen, maar het voorstel zal probleemloos worden aangenomen. Of we het leuk vinden of niet, ook dat is democratie.
MvdB
Kees de LangeKees de Lange
MvdBDat laat onverlet dat, zoals gewoonlijk, ook hier de antwoorden van Klijnsma ontwijkend en/of beneden de maat zijn. Columns heb ik er aan gewijd, uiteraard tevergeefs. Ik voorspel dan ook een non-debat op 19 mei. Maar wel over de ruggen van een categorie ouderen natuurlijk.
MvdB
MvdBhttp://www.politalk.nl/2015/04/30/tweede-naheffing-uit-brussel-a-200-miljoen-onderweg-en-mogelijk-komt-een-derde/
Keinstein
Natuurlijk hebben ze dat wel in de gaten. Deze verschuiving is namelijk precies de bedoeling en wordt dan ook al decennia nauwkeurig gemanaged, waarbij het altijd weer een pondje meer EU mag zijn. De EU bestaat om ervoor te zorgen dat er nooit meer oorlog komt in Europa. Dat is een begrijpelijke opdracht na de twee verwoestende Europese burgeroorlogen van de vorige eeuw. Het probleem is echter dat men nationalisme - en haar politieke component: de natiestaat - als de voornaamste oorzaak heeft aangewezen. De massa-immigratie en het verlies aan nationale souvereiniteit, als ook de eenheidsmunt zijn allemaal gevolgen van deze analyse en de daaruit voortvloeiende oplossing: politieke schaalvergroting. Ik denk dat de gemaakte analyse niet klopt en dat nationalisme niet de voornaamste oorzaak is voor de problemen. Echter, dat is volkomen irrelevant omdat het duidelijk mag zijn dat de EU trein niet uit zichzelf gaat stoppen en eveneens dat nationale politici in meerderheid het Europese project onderschrijven. Het is inderdaad een griezelige en gigantische transitie waar niemand om gevraagd heeft en die waarschijnlijk ook niet nodig is. Maar burgers hebben nog nooit wat te zeggen gehad. Dat kan ook niet anders als je bestuurd wilt worden. Ook niet in een directe democratie.
jsmid
Hilterman
De verandering zal niet van onderaf komen. De verandering zal komen door een implosie van het onhoudbare stelsel van de monetaire unie dat door een stel incompetente politici is doorgedrukt.
Vervolgens mist de politiek de moed om het systeem dat gebaseerd is op instabiel evenwicht te herzien.
Opvallend dat juist meneer Juncker op een moment van zeldzame eerlijkheid heeft toegegeven dat de euro een mislukking is. Hij voegde daar meteen aan toe dat de politiek die blunder nooit zal erkennen laat staan dat men gezichtsverlies wil leiden bij het herstellen van gemaakte fouten.
Verwacht niets van de intelligentia daar worden mooie ideeën geboren maar ontbreekt het aan de strijdvaardigheid om die ook in te voeren.
Mijn conclusie is dat we nu geregeerd worden door angst. Het wankele evenwicht dat er bestaat wordt liever gesteund door lapmiddelen dan dat er een poging ondernomen wordt de EU een solide basis te geven.
Het barst inmiddels van de vangnetten en reddingsfondsen. Jammer dat de teller van die fondsen nauwelijks een batig saldo aanwijst.
Een prachtvinding van politici en de ECB die maatregelen. Heel de EU laat zich zo in slaap sussen. Het gaat er niet om of de knal komt, de vraag is slechts wanneer.
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Joost Vsser
Guestcarthago
bps
Die mening behoudt haar baan. Ten koste van wie en wat? Zou ze zichzelf wel horen praten?
“voor als de financiële markten eens langdurig er op zouden gaan speculeren (= chanteren).”
http://www.telegraaf.nl/tv/dft/23980313/___Grexit_is_groot_drama___.html
Is dat alles? Doen we het daar voor? Slikken we daar nou al die ellende, recessie en ergernis voor?
Om wetteloos, kwijlend wildemansgedrag tegen te gaan?
Hoe komen ze aan zoveel vrij beschikbaar geld om laf tegen hele economieën te kunnen speculeren?
Als dat geld van de beurs wordt onttrokken, stort de beurs in elkaar.
Er is teveel schuld, dus ook teveel geld. Dáár zit het geld. De schulden zitten hier, in de reële economie.
jefcooper
bpsBinnen tien jaar na het opheffen van het Habsburgse rijk in 1918 had elk van de tien of zo opvolgingsstaten een eigen valuta ingevoerd.
Nu elk van de euro landen z'n centrale bank nog heeft is het een fluitje van een cent.
Er zijn daarbij maar twee problemen
- de vlag van de modderschuit valt in het water
- de euro verliezen die er al zijn, worden pijnlijk zichtbaar.
bps
jefcooperZo ontstaan er weer optimal currency area’s met recirculerende geldcircuits die zich tot elkaar kunnen verhouden en zich optimaal aan elkaar kunnen aanpassen via de muntwaarde.
Parapl(u)euro. Strak plan.
Ook dé oplossing voor Griekenland.
Moeten ze, én kunnen ze ook hun eigen broek ophouden onder de €uro.
Kees de Lange
bpsbps
Kees de LangeEn dan dat logo met die kaalgeplukte dwalende man op een gouden onderpand.
Die weet het ook niet meer. Wie verzint nou zoiets?
