Britten boos op Starbucks en Ikea

Koffiedrinken bij de Amerikaanse koffieketen is er inmiddels politiek incorrect. Nu richten de Britse pijlen zich op Ikea en eBay.

 Vorige week onthulde persbureau Reuters dat Starbucks door gebruik van fiscale sluiproutes al jaren geen vennootschapsbelasting in Groot-Brittannië betaalt. Dat heeft tot grote verontwaardiging onder de bevolking geleid. De boosheid strekt zich uit over het hele politieke spectrum. 

 
De belastingwetgeving maakt het mogelijk dat dat internationale bedrijven zoals Starbucks een concurrentievoordeel kunnen creëren ten opzichte van inheemse ondernemingen. Er is geen level playing field, klagen Britse ondernemers. De boosheid heeft her der al tot boycott-acties geleid, bijvoorbeeld op Twitter wemelt het van de oproepen. Britse parlementariërs oefenen intussen druk uit op de regering-Cameron om de belastingwetgeving aan te pakken. 
 
Starbucks maakt gebruik van een royalty-constructie, waarbij de winst kunstmatig laag wordt gehouden en de inkomsten via het Amsterdamse hoofdkantoor worden gesluisd. (Zie ons artikel 'Starbucks fuckt de fiscus vanuit Amsterdam' ) Het is niet het enige bedrijf dat om die reden in opspraak is gekomen. Eerder lagen Microsoft en Google al onder vuur, met name in Frankrijk waar de discussie ook speelt.
 
De druk op grote multinationale ondernemingen om 'eerlijk' belasting te betalen neemt toe na een onthulling van de Sunday Times dat eBay 50 miljoen Britse belastingponden bespaart door inkomsten via Luxemburg en Zwitserland te laten lopen. Op een omzet van £800 miljoen pond, betaalt eBay slechts £1 miljoen vennootschapsbelasting.
 
Ikea maakt gebruik van een royalty-constructie waarbij een franchise-fee van 3 procent wordt betaald aan een Nederlandse BV. Deze is eigenaar van het merk. Op zich is daar weinig mis mee, maar de Britten verdenken Ikea ervan dit louter te doen om de winst in Groot-Brittannië te drukken. En ze vrezen, niet geheel ten onrechte, dat de royalty-inkomsten in Nederland niet worden belast volgens het Nederlandse VPB-tarief van 25,5 procent, maar dat ze van Amsterdam naar zonniger oorden worden verscheept en daar aan de fiscus worden gerapporteerd.