'Wijffelachtig.'
http://www.ormi.nl/ormi/images/beachsponsor//Rabobank_logo.png
MvdB
http://politiek.thepostonline.nl/column/bevrijdingsdag-de-eu-is-het-meest-succesvolle-vredesproject-ter-wereld/
Sven
jefcooper
De maanden voor 5 mei zijn elk jaar weer de ontkenningsmaanden.
Chomsky heeft gelijk, " in elke samenleving is er een 'standaard waarheid', als die niet in acht wordt genomen is er geen discussie mogelijk".
Zo is Churchill nog steeds een held, Hitler nog steeds de ergste crimineel ooit, en is de EU goed.
Kennelijk zijn er toestanden als in Griekenland nodig, om 'standaard waarheden' ter discussie te kunnen stellen.
Bas
Ik zie hieronder comments met verwijzingen naar de afgelopen decennia en hoe daar groei en vooruitgang geboekt werd en nu kijkt iedereen elkaar aan waarom nu niet (banken krijgen de schuld, de overheid, de luie bevolking noem maar op). Maar bedenk goed dat we in de jaren 40 tot 60 opbouw jaren hadden, vanaf de jaren 70 tot net na het millennia de groeispurt gevoed door de babyboom demografie was en dit alles met een groter wordende middenklasse (en daarmee consumptie.
De basis van de economie/vooruitgang en dergelijk zit in demografie. Ons voorland is Japan daar is de bevolking al aan het krimpen en is de bevolking qua 55+ snel gegroeid en blijft toenemen. De effecten zijn in die zin logisch, door minder mensen is er uberhaubt minder vraag en zoals blijkt is het ook logisch dat de 55+ groep minder consumeert. Voor deze groep geldt eerder "wat je nodig hebt" ipv "wat je wilt hebben" en daarnaast heeft deze groep vooral andere behoeften. Europa gaat hard Japan achterna we worden iig nu al ouder met de vergrijzing en op termijn gaat ook de bevolking afnemen (we lopen 10 jaren achter japan aan dus reken maar uit wanneer).
Europa (en Japan zie je ook nog steeds die fout maken met hun Abenomics) blijft maar in het oude wereldbeeld leven met bevolkingstoename, grote groep mensen in de leeftijd (15 tot 55 -> de groep die juist uitgeeft) en daarmee nog steeds een idee heeft dat er maar meer meer en nog eens meer nodig is (huizen/industrie/consumentengoederen etc). Door deze idioterie blijven ze ook maar geld pompen in het systeem om te denken dat dit vraag creëert (typisch geval van neoklassiek economisch denken vanuit de supply kant) probleem is dat de demografische factoren die vraag niet ondersteunt en je de huidige faal acties krijgt van het geldstrooi scena
Jean
Basenorm spaaroverschot. Dat maakt t n stuk eenvoudiger voor de BoJ. EU
bestaat uit 28 verschillende landen w.v. 19 de euro voeren, de rest
niet. Vergelijken = appels en peren.
MvdB
Jeanhttp://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3896590/2015/03/11/Japan-laat-elf-van-de-vijfduizend-asielzoekers-toe.dhtml
Jean
MvdBBas
JeanJean
BasBas
Jeanhttp://www.new-normal.com/book/
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Bas
GuestEn dan kijkt iedereen natuurlijk naar China het heilige land die zich wel even ontwikkeld en het niveau van EU/USA evenaart. Rara ook hier is het probleem en zelfs binnen 15 jaar nog groter dan we in welk land ooit zullen zien dmv de 1 kind politiek (het is niet gek toch dat China op dit moment hard afkoelt? En met het nieuwe beleid sinds 2013 wordt dat zeker niet snel anders en wij gaan het ook merken). Ook hier gaat de zogenaamde oneindige groei niet gebeuren, we zullen echt onze koers moeten wijzigen anders staan we niet alleen stil tot zachtjes achteruit maar dan gaan we nog een stuk harder achteruit.
iFred
Jean, ik ben van de na-oorlogse generatie, opgegroeid in een tijd waarin Nederland en ook het buitenland werd geregeerd door politici veelal visionair waren en een staatsman waren i.p.v. een politicus. Helaas is dit compleet verwaterd sinds de 80-90er jaren (toevallig (?) samen met de opkomst van de EU). Ik heb enkele kamerleden onmoet en was onthustst over de incompetentie van deze personen die ons vertegenwoordigen, Het leek wel of iedereen bezig was een plaatsje in Brussel veilig te stellen.
Ik ben allang álle vertrouwen kwijt in onze "vertegenwoordigers" en heb geen enkel idee op wie ik zou stemmen sinds het heengaan van Fortuyn die wél visionair was en precies wist wat er fout was in Nederland. Op dit moment is het een verschroeiende woestijn zonder uitzicht op een verkoelende oase.
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Bas
GuestMartin
Xaverius
Waar zijn de grote denkers die een beklijvend alternatief bieden om die domme leugen van het BNP, BBP, GDP, of hoe je dat idiote getal ook maar wil noemen, voorgoed naar de geschiedenisboeken te wijzen?
pieter
Uiteindelijk bleek het dus niet zo moeilijk om heel Europa op ondemocratische wijze te veroveren. Als Hitler en Napoleon wat meer geduld gehad hadden en meer in diplomatieke middelen in plaats van militaire oplossingen dachten. Dan waren al die oorlogen niet nodig geweest